KolorTV élőben

http://kolorline.hu/A modernkori szénbányászat 79 éve Ormosbányán

A modernkori szénbányászat 79 éve Ormosbányán

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A bányászat kezdetei Ormosbányán a 18. századra nyúlnak vissza. Az akkor még Ormospuszta bányakincsét, a szenet, a tulajdonos Radvánszky család kovácsműhelyeiben használták fel. A 20. század elején gr. Tisza István a Radvánszkyak megbízásából tárgyalásokat kezdett a terület szénjogainak értékesítéséről. Ennek következtében 1908-ban az ormosi szénbánya állami tulajdon lett. A bányásztelep fejlődésnek indult, a két világháború között kialakultak azok a szociális intézmények, melyek megvetették a mai település alapját, mely 1953-tól viseli az Ormosbánya nevet. A jól prosperáló bányászatot azonban 1987-ben megszüntették, s a rendszerváltást követően új időszámítás kezdődött a falu életében.

Évekkel ezelőtt vetődött fel a faluvezetés és az Ormosbánya Megújhodásáért Közalapítvány vezetőiben, hogy össze lehetne gyűjteni az egykori bányászélet tárgyi emlékeit. Kiírtak egy fotópályázatot, melyre számtalan mennyiségű hajdani, a munkáséletet megörökítő fotó érkezett. Aztán sorra vitték az emberek az egyéb tárgyi relikviákat is. Igen ám, de ezek elhelyezéséhez, szakavatott kiállításához megfelelő helyre volt szükség. Törték a fejüket az illetékesek, míg végül a régi telepi fürdő épülete mellett döntöttek. A felújítást követően, idén, augusztus 26-án nyitották meg a nagyközönség előtt a Bányász emlékházat. A sokszínű kiállítási tárgy között a már említett fényképeken kívül láthatóak Csabai Kálmán, Kunt Ernő, Kalló László, Csohány Kálmán és Mezey István festményei, bányászati szerszámok, korsók, kitüntetések, sport serlegek, egy 76-os fejtőgép működő makettje, valamint bányászlámpák a római kori mécsestől egészen az akkumulátoros fejlámpáig, illetve asztali dísztárgyak. Megtekinthető továbbá egy teljesen korhűen berendezett korabeli konyha is. A gazdag történeti anyag nem teszi lehetővé, hogy mindent állandó tárlat keretei között mutassanak be, ezért havi szinten időszaki kiállítást tartanak. A sorozatot szeptemberben indították, Novák Géza kiállításával, októberben pedig Ormospuszta, illetve Ormosbánya sporttörténetét bemutató tárlatot rendeztek. Ebben a hónapban, 06-án, Elismerések címmel nyílt kiállítás az egykori dolgozók okleveleiből, emléklapjaiból, kitüntetéseiből és plakettjeiből. E tárlat november 30-ig látogatható.

Fotó: Viszoczky Sándor

További híreink

Az év LEGKOCKÁBB gyermekprogramja, nemcsak gyerekeknek: Kockabarátok kiállítás és játszóház LEGO® alkotásokból

Dátum: 2018. jan 20. 08:57

A trendek jönnek-mennek: igaz ez a játékiparra is, ahol napjainkban már a boltok polcain a legújabb elektromos autók, Barbie-babák különböző fajtái, interaktív plüssállatok vagy társasjátékok sorakoznak, azonban mellettük ott van évtizedek óta a megunhatatlan, kreatív játék; a LEGO. Érték, játék és minőség – ez jellemzi a márkát.

Hegedűs Mária egykori költő, vizuális művész kapta az idei Barcikart-díjat

Dátum: 2018. jan 19. 22:18

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Barcika Art Kft. január 19-én ünnepelte a magyar kultúra napját az Egressy Béni Művelődési Központ színháztermében. Idén a legrangosabb kitüntetést, a Barcikart-díjat Hegedűs Mária, egykori költő, vizuális művész kapta.

A doni hősökre emlékeztek

Dátum: 2018. jan 19. 16:40

A doni hősök emléke előtt tisztelegve rendezett megemlékezést a Kazincbarcikai Hadigondozottak Egyesülete és Kazincbarcika Város Önkormányzata január 19-én a Mezey István Művészeti Központban.

Gálán mutatkoztak be a szalézisok

Dátum: 2018. jan 19. 16:26

Idén is megrendezték a Szalézi Gálát január 19-én a Don Bosco Sportközpontban.

KolorTV élőben

Programajánló

Barcika Fitness Centrum 3. szülinap

Kazincbarcika

Hyppolit, a lakáj

József Attila Művelődési Ház - Rudolftelep, József A. út 1.

2018. évi B.-A.-Z. Megyei Téli Teremlabdarúgó Torna

Kazincbarcika

MAGYAR KULTÚRA NAPJA - SAJÓSZENTPÉTER

Sajószentpéteri Kulturális és Sportközpont - Sport út 32/1.

MAGYAR KULTÚRA NAPJA

EDELÉNY - MŰVELŐDÉSI KÖZPONT - ISTVÁN KIRÁLY ÚTJA 49.

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk