https://kolorline.hu/Egy recept, egy sztori - Tarjányi Orsolya

Egy recept, egy sztori - Tarjányi Orsolya

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Egy recept, egy sztori - Tarjányi Orsolya, a kazincbarcikai Kodály művészeti iskola igazgatóhelyettese

– Szerintem vannak olyan ételek, amikhez fel kell nőni: nekem a spárga ilyen étel volt. Amikor először ettem étteremben, akkor füstölt lazacdarabkák voltak benne, s számomra ez egy nagyon különleges ízélmény volt, s azóta is nagy kedvenc lett. Nagyon szeretek enni, szeretem a finom ételeket, valamint az össze nem illő dolgokat: ez a lazacos spárga is ilyen étel, eszembe nem jutott, hogy így összepárosítsam őket. A spárga egyébként mindig egy misztikus dolog volt számomra, biztosan valamilyen mese hatására gyerekkoromban nagyon sokáig azt hittem, hogy ez ilyen türkizszínű valami, és varázsfonalból főzik. Persze később rájöttem, hogy ez nem így van. A krémlevesek egyébként számunkra kincsek, szinte 80%-ban csak azt főzök otthon, mert van egy majdnem 11 éves kisfiam, aki a mai napig nem hajlandó semmi darabost megenni.

Hozzávalók 4 fő részére:

• 60 dkg zöldspárga

(egész, fej nélkül),

• 6 dl víz,

• 4 dl csontlé,

• 10 dkg vaj,

• 2,5 dl tejszín,

• 4 dkg liszt,

• 4 cl fehérbor,

• só,

• delikát,

• őrölt fehér bors ízlés szerint

Elkészítés:

Megmossuk a spárgát, vastagon meghámozzuk és levágjuk az alsó fás részét. A lehámozott-vágott részt tegyük egy lábasba, öntsük fel a vízzel. Adjuk hozzá a sót, a borsot és a delikátot, majd 10 percen át főzzük fedő alatt. Szűrjük le a léből a darabokat, majd mérjük meg mennyi levünk maradt. Egészítsük ki a csontlével. Tegyük bele a megtisztított spárgát és főzzük puhára kb. 25 perc alatt. Az idő lejártával vegyük ki a spárgákat a főzőléből és tegyük félre őket. Olvasszuk fel a vajat egy másik, üres lábasban. Mikor forró, szórjuk rá a lisztet, keverjük össze, majd hagyjuk felhabozni kicsit. Öntsük fel a fehérborral és a lével. Adjuk hozzá a puhára főzött spárgákat, még 5-10 percig főzzük, majd turmixoljuk simára. Ha kicsit öregebb, fásabb volt a spárgánk, vagy nem hámoztuk meg elég vastagon, akkor meglehet, hogy szálas marad. Ebben az esetben számoljunk plusz 10 percnyi munkával, át kell szűrni nagylyukú szűrőn

További híreink

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állást, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk