https://kolorline.hu/Derenk 300 éves újratelepítésére emlékeztek

Derenk 300 éves újratelepítésére emlékeztek

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Múcsony Nagyközség Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata október 7-én a „Gyökereink összekötnek” című előadással tisztelgett az egykor lengyelek, főként gurálok lakta hajdani település előtt. Derenk napjainkban a magyarországi lengyelek fontos emlékhelye. A középkori eredetű falu az 1711-es pestis járvány után teljesen elnéptelenedett.  Földesura 1717 és 1720 között a Szepességből érkező hegyi lengyelekkel népesítette be a falut, akik a jobb megélhetés reményében költöztek ide. 1943-ban Horthy Miklós az itt lakók teljes körű kárpótlásával kitelepítette a helységet, mert remek vadászterületnek bizonyult.  Lerombolták a házakat és a templomot. Mára viszont a derenki leszármazottak erőfeszítésének köszönhetően a lerombolt templom helyén kápolna épült, a régi iskola még álló falaira tetőt emeltek, amiben emlékkiállítás látható. Minden évben, a derenki búcsú idején több százan érkeznek nem csupán Magyarországról, hanem Lengyelországból is.

A 2006-ban alakult, ma már negyvennégy tagot számláló Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat tagjai között vannak derenki születésűek, Magyarországra érkezett vendégmunkások, akik itt alapítottak családot, valamint olyan lengyelek leszármazottai, akik a jobb megélhetés reményében érkeztek és telepedtek le. Céljaik között szerepel a lengyel hagyományok ápolása, kulturális programok szervezése, az identitástudat erősítése, illetve kapcsolattartás az anyaországban élőkkel.
Fennállásuk alatt rengeteg programot szerveztek.  Minden évben kirándulást tesznek Lengyelországba, Nemzetiségi Napot szerveznek. Az azonosságtudat megőrzésére létrehoztak egy kifejezetten lengyel nyelvű mini könyvtárat, történelmi előadásokat, fotó és rajz kiállításokat, gasztronómiai napot szerveztek és minden lengyel nemzeti ünnepről megemlékeznek. A minapi rendezvényt Widomskiné Novák Mária elnök asszony nyitotta meg. Ezt követően Bubenkó Gábor, a Szögligeti Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökének filmvetítéssel egybekötött előadását tekinthették meg a résztvevők, Derenk romtelepülésről és Szádvárról, valamint saját készítésű fotóiból nyílt kiállítás. A bemutatott film magyar nyelvű, lengyel, és angol feliratos, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, és az Országos Lengyel Önkormányzat hozzájárulásával készült. Ezenkívül az előadó számos mozgóképet készített pátriájáról. Többek között a Szádvár című alkotása 2007-ben a Pinnacle Európai Filmszemléjén a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést és díjat kapta.
Manapság már egyre kevesebben vannak, akik elmondhatják magukról, hogy e kicsiny településen születtek. Ezért jelentett nagy örömöt, Simkó Illésné Bözsike néni derenki születésű múcsonyi lakos köszöntése. A program végén a sziléziai konyha jellegzetes ételeit, a fehér kolbászt és a Zurek levest kóstolhatták meg a jelenlévők.
 

További híreink

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk