https://kolorline.hu/’56-os megemlékezések

’56-os megemlékezések

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Október 23-ia az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének a napja. E naphoz kötődve lobbantak fel országszerte a kegyelet lángjai, emlékezve az áldozatokra.

Sajószentpéteren október 20-án a Művelődési Központban rendezték a városi ünnepséget. Elöljáróban Dr. Kovács János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat főjegyzőjének emlékező szavait, valamint az ózdi ÓMI Zenés Színház ünnepélyes műsorát láthatta, hallhatta a közönség. Ezt követően koszorút helyeztek el az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából készült emlékműnél.

Edelényben október 21-én tartották a megemlékezést. A nemzeti ünnepre Edelény testvérvárosából, Siewierzből tíz főből álló delegáció, valamint 40 fős fúvószenekar érkezett. Az ünnepség a Forradalmak terén kezdődött, ahová a vendég zenekar a játékával csalogatta az ünneplőket. Az 1956-os emlékműnél az emlékezés virágait helyezték el az edelényi városi és nemzetiségi önkormányzatok mellett a lengyel testvérváros küldöttei, a helyben működő intézmények, a politikai és társadalmi szervezetek, valamint szokás szerint a hősi áldozatok hozzátartozói. A koszorúzást követően az ünneplők zenei felvezetéssel vonultak a rendezvény helyszínéül szolgáló művelődési központba. Molnár Oszkár polgármester ünnepi képviselő-testületi ülés keretében átadta az önkormányzat kitüntetéseit. Idén Edelény díszpolgára elismerő címet kapott Hadobás Pál, a Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely igazgatója. Pro Urbe Edelény díjban részesült Juhász Andorné nyugdíjas pedagógus, több edelényi kórus karnagya, valamint posztumusz kitüntetéssel ismerték el életművét néhai dr. Gadócziné dr. Fekete Éva társadalomkutatónak, a Miskolci Egyetem volt tanárának és a  könyvtáros, helytörténész, a népművészet mestere, az edelényi kulturális intézmények egykori igazgatójának, néhai Laki-Lukács Lászlónak. A díjak átadása után a Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákjai készültek műsorral, majd a Siewierz-i fúvószenekar koncertje zárta az ünnepélyt.

Bánhorvátiban napján, azaz október 23-án rendezték meg az ünnepséget. Az eseményt Földvári István polgármester és Demeter Zoltán országgyűlési képviselő megemlékező beszéde nyitotta meg, majd Orosz Margit költőnő szavalatát követően a Kazinczy Gábor Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort. A Kormorán együttes Három harang című számát Kecső Lajos furulyán játszotta el nagy átéléssel. Az előadás végeztével Madaras Zsolt, erdélyi születésű, de az anyaországban élő előadóművész lépett színpadra. A kulturális programok után az ünneplők fáklyák fényében vonultak a kopjafához, aztán az I. világháborús emlékműhöz. Mindkét helyszínen szavalatok hangzottak el. Zárásként a résztvevők ajkáról közösen csendültek fel a Himnusz és a Szózat akkordjai.
 

 

További híreink

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

Idén is pályázhatnak támogatásra a kazincbarcikai vállalkozások — KolorFund 2024

Dátum: 2024. márc 26. 17:00

Zárt ülésen döntött március 25-én Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete arról, hogy idén is segítséget nyújtanak a helyi cégeknek. A KolorFund vissza nem térítendő támogatást kínál a pályázaton megfelelő mikro- és kisvállalkozások számára.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk