KolorTV élőben

http://kolorline.hu/Élhető települést építeni

Élhető települést építeni

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Berente csaknem két évtized alatt figyelemre méltó fejlődésen ment keresztül. Az új infrastrukturális és szociális rendszer kialakításával teljes átalakuláson esett át a település. A megújult intézményi hálózattal rendelkező község rendezett, ápolt képet mutat.  Az elkötelezett vezetés és az itt élők legfőbb célja egy még élhetőbb település kialakítása. Ennek egyik legfontosabb előfeltétele az önfenntartás felé vezető út. Az önkormányzati törekvés eredményeképpen a közmunkaprogramban új erőre kapott a mezőgazdaság fejlesztése, mely leginkább az állattenyésztésre fókuszál. Az eddigi sok fajtával szemben az idén kezdődött projekt részeként a szarvasmarha tenyésztés lesz a fő irányvonal, ehhez rendelkezésre állnak a szükséges földterületek, melyeket kaszálónak, takarmányültetvénynek fognak használni. A pályázat teremtette lehetőségeken belül fürtös paradicsomot és hagymát termesztenek. A megtermelt alapanyagokat a Szent Borbála Idősek Otthonában dolgozzák fel, mely nem csupán az itt gondozott idős emberek, hanem az óvoda, az iskola és a településen élők közétkeztetését is biztosítja.

Az új kihívások másik alappillére a fiatalok vonzása, illetve megtartása a községben. A falu csekély mértékű elvándorlással büszkélkedhet, köszönhetően a széles körű támogatási struktúrának. Mindezek a fiatalabb korosztályt célozzák, de az idősebbeknek és a családoknak is szólnak. Munkahely szempontjából a Szent Borbála Idősek Otthona és a Berente Nonprofit Kft. jelenti a húzóerőt.

A közelmúltban a jelentős átalakításon átesett kastély épületében kialakított színvonalas könyvtár és teleház igényes környezetet biztosít a látogatóknak.
Az idősek otthonában két új szobát alakítottak ki, egy új beruházás keretén belül pedig a jövőben parkoló épül a Bajcsy-Zsilinszky utcában.
A volt bányaépület felújítására is sor került, ahol minden igényt kielégítő körülmények között dolgozhatnak a közcélú munkaprogramban szereplő emberek és a műszaki munkatársak is. A pillanatnyilag futó pályázatokon kívül egy projekt eredménye kérdéses, ez pedig a település képét meghatározó épületek energetikai felújítását irányozza elő. Ebben benne van az általános iskola, az orvosi rendelő, a művelődési ház, a polgármesteri hivatal, illetve a Szent Borbála Idősek Otthona.
- Úgy gondolom, Berente egy változás előtti úton jár, mégpedig olyan változás előtt, ami pozitív hatással lesz a környezetére. Ez érvényes a gazdasági helyzetre, a kultúrára és a szociális hálóra. Ez az átalakulás már elkezdődött, az igaz, hogy még nagyon az elején tartunk, de a falu és a lakosság érdekeit szem előtt tartva munkálkodunk. - foglalta össze gondolatait Roza László István polgármester.

 

További híreink

Karácsonyi meglepetés a szépkorúaknak

Dátum: 2017. dec 15. 14:56

Karácsonyi műsort adtak ma a Tompa Mihály Református Általános Iskola diákjai és a Nefelejcs Tagóvoda óvodásai a Muskátli úti Nyugdíjasházban. Az ünnepségen Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere is ünnepi beszédet mondott.

A Tompában is választható lesz a menü

Dátum: 2017. dec 15. 14:47

Január elsejétől az Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Általános Iskolájában is lehet választani A és B menü.

Tájékoztató téli igazgatási szünetről

Dátum: 2017. dec 15. 13:12

Tájékoztatjuk a Tisztelt lakosságot, hogy 2017. december 21. napjától december 29. napjáig igazgatási szünet miatt a Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatalban az ügyfélfogadás szünetel.

KolorTV élőben

Programajánló

III. adventi gyertyagyújtás

Berente - Fő tér

Noir Színház - Aladdin

Kazincbarcika

Mézeskalács díszítő foglalkozás felnőttek részére

Kazincbarcika

Adventi játszóház

Művelődési Ház - Berente, Bajcsy-Zsilinszky út 1.

XXVI. ÜNNEPI HANGVERSENY

Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium - Edelény

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk