https://kolorline.hu/’56-os megemlékezések

’56-os megemlékezések

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Október 23-ia az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének a napja. E naphoz kötődve lobbantak fel országszerte a kegyelet lángjai, emlékezve az áldozatokra.

Sajószentpéteren október 20-án a Művelődési Központban rendezték a városi ünnepséget. Elöljáróban Dr. Kovács János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat főjegyzőjének emlékező szavait, valamint az ózdi ÓMI Zenés Színház ünnepélyes műsorát láthatta, hallhatta a közönség. Ezt követően koszorút helyeztek el az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából készült emlékműnél.

Edelényben október 21-én tartották a megemlékezést. A nemzeti ünnepre Edelény testvérvárosából, Siewierzből tíz főből álló delegáció, valamint 40 fős fúvószenekar érkezett. Az ünnepség a Forradalmak terén kezdődött, ahová a vendég zenekar a játékával csalogatta az ünneplőket. Az 1956-os emlékműnél az emlékezés virágait helyezték el az edelényi városi és nemzetiségi önkormányzatok mellett a lengyel testvérváros küldöttei, a helyben működő intézmények, a politikai és társadalmi szervezetek, valamint szokás szerint a hősi áldozatok hozzátartozói. A koszorúzást követően az ünneplők zenei felvezetéssel vonultak a rendezvény helyszínéül szolgáló művelődési központba. Molnár Oszkár polgármester ünnepi képviselő-testületi ülés keretében átadta az önkormányzat kitüntetéseit. Idén Edelény díszpolgára elismerő címet kapott Hadobás Pál, a Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely igazgatója. Pro Urbe Edelény díjban részesült Juhász Andorné nyugdíjas pedagógus, több edelényi kórus karnagya, valamint posztumusz kitüntetéssel ismerték el életművét néhai dr. Gadócziné dr. Fekete Éva társadalomkutatónak, a Miskolci Egyetem volt tanárának és a  könyvtáros, helytörténész, a népművészet mestere, az edelényi kulturális intézmények egykori igazgatójának, néhai Laki-Lukács Lászlónak. A díjak átadása után a Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákjai készültek műsorral, majd a Siewierz-i fúvószenekar koncertje zárta az ünnepélyt.

Bánhorvátiban napján, azaz október 23-án rendezték meg az ünnepséget. Az eseményt Földvári István polgármester és Demeter Zoltán országgyűlési képviselő megemlékező beszéde nyitotta meg, majd Orosz Margit költőnő szavalatát követően a Kazinczy Gábor Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort. A Kormorán együttes Három harang című számát Kecső Lajos furulyán játszotta el nagy átéléssel. Az előadás végeztével Madaras Zsolt, erdélyi születésű, de az anyaországban élő előadóművész lépett színpadra. A kulturális programok után az ünneplők fáklyák fényében vonultak a kopjafához, aztán az I. világháborús emlékműhöz. Mindkét helyszínen szavalatok hangzottak el. Zárásként a résztvevők ajkáról közösen csendültek fel a Himnusz és a Szózat akkordjai.
 

 

További híreink

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk