KolorTV élőben

http://kolorline.hu/Derenk 300 éves újratelepítésére emlékeztek

Derenk 300 éves újratelepítésére emlékeztek

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Múcsony Nagyközség Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata október 7-én a „Gyökereink összekötnek” című előadással tisztelgett az egykor lengyelek, főként gurálok lakta hajdani település előtt. Derenk napjainkban a magyarországi lengyelek fontos emlékhelye. A középkori eredetű falu az 1711-es pestis járvány után teljesen elnéptelenedett.  Földesura 1717 és 1720 között a Szepességből érkező hegyi lengyelekkel népesítette be a falut, akik a jobb megélhetés reményében költöztek ide. 1943-ban Horthy Miklós az itt lakók teljes körű kárpótlásával kitelepítette a helységet, mert remek vadászterületnek bizonyult.  Lerombolták a házakat és a templomot. Mára viszont a derenki leszármazottak erőfeszítésének köszönhetően a lerombolt templom helyén kápolna épült, a régi iskola még álló falaira tetőt emeltek, amiben emlékkiállítás látható. Minden évben, a derenki búcsú idején több százan érkeznek nem csupán Magyarországról, hanem Lengyelországból is.

A 2006-ban alakult, ma már negyvennégy tagot számláló Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat tagjai között vannak derenki születésűek, Magyarországra érkezett vendégmunkások, akik itt alapítottak családot, valamint olyan lengyelek leszármazottai, akik a jobb megélhetés reményében érkeztek és telepedtek le. Céljaik között szerepel a lengyel hagyományok ápolása, kulturális programok szervezése, az identitástudat erősítése, illetve kapcsolattartás az anyaországban élőkkel.
Fennállásuk alatt rengeteg programot szerveztek.  Minden évben kirándulást tesznek Lengyelországba, Nemzetiségi Napot szerveznek. Az azonosságtudat megőrzésére létrehoztak egy kifejezetten lengyel nyelvű mini könyvtárat, történelmi előadásokat, fotó és rajz kiállításokat, gasztronómiai napot szerveztek és minden lengyel nemzeti ünnepről megemlékeznek. A minapi rendezvényt Widomskiné Novák Mária elnök asszony nyitotta meg. Ezt követően Bubenkó Gábor, a Szögligeti Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökének filmvetítéssel egybekötött előadását tekinthették meg a résztvevők, Derenk romtelepülésről és Szádvárról, valamint saját készítésű fotóiból nyílt kiállítás. A bemutatott film magyar nyelvű, lengyel, és angol feliratos, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, és az Országos Lengyel Önkormányzat hozzájárulásával készült. Ezenkívül az előadó számos mozgóképet készített pátriájáról. Többek között a Szádvár című alkotása 2007-ben a Pinnacle Európai Filmszemléjén a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést és díjat kapta.
Manapság már egyre kevesebben vannak, akik elmondhatják magukról, hogy e kicsiny településen születtek. Ezért jelentett nagy örömöt, Simkó Illésné Bözsike néni derenki születésű múcsonyi lakos köszöntése. A program végén a sziléziai konyha jellegzetes ételeit, a fehér kolbászt és a Zurek levest kóstolhatták meg a jelenlévők.
 

További híreink

Pénzember kiállítás a Mezeyben

Dátum: 2018. jan 18. 20:00

„Pénzember” címmel nyílt kiállítás ma a Mezey István Művészeti Központ kiállítótermében Tóth Róbert numizmatikus gyűjteményéből.

Egy recept, egy sztori

Dátum: 2018. jan 18. 15:00

Egy recept, egy sztori - Untenerné Márton Ágnes

A kakaó, vagyis az istenek eledele

Dátum: 2018. jan 17. 18:00

Mi fán terem a kakaóbab?

Már letölthető a KolorApp

Dátum: 2018. jan 17. 15:40

Január elsejétől már élesben is használhatják a kazincbarcikaiak a KolorAppot, vagyis az intelligens városüzemeltetési problémabejelentő mobilapplikációt.

KolorTV élőben

Programajánló

IV. Vámos - toros nap

Sajóvámos

Barcika Fitness Centrum 3. szülinap

Kazincbarcika

Hyppolit, a lakáj

József Attila Művelődési Ház - Rudolftelep, József A. út 1.

2018. évi B.-A.-Z. Megyei Téli Teremlabdarúgó Torna

Kazincbarcika

MAGYAR KULTÚRA NAPJA - SAJÓSZENTPÉTER

Sajószentpéteri Kulturális és Sportközpont - Sport út 32/1.

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk