http://kolorline.hu/Derenk 300 éves újratelepítésére emlékeztek

Derenk 300 éves újratelepítésére emlékeztek

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Múcsony Nagyközség Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata október 7-én a „Gyökereink összekötnek” című előadással tisztelgett az egykor lengyelek, főként gurálok lakta hajdani település előtt. Derenk napjainkban a magyarországi lengyelek fontos emlékhelye. A középkori eredetű falu az 1711-es pestis járvány után teljesen elnéptelenedett.  Földesura 1717 és 1720 között a Szepességből érkező hegyi lengyelekkel népesítette be a falut, akik a jobb megélhetés reményében költöztek ide. 1943-ban Horthy Miklós az itt lakók teljes körű kárpótlásával kitelepítette a helységet, mert remek vadászterületnek bizonyult.  Lerombolták a házakat és a templomot. Mára viszont a derenki leszármazottak erőfeszítésének köszönhetően a lerombolt templom helyén kápolna épült, a régi iskola még álló falaira tetőt emeltek, amiben emlékkiállítás látható. Minden évben, a derenki búcsú idején több százan érkeznek nem csupán Magyarországról, hanem Lengyelországból is.

A 2006-ban alakult, ma már negyvennégy tagot számláló Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat tagjai között vannak derenki születésűek, Magyarországra érkezett vendégmunkások, akik itt alapítottak családot, valamint olyan lengyelek leszármazottai, akik a jobb megélhetés reményében érkeztek és telepedtek le. Céljaik között szerepel a lengyel hagyományok ápolása, kulturális programok szervezése, az identitástudat erősítése, illetve kapcsolattartás az anyaországban élőkkel.
Fennállásuk alatt rengeteg programot szerveztek.  Minden évben kirándulást tesznek Lengyelországba, Nemzetiségi Napot szerveznek. Az azonosságtudat megőrzésére létrehoztak egy kifejezetten lengyel nyelvű mini könyvtárat, történelmi előadásokat, fotó és rajz kiállításokat, gasztronómiai napot szerveztek és minden lengyel nemzeti ünnepről megemlékeznek. A minapi rendezvényt Widomskiné Novák Mária elnök asszony nyitotta meg. Ezt követően Bubenkó Gábor, a Szögligeti Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökének filmvetítéssel egybekötött előadását tekinthették meg a résztvevők, Derenk romtelepülésről és Szádvárról, valamint saját készítésű fotóiból nyílt kiállítás. A bemutatott film magyar nyelvű, lengyel, és angol feliratos, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, és az Országos Lengyel Önkormányzat hozzájárulásával készült. Ezenkívül az előadó számos mozgóképet készített pátriájáról. Többek között a Szádvár című alkotása 2007-ben a Pinnacle Európai Filmszemléjén a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést és díjat kapta.
Manapság már egyre kevesebben vannak, akik elmondhatják magukról, hogy e kicsiny településen születtek. Ezért jelentett nagy örömöt, Simkó Illésné Bözsike néni derenki születésű múcsonyi lakos köszöntése. A program végén a sziléziai konyha jellegzetes ételeit, a fehér kolbászt és a Zurek levest kóstolhatták meg a jelenlévők.
 

További híreink

ETO FC Győr-Kazincbarcika 4-3 (1-2)

Dátum: 2017. okt 22. 20:44

Az ETO FC Győr csapata látta vendégül október 22-én aí KBSC-t. A barcikai gárda küzdelmes mérkőzést játszott a győriekkel, de végül nem sikerült elhozni a 3 pontot.

Tovább szárnyalnak a barcikai férfi kézilabdázók

Dátum: 2017. okt 22. 18:39

A férfi kézilabda NB II észak-keleti csoportjában az 5. fordulóban a Fehérgyarmat együttesét fogadta a Kazincbarcika. A borsodiak a második félidőben nyújtott teljesítményüknek köszönhetően arattak újabb győzelmet.

Pátrovics Géza a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Príma-díj egyik jelöltje

Dátum: 2017. okt 22. 18:25

Pátrovics Géza súlyemelő edző neve foglalom Kazincbarcikán. A sportember most a Vállalkozók Országos Szövetsége Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Príma-díjának egyik jelelöltje a Magyar Sport kategóriájában.

Szén-dioxid mérgezést kaphattak

Dátum: 2017. okt 22. 11:40

Három férfit mentettek ki a borospincéből egy Kazincbarcikához közeli településen.

Programajánló

Október 23-i megemlékezés Kazincbarcikán

Egressy Béni Művelődési Központ

Slamovits Tibor előadóestje

Kazincbarcika

HOWARD MATHEU KÜLÖNÖS ESETEI

LÉVAY JÓZSEF VÁROSI KÖNYVTÁR - SAJÓSZENTPÉTER, BEM JÓZSEF ÚT 15.

HALLOWEEN

LÉVAY JÓZSEF VÁROSI KÖNYVTÁR - SAJÓSZENTPÉTER, BEM JÓZSEF ÚT 15.

Színházi előadások kicsiknek

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Szavazás

Melyik köztéri alkotás a kedvence?

Szavazzon! Önnek melyik kazincbarcikai alkotás vagy alkotások tetszenek a legjobban?

Gumiabroncsszobrok

Színes házfalak

Sárkány

Unikornis

Szavazok

Facebook

Szurkoljunk