https://kolorline.hu/Alázattal tanítani

Alázattal tanítani

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az új esztendő első tanítási napján az egykori Pallavicini – kastélyban működő Kurityáni Eperjesi István Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézményben folyó áldozatos munkába pillanthattunk be.

A patinás falak közt 1974-től nevelnek hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, enyhe, - középsúlyos, illetve súlyos, halmozottan fogyatékos gyerekeket. A meghívás apropója az a karitatív kezdeményezés, melyet a Kurityánért Alapítvány indított útjára még tavaly, az adventi időszakban, az ott élő, tanuló gyermekek, fiatalok mindennapjainak megkönnyítésére. A Mezőkövesdi Tankerületi Központ fenntartásában álló tagintézmény vezetője, Koncz Árpád nagy szeretettel és tisztelettel beszélt a pedagógusok elhivatottságáról és diákjai fejlődéséről. Mint mondta, az oktató-nevelő tevékenység nyolc csoportban, maximum 13 fős osztályban zajlik, minden esetben gyógypedagógusok vezetésével. Elsődleges céljuk, hogy a különböző súlyosságú fogyatékos gyerekekkel megismertessék mindazt, amit el tudnak sajátítani. Amennyiben egy gyermek képes arra, hogy továbbtanuljon, az alapkészségeken túl arra kell képezni, hogy esetleg szakképző iskolában tovább tanulhasson. Középsúlyos fogyatékosság esetén az intézményen belül kaphat takarítói szakmát. Nincsenek könnyű helyzetben, hiszen az egész megye területéről érkező, több, mint kilencven nebuló egyharmadát családból kiemelt, úgynevezett lakásotthonban nevelt tanuló teszi ki. A kollégiumban lakó diákok száma pedig meghaladja az ötven főt. Ők kéthetente látogatnak haza, hogy ne lazuljon a kapcsolat a családdal. Csekély hányada a növendékeknek, akik a környékről naponta ingáznak az otthonuk és az iskola között. A tantestület legnagyobb törekvése, miként a gondjaikra bízott fiatalok jól, feszültségektől mentesen érezzék magukat a tanintézményben, minden jel szerint megvalósult. Az osztályokban, nyugodt légkörben, fegyelmezetten folyik a tanítás. A KLIK a fenntartáshoz szükséges dolgokat biztosítja ugyan, ám a szerény körülmények közül származó gyermekeknek nagy örömöt jelentene, ha kapnának használt könyveket, játékokat, még működő elektronikai cikkeket, valamint édességet.

- Nem értelmiséget nevelő intézmény vagyunk, legfőbb feladatunk gyermekeink minél hatékonyabb fejlesztése, az önálló életvezetés elérése. – zárta a beszélgetést Koncz Árpád

További híreink

Sport, móka, kacagás

Dátum: 2018. márc 20. 18:40

Családi sportdélutánra várták a gyerekeket és szüleieket a Kazincbarcikai Összevont Óvodák március 20-án a KSK Tornacsarnokban, ahol nyolc tagóvoda képviseltette magát.

Március idusa

Dátum: 2018. márc 20. 18:07

Ünnepi megemlékezések a kistérségben

Szépkiejtési verseny alsósoknak

Dátum: 2018. márc 20. 17:20

Mintegy százhúsz diák vett részt a Szabó Zoltán Szépkiejtési Versenyen, amit március 20-án tartottak a Dózsa György Tagiskolában.

In memoriam Vajda Gyula

Dátum: 2018. márc 20. 16:20

Vajda Gyulára emlékezünk

Programajánló

A szülésznői hivatás és ózdi pillanatképei

Ózd

Kolorakadémia - Tari Annamária pszichoanalitikus előadása

Kazincbarcika

Húsvétváró játszóház

Sajószentpéter

Szalovszky Viktória zongoraestje

Művelődési Központ - Edelény, István király útja 49.

Kultúrlánc

Ózd

Reklám

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Szavazás

Fitt Barcika - Ön melyik ingyenes sportfoglalkozást választaná?

Tollaslabda Csorba Róberttel és Székelyné Amászta Enikővel

(3) szavazat

Erősítő edzés Apostol Viviennel

(7) szavazat

Egészségmegörző torna Szopkó Rolanddal

(2) szavazat

Alakformáló edzés Grcsics Judittal

(7) szavazat

Jóga 40 felett Sütő Ágnessel

(6) szavazat

Fitt-baba Varga Judittal

(4) szavazat

Kismamatorna Szegediné Aleva Andreával

(1) szavazat

Gerinctorna Szopkó Rolanddal

(3) szavazat

Vízitorna Cselei Bélánéval

(7) szavazat

Facebook

Szurkoljunk