https://kolorline.hu/Élhető települést építeni

Élhető települést építeni

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Berente csaknem két évtized alatt figyelemre méltó fejlődésen ment keresztül. Az új infrastrukturális és szociális rendszer kialakításával teljes átalakuláson esett át a település. A megújult intézményi hálózattal rendelkező község rendezett, ápolt képet mutat.  Az elkötelezett vezetés és az itt élők legfőbb célja egy még élhetőbb település kialakítása. Ennek egyik legfontosabb előfeltétele az önfenntartás felé vezető út. Az önkormányzati törekvés eredményeképpen a közmunkaprogramban új erőre kapott a mezőgazdaság fejlesztése, mely leginkább az állattenyésztésre fókuszál. Az eddigi sok fajtával szemben az idén kezdődött projekt részeként a szarvasmarha tenyésztés lesz a fő irányvonal, ehhez rendelkezésre állnak a szükséges földterületek, melyeket kaszálónak, takarmányültetvénynek fognak használni. A pályázat teremtette lehetőségeken belül fürtös paradicsomot és hagymát termesztenek. A megtermelt alapanyagokat a Szent Borbála Idősek Otthonában dolgozzák fel, mely nem csupán az itt gondozott idős emberek, hanem az óvoda, az iskola és a településen élők közétkeztetését is biztosítja.

Az új kihívások másik alappillére a fiatalok vonzása, illetve megtartása a községben. A falu csekély mértékű elvándorlással büszkélkedhet, köszönhetően a széles körű támogatási struktúrának. Mindezek a fiatalabb korosztályt célozzák, de az idősebbeknek és a családoknak is szólnak. Munkahely szempontjából a Szent Borbála Idősek Otthona és a Berente Nonprofit Kft. jelenti a húzóerőt.

A közelmúltban a jelentős átalakításon átesett kastély épületében kialakított színvonalas könyvtár és teleház igényes környezetet biztosít a látogatóknak.
Az idősek otthonában két új szobát alakítottak ki, egy új beruházás keretén belül pedig a jövőben parkoló épül a Bajcsy-Zsilinszky utcában.
A volt bányaépület felújítására is sor került, ahol minden igényt kielégítő körülmények között dolgozhatnak a közcélú munkaprogramban szereplő emberek és a műszaki munkatársak is. A pillanatnyilag futó pályázatokon kívül egy projekt eredménye kérdéses, ez pedig a település képét meghatározó épületek energetikai felújítását irányozza elő. Ebben benne van az általános iskola, az orvosi rendelő, a művelődési ház, a polgármesteri hivatal, illetve a Szent Borbála Idősek Otthona.
- Úgy gondolom, Berente egy változás előtti úton jár, mégpedig olyan változás előtt, ami pozitív hatással lesz a környezetére. Ez érvényes a gazdasági helyzetre, a kultúrára és a szociális hálóra. Ez az átalakulás már elkezdődött, az igaz, hogy még nagyon az elején tartunk, de a falu és a lakosság érdekeit szem előtt tartva munkálkodunk. - foglalta össze gondolatait Roza László István polgármester.

 

További híreink

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk