https://kolorline.hu/Tánc az életem

Tánc az életem

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Az edelényi Császta Néptáncegyüttes május 27-én családi napra invitálta a város lakóit. A közösségformáló szerep mellett természetesen a rendezvény sarkalatos részét a népi kultúra bemutatása jelentette, hiszen mint ahogy az együttes vezetője vallja, a magyar néptánc nem pusztán a falusi élet visszhangja, hanem az egész magyar lélek tükre. Benne van egész magyarságunk, történelmünk, örömünk és bánatunk. A program kapcsán beszélgettünk a táncegyüttes művészeti vezetőjével, Körmöndi Tamással pályafutásáról, a táncosok hittel-lélekkel végzett munkájáról és az oktatói munka attitűdjeiről.

Kisgyermekkorától táncol? Mi vezette a táncpedagógusi pálya felé?

Nem, dehogy! Tizenkét évesen kezdtem el táncolni. A húgomat kísértem a táncórákra. Be-betekintettem a műhelymunkába, aztán egy hónap után megkérdezték, lenne-e kedvem kipróbálni magam. Rábólintottam és ott ragadtam. Ez volt a Szinvavölgyi Néptáncegyüttes. A középiskolában viszont gépésznek tanultam. Az érettségi után főiskolára jelentkeztem, nem vettek fel, de abban az egy évben orientálódtam végleg a néptánc felé. A tánc mellett ráéreztem a tanítás ízére. Beiratkoztam a Magyar Táncművészeti Főiskolára, azóta hivatásszerűen csinálom.

Mit lehet tudni Körmöndi Tamásról, mint magánemberről?

Mondhatni, a tánc tölti ki az életem. Ez hobbi és szerelem is egyben, de hát csak úgy lehet valamit csinálni, ha szereti az ember! A munkám mellett még mindig sokat táncolok a Szinvavölgyi Néptáncegyüttesben.  Nem jó az, ha az ember mindig ott van a vezető pozícióban, néha kell, hogy kikapcsolódjon és kiadja magából az energiát, a feszültséget. A tánc erre is rendkívül alkalmas. Nem tudom megfogalmazni, milyen ember vagyok igazán, de azt érzem, hogy szeretnek a tanítványaim.

Milyen vágyai vannak az életben?

Abban a korban vagyok, hogy a családalapítás gondolata foglalkoztat leginkább. Szakmai téren pedig szeretnék minél több sikert elérni a Császta Néptáncegyüttessel.

Ez tökéletes végszó ahhoz, hogy rátérjünk az együttesbeli munkájára. Kezdjük az elején. Mikor alakult meg a Császta Néptáncegyüttes és milyen az összetétele?

Ezen a néven 2008-tól működik a miskolci Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskola keretein belül. Az együttes létszáma 80 fő és három korcsoportban táncolnak a gyerekek. A legkisebbek óvodás - és kisiskoláskorúak, a kiscsásztások 3-5. osztályos fiúk-lányok, a nagyok csoportját pedig javarészt az általános iskola 8.-sai, valamint a középiskolás tanulók alkotják. Kis számban vannak felnőtt, dolgozó tagjaink.

Milyen táncokat tanulnak a fiatalok?

Amit a legkisebbeknél csinálunk, az tulajdonképpen a gyerekjátékok különböző formái, és ismerkedünk az ugróstáncok egyszerűbb formáival, lépéseivel. Azt tanultam a mestereimtől Maródi Attilától és Kiss Anitától, hogy egy jó erős ugróstánccal lehet megalapozni a gyerekek későbbi fejlődését. A kiscsásztásokkal idén már kikacsingattunk Erdélyre, az erdélyi forgatós táncokkal ismerkedtünk meg, tavaly kalocsai táncokat tanultak, tavalyelőtt meg nyírségi-szatmári táncokat. A nagyokkal egyre szélesebb spektrumban szemléljük az egész tánckultúrát. Román táncokat tanulunk, de természetesen őriznünk kell a saját tájegységeink, településeink táncait is.

Hogyan tartható fenn a növendékekben a folyamatos motiváció?

Mérvadó, hogy bemutatkozzunk, mert az motiválja a gyereket, ha megmutathatja a tudását. Versenyekre szoktunk járni, a kiscsászta együttessel május 27-én megyünk a Dunán innen Tiszán túl tehetségkutató versenyre, Miskolcra, a Művészetek Házába, ahol előadjuk az új táncunkból készült koreográfiát. A nagyokkal Edelény város segítségével Zdunska Wolába, a lengyel folklórfesztiválra fogunk elutazni június végén, július elején.


Körmöndi Tamás 1984-ben született.  Általános és középiskoláit Miskolcon végezte.  Diplomát a Táncművészeti Főiskola nyíregyházi kihelyezett tagozatán szerzett néptáncpedagógus, táncpedagógus szakon. Az edelényi Császta Néptáncegyüttes művészeti vezetője.


 

További híreink

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

Idén is pályázhatnak támogatásra a kazincbarcikai vállalkozások — KolorFund 2024

Dátum: 2024. márc 26. 17:00

Zárt ülésen döntött március 25-én Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete arról, hogy idén is segítséget nyújtanak a helyi cégeknek. A KolorFund vissza nem térítendő támogatást kínál a pályázaton megfelelő mikro- és kisvállalkozások számára.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk