https://kolorline.hu/Őszi finomságok

Őszi finomságok

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Ilyenkor ősszel ránk fér minden színes, illatos, fűszeres finomság, ami nemcsak ízletes, de kicsit át is melegít minket. Bár tény, hogy nincs annyi friss gyümölcs, mint nyáron, azért ilyenkor is érdemes kimenni a piacra és megpakolni a kosarunkat a szezon legjobb alapanyagaival. Olyan recepteket válogattunk össze, melyek az évszak kedvenceire épülnek: sütőtök, cékla, és alma is van a menüben, sőt, már a karamell is előkerült.


New York-i sütőtökös sajttorta


Hozzávalók (4 főre)

A tésztához: 2 bögre darált Graham-vagy zabkeksz,
5 ek. olvasztott vaj,
1 ek. cukor,
1 tk. őrölt fahéj

A sajtkrémhez:
1 bögre krémsajt (Mascarpone, Philadelphia),
2 bögre sütőtök pürésítve,
1 1/4 bögre cukor,
1/2 bögre tejszín,
4 tojás,
2 tk. vaníliaaroma,
1 tk. mézeskalács-fűszerkeverék

Elkészítés: 165 fokra melegítsük elő a sütőt. Kapcsos tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki alaposan. Keverjük a darált kekszhez a cukrot, a fahéjat, az olvasztott vajat. A masszát egyenletesen simítsd a tortaformába. Told a forró sütőbe a sajttorta alapját és 20-25 perc alatt süsd aranybarnára. Közben készítsd el a sajtkrémet. Az előzőleg megpucolt, kockára vágott és kevés vízben 10-15 perc alatt puhára párolt és már kihűlt sütőtököt robotgéppel pürésítsd. Szintén a robotgép segítségével a sajtkrémet habosítsd a cukorral. Add hozzá előbb a tejszínt, aztán a sütőtökpürét, és keverd krémesre. Egyesével keverd a krémhez a tojásokat, majd a vaníliaaromát és a fűszerkeveréket is add hozzá. Öntsd a sütőtökös sajtkrémet a kihűlt tésztára.

Helyezz a sütőbe egy forró vízzel megtöltött edényt lehetőleg a sütőrács alá. A sütőrácsra a vizes edény fölé told a tortaformát, és süsd a sütőtökös sajttortát 1 óra 45 percen át. A sütési idő leteltét követően kapcsold ki a sütőt, de az ajtót csak résnyire nyisd, és így hagyd kihűlni a süteményt. Tálalás előtt szórd meg kevés fahéjjal vagy cukrozatlan kakaóporral.


Almás morzsa karamellöntettel


Hozzávalók (4 főre)

60 dkg alma (magozott súly),
1 ek. nádcukor,
1 ek. liszt,
fél tk. fahéj,
8 dkg vaj,
4 dkg liszt,
4 dkg zabpehely finomra darálva,
8 dkg nádcukor

A karamellöntethez:
10 dkg cukor,
1 ek. vaj,
2 ek. tejszín

Elkészítés: Az almát megtisztítjuk, meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk. Összeforgatjuk a cukorral és a liszttel, majd a fahéjjal. Kivajazott, kb. 30×20 cm-es hőálló tálba tesszük. Kezünkkel összemorzsoljuk a vaj, liszt, zabpehely és a nádcukor keverékét. A gyümölcsök tetejére kanalazzuk a vajas, lisztes keveréket, és 180 fokon sütjük kb. 15 percig. Akkor lesz kész, ha már barnul a teteje, vagy már bugyogni kezd a gyümölcs leve. Közben a cukorból egészen sötét karamellt készítünk: felolvasztjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg a cukor, lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzákeverjük a vajat és a tejszínt. Bugyborékolni kezd majd, de a kevergetés mellett abbahagyja és kisimul. Ekkor már lehet csurgatni a sütire.


Céklatorta egészségesen


Hozzávalók (6 főre)

25 dkg nyers cékla (1 közepes méretű cékla),
1 közepes db alma, 1 közepes db sárgarépa,
200 g zabpehely,
8 dkg finomliszt,
2 kávéskanál fahéj,
4 db tojás,
2 dl napraforgó olaj,
1 csipet só,
50 g édesítőszer,
1 csomag sütőpor,
10 dkg dió (durvára vágra),
5 dkg vörösáfonya

Elkészítés: A céklát, almát meghámozzuk, a répát megtisztítjuk, és nagyobb lyukú reszelőn vagy robotgéppel lereszeljük. A nyers zöldség-gyümölcs keverék 40 dkg-nak felel meg. Ha nagyon leveses az alma, akkor kinyomkodjuk, vagy szűrőn keresztül egy kicsit kicsöpögtetjük. Ebbe a keverékbe tesszük bele a vörösáfonyát is. Összekeverjük a zabpelyhet a liszttel, sütőporral, fahéjjal, fruktózzal (cukorral), a darált dióval és egy csipet sóval. A sütőport előzetesen össze lehet keverni a liszttel, és beleszitálni a keverékbe, hogy jól elkeveredjen. Egy másik tálban összekeverjük az egész tojásokat az olajjal, amelyhez hozzáadjuk a lereszelt zöldséges-gyümölcsös keveréket, majd ebbe forgatjuk a zabpelyhes-lisztes keveréket is. Jól összekeverjük, de csak fakanállal. A végén hozzáadjuk a durvára vágott diót, és azzal is jól elkeverjük. Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük, elegyengetjük a tetejét, de nem tömörítjük a formába, csak lazán elterítjük. 60 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40 percig sütjük. Ekkor tűpróbát végzünk, és ha még ragacsos a közepe, akkor plusz 10 percre visszatesszük. Ezután zárjuk el a sütőt, és kivéve hagyjuk kihűlni. Vágjuk szeletekre, és bármilyen gyümölcslekvárral nagyon finom, de adhatunk hozzá vaníliafagylaltot, vagy megkenhetjük vanília alapú krémmel is.

 

További híreink

Húsvéti látványajándék a Völgy parkban: művészi óriási tojások

Dátum: 2024. márc 29. 12:58

Kazincbarcika idén reformmódon ünnepli a húsvétot: március 31-én, vasárnap a Völgy parkban három óriás tojást festenek meg helyi művészek és közösségek. A 15:00 órakor kezdődő Tojásra fel! című esemény az ünnepi hangulat fokozásán túl a közösségépítést is szolgálja, így a programra mindenkit szeretettel vár a város.

Új járművek a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet szolgálatában

Dátum: 2024. márc 28. 22:05

Idős autóikat sikerült lecserélniük újakra a kazincbarcikai rendészeknek, így mostantól még gyorsabban és hatékonyabban érhetnek ki a lakossági bejelentések helyszínére, valamint a járőrözésben is eredményesebben vehetnek részt. A fejlesztéseknek még nincs vége.

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk