http://kolorline.hu/A modernkori szénbányászat 79 éve Ormosbányán

A modernkori szénbányászat 79 éve Ormosbányán

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A bányászat kezdetei Ormosbányán a 18. századra nyúlnak vissza. Az akkor még Ormospuszta bányakincsét, a szenet, a tulajdonos Radvánszky család kovácsműhelyeiben használták fel. A 20. század elején gr. Tisza István a Radvánszkyak megbízásából tárgyalásokat kezdett a terület szénjogainak értékesítéséről. Ennek következtében 1908-ban az ormosi szénbánya állami tulajdon lett. A bányásztelep fejlődésnek indult, a két világháború között kialakultak azok a szociális intézmények, melyek megvetették a mai település alapját, mely 1953-tól viseli az Ormosbánya nevet. A jól prosperáló bányászatot azonban 1987-ben megszüntették, s a rendszerváltást követően új időszámítás kezdődött a falu életében.

Évekkel ezelőtt vetődött fel a faluvezetés és az Ormosbánya Megújhodásáért Közalapítvány vezetőiben, hogy össze lehetne gyűjteni az egykori bányászélet tárgyi emlékeit. Kiírtak egy fotópályázatot, melyre számtalan mennyiségű hajdani, a munkáséletet megörökítő fotó érkezett. Aztán sorra vitték az emberek az egyéb tárgyi relikviákat is. Igen ám, de ezek elhelyezéséhez, szakavatott kiállításához megfelelő helyre volt szükség. Törték a fejüket az illetékesek, míg végül a régi telepi fürdő épülete mellett döntöttek. A felújítást követően, idén, augusztus 26-án nyitották meg a nagyközönség előtt a Bányász emlékházat. A sokszínű kiállítási tárgy között a már említett fényképeken kívül láthatóak Csabai Kálmán, Kunt Ernő, Kalló László, Csohány Kálmán és Mezey István festményei, bányászati szerszámok, korsók, kitüntetések, sport serlegek, egy 76-os fejtőgép működő makettje, valamint bányászlámpák a római kori mécsestől egészen az akkumulátoros fejlámpáig, illetve asztali dísztárgyak. Megtekinthető továbbá egy teljesen korhűen berendezett korabeli konyha is. A gazdag történeti anyag nem teszi lehetővé, hogy mindent állandó tárlat keretei között mutassanak be, ezért havi szinten időszaki kiállítást tartanak. A sorozatot szeptemberben indították, Novák Géza kiállításával, októberben pedig Ormospuszta, illetve Ormosbánya sporttörténetét bemutató tárlatot rendeztek. Ebben a hónapban, 06-án, Elismerések címmel nyílt kiállítás az egykori dolgozók okleveleiből, emléklapjaiból, kitüntetéseiből és plakettjeiből. E tárlat november 30-ig látogatható.

Fotó: Viszoczky Sándor

További híreink

Kiállítás Göőz Pál emlékére

Dátum: 2017. nov 22. 12:31

Göőz Pálra emlékeztek Vadnán.

Médiaközpont: új korszak kezdődött a kazincbarcikai média életében

Dátum: 2017. nov 22. 09:40

A térség egyik legkorszerűbb médiaközpontját adták át november 21-én Kazincbarcikán.

5 dolog, amiért már novemberben érdemes készülni a karácsonyra 

Dátum: 2017. nov 22. 09:00

A karácsony-fanatikusok táborába tartozol, vagy hallani sem akarsz az ünnepi felhajtásról? Van 5 érvünk, amiért érdemes már korábban elkezdeni a felkészülést!

Forgalomkorlátozás lesz a miskolci Búza téren

Dátum: 2017. nov 21. 14:00

Burkolatjel festési munkák miatt forgalomkorlátozásra kell számítani Miskolcon, a Búza téren, a 3-as és a 26-os számú főutak csomópontjában a következő napokban – tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Programajánló

Kiállítás

Kazincbarcika

Krumplilángos fesztivál

Bánhorváti

Kazincbarcika - Torpedo Floorball

Kazincbarcika

Szent Borbála szobor felszentelése

Ormosbánya

Adventi kézműves foglalkozások

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk