https://kolorline.hu/Bemutatkozott a kazincbarcikai URBACT „Jó Gyakorlat”

Bemutatkozott a kazincbarcikai URBACT „Jó Gyakorlat”

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika, 2017. augusztus 11.

Az Európai Unió integrált városfejlesztési programjának, az URBACT-nek a szakemberei komoly elismerésben részesítették Kazincbarcikát: 2017-ben a várost is beválasztották az unió azon települései közé, amelyek valamely területen egy már jól bevált megoldással a többi településnek mintául tudnak szolgálni. A „Jó Gyakorlat Város” elismeréseket az október 3-a és 5-e között zajló URBACT Városfesztivál díjátadóján jelentik majd be Tallinban. Az Európai Tanács észt elnöksége alatt megrendezett fesztiválon több mint 450 önkormányzati és városfejlesztési szakember előtt ismertetik a kiválasztott városok képviselői a náluk jól bevált gyakorlatokat.

 

Kazincbarcika a „Jó Gyakorlat Város”-ok között


- Nagyon büszkék vagyunk az URBACT „Jó Gyakorlat Város” elismerésre. Óriási dolog, hogy az Európai Unió e díjban részesített bennünket - mondta Szitka Péter kazincbarcikai polgármester azon a sajtónyilvános eseményen, amire augusztus 10-én a Mezey Művész Kávézóban és a Mezey István Művészeti Központban került sor. - Kazincbarcikán hagyományosan erős a civil szektor, közülük az egyik leglelkesebb közösség az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub, akik önként segítik többek között a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központot (KSzSzK). Ennek lett az eredménye az URBACT „Jó Gyakorlat Város” elismerés - hangsúlyozta a város első embere. 

 

Generációk közötti együttműködés


Kazincbarcika jó gyakorlata a generációk közötti együttműködésen alapul: az Idővár klub által a város egyik szegregált, herbolyai részén élő, hátrányos helyzetű gyerekeknek szervezett foglalkozásokból bontakozott ki. Az önkéntes alapú foglalkozások annyira sikeresek voltak, hogy azokat heti rendszerességgel folytatták a KSzSzK Család- és Gyermekjóléti Szolgálatának szervezésében. A már több éve zajló programban évente átlagosan 25-30 fiatal vesz részt, amelynek jóvoltából fejlődött a gyermekek kommunikációs készsége, erősödött az önbizalmuk és a tanulmányi eredményeikben is javulás figyelhető meg. Az Idővár klub emellett fogyatékosoknak is szervez programokat, helytörténeti ismeretterjesztő munkát folytat, történelmi versenyeket rendez diákoknak. Három évvel ezelőtt úgynevezett érték-transzfer programot indítottak a fiatalokat érdeklő témakörökben (például partnerválasztás, ünnepek, önkéntesség) a Szikra Alapítvánnyal együttműködve. 

 

Valós társadalmi problémák kezelése


A sajtónyilvános eseményen Magócs Krisztina, az URBACT program magyarországi gondozását végző Lechner Tudásközpont munkatársa kiemelte: az idei 270 pályázó közül európai szinten összesen 97 város kapta meg a „Jó Gyakorlat Város” elismerést. Az odaítélésnél fontos szempont volt, hogy valós társadalmi problémák kezelésére alkalmas legyen a projekt. 
- A Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál szívből és szeretetből tesszük, amit teszünk. Az időváras klubtagokban igazi segítő szakemberekre találtunk, akiktől csak tanulni tudunk mi is, hiszen mindannyian tapasztalt nyugdíjas pedagógusok, könyvtárosok, népművelők - méltatta az Idővár klubot Tátrai Ildikó, a szolgálat intézményi egységvezetője.
Az Idővár klub sokrétű tevékenységéről Pelle Anna klubvezető beszélt a sajtótájékoztatón, amit egy általuk vezetetett gyermekfoglalkozás zárt le. A klubtagok az V. Kolorfesztivál egyik gyermekeknek szóló programjaként mesemondó délutánt tartottak.


» A kazincbarcikai és a magyarországi URBACT-projektekkel kapcsolatos további információ elérhető az alábbi weboldalon: www.urbact.hu
 

További híreink

Szerteágazó sportágválasztó program az alsósoknak a magyar sport napja alkalmából

Dátum: 2024. ápr 23. 15:12

A magyar sport napja alkalmából, április 19-én újra sportágválasztó programmal készült a város az alsó tagozatos diákoknak. A városban működő sportszakosztályok edzői és sportolói segítségével élesben próbálhatták ki a gyerekek a különböző sportágakat és azok eszközeit.

A Szalézi gimisek rendkívüli sikert arattak az István, a király rockopera-feldolgozásukkal

Dátum: 2024. ápr 23. 13:00

Dupla ősbemutatóval debütált a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulóinak István, a király rockeropera-előadása április 16-án, a Don Bosco Sportközpontban. Délelőtt diáktársaiknak, délután a nagyközönségnek adták elő a legendás darabot, kitörő sikerrel a nyomukban.

Virágbörze Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 22. 21:01

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőr focistái országos elődöntőbe jutottak

Dátum: 2024. ápr 22. 13:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőrökből álló rendkívüli labdarúgócsapata a McDonald's Fair Play Cup őszi és tavaszi fordulóján veretlenül végzett. Ezt megyei szintre emelve bejutottak az országos bajnokság elődöntőjébe, amelyet Debrecenben rendeznek április 23-án.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk