http://kolorline.hu/Jubilál a Fignár Fesztiváludvar

Jubilál a Fignár Fesztiváludvar

Szerző:

Tajthy Ákos

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Tízedik alkalommal nyitotta meg kapuit a Fignár Fesztiváludvar augusztus 2-án, Dubicsányban. A programsorozat egészen augusztus 5-éig várja az érdeklődőket kiállításokkal, koncertekkel és természetesen az utánozhatatlan hangulattal.

A hagyományokhoz híven idén is kiállításmegnyitókkal kezdődött a programsorozat, amelynek a Fignár házaspár ad otthont. A rendkívül hangulatos családi ház udvarán helyet kapnak kovács- és fotóművészek – Fülöp Tibor, E. Szabó István, Szofi és Geri, Kövér Csaba és a rozsnyói Pix-XL fotó klub – alkotásai és a Heszalaga Vizso Deák Művészeti Műhely munkái is.
A megnyitón Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere mondott köszöntőt, aki beszédében hangsúlyozta, a Kolorfesztivál a kezdetek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ne csupán Kazincbarcika, de a térség értékeit is bemutassa, menedzselje.
– A Kolorcity, mint városmárka és a Kolorfesztivál, mint az ország legszínesebb összművészeti fesztiválja sikertörténet, ez mára egyértelmű. Azonban célunk volt az is, hogy ebben a sikerben a térség is részesülhessen, ezért hívtuk létre a Kolorcountry-t, melynek egyetlen célja, hogy megmutathassa országnak, világnak a környező települések értékeit. Ilyen érték a Fignár Fesztiváludvar is, és nagy örömünkre szolgál, hogy a jubiláló rendezvény az 5. Kolorfesztivál részeként idén is megvalósult – jelentette ki Szitka Péter, aki köszönetet mondott úgy Dubicsány, mint minden csatlakozott település vezetőjének azért, hogy pozitívan álltak hozzá a Kolorcountry kezdeményezéshez.


Fignár Zoltán ötlet- és házigazda beszédében a jubiláló fesztiváludvarról szólt. Mint mondta, a rendezvényt igyekeztek úgy megszervezni, hogy az mindenben megfeleljen az elmúlt egy évtized hagyományainak.
– Tíz évvel ezelőtt, mikor az első Fignár Fesztiváludvart kigondoltuk, szerettünk volna egy olyan programot létrehozni, ami nem ér véget, amire igény lesz később is. Örömmel tapasztaltuk, hogy ez sikerült, és éppen ezért ez az elmúlt tíz év már meghatározta az idei programokat is. A kerek évforduló így aztán meghatározta az egész idei rendezvény szervezését: a hagyományokra építettünk mind a kiállítások, mind a fellépők, mind pedig a kísérőprogramok terén – mondta Fignár Zoltán
A megnyitóval párhuzamosan nyitott a Magtár Galéria, amely a dubicsányi emberek életét mutatja be az érdeklődőknek. A megnyitót követően a Vodku zenekar szórakoztatta a résztvevőket, akik eközben finomabbnál finomabb borokat kóstolhattak. Természetesen idén is jutott mindenkinek abból az 1500 darab töltött káposztából, melyet a helyi asszonyok készítettek, és ami minden évben igazi kulináris élménnyé varázsolja a jubiláló Fignár-udvart.

A Fignár Fesztiváludvar programjai csütörtökön délután öt órától író-olvasó találkozóval folytatódnak, melyen Bónizs Róbert: Ördögi erő – Toldi című könyvét mutatják be. Az első kötet a főhős gyerekkorától, 1330-tól Nagy Lajos első nápolyi hadjáratáig, 1348-ig követi nyomon a trónörökös, illetve később ifjú uralkodó életének eseményeit.

Az irodalmi eseményt követően ismét a zenéé lesz a főszerep a Fignár-udvarban: este hat órától Ferenczi György és a Rackajam, míg fél nyolctól a Vodku fiai szórakoztatják majd a nagyérdeműt.
Pénteken a Kabin Band, az Endorfin és a Dindes D’espace zenéjére fesztiválozhatnak a Dubicsányba látogatók.
Az udvar házigazdái szívesen vesznek használt könyveket, továbbá kutyaeledelt is, hiszen egy menhelynek kívánnak segíteni a felajánlásokkal.

Pénteken érkezik Kazincbarcikára az utcai művészet – másnéven street art – egyik kiemelkedő alakja, az 1967-ben Hollandiában született Remko Van Schaik. Előre láthatólag közel öt napon keresztül láthatjuk Őt alkotás közben.
Remko Van Schaik a művészeti diploma megszerzése után 2D alkotásokkal kezdett el foglalkozni, majd más művészek hatására, 3D képek létrehozására törekedett. A művész a mai napig, számos nagy projektben vesz részt. Folyamatosan kapja a felkéréseket, több tucat utcai festményt tudhat magáénak. Alkotott már uszodáknak, éttermeknek, vagy épp az elefántok megmentésére irányuló csúcstalálkozót is színesítette.

Szintén 4-én gőzerővel dübörög tovább az 5. Kolorfesztivál. Az OTP JUNIOR Graffiti  Jam-en 14.00 órától a “Graffiti Arénában” (a volt Jókai iskolàban, Herbolyai út 1.), ahol kiderül ki a legjobb tíz graffiti-s, aki felfújhatja az alkotásait. Este pedig Deniz és a Halott Pénz kezdi meg a nagykoncertek sorát a Csónakázó-tónál. Mindkét bulira elővételben 1500 Ft, a helyszínen  pedig 2000 Ft a belépő!

További híreink

ETO FC Győr-Kazincbarcika 4-3 (1-2)

Dátum: 2017. okt 22. 20:44

Az ETO FC Győr csapata látta vendégül október 22-én aí KBSC-t. A barcikai gárda küzdelmes mérkőzést játszott a győriekkel, de végül nem sikerült elhozni a 3 pontot.

Tovább szárnyalnak a barcikai férfi kézilabdázók

Dátum: 2017. okt 22. 18:39

A férfi kézilabda NB II észak-keleti csoportjában az 5. fordulóban a Fehérgyarmat együttesét fogadta a Kazincbarcika. A borsodiak a második félidőben nyújtott teljesítményüknek köszönhetően arattak újabb győzelmet.

Pátrovics Géza a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Príma-díj egyik jelöltje

Dátum: 2017. okt 22. 18:25

Pátrovics Géza súlyemelő edző neve foglalom Kazincbarcikán. A sportember most a Vállalkozók Országos Szövetsége Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Príma-díjának egyik jelelöltje a Magyar Sport kategóriájában.

Szén-dioxid mérgezést kaphattak

Dátum: 2017. okt 22. 11:40

Három férfit mentettek ki a borospincéből egy Kazincbarcikához közeli településen.

Programajánló

Október 23-i megemlékezés Kazincbarcikán

Egressy Béni Művelődési Központ

Slamovits Tibor előadóestje

Kazincbarcika

HOWARD MATHEU KÜLÖNÖS ESETEI

LÉVAY JÓZSEF VÁROSI KÖNYVTÁR - SAJÓSZENTPÉTER, BEM JÓZSEF ÚT 15.

HALLOWEEN

LÉVAY JÓZSEF VÁROSI KÖNYVTÁR - SAJÓSZENTPÉTER, BEM JÓZSEF ÚT 15.

Színházi előadások kicsiknek

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Szavazás

Melyik köztéri alkotás a kedvence?

Szavazzon! Önnek melyik kazincbarcikai alkotás vagy alkotások tetszenek a legjobban?

Gumiabroncsszobrok

Színes házfalak

Sárkány

Unikornis

Szavazok

Facebook

Szurkoljunk