http://kolorline.hu/Élhető települést építeni

Élhető települést építeni

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Berente csaknem két évtized alatt figyelemre méltó fejlődésen ment keresztül. Az új infrastrukturális és szociális rendszer kialakításával teljes átalakuláson esett át a település. A megújult intézményi hálózattal rendelkező község rendezett, ápolt képet mutat.  Az elkötelezett vezetés és az itt élők legfőbb célja egy még élhetőbb település kialakítása. Ennek egyik legfontosabb előfeltétele az önfenntartás felé vezető út. Az önkormányzati törekvés eredményeképpen a közmunkaprogramban új erőre kapott a mezőgazdaság fejlesztése, mely leginkább az állattenyésztésre fókuszál. Az eddigi sok fajtával szemben az idén kezdődött projekt részeként a szarvasmarha tenyésztés lesz a fő irányvonal, ehhez rendelkezésre állnak a szükséges földterületek, melyeket kaszálónak, takarmányültetvénynek fognak használni. A pályázat teremtette lehetőségeken belül fürtös paradicsomot és hagymát termesztenek. A megtermelt alapanyagokat a Szent Borbála Idősek Otthonában dolgozzák fel, mely nem csupán az itt gondozott idős emberek, hanem az óvoda, az iskola és a településen élők közétkeztetését is biztosítja.

Az új kihívások másik alappillére a fiatalok vonzása, illetve megtartása a községben. A falu csekély mértékű elvándorlással büszkélkedhet, köszönhetően a széles körű támogatási struktúrának. Mindezek a fiatalabb korosztályt célozzák, de az idősebbeknek és a családoknak is szólnak. Munkahely szempontjából a Szent Borbála Idősek Otthona és a Berente Nonprofit Kft. jelenti a húzóerőt.

A közelmúltban a jelentős átalakításon átesett kastély épületében kialakított színvonalas könyvtár és teleház igényes környezetet biztosít a látogatóknak.
Az idősek otthonában két új szobát alakítottak ki, egy új beruházás keretén belül pedig a jövőben parkoló épül a Bajcsy-Zsilinszky utcában.
A volt bányaépület felújítására is sor került, ahol minden igényt kielégítő körülmények között dolgozhatnak a közcélú munkaprogramban szereplő emberek és a műszaki munkatársak is. A pillanatnyilag futó pályázatokon kívül egy projekt eredménye kérdéses, ez pedig a település képét meghatározó épületek energetikai felújítását irányozza elő. Ebben benne van az általános iskola, az orvosi rendelő, a művelődési ház, a polgármesteri hivatal, illetve a Szent Borbála Idősek Otthona.
- Úgy gondolom, Berente egy változás előtti úton jár, mégpedig olyan változás előtt, ami pozitív hatással lesz a környezetére. Ez érvényes a gazdasági helyzetre, a kultúrára és a szociális hálóra. Ez az átalakulás már elkezdődött, az igaz, hogy még nagyon az elején tartunk, de a falu és a lakosság érdekeit szem előtt tartva munkálkodunk. - foglalta össze gondolatait Roza László István polgármester.

 

További híreink

Napközis olvasótábor kicsiknek

Dátum: 2017. aug 19. 17:53

A kazincbarcikai Egressy Béni Városi Könyvtár idén augusztusban is megszervezte a 10 éves hagyományra visszatekintő nyári napközis olvasótáborokat.

Színház az egész világ

Dátum: 2017. aug 19. 00:02

A Kolorcountry programsorozat folytatásaként, délután négy órától az Egri Pinceszínház előadását élvezhették azok, akik ellátogattak a dédestapolcsányi Vásártérre.

Elrajtolt az 5. Kolorfesztivál utolsó hétvégéje

Dátum: 2017. aug 18. 23:58

Népzene és színházi előadások színesítették az 5. Kolorfesztivál 18. napjának programjait a Fő téren és a Kolorcountryban.

Velem mindig történik valami

Dátum: 2017. aug 18. 14:26

Sajószentpéteren, a Lévay József Városi Könyvtárban augusztus 07. és 11. között olvasótábort rendeztek, 7-12 éves gyermekek számára.

Programajánló

Mezey István emlékszoba és kiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Kabarci-k tárlata

Mezey István Művészeti Központ

SAJÓSZENTPÉTERI SZENT ISTVÁN ÜNNEP

Sajószentpéter - Bercsényi tér (a Korona Söröző előtti tér)

BÁNYÁSZ FÚVÓSZENEKAROK ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA

Sajószentpéter - Bercsényi tér (a Korona Vendéglő előtti tér)

NOSZTALGIA ZENÉS – TÁNCOS EST

Táncsics Mihály Művelődési Ház - Kazincbarcika, Táncsics út 52.

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk