KolorTV élőben

http://kolorline.hu/Házhoz ment a Mikulás Tardonán

Házhoz ment a Mikulás Tardonán

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Mikulás ünnepét myrai Szent Miklósnak köszönhetjük. Hagyománya érdekes történethez kapcsolódik. Az egyik verzió alapján a püspök városában élt egy szegény ember, aki három lányát nem tudta férjhez adni. Miklós a legenda szerint titokban arannyal teli erszényt dobott be a szegény ember ablakán. A másik változatban a fent említett szegény ember nincstelensége okán nyilvánosházba akarta küldeni lányait. A püspök az ablakon bedobott aranytallérokkal ettől a szégyentől mentette meg a leányokat. A fenti legendák és a szent december 6-iki egyházi ünnepe kapcsán terjedt el a 19. században, hazánkban, a Mikuláshoz kapcsolódó szokás. Ekkortól hozza ajándékait a piros ruhás, nagy fehér szakállú Mikulás, akit fekete krampuszok kísérnek.

Tardonán, a Tardonai Fiatalok Hagyományőrző Egyesületének négy Mikulása és krampuszai járták a falut, december 03-án. A kedves, öreg fehérszakállú és segédei mintegy 105, 0-14 év közötti gyermeket kerestek fel. S mivel a községben az idén nem volt csintalan lurkó, a virgács helyett minden gyerkőc ajándékot kapott. A kisebbek csomaggal, a nagyobbak pedig adventi naptárral gazdagodtak. A gyerekek egész nap lázasan várták a Télapó érkezését. Szívesen fotózkodtak a vendégekkel, kis verssel, vagy más előadással készültek az alkalomra. Akadt olyan pici, aki a Mikulásnak adta féltve őrzött cumiját és bizony olyan csöppség is volt, aki megszeppent a krampuszok láttán.

A sok anekdota közül két kedves véleményt osztunk meg a Kedves Olvasókkal:

2 éves kislány jellemzése: “ A krampuszok félelmetes fekete arcúak, de a Mikulás szép volt”.

Egy Mikulás véleménye a rendezvényről: Immáron harmadik évben vettem részt Mikulásként a Tardonai Fiatalok Hagyományőrző Egyesület tagjaként a "Házhoz megy a Mikulás" eseményen, de most is ugyanúgy izgultunk a házakba belépés előtt. Vajon, hogy fog reagálni a gyerkőc a Mikulásra, megijed-e a krampuszoktól vagy csak bámul ránk szótlanul. Leírhatatlan érzés, mikor nyújtjuk nekik a csomagot, ők félve elveszik, majd rögtön két lépés hátra. Örülök, hogy részese lehetek ennek az egésznek.

 

 

További híreink

Karácsonyi meglepetés a szépkorúaknak

Dátum: 2017. dec 15. 14:56

Karácsonyi műsort adtak ma a Tompa Mihály Református Általános Iskola diákjai és a Nefelejcs Tagóvoda óvodásai a Muskátli úti Nyugdíjasházban. Az ünnepségen Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere is ünnepi beszédet mondott.

A Tompában is választható lesz a menü

Dátum: 2017. dec 15. 14:47

Január elsejétől az Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Általános Iskolájában is lehet választani A és B menü.

Tájékoztató téli igazgatási szünetről

Dátum: 2017. dec 15. 13:12

Tájékoztatjuk a Tisztelt lakosságot, hogy 2017. december 21. napjától december 29. napjáig igazgatási szünet miatt a Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatalban az ügyfélfogadás szünetel.

KolorTV élőben

Programajánló

VII. Munkácsy Dezső Birkózó Emlékverseny

Kazincbarcika

III. adventi gyertyagyújtás

Berente - Fő tér

Noir Színház - Aladdin

Kazincbarcika

Mézeskalács díszítő foglalkozás felnőttek részére

Kazincbarcika

Adventi játszóház

Művelődési Ház - Berente, Bajcsy-Zsilinszky út 1.

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk