KolorTV élőben

https://kolorline.hu/Házhoz ment a Mikulás Tardonán

Házhoz ment a Mikulás Tardonán

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Mikulás ünnepét myrai Szent Miklósnak köszönhetjük. Hagyománya érdekes történethez kapcsolódik. Az egyik verzió alapján a püspök városában élt egy szegény ember, aki három lányát nem tudta férjhez adni. Miklós a legenda szerint titokban arannyal teli erszényt dobott be a szegény ember ablakán. A másik változatban a fent említett szegény ember nincstelensége okán nyilvánosházba akarta küldeni lányait. A püspök az ablakon bedobott aranytallérokkal ettől a szégyentől mentette meg a leányokat. A fenti legendák és a szent december 6-iki egyházi ünnepe kapcsán terjedt el a 19. században, hazánkban, a Mikuláshoz kapcsolódó szokás. Ekkortól hozza ajándékait a piros ruhás, nagy fehér szakállú Mikulás, akit fekete krampuszok kísérnek.

Tardonán, a Tardonai Fiatalok Hagyományőrző Egyesületének négy Mikulása és krampuszai járták a falut, december 03-án. A kedves, öreg fehérszakállú és segédei mintegy 105, 0-14 év közötti gyermeket kerestek fel. S mivel a községben az idén nem volt csintalan lurkó, a virgács helyett minden gyerkőc ajándékot kapott. A kisebbek csomaggal, a nagyobbak pedig adventi naptárral gazdagodtak. A gyerekek egész nap lázasan várták a Télapó érkezését. Szívesen fotózkodtak a vendégekkel, kis verssel, vagy más előadással készültek az alkalomra. Akadt olyan pici, aki a Mikulásnak adta féltve őrzött cumiját és bizony olyan csöppség is volt, aki megszeppent a krampuszok láttán.

A sok anekdota közül két kedves véleményt osztunk meg a Kedves Olvasókkal:

2 éves kislány jellemzése: “ A krampuszok félelmetes fekete arcúak, de a Mikulás szép volt”.

Egy Mikulás véleménye a rendezvényről: Immáron harmadik évben vettem részt Mikulásként a Tardonai Fiatalok Hagyományőrző Egyesület tagjaként a "Házhoz megy a Mikulás" eseményen, de most is ugyanúgy izgultunk a házakba belépés előtt. Vajon, hogy fog reagálni a gyerkőc a Mikulásra, megijed-e a krampuszoktól vagy csak bámul ránk szótlanul. Leírhatatlan érzés, mikor nyújtjuk nekik a csomagot, ők félve elveszik, majd rögtön két lépés hátra. Örülök, hogy részese lehetek ennek az egésznek.

 

 

További híreink

Jól működik a jelzőrendszer

Dátum: 2018. febr 21. 16:16

Szakmai tanácskozást tartott a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálata február 21-én a Mezey István Művészeti Központban. A program egyik központi témája az észlelő és jelzőrendszer működése volt.

Fitt Barcika – Egészségünk legjobb karbantartója

Dátum: 2018. febr 21. 15:06

Elkezdődött Kazincbarcikán az egész éven át tartó Fitt Barcika elnevezésű ingyenes sportprogram-sorozat február 19-én. A rendszeres sport és az egészséges életmód összefüggéseiről dr. Perjési Zsolt háziorvost kérdeztük, aki abban is tanácsot adott, hogy melyik mozgásformát válasszuk.

Az erdő lánya

Dátum: 2018. febr 21. 13:36

Spirituális utazás egy figyelemreméltó hölggyel.

Zombikkal táncolók

Dátum: 2018. febr 21. 13:00

Órák, macskák, zombik a Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola bálján.

KolorTV élőben

Programajánló

Múltidéző történelmi klub

Ózd

Zele Tímea "élet - képek" fotókiállítása

Kazincbarcika

VRCK - Fino Kaposvár mérkőzés

Kazincbarcika Don Bosco Sportközpont

II.Senior Sportkavalkád

Kazincbarcika

Bóklásszunk a Rudabányai - tó körül

Rudabánya

Reklám

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Szavazás

Fitt Barcika - Ön melyik ingyenes sportfoglalkozást választaná?

Kazincbarcika Város Önkormányzatának támogatásából egész éves, ingyenes sportprogram veszi kezdetét február 19-én. Kéthavonta változó órarenddel, szakképzett oktatókkal több helyszínen, hetente legalább tíz alkalommal várják a mozogni vágyókat. A foglalkozások mindegyike ingyenes, a teljes eszközparkot is az önkormányzat biztosítja.

Tollaslabda Csorba Róberttel és Székelyné Amászta Enikővel

Erősítő edzés Apostol Viviennel

Egészségmegörző torna Szopkó Rolanddal

Alakformáló edzés Grcsics Judittal

Jóga 40 felett Sütő Ágnessel

Fitt-baba Varga Judittal

Kismamatorna Szegediné Aleva Andreával

Gerinctorna Szopkó Rolanddal

Vízitorna Cselei Bélánéval

Szavazok

Facebook

Szurkoljunk