https://kolorline.hu/Egy recept, egy sztori - Tarjányi Orsolya

Egy recept, egy sztori - Tarjányi Orsolya

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Egy recept, egy sztori - Tarjányi Orsolya, a kazincbarcikai Kodály művészeti iskola igazgatóhelyettese

– Szerintem vannak olyan ételek, amikhez fel kell nőni: nekem a spárga ilyen étel volt. Amikor először ettem étteremben, akkor füstölt lazacdarabkák voltak benne, s számomra ez egy nagyon különleges ízélmény volt, s azóta is nagy kedvenc lett. Nagyon szeretek enni, szeretem a finom ételeket, valamint az össze nem illő dolgokat: ez a lazacos spárga is ilyen étel, eszembe nem jutott, hogy így összepárosítsam őket. A spárga egyébként mindig egy misztikus dolog volt számomra, biztosan valamilyen mese hatására gyerekkoromban nagyon sokáig azt hittem, hogy ez ilyen türkizszínű valami, és varázsfonalból főzik. Persze később rájöttem, hogy ez nem így van. A krémlevesek egyébként számunkra kincsek, szinte 80%-ban csak azt főzök otthon, mert van egy majdnem 11 éves kisfiam, aki a mai napig nem hajlandó semmi darabost megenni.

Hozzávalók 4 fő részére:

• 60 dkg zöldspárga

(egész, fej nélkül),

• 6 dl víz,

• 4 dl csontlé,

• 10 dkg vaj,

• 2,5 dl tejszín,

• 4 dkg liszt,

• 4 cl fehérbor,

• só,

• delikát,

• őrölt fehér bors ízlés szerint

Elkészítés:

Megmossuk a spárgát, vastagon meghámozzuk és levágjuk az alsó fás részét. A lehámozott-vágott részt tegyük egy lábasba, öntsük fel a vízzel. Adjuk hozzá a sót, a borsot és a delikátot, majd 10 percen át főzzük fedő alatt. Szűrjük le a léből a darabokat, majd mérjük meg mennyi levünk maradt. Egészítsük ki a csontlével. Tegyük bele a megtisztított spárgát és főzzük puhára kb. 25 perc alatt. Az idő lejártával vegyük ki a spárgákat a főzőléből és tegyük félre őket. Olvasszuk fel a vajat egy másik, üres lábasban. Mikor forró, szórjuk rá a lisztet, keverjük össze, majd hagyjuk felhabozni kicsit. Öntsük fel a fehérborral és a lével. Adjuk hozzá a puhára főzött spárgákat, még 5-10 percig főzzük, majd turmixoljuk simára. Ha kicsit öregebb, fásabb volt a spárgánk, vagy nem hámoztuk meg elég vastagon, akkor meglehet, hogy szálas marad. Ebben az esetben számoljunk plusz 10 percnyi munkával, át kell szűrni nagylyukú szűrőn

További híreink

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

Idén is pályázhatnak támogatásra a kazincbarcikai vállalkozások — KolorFund 2024

Dátum: 2024. márc 26. 17:00

Zárt ülésen döntött március 25-én Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete arról, hogy idén is segítséget nyújtanak a helyi cégeknek. A KolorFund vissza nem térítendő támogatást kínál a pályázaton megfelelő mikro- és kisvállalkozások számára.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk