https://kolorline.hu/Segítség a segítőknek

Segítség a segítőknek

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ (KSzSzK) a jogszabályban előírtakon felül is kiemelten foglalkozik az időskorúak, a tizennyolc éven felüli csökkent munkaképességű, jövedelem nélküli, valamint demens személyek ellátásával, szociális helyzetük javításával. Igyekeznek szolgáltatásaikkal minél több terhet levenni az időseket, egészségügyileg vagy mentálisan sérült embereket ápoló családok válláról.

A KSzSzK napi egyszeri alkalommal – a Barcika Príma Kft. központi konyhájából –, főtt étel formájában biztosítja a szociális étkeztetést intézményegységeiben: az I. Sz. Bölcsődében, a II. Sz. Bölcsődében, az I. Sz. Idősek Klubjában, illetve az Időskorúak Gondozóházában. Igény esetén gondoskodnak az étel házhoz szállításáról is. Ez a szolgáltatás idén a választható A vagy B főmenü bevezetésével tovább bővült. 

A szociális étkeztetés térítési díj-kategóriái (2017):

A kérelmező jövedelme szerinti mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének %-a alapján

Intézményi térítési díj

150 % alatt

60 %                300 Ft/adag

150 % + 1 Ft-tól 300 %-ig

80 %                400 Ft/adag

300 % + 1 Ft-tól

100 %              500 Ft/adag

További információ: Pásztor Józsefné intézményegység-vezető (Kazincbarcika, Csokonai út 3., Tel.: 06-48/512-466)

A szolgáltató központ munkatársai a házi segítségnyújtás keretében elvégzik a környezeti higiéné-takarítást, a bevásárlást, ügyintéznek; ezen felül segítenek tisztálkodni és étkezni az erre rászorulóknak, miközben mentális gondozást is végeznek. Az ellátás egyúttal prevenciós szerepet is betölt, hiszen a látogatások során figyelemmel kísérik az ellátottak egészségügyi és szociális állapotát. A házi segítségnyújtás magában foglalja az érdekvédelmi feladatok ellátását, valamint az ügyintézési segítségnyújtást is Kazincbarcikán és Tardonán.

A szociális étkeztetés térítési díj kategóriái (2017):

A kérelmező jövedelme szerinti mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének %-a alapján

Intézményi térítési díj

150 % alatt

0 %                      azaz 0 Ft/óra

150 % +1 Ft-tól 300 %-ig

50 %                    azaz 180 Ft/óra

300 % +1 Ft-tól

100 %                  azaz 355 Ft/óra

További információ: Pásztor Józsefné intézményegység-vezető (Kazincbarcika, Csokonai út 3., Tel.: 06-48/512-466)

Az I. Számú Idősek Klubja hétköznaponként reggel héttől délután három óráig színes programokkal várja az egyedül álló vagy társaságra vágyó szépkorúakat. Itt azon kívül, hogy hasznosan töltik el a napjaikat, a főzéssel kell bíbelődniük, hiszen „házhoz” jön az ebéd. Ezen kívül segítséget kaphatnak az egészségügyi alap-, és szakellátás igénybevételéhez.  A hivatalos ügyek intézésében is segítenek az intézmény munkatársai.

Az elmúlt években megjelent az igény a demens betegek nappali ellátásának biztosítására, hiszen egy ilyen családtag ellátása rendkívül kimerítő a hozzátartozóknak. Az intézmény fontos célja, hogy a nappali – hétköznap 7.00–15.00 óráig, szombaton 6.00-14.00 óráig – ellátásuk során a demenciával küzdő, szellemileg leépülő idős ember életminőségét megőrizve, jó közérzettel, pszichés és szomatikus egyensúlyának megtartása mellett élje életét. Hiszen az ilyen problémával küzdő ember a kognitív zavarai, és gondozóját igénybe vevő tünetei mellett is érzékeli a jó bánásmódot, képes élvezni az adott pillanatokat, és itt olyan támogatást kap, mely késlelteti állapota romlását.

Az ellátást idén már Kazincbarcikán túl, a környező településeken élő családok – akiknek demens idős ember él a háztartásában – is igénybe vehetik.

 

Az ellátásokért fizetendő térítési díj: 180 Ft/nap.

További információ:

Takácsné Lőkös Éva intézményegység-vezető (Kazincbarcika, Hámán K. út 1., Tel.: 06-48/512-464

További híreink

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

Idén is pályázhatnak támogatásra a kazincbarcikai vállalkozások — KolorFund 2024

Dátum: 2024. márc 26. 17:00

Zárt ülésen döntött március 25-én Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete arról, hogy idén is segítséget nyújtanak a helyi cégeknek. A KolorFund vissza nem térítendő támogatást kínál a pályázaton megfelelő mikro- és kisvállalkozások számára.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk