https://kolorline.hu/A modernkori szénbányászat 79 éve Ormosbányán

A modernkori szénbányászat 79 éve Ormosbányán

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A bányászat kezdetei Ormosbányán a 18. századra nyúlnak vissza. Az akkor még Ormospuszta bányakincsét, a szenet, a tulajdonos Radvánszky család kovácsműhelyeiben használták fel. A 20. század elején gr. Tisza István a Radvánszkyak megbízásából tárgyalásokat kezdett a terület szénjogainak értékesítéséről. Ennek következtében 1908-ban az ormosi szénbánya állami tulajdon lett. A bányásztelep fejlődésnek indult, a két világháború között kialakultak azok a szociális intézmények, melyek megvetették a mai település alapját, mely 1953-tól viseli az Ormosbánya nevet. A jól prosperáló bányászatot azonban 1987-ben megszüntették, s a rendszerváltást követően új időszámítás kezdődött a falu életében.

Évekkel ezelőtt vetődött fel a faluvezetés és az Ormosbánya Megújhodásáért Közalapítvány vezetőiben, hogy össze lehetne gyűjteni az egykori bányászélet tárgyi emlékeit. Kiírtak egy fotópályázatot, melyre számtalan mennyiségű hajdani, a munkáséletet megörökítő fotó érkezett. Aztán sorra vitték az emberek az egyéb tárgyi relikviákat is. Igen ám, de ezek elhelyezéséhez, szakavatott kiállításához megfelelő helyre volt szükség. Törték a fejüket az illetékesek, míg végül a régi telepi fürdő épülete mellett döntöttek. A felújítást követően, idén, augusztus 26-án nyitották meg a nagyközönség előtt a Bányász emlékházat. A sokszínű kiállítási tárgy között a már említett fényképeken kívül láthatóak Csabai Kálmán, Kunt Ernő, Kalló László, Csohány Kálmán és Mezey István festményei, bányászati szerszámok, korsók, kitüntetések, sport serlegek, egy 76-os fejtőgép működő makettje, valamint bányászlámpák a római kori mécsestől egészen az akkumulátoros fejlámpáig, illetve asztali dísztárgyak. Megtekinthető továbbá egy teljesen korhűen berendezett korabeli konyha is. A gazdag történeti anyag nem teszi lehetővé, hogy mindent állandó tárlat keretei között mutassanak be, ezért havi szinten időszaki kiállítást tartanak. A sorozatot szeptemberben indították, Novák Géza kiállításával, októberben pedig Ormospuszta, illetve Ormosbánya sporttörténetét bemutató tárlatot rendeztek. Ebben a hónapban, 06-án, Elismerések címmel nyílt kiállítás az egykori dolgozók okleveleiből, emléklapjaiból, kitüntetéseiből és plakettjeiből. E tárlat november 30-ig látogatható.

Fotó: Viszoczky Sándor

További híreink

Sport, móka, kacagás

Dátum: 2018. márc 20. 18:40

Családi sportdélutánra várták a gyerekeket és szüleieket a Kazincbarcikai Összevont Óvodák március 20-án a KSK Tornacsarnokban, ahol nyolc tagóvoda képviseltette magát.

Március idusa

Dátum: 2018. márc 20. 18:07

Ünnepi megemlékezések a kistérségben

Szépkiejtési verseny alsósoknak

Dátum: 2018. márc 20. 17:20

Mintegy százhúsz diák vett részt a Szabó Zoltán Szépkiejtési Versenyen, amit március 20-án tartottak a Dózsa György Tagiskolában.

In memoriam Vajda Gyula

Dátum: 2018. márc 20. 16:20

Vajda Gyulára emlékezünk

Programajánló

A szülésznői hivatás és ózdi pillanatképei

Ózd

Kolorakadémia - Tari Annamária pszichoanalitikus előadása

Kazincbarcika

Húsvétváró játszóház

Sajószentpéter

Szalovszky Viktória zongoraestje

Művelődési Központ - Edelény, István király útja 49.

Kultúrlánc

Ózd

Reklám

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Szavazás

Fitt Barcika - Ön melyik ingyenes sportfoglalkozást választaná?

Tollaslabda Csorba Róberttel és Székelyné Amászta Enikővel

(3) szavazat

Erősítő edzés Apostol Viviennel

(7) szavazat

Egészségmegörző torna Szopkó Rolanddal

(2) szavazat

Alakformáló edzés Grcsics Judittal

(7) szavazat

Jóga 40 felett Sütő Ágnessel

(6) szavazat

Fitt-baba Varga Judittal

(4) szavazat

Kismamatorna Szegediné Aleva Andreával

(1) szavazat

Gerinctorna Szopkó Rolanddal

(3) szavazat

Vízitorna Cselei Bélánéval

(7) szavazat

Facebook

Szurkoljunk