KolorTV élőben

https://kolorline.hu/Élhető települést építeni

Élhető települést építeni

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Berente csaknem két évtized alatt figyelemre méltó fejlődésen ment keresztül. Az új infrastrukturális és szociális rendszer kialakításával teljes átalakuláson esett át a település. A megújult intézményi hálózattal rendelkező község rendezett, ápolt képet mutat.  Az elkötelezett vezetés és az itt élők legfőbb célja egy még élhetőbb település kialakítása. Ennek egyik legfontosabb előfeltétele az önfenntartás felé vezető út. Az önkormányzati törekvés eredményeképpen a közmunkaprogramban új erőre kapott a mezőgazdaság fejlesztése, mely leginkább az állattenyésztésre fókuszál. Az eddigi sok fajtával szemben az idén kezdődött projekt részeként a szarvasmarha tenyésztés lesz a fő irányvonal, ehhez rendelkezésre állnak a szükséges földterületek, melyeket kaszálónak, takarmányültetvénynek fognak használni. A pályázat teremtette lehetőségeken belül fürtös paradicsomot és hagymát termesztenek. A megtermelt alapanyagokat a Szent Borbála Idősek Otthonában dolgozzák fel, mely nem csupán az itt gondozott idős emberek, hanem az óvoda, az iskola és a településen élők közétkeztetését is biztosítja.

Az új kihívások másik alappillére a fiatalok vonzása, illetve megtartása a községben. A falu csekély mértékű elvándorlással büszkélkedhet, köszönhetően a széles körű támogatási struktúrának. Mindezek a fiatalabb korosztályt célozzák, de az idősebbeknek és a családoknak is szólnak. Munkahely szempontjából a Szent Borbála Idősek Otthona és a Berente Nonprofit Kft. jelenti a húzóerőt.

A közelmúltban a jelentős átalakításon átesett kastély épületében kialakított színvonalas könyvtár és teleház igényes környezetet biztosít a látogatóknak.
Az idősek otthonában két új szobát alakítottak ki, egy új beruházás keretén belül pedig a jövőben parkoló épül a Bajcsy-Zsilinszky utcában.
A volt bányaépület felújítására is sor került, ahol minden igényt kielégítő körülmények között dolgozhatnak a közcélú munkaprogramban szereplő emberek és a műszaki munkatársak is. A pillanatnyilag futó pályázatokon kívül egy projekt eredménye kérdéses, ez pedig a település képét meghatározó épületek energetikai felújítását irányozza elő. Ebben benne van az általános iskola, az orvosi rendelő, a művelődési ház, a polgármesteri hivatal, illetve a Szent Borbála Idősek Otthona.
- Úgy gondolom, Berente egy változás előtti úton jár, mégpedig olyan változás előtt, ami pozitív hatással lesz a környezetére. Ez érvényes a gazdasági helyzetre, a kultúrára és a szociális hálóra. Ez az átalakulás már elkezdődött, az igaz, hogy még nagyon az elején tartunk, de a falu és a lakosság érdekeit szem előtt tartva munkálkodunk. - foglalta össze gondolatait Roza László István polgármester.

 

További híreink

Jól működik a jelzőrendszer

Dátum: 2018. febr 21. 16:16

Szakmai tanácskozást tartott a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálata február 21-én a Mezey István Művészeti Központban. A program egyik központi témája az észlelő és jelzőrendszer működése volt.

Fitt Barcika – Egészségünk legjobb karbantartója

Dátum: 2018. febr 21. 15:06

Elkezdődött Kazincbarcikán az egész éven át tartó Fitt Barcika elnevezésű ingyenes sportprogram-sorozat február 19-én. A rendszeres sport és az egészséges életmód összefüggéseiről dr. Perjési Zsolt háziorvost kérdeztük, aki abban is tanácsot adott, hogy melyik mozgásformát válasszuk.

Az erdő lánya

Dátum: 2018. febr 21. 13:36

Spirituális utazás egy figyelemreméltó hölggyel.

Zombikkal táncolók

Dátum: 2018. febr 21. 13:00

Órák, macskák, zombik a Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola bálján.

KolorTV élőben

Programajánló

Múltidéző történelmi klub

Ózd

Zele Tímea "élet - képek" fotókiállítása

Kazincbarcika

VRCK - Fino Kaposvár mérkőzés

Kazincbarcika Don Bosco Sportközpont

II.Senior Sportkavalkád

Kazincbarcika

Bóklásszunk a Rudabányai - tó körül

Rudabánya

Reklám

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Szavazás

Fitt Barcika - Ön melyik ingyenes sportfoglalkozást választaná?

Kazincbarcika Város Önkormányzatának támogatásából egész éves, ingyenes sportprogram veszi kezdetét február 19-én. Kéthavonta változó órarenddel, szakképzett oktatókkal több helyszínen, hetente legalább tíz alkalommal várják a mozogni vágyókat. A foglalkozások mindegyike ingyenes, a teljes eszközparkot is az önkormányzat biztosítja.

Tollaslabda Csorba Róberttel és Székelyné Amászta Enikővel

Erősítő edzés Apostol Viviennel

Egészségmegörző torna Szopkó Rolanddal

Alakformáló edzés Grcsics Judittal

Jóga 40 felett Sütő Ágnessel

Fitt-baba Varga Judittal

Kismamatorna Szegediné Aleva Andreával

Gerinctorna Szopkó Rolanddal

Vízitorna Cselei Bélánéval

Szavazok

Facebook

Szurkoljunk