KolorTV élőben

https://kolorline.hu/’56-os megemlékezések

’56-os megemlékezések

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Október 23-ia az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének a napja. E naphoz kötődve lobbantak fel országszerte a kegyelet lángjai, emlékezve az áldozatokra.

Sajószentpéteren október 20-án a Művelődési Központban rendezték a városi ünnepséget. Elöljáróban Dr. Kovács János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat főjegyzőjének emlékező szavait, valamint az ózdi ÓMI Zenés Színház ünnepélyes műsorát láthatta, hallhatta a közönség. Ezt követően koszorút helyeztek el az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából készült emlékműnél.

Edelényben október 21-én tartották a megemlékezést. A nemzeti ünnepre Edelény testvérvárosából, Siewierzből tíz főből álló delegáció, valamint 40 fős fúvószenekar érkezett. Az ünnepség a Forradalmak terén kezdődött, ahová a vendég zenekar a játékával csalogatta az ünneplőket. Az 1956-os emlékműnél az emlékezés virágait helyezték el az edelényi városi és nemzetiségi önkormányzatok mellett a lengyel testvérváros küldöttei, a helyben működő intézmények, a politikai és társadalmi szervezetek, valamint szokás szerint a hősi áldozatok hozzátartozói. A koszorúzást követően az ünneplők zenei felvezetéssel vonultak a rendezvény helyszínéül szolgáló művelődési központba. Molnár Oszkár polgármester ünnepi képviselő-testületi ülés keretében átadta az önkormányzat kitüntetéseit. Idén Edelény díszpolgára elismerő címet kapott Hadobás Pál, a Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely igazgatója. Pro Urbe Edelény díjban részesült Juhász Andorné nyugdíjas pedagógus, több edelényi kórus karnagya, valamint posztumusz kitüntetéssel ismerték el életművét néhai dr. Gadócziné dr. Fekete Éva társadalomkutatónak, a Miskolci Egyetem volt tanárának és a  könyvtáros, helytörténész, a népművészet mestere, az edelényi kulturális intézmények egykori igazgatójának, néhai Laki-Lukács Lászlónak. A díjak átadása után a Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákjai készültek műsorral, majd a Siewierz-i fúvószenekar koncertje zárta az ünnepélyt.

Bánhorvátiban napján, azaz október 23-án rendezték meg az ünnepséget. Az eseményt Földvári István polgármester és Demeter Zoltán országgyűlési képviselő megemlékező beszéde nyitotta meg, majd Orosz Margit költőnő szavalatát követően a Kazinczy Gábor Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort. A Kormorán együttes Három harang című számát Kecső Lajos furulyán játszotta el nagy átéléssel. Az előadás végeztével Madaras Zsolt, erdélyi születésű, de az anyaországban élő előadóművész lépett színpadra. A kulturális programok után az ünneplők fáklyák fényében vonultak a kopjafához, aztán az I. világháborús emlékműhöz. Mindkét helyszínen szavalatok hangzottak el. Zárásként a résztvevők ajkáról közösen csendültek fel a Himnusz és a Szózat akkordjai.
 

 

További híreink

Dupla győzelem - a tabella második helyén a delfinek

Dátum: 2018. febr 17. 17:42

Kazincbarcika adott otthont az Észak-keleti Liga Kupa Területi Utánpótlás Vízilabda-bajnokság harmadik fordulójának február 17-én.

Agytorna Idővár módra

Dátum: 2018. febr 17. 15:01

Rejtvényfejtő versenyre várta az érdeklődőket az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub és a Barcika Art Kft. február 17-én a Mezey István Művészeti Központba.

Meghúzták a farsang farkát

Dátum: 2018. febr 16. 17:13

A farsang az evés, ivás, valamint a jelmezbe bújás időszaka.

Mesés karnevál a bölcsiben

Dátum: 2018. febr 16. 15:30

Farsangi ünnepséget tartottak az I.sz. Pollack úti bölcsödében február 16-án. A gyerekeket szüleik is elkísérték, így közösen töltötték kicsik és nagyok a zenés, jó hangulatú délelőttöt.

KolorTV élőben

Programajánló

Jóga

Kazincbarcika

Camoletti: Boeing, boeing - Leszállás Párizsban

Sajószentpéteri Művelődési Központ - Sajószentpéter, Sport út 32/1.

Operett est

Edelény

Vízitorna

Kazincbarcika Fedett Uszoda

Gerinctorna

Kazincbarcika - Egressy Béni Művelődési Központ

Reklám

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Szavazás

Fitt Barcika - Ön melyik ingyenes sportfoglalkozást választaná?

Kazincbarcika Város Önkormányzatának támogatásából egész éves, ingyenes sportprogram veszi kezdetét február 19-én. Kéthavonta változó órarenddel, szakképzett oktatókkal több helyszínen, hetente legalább tíz alkalommal várják a mozogni vágyókat. A foglalkozások mindegyike ingyenes, a teljes eszközparkot is az önkormányzat biztosítja.

Tollaslabda Csorba Róberttel és Székelyné Amászta Enikővel

Erősítő edzés Apostol Viviennel

Egészségmegörző torna Szopkó Rolanddal

Alakformáló edzés Grcsics Judittal

Jóga 40 felett Sütő Ágnessel

Fitt-baba Varga Judittal

Kismamatorna Szegediné Aleva Andreával

Gerinctorna Szopkó Rolanddal

Vízitorna Cselei Bélánéval

Szavazok

Facebook

Szurkoljunk