KolorTV élőben

http://kolorline.hu/Téli üzemmódban a Magyar Közút

Téli üzemmódban a Magyar Közút

Szerző:

Tajthy Ákos

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Téli üzemmódra váltott a Magyar Közút Nonprofit Kft az ország közútjain november 10-én. Bár beavatkozásra még nincs szükség, a gépparkot már átvizsgálták és a  24 órás figyelőszolgálat is működik.

Peiker Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Kft. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának vezetője a témában tartott sajtótájékoztatón ismertette a téli üzemmód részleteit: a téli üzemmódban november 10 és március 15-é között az ország 19 megyei igazgatóságán, 93 mérnökségén és a központi irányításban is 0-24 órás szolgálatra állnak át ilyenkor a szakemberek.
– A téli hónapokban a társaság elsődleges feladata a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés, valamint – megfelelő időjárási körülmények között – a téli kátyúzás. A következő hónapokban közel 3850-en dolgoznak országosan váltott, 12 órás műszakokban a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján – részletezte a közút megyei igazgatója.

Teljes készültség Borsodban is

Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén 7 mérnökségén keresztül közel 250 fővel látja el a társaság a 2600 kilométeres megyei közúthálózaton a téli feladatokat, természetesen itt is 0-24 órás ügyeleti szolgálat mellett.


Fotó: Mocsári László

–Társaságunk a megyében idén 47 sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjárművet állít hadrendbe. Ezek mellett 14 rakodógép és 12 hómaró adapterrel is felszerelhető univerzális eszközhordozó, továbbá 7 hómaró gép látja el a szolgálatot éjjel-nappal. A téli géppark felkészítésén túl a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezdőkészleten mintegy 9500 tonna útszóró sóval, csaknem 7 tonna kálcium-klorid granulátummal, 242650 liter kálcium-klorid oldattal és 485 tonna érdesítőanyaggal néz szembe a következő időszak kihívásaival a megye útjain. Ezen kívül a megelőző védekezésre idén is nagy hangsúlyt fektet a társaság: azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, ott a hófogórácsok és hálók kihelyezését folyamatosan végzik a szakemberek, ez összesen mintegy 34 kilométernyi útszakaszt érint – mondta Peiker Tamás.

Hóeltakarítás hierarchia szerint

A téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat idén is az egyes útszakaszok hierarchikus rendje szerint látja el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Mivel országosan közel 32 ezer kilométernyi útról van szó, a munkálatokat minden esetben előzetes ütemterveknek megfelelően végzik el a szakemberek: ez azt jelenti, hogy először az országos közúthálózat ütőerének számító autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követi a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon túl az úthálózati szerepük alapján fontos szakaszokon preventív jellegű sózást is végeznek, ez a forgalmas autópályákat, autóutakat és főutakat érinti elsősorban. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a hóeltakarítást csak akkor tudják hatékonyan megkezdeni a társaság szakemberei, ha a lehullott hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert, az alatt csak sózásra van lehetőség, megelőzve a forgalom által letaposott hó burkolatra fagyását.

A járművezetőknek sem árt felkészülni

A Magyar Közút – mint minden évben – most is felhívja a figyelmet arra, hogy nemcsak a társaságnak, hanem a járművezetőknek is fel kell készülnie a télies útviszonyokra.

-Hiszen egy nagyobb havazás esetén a munkatársaink folyamatosabb munkája mellett is téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak az országos közúthálózaton is. A Magyar Közút munkagépei és szakemberei minden esetben ütemezetten és összehangoltan végzik a hóeltakarítást, folyamatos havazás esetén ezért egy-egy útszakaszra adott esetben többször is vissza kell térnie a gépeknek. A téli hóeltakarításban és síkosságmentesítésben dolgozó nehézgépjárművek fordulóköre akár négy óra is lehet, ezen időszak alatt pedig időjárástól függően akár újabb 5–10 centiméternyi hó is hullhat a burkolatra, vagyis újabb beavatkozást kell végeznie a munkagépeknek, amíg a havazás el nem áll. Ezért arra kérjük az autósokat, hogy nyári gumijaikat még a tartós fagyok előtt cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. Továbbá utazás előtt feltétlenül tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, hogy fel tudjanak készülni az esetleges lassúbb haladásra vagy rendkívüli helyzetekre.

Az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei diszpécserszolgálatán a +36 (46) 819-381-es, valamint a +36 (46) 819-382-es telefonszámokon érdeklődhetnek. Ezen kívül a www.utinform.hu oldalon számos hasznos közlekedési információhoz juthatnak a közlekedők, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának munkatársait pedig a +36 (1) 366-2400-s telefonszámon érhetik el.

További hasznos téli közlekedési tanácsot és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli munkavégzésével kapcsolatos információt a társaság weboldalán a következő linkre kattintva érhetnek el: http://internet.kozut.hu/Lapok/teli-tanacsok.aspx

 

További híreink

Az év LEGKOCKÁBB gyermekprogramja, nemcsak gyerekeknek: Kockabarátok kiállítás és játszóház LEGO® alkotásokból

Dátum: 2018. jan 20. 08:57

A trendek jönnek-mennek: igaz ez a játékiparra is, ahol napjainkban már a boltok polcain a legújabb elektromos autók, Barbie-babák különböző fajtái, interaktív plüssállatok vagy társasjátékok sorakoznak, azonban mellettük ott van évtizedek óta a megunhatatlan, kreatív játék; a LEGO. Érték, játék és minőség – ez jellemzi a márkát.

Hegedűs Mária egykori költő, vizuális művész kapta az idei Barcikart-díjat

Dátum: 2018. jan 19. 22:18

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Barcika Art Kft. január 19-én ünnepelte a magyar kultúra napját az Egressy Béni Művelődési Központ színháztermében. Idén a legrangosabb kitüntetést, a Barcikart-díjat Hegedűs Mária, egykori költő, vizuális művész kapta.

A doni hősökre emlékeztek

Dátum: 2018. jan 19. 16:40

A doni hősök emléke előtt tisztelegve rendezett megemlékezést a Kazincbarcikai Hadigondozottak Egyesülete és Kazincbarcika Város Önkormányzata január 19-én a Mezey István Művészeti Központban.

Gálán mutatkoztak be a szalézisok

Dátum: 2018. jan 19. 16:26

Idén is megrendezték a Szalézi Gálát január 19-én a Don Bosco Sportközpontban.

KolorTV élőben

Programajánló

Barcika Fitness Centrum 3. szülinap

Kazincbarcika

Hyppolit, a lakáj

József Attila Művelődési Ház - Rudolftelep, József A. út 1.

2018. évi B.-A.-Z. Megyei Téli Teremlabdarúgó Torna

Kazincbarcika

MAGYAR KULTÚRA NAPJA - SAJÓSZENTPÉTER

Sajószentpéteri Kulturális és Sportközpont - Sport út 32/1.

MAGYAR KULTÚRA NAPJA

EDELÉNY - MŰVELŐDÉSI KÖZPONT - ISTVÁN KIRÁLY ÚTJA 49.

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk