https://kolorline.hu/Luca-napi babonák

Luca-napi babonák

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A Luca-szék vagy Luca széke készítése, december 13-án tartott ünnep, „gonoszjáró napnak” is tartják. Aznap különösen a boszorkányok rontása ellen kellett védekezni, ezért készítettek varázserejűnek hitt lucaszéket. A széknek olyan erősnek kellett lennie, hogy egy férfiember súlyát megtartsa.

A széket készítők, decembert 25-én az éjféli misére a kabátjuk alá rejtve lopták be a széket, majd a hiedelem szerint ráállva megláthatták a boszorkányt. A boszorkányok ilyenkor szarvakat hordtak, és emiatt a templomkapun belépve, a fejüket le kellett hajtaniuk. A Luca székén állva éjfélkor viszont felismerték őket. Ezután a széken állóknak menekülniük kellett, nehogy a boszorkák széjjel tépjék őket. A menekülők a zsebükben mákot vittek, hogy menekülés közben elszórhassák. A boszorkányoknak a mákszemeket fel kellett szedegetniük, és így nem tudták elkapni a fiatalokat. A Luca székét aztán otthon tűzre vetették karácsony hajnalán, és még hallhatták a boszorkányok a fadarabok jajgatását is, mert ez a tűz a boszorkák végét jelentette. Otthon ezután a kulcslyukba fokhagymát kellett dugni, a kést a bal ajtófélfába vágni, a söprűt pedig keresztbe állítani, hogy minden rontástól védve legyenek a ház lakói.

A másik hiedelem az úgynevezett Luca-búza keltése. A falusi asszonyok lapos tálakban búzaszemeket kezdtek csíráztatni, amelyek karácsony tájára kizöldültek. Ebből a jövő évi termésre következtettek, de kuruzslásra is használták, valamint a beteg állatokkal etették fel. Később a karácsonyi oltárt díszítették fel a Luca-búzával, vagy az ünnepi asztalra tették. Zöldje az adventi remény beteljesülését, fénye a Megváltó érkezését volt hivatott hirdetni, maga a búza pedig az élő kenyeret, Jézust jelképezte.

Luca napján az ősi hiedelem szerint ezen a napon tilos volt a lányoknak, asszonyoknak dolgozniuk. Ezen a napon a fiatalok inkább alakoskodni jártak. A Luca-asszonynak öltözött maskara vezette a Lucázást, aminek során a termékenységvarázslathoz szükséges rigmusokat adtak elő, mondókát mondtak és még a tyúkokat is megpiszkálták, hogy jó sok tojást tojjanak. 

(forrás: wikipédia)

További híreink

Sport, móka, kacagás

Dátum: 2018. márc 20. 18:40

Családi sportdélutánra várták a gyerekeket és szüleieket a Kazincbarcikai Összevont Óvodák március 20-án a KSK Tornacsarnokban, ahol nyolc tagóvoda képviseltette magát.

Március idusa

Dátum: 2018. márc 20. 18:07

Ünnepi megemlékezések a kistérségben

Szépkiejtési verseny alsósoknak

Dátum: 2018. márc 20. 17:20

Mintegy százhúsz diák vett részt a Szabó Zoltán Szépkiejtési Versenyen, amit március 20-án tartottak a Dózsa György Tagiskolában.

In memoriam Vajda Gyula

Dátum: 2018. márc 20. 16:20

Vajda Gyulára emlékezünk

Programajánló

A szülésznői hivatás és ózdi pillanatképei

Ózd

Kolorakadémia - Tari Annamária pszichoanalitikus előadása

Kazincbarcika

Húsvétváró játszóház

Sajószentpéter

Szalovszky Viktória zongoraestje

Művelődési Központ - Edelény, István király útja 49.

Kultúrlánc

Ózd

Reklám

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Szavazás

Fitt Barcika - Ön melyik ingyenes sportfoglalkozást választaná?

Tollaslabda Csorba Róberttel és Székelyné Amászta Enikővel

(3) szavazat

Erősítő edzés Apostol Viviennel

(7) szavazat

Egészségmegörző torna Szopkó Rolanddal

(2) szavazat

Alakformáló edzés Grcsics Judittal

(7) szavazat

Jóga 40 felett Sütő Ágnessel

(6) szavazat

Fitt-baba Varga Judittal

(4) szavazat

Kismamatorna Szegediné Aleva Andreával

(1) szavazat

Gerinctorna Szopkó Rolanddal

(3) szavazat

Vízitorna Cselei Bélánéval

(7) szavazat

Facebook

Szurkoljunk