https://kolorline.hu/A negyvenedik születésnap

A negyvenedik születésnap

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Negyven évvel ezelőtt alakult Edelényben a Kertbarát Kör. A még jócskán a téeszek uralta gazdálkodási viszonyok között célul tűzték ki a szőlő- és kiskerttulajdonosok összefogását, a mezőgazdasági szakirodalom megszerettetését, valamint a termelési kultúra fejlesztését. E törekvések a mai napig meghatározóak. Megvalósításuk érdekében szakmai konzultációkat, valamint tapasztalatcsere-látogatásokat, kirándulásokat szerveznek.

 

A kezdeti időszakban a tagok elsajátították az alapvető mezőgazdasági, szőlészeti és borászati ismereteket. A megszerzett tudás birtokában, 1989-ben első alkalommal hirdettek borversenyt a városban. 2001-ben a rendezéshez partnerként csatlakozott az Edelényi Hegyek Közössége. Ma már a bortermőhellyé nyilvánított edelényi szőlőhegyeken olyan minőségű borokat termelnek, melyek megyei és országos versenyeken is kiváló eredményeket érnek el. A kör 1995-ben vette fel a finkei születésű Miklós Gyula (1832-1894) szőlész-borász, a 19. század végi filoxéravész elleni küzdelem kormánybiztosa nevét, akinek szellemi hagyatékát messzemenően ápolják.

 

A társulás minden évben igyekszik színvonalas programot kínálni tagjai számára. Azonban ez nem bizonyul elegendőnek, hiszen a taglétszám folyamatosan csökken, a megállítására tett kísérletek nem jártak eredménnyel. Távlati célkitűzéseikben éppen ezért a fennmaradás lehetőségét keresik. Terveik között szerepel a Borsodi Tájházban található gyógynövény-gyűjtemény bővítése, illetve szintén a tájház területén őshonos gyümölcsfák telepítése. Az érdeklődésre nyitott Miklós Gyula Kertbarát Kör február 28-án, a Városi Könyvtárban tartja ünnepi összejövetelét.

További híreink

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk