http://kolorline.hu/’56-os megemlékezések

’56-os megemlékezések

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Október 23-ia az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének a napja. E naphoz kötődve lobbantak fel országszerte a kegyelet lángjai, emlékezve az áldozatokra.

Sajószentpéteren október 20-án a Művelődési Központban rendezték a városi ünnepséget. Elöljáróban Dr. Kovács János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat főjegyzőjének emlékező szavait, valamint az ózdi ÓMI Zenés Színház ünnepélyes műsorát láthatta, hallhatta a közönség. Ezt követően koszorút helyeztek el az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából készült emlékműnél.

Edelényben október 21-én tartották a megemlékezést. A nemzeti ünnepre Edelény testvérvárosából, Siewierzből tíz főből álló delegáció, valamint 40 fős fúvószenekar érkezett. Az ünnepség a Forradalmak terén kezdődött, ahová a vendég zenekar a játékával csalogatta az ünneplőket. Az 1956-os emlékműnél az emlékezés virágait helyezték el az edelényi városi és nemzetiségi önkormányzatok mellett a lengyel testvérváros küldöttei, a helyben működő intézmények, a politikai és társadalmi szervezetek, valamint szokás szerint a hősi áldozatok hozzátartozói. A koszorúzást követően az ünneplők zenei felvezetéssel vonultak a rendezvény helyszínéül szolgáló művelődési központba. Molnár Oszkár polgármester ünnepi képviselő-testületi ülés keretében átadta az önkormányzat kitüntetéseit. Idén Edelény díszpolgára elismerő címet kapott Hadobás Pál, a Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely igazgatója. Pro Urbe Edelény díjban részesült Juhász Andorné nyugdíjas pedagógus, több edelényi kórus karnagya, valamint posztumusz kitüntetéssel ismerték el életművét néhai dr. Gadócziné dr. Fekete Éva társadalomkutatónak, a Miskolci Egyetem volt tanárának és a  könyvtáros, helytörténész, a népművészet mestere, az edelényi kulturális intézmények egykori igazgatójának, néhai Laki-Lukács Lászlónak. A díjak átadása után a Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákjai készültek műsorral, majd a Siewierz-i fúvószenekar koncertje zárta az ünnepélyt.

Bánhorvátiban napján, azaz október 23-án rendezték meg az ünnepséget. Az eseményt Földvári István polgármester és Demeter Zoltán országgyűlési képviselő megemlékező beszéde nyitotta meg, majd Orosz Margit költőnő szavalatát követően a Kazinczy Gábor Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort. A Kormorán együttes Három harang című számát Kecső Lajos furulyán játszotta el nagy átéléssel. Az előadás végeztével Madaras Zsolt, erdélyi születésű, de az anyaországban élő előadóművész lépett színpadra. A kulturális programok után az ünneplők fáklyák fényében vonultak a kopjafához, aztán az I. világháborús emlékműhöz. Mindkét helyszínen szavalatok hangzottak el. Zárásként a résztvevők ajkáról közösen csendültek fel a Himnusz és a Szózat akkordjai.
 

 

További híreink

Kiállítás Göőz Pál emlékére

Dátum: 2017. nov 22. 12:31

Göőz Pálra emlékeztek Vadnán.

Médiaközpont: új korszak kezdődött a kazincbarcikai média életében

Dátum: 2017. nov 22. 09:40

A térség egyik legkorszerűbb médiaközpontját adták át november 21-én Kazincbarcikán.

5 dolog, amiért már novemberben érdemes készülni a karácsonyra 

Dátum: 2017. nov 22. 09:00

A karácsony-fanatikusok táborába tartozol, vagy hallani sem akarsz az ünnepi felhajtásról? Van 5 érvünk, amiért érdemes már korábban elkezdeni a felkészülést!

Forgalomkorlátozás lesz a miskolci Búza téren

Dátum: 2017. nov 21. 14:00

Burkolatjel festési munkák miatt forgalomkorlátozásra kell számítani Miskolcon, a Búza téren, a 3-as és a 26-os számú főutak csomópontjában a következő napokban – tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Programajánló

Kiállítás

Kazincbarcika

Krumplilángos fesztivál

Bánhorváti

Kazincbarcika - Torpedo Floorball

Kazincbarcika

Szent Borbála szobor felszentelése

Ormosbánya

Adventi kézműves foglalkozások

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk