Koronavírus

Rendkívüli Covid-hír – 2020. november 30.

renkívüli

Koronavírus fertőzést mutattak ki a Védőnői Szolgálat egyik munkatársánál.

Az NNK megállapította, hogy a járványügyi protokoll szabályainak teljes mértékben megfelelve végezték a védőnők a feladataikat (védőeszközök folyamatos és teljeskörű használata, állandó kéz- és felületfertőtlenítés stb.), így nincs szükség a teljes kollektívát, valamint a házi gyermekorvosokat és asszisztenseiket járványügyi megfigyelés alá vonni. Az önkormányzat, mint munkáltató, a fokozott biztonság szem előtt tartása érdekében egy hét otthoni munkavégzést rendelt el a fertőzésen még át nem esett területi védőnőknek. Ez idő alatt a védőnői ügyelet telefonon érhető el. A csecsemő tanácsadások, a kötelező oltások beadása meg lesz tartva.


rendkívüli


Rendkívüli hírek Kazincbarcikán – November 19.

rendkíívüli

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Közel 1100 fő, koronavírus szempontjából kiemelt kockázatú területen dolgozón összesen 1300 db tesztet végeztetett el saját forrásból az önkormányzat. A teszteredmények számokban.

Kazincbarcika Város Önkormányzata az elmúlt hetekben saját forrásból és személyzettel, a nyár elején a kórháznak adományozott laboratóriumi eszközzel több mint 1300 koronavírus tesztet végeztetett el. A fő cél az volt, hogy a kiemelt kockázatú munkakörökben dolgozók szűrésével csökkenjen a tünetmentes vírushordozók általi tovább fertőzés lehetősége a vélhetően jelenleg is fertőző személyek elkülönítésének segítségével, valamint képet lehessen kapni arról, hogy korábban hányan eshettek át a vírusfertőzésen.

A teszteredmények számokban:
Leszűrt dolgozók száma: 1094 fő
Megismételt tesztek száma: 223 db
A fertőzésen már átesettek száma: 104 fő
A fertőzésen már átesett, vélhetően jelenleg is fertőzők száma: 16 fő
Nagy valószínűséggel jelenleg aktív fertőzöttek száma: 6 fő

Utóbbi két esetben a jelenlegi járványügyi protokoll szerinti eljárásra került sor, a háziorvos értesítését követően a szakember eldöntötte, hogy szükséges-e újabb vizsgálat (PCR teszt) vagy egyéb járványügyi intézkedés. Abban az esetben kellett a teszteket megismételni, amennyiben a minta pozitív eredményt mutatott, mivel ilyenkor a laboratóriumnak mindig meg kell ismételnie a vizsgálatot. Két pozitív eredmény esetén jelenthető ki bizonyosan a fertőzöttség vagy a fertőzésen való átesettség. Amennyiben a második vizsgálat is pozitív, csak abban az esetben kerülhet kijelentésre a fertőzöttség.
Azoknál, akik már átestek a fertőzésen, több esetben korábban voltak tünetek, így végeztek PCR tesztet, melynek eredményét az önkormányzati szerológiai teszt is alátámasztotta, a legtöbb esetben azonban tünetmentesen, a koronavírus fertőzésről nem tudva vészelték át a betegséget. Így megvolt a lehetőség, hogy akaratuk ellenére megfertőzhettek másokat.

A szűrésen résztvevők:

 • a Barcika Príma Kft. dolgozói,

 • a bölcsődék, és önkormányzati fenntartású óvodák dolgozói,

 • a Csillagfürt EGYMI dolgozói,

 • a Deák Ferenc Szakképző és Művészeti Szakközépiskola dolgozói,

 • az egészségügyi – fogorvosi, háziorvosi, házi gyermekorvosi – alapellátás dolgozói,

 • az Egressy Béni Városi Könyvtár dolgozói,

 • a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság dolgozói,

 • a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet dolgozói,

 • a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ dolgozói és ellátottai,

 • a Pedagógiai Szakszolgálat dolgozói,

 • a Pollack Mihály Általános Iskola dolgozói,

 • a Polgármesteri Hivatal dolgozói,

 • a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium dolgozói,

 • a Védőnői Szolgálat dolgozói.

A kórház vezetőségének az önkormányzat által adományozott eszköz rendelkezésre bocsátásáért és a tesztelésben résztvevő egészségügyi szakemberek által elvégzett munkáért köszönetét fejezi ki a városvezetés.


Jövő héttől a 7. és 8. évfolyamosok számára személyes jelenléttel is tartanak órákat a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

November 23-ától a 7. A, 7. B, 7/Ny, 8. A és a 8. B osztályok jelenléti oktatásban folytatják az évet a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban. Az órarend szerinti első 5 órájuk lesz az iskolában, a többi órát digitális formában fogják megtartani, amely elsősorban az iskolában tanult anyagok megerősítését szolgáló feladatokból áll. A menzások számára az ebédet ottani fogyasztással biztosítja az intézmény. Aki mégsem szeretné igénybe venni, jelezheti a 06-48-510-059-es telefonszámon!
A 9-12. évfolyamosok továbbra is digitális oktatásban maradnak.
Az órarendeken már csak néhány apróbb módosítás várható, amely elsősorban a testnevelés órákat érinti.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

Rendkívüli hírek Kazincbarcikán – November 18.

rendkívüli

Karanténba került egy óvodás csoport, egy pedagógus és egy dajka a Nefelejcs Tagóvodában

A november 17-i, szokásos keddi, városvezetői közleményben arról számoltunk be, hogy minden városi óvodai csoport működik. Tegnap este azonban a Kazincbarcikai Összevont Óvodák Nefelejcs Tagóvodája egyik pedagógusánál elvégzett COVID-19 gyorsteszt pozitív lett. A járványügyi hatósági kontaktkutatás eredményeként a fertőzöttel kapcsolatba került 15 fő gyermek és 1 fő dajka hétfő éjfélig járványügyi megfigyelés alá került.
A tagóvoda többi csoportjában és a város többi óvodájában zavartalanul működnek a csoportok, amint ebben változás történik, azonnal közöljük.


Mindenhol viseljünk maszkot!

2020. november 11-étől a Magyar Kormány rendelkezései alapján a 10.000 fő feletti települések polgármesterei szabadon dönthettek/dönthetnek a közterületi maszkviselés szabályairól. Ez Magyarországon egyedülálló, hiszen az európai szomszédos országokban a kormányzat központi szinten rendelkezett a témában, és vállalta, hogy a lakosság körében ez megosztó lehet, hazánkban a polgármesterekre maradt a nem túl népszerű feladat.
A koronavírus járvány első hullámában a WHO és a magyar járványügyi szakemberek a légúti fertőzés tüneteit produkálóknak javasolták a maszkhordást.
Mára, tanulmányozva a koronavírus terjedését, ez a javaslat megváltozott. Világszinten a járványügyi szakemberek azt javasolják, hogy ahol csak lehet, viseljünk maszkot, és helyesen tegyük azt, takarjuk el a szánka, orrunkat.

Mi ennek az oka?

Az utóbbi hónapokban a vírusról egyre többet tudunk meg, hiszen mindenhol, erőn felül végzik a kutatásokat a szakemberek. A rendelkezésre álló, pl. szerológiai tesztek, melyeket az önkormányzat is végeztetett a városi intézmények, cégek dolgozóin, megmutatják, hogy rengeteg esetben tünetmentes vírushordozók vannak a lakosság körében. Ők nem tudnak arról, hogy megfertőződtek a koronavírussal, így akaratukon kívül terjeszthetik azt bárhol, veszélyeztetve a krónikus betegeket, időseket, gyengébb immunrendszerűeket. Ezekben a hetekben, amikor a járvány még mindig felfutó ágban van, ezért szükséges maszkot viselnünk. Egyrészt, hogy tudtunkon kívül ne fertőzzünk meg másokat, másrészt, hogy saját egészségünket védjük vele.
Kazincbarcika Város Önkormányzata ezért rendelte el a város teljes közigazgatási területén a kötelező maszkviselést.

A maszk helyes viselése, fertőtlenítése

 1. A maszk úgy véd a leginkább, ha az az orrot és szájat is eltakarja.

 2. A maszkot felvételkor ne érintsük meg, ha mégis megtesszük, fertőtlenített kézzel nyúljunk hozzá!

 3. Az általános sebészi szájmaszkot 4 óránál tovább ne hordjuk, 4 órát követően dobjuk el!

 4. Az FFP2 maszkok a külső felület szennyeződéséig hordhatóak.

 5. A textil, varrott maszkokat minden nap, magas hőfokon mossuk ki, vasalóval fertőtlenítsük!


Újabb textil maszkok eljuttatását tervezi az önkormányzat a háztartásokba

Kazincbarcika Város Önkormányzata a járvány első hullámában minden háztartásba igyekezett 2 db mosható, fertőtleníthető, minősítő tanúsítvánnyal rendelkező maszkot eljuttatni a lakossági védekezést segítve ezzel.
A terjesztés a visszajelzések alapján nem mindenhol volt sikeres, volt olyan eset, hogy a postaládákból eltűntek.
Az önkormányzat jelenleg ismét azt tervezi, hogy a következő hetekben újabb textilmaszkok gyártását rendeli meg, és fokozottan ellenőrzött terjesztéssel juttatja el a lakosságnak. kérjük, hogy folyamatosan figyeljék az önkormányzati tájékoztatást!

Az önkormányzat közel 1100 embert teszteltetett saját forrásból, köztük az általános iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozókat, mivel a kormányzat által heti rendszerességgel ígért COVID-19 gyorstesztelés még nem indult el.

A Magyar Kormány a múlt héten bejelentette, hogy megkezdik a kritikus, fertőzésveszélynek leginkább kitett területek dolgozóink, többek között általános iskolai pedagógusoknak a heti rendszerességgel történő szűrését. A Kazincbarcikai Tankerület vezetője, Markovicsné Demeter Edina a mai napon a KolorTv szerkesztőségének megkeresésére azt mondta, hogy a teljes tankerületben jelenleg 45 intézményben szükséges teszteket végezni, a tesztelés menetét és logisztikáját a Kormányhivatal határozza meg. Ezidáig a szűrés nem indult el, erre vonatkozóan a tankerület vezetője a mai napig információt nem kapott, jelenleg a rendszeres szűrés lebonyolításának tervezési folyamata zajlik.

Kazincbarcika Város Önkormányzata a múlt héten közel 1300 tesztet végeztetett el saját forrásból és személyzettel, a nyár elején a kórháznak adományozott laboratóriumi eszköz segítségével, melynek során az általános iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozók szűrése is megtörtént a gyermekek, a szülők és az intézmények munkatársai egészségének védelme érdekében. Mind a kórház vezetőségének és a tesztelésben résztvevő egészségügyi szakembereknek köszönetét fejezi ki a városvezetés.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Rendkívüli intézkedések Kazincbarcikán – A város közigazgatási területén kötelező a maszkviselés

Rendkívüli jogrend – országosan érvényes intézkedések

November 10-én a koronavírus járványra való tekintettel a Magyar Országgyűlés 90 napra ismét felhatalmazást adott a kormány számára a rendeleti szabályozásra, a tavaszi időszakhoz hasonlóan újra rendkívüli jogrend lépett életbe.

A tegnap éjszaka megjelent kormányrendelet számos járványügyi intézkedést, szabályt vezetett be, melyek az egész országra általánosságban érvényesek.
Kazincbarcika Város Önkormányzata már hónapok óta leállította a megbízásából szervezett nagylétszámú, nyilvános rendezvények megtartását.

November 11-étől:

 • Általános rendezvénytilalom lépett életbe.

 • A családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt,
  esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek.

 • Az egyházi, illetve a polgári szertartáson a szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt.

 • Temetéseken legfeljebb csak 50 fő lehet jelen.

 • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni.

 • Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.

 • A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportolók számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából látogathatóak.

 • Kijárási tilalom van érvényben este 8 és reggel 5 óra között. (kivétel: munkavégzés, betegellátás)

 • Az éttermek bezártak, kizárólag elvitelre vagy házhozszállítással készíthetnek ételeket. Este 8 óra után a házhozszállítás munkavégzésnek számít, így az éttermek este 8 órát követően is szállíthatnak ki ételt.

 • Az üzemi étkezdék üzemelhetnek.

 • A fodrászatok, üzletek este 19 óráig tarthatnak nyitva.

 • A középiskolák 8. osztálytól áttértek a digitális oktatásra.

 • A szállodák kizárólag üzleti vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.

 • A bölcsődék, óvodák, általános iskolák a 14 éven aluliak számára nyitva maradnak.

 • A szabadidős létesítményeket zárva kell tartani. Ennek értelmében szerdától bezárt a Kazincbarcikai Fedett Uszoda, az Egressy Béni Városi Könyvtár, változott a Mezey István Művészeti Központ nyitvatartása.


Rendkívüli intézkedések Kazincbarcikán

Települési szinten a helyi rendelkezések a kormányzat felhatalmazása szerint Kazincbarcika Város Önkormányzata képviseletében a polgármester által tovább bővíthetők a lakosság egészségének és életének védelme érdekében.
Ezen lehetőséggel élve Szitka Péter polgármester az alábbi intézkedéseket hozta meg a helyiek védelme érdekében.

 1. November 12-étől tilos a játszóterek látogatása, mivel az eszközök használata fokozott fertőzésveszélyt jelenthet. Kérjük, védjük meg gyermekeink egészségét és saját egészségünket!

 2. Kötelező a maszkviselés a város közigazgatási területén belül.
  A 484/2020. kormányrendelet felhatalmazza a 10 ezer főnél nagyobb lakosságszámú települések vezetőit, hogy annak érdekében, hogy a járvány elleni védekezés még inkább hatékony lehessen, szabályozhassák a közterületen történő maszkviselést. Természetesen a helyi rendelkezések a központi szabályozást nem írhatják felül.
  Városunkban a maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. Annak érdekében, hogy a lakosság számára a lehető legegyértelműbb legyen, a hatóságok által pedig a legegyszerűben ellenőrizhető, így Kazincbarcika teljes közigazgatási területén kötelező maszkot viselni.  
  Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken, így a Völgy parkban, a Jubileumi parkban, a Csónakázó-tónál, a Herbolyai-tavaknál a maszk viselése továbbra sem kötelező, mivel a központi szabályozás így rendelkezik.
  6 éven aluli gyermekek számára a maszk viselése szintén nem kötelező.

 1. Büntetés szabható ki.
  A maszk viselését és helyes viselését (orrot és szájat eltakarva) a rendőrség és a rendészet munkatársai ellenőrzik. A szabályok megszegése esetén büntetés szabható ki a szabályszegő személyekkel szemben. Üzletek esetén akár pénzbírság kiszabása és boltbezárás is lehetséges, amennyiben az üzemeltető nem követeli meg a vásárlóktól és eladóktól egyaránt a járványügyi szabályok betartását.

 1. Tilos a csoportosulás!
  Világszinten látható, hogy a koronavírus leginkább közösségekben terjed, így a következő napokban is tilos a csoportosulás beltéren és kültéren egyaránt. Kerüljünk minden kontaktust, amit csak lehet!


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

mintavételi pont


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. december 1.

Vigyázzunk!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 204 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 399 fő
elhunytak száma: 16 fő


Szükség esetén megnövelt kapacitással működik a Kazincbarcika Város Önkormányzata által biztosított, akut koronavírus fertőzés kimutatására alkalmas OMSZ PCR-mintavételi pont

November 3-ától azon betegek számára, akinek egészségi állapota megengedi, és szeretnék felgyorsítani a háziorvos/Nemzeti Népegészségügyi Központ által elrendelt mintavételt, lehetőségük nyílik, hogy előzetes telefonos időpontegyeztetést követően személyesen jelenjenek meg a Kazincbarcika Város Önkormányzata által biztosított szűrőponton.
December 1-jén az előzetesen jelzett mintavételi igények száma olyan magasra nőtt, hogy a szűrőponton két munkatárs végzi a szűréseket. Óránként közel tíz ember mintavételét tudják megoldani, ami azt jelenti, hogy akár 120 tesztre is sor kerülhet egy nap. A vizsgálat gyorsítása érdekében gyorsteszteket is alkalmaznak, amely, ha pozitív eredményt mutat, nincs szükség további mintavételre, azt a Népegészségügyi Központ elfogadja. Ha tüneteket produkál valaki, és negatív lett a gyorstesztje, akkor elvégzik a PCR-mintavételt is.
Az elmúlt időszakban több új paciens jelent meg a mintavételi ponton, de sokan vannak, akik már tünetmentesen, negatív eredményre várva érkeznek, hogy visszatérhessenek a munkahelyükre. A mentőszolgálat mind humánerőforrásban, mind eszközökben fel van arra készülve, hogy a maihoz hasonlóan – megnövekedett mintavételi igény esetén – bővítsék a kapacitásukat.

Fontos tudni:

 1. A PCR-tesztelést továbbra is a háziorvos/NNK rendeli el a beteggel történő telefonos konzultációt követően.

 2. A beteg a háziorvossal történő telefonos konzultáció során jelezheti, hogy egészségi állapota engedi vagy sem, hogy a tesztet a mintavételi ponton vegyék le.

 3. A mintavételi pontra időpontegyeztetés nélkül nem lehet bejutni.

 4. Az időpontegyeztetést a háziorvos PCR-teszt iránti jelzését követően az Országos Mentőszolgálat végzi, az OMSZ telefonon veszi fel a kapcsolatot a beteggel. A mintavételi ponton történő szűrési lehetőség ekkor is egyeztethető.

 5. A mintavételi pont Kazincbarcika, Fő tér 35. fszt 1. szám alatt 8.00-22.00 óra között üzemel. A betegeket előzetesen 10 perces időeltéréssel hívja be az OMSZ.

 6. A mintát az OMSZ munkatársai veszik le.

 7. A mintavételi pontra kizárólag autóval (tömegközlekedés kizárt) érkezhet a beteg.

 8. A mintavételi pontra kizárólag hívásra lehet belépni, a hívásig az autóban kell várakozni.

 9. A mintavételi pont előtt az önkormányzat két darab parkolóhelyet biztosít a tesztre érkezők számára.

 10. A mintavételi ponton egy időben az OMSZ munkatársain kívül egy fő tartózkodhat.

 11. Az OMSZ munkatársai minden beteg után fertőtlenítést végeznek.

 12. A mintavételi ponton naponta kb. 50-60 beteg tesztelhető.

 13. Az OMSZ munkatársainak kérése, hogy a megbeszélt időpontra minden esetben pontosan érkezzenek!


Több száz fővel nőtt a járványügyi megfigyelés alá vont pedagógusok és gyermekek száma az óvodákban és az alapfokú oktatási intézményekben

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeiben összesen 11 fő igazoltan COVID-19 fertőzött, kontaktszemélyként járványügyi megfigyelés alatt 9 fő áll, önkéntes karanténban 1 fő tartózkodik. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Mesevár Tagóvoda összes csoportjában december 5-éig rendkívüli szünetet rendelt el.

Az önkormányzati intézményekben a COVID 19-fertőzésen átesett munkatársak a gyógyulttá nyilvánítást követő egy héten keresztül még nem lépnek munkába a fokozott biztonság érdekében.

Az Irinyi János Református Oktatási Központ Eszterlánc Óvodában 1 fő dolgozó igazoltan COVID-19 fertőzött, kontaktszemélyként járványügyi megfigyelés alatt 7 fő gyermek áll. Az intézmény egyik csoportjában az EMMI december 3-a éjfélig rendkívüli szünetet rendelt el.

Az Angyalkert Görögkatolikus Óvodában november 30-án az intézmény tesztelt dolgozóinak eredménye mindenkinél negatív lett. Az óvoda munkatársai ezen a héten sem tapasztaltak koronavírusra utaló tüneteket. Az intézményben a nevelő, oktató munka rendben zajlik.

A Kazincbarcika Város Önkormányzata által a bölcsődékben és óvodákban elrendelt teljes intézményi fertőtlenítés hetente egy alkalommal, péntekenként történik.

A Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában jelenleg 2 dolgozó igazoltan COVID-19 fertőzött. Az intézményben két néptánccsoportban felfüggesztették az oktatást. 24 fő gyermek kontaktszemélyként járványügyi megfigyelés alatt áll december 7-éig.

A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola tagintézményeiben összesen 10 fő felnőtt és 4 fő gyermek igazoltan COVID-19 fertőzött, 2 fő felnőtt és 67 fő gyermek kontaktszemélyként járványügyi megfigyelés alatt áll. A Kazinczy Ferenc Tagiskolában egy osztálynál és két tanulócsoportnál felfüggesztették az oktatást.

Az Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Általános Iskolájában 1 fő pedagógus igazoltan COVID-19 fertőzött, 28 fő gyermek járványügyi megfigyelés alatt áll december 7-éig, addig az 1. a osztályban digitális oktatásra tértek át.


December 1-jétől a kazincbarcikai autóbusz-állomáson is megszűnt az autóbusz-vezetőnél való jegyvásárlás lehetősége

A koronavírus-járvány elleni védekezés hatékonyságának fokozása érdekében 2020. december 1-jétől bővül azon autóbusz-állomások köre, ahol megszűnik az autóbusz-vezetői jegyértékesítés.
A társaság a személyes érintkezések számának csökkentése érdekében a pénztári nyitvatartás időszakában kötelező elővételt vezet be 2020. december 1-jétől a következő autóbusz-állomásokon: Baja, Barcs, Békéscsaba, Cegléd, Debrecen, Eger, Gyöngyös, Győr, Harkány, Hévíz, Kazincbarcika, Kecskemét, Keszthely, Kisvárda, Lenti, Marcali, Miskolc, Nagyatád, Nyíregyháza – Petőfi tér 2., Salgótarján, Sopron, Szeged, Szolnok, Szombathely – Ady tér.
A felsorolt autóbusz-állomásokon az érintett időszakokban kizárólag előre megváltott jeggyel, bérlettel vagy egyéb, utazásra jogosító dokumentummal lehet felszállni a járatokra. A pénztárak nyitvatartása alatt az autóbusz-vezetőknél nem vásárolható semmilyen díjtermék.
A Volánbusz az ismét életbe lépett veszélyhelyzetben is azon dolgozik, hogy utasai biztonságban eljussanak a munkahelyekre, iskolákba, egészségügyi és egyéb intézményekbe. A járvány elleni védekezés során folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel az utasok és a munkavállalók veszélyeztetettségét csökkenteni tudja, felelős szolgáltatóként és munkáltatóként minden tőle telhetőt megtesz egészségük védelme érdekében. A társaság továbbra is fokozottan takarítja és fertőtleníti autóbuszait, állomásait, és ellátja munkatársait a szükséges védőeszközökkel.
A Volánbusz arra kéri utasait, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, a sorban állás elkerülése és a személyes érintkezések számának csökkentése érdekében pedig részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket. A Volánbusz honlapján elérhető vásárlási lehetőségek, valamint a mobiljegyes értékesítés mellett a vasúti és autóbuszos közösségi közlekedés összehangolásával párhuzamosan folyamatosan bővül a MÁV applikációban megvásárolható autóbuszos díjtermékek köre.
A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik fontos eleme, hogy november 11-e óta nemcsak a járműveken és a zárt utasforgalmi terekben kell maszkot viselniük, de az állomások, megállóhelyek és megállók teljes területén is. Akik nem viselnek maszkot, kizárhatók az utazásból, és 8000 forint pótdíj fizetésére kötelezhetők.

KAZINCBARCIKA, AUTÓBUSZ-ÁLLOMÁS
3700 KAZINCBARCIKA, EGRESSY BÉNI UTCA 1.
FORGALMI IRODA TELEFONSZÁMA: +36-48-312-940

Pénztár nyitvatartási ideje:
Munkanapokon (1. és 7. között) 06:00-11:45 és 12:30-17:00;
Munkanapokon (8. és 31. között) 06:00:11:45 és 12:30-15:30;
Szabadnapokon 07:30-11:00


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

 

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. november 27.

Vigyázzunk!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 178 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 334 fő
elhunytak száma: 16 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett.
Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


A rendkívüli helyzetben is segíti az önkormányzat a hátrányos helyzetű gyermekek étkeztetését

Kazincbarcika Város Önkormányzata az EMMI által, COVID-19 érintettség miatt esetlegesen elrendelt rendkívüli szünet idején a bölcsődékbe, óvodákba és iskolákba járó hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű kazincbarcikai gyermekek részére ebédet biztosít. Az ebédigényléseket név, óvoda vagy iskola és osztály megadásával az igénybevételt megelőző munkanap 9 óráig a kozetkeztetes@kazincbarcika.hu e-mail-címre kell eljuttatni. Az ebédek átvételére a Jóbarát Étteremben (Egressy tér 5.) van lehetőség munkanapokon 11.00 és 14.00 óra között.
Az ételek átvételekor minden esetben kötelező a járványügyi protokoll betartása. Amennyiben valaki hatósági házi karantén vagy járványügyi megfigyelés/elkülönítés alatt áll, úgy az étel elvitelét mással szükséges megszerveznie.


Újabb fertőzöttek az óvodai és alapfokú oktatási intézményekben

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeiben összesen 10 fő igazoltan COVID-19 fertőzött, kontaktszemélyként járványügyi megfigyelés alatt 15 fő áll, önkéntes karanténban 8 fő tartózkodik. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Füzike Tagóvoda egy csoportjában november 27-éig, a Napsugár Tagóvoda két csoportjában november 30-áig, a Mesevár Tagóvoda összes csoportjában december 5-éig rendkívüli szünetet rendelt el.
Az önkormányzati intézményekben a COVID 19-fertőzésen átesett munkatársak a gyógyulttá nyilvánítást követő egy héten keresztül még nem lépnek munkába a fokozott biztonság érdekében.

Az Irinyi János Református Oktatási Központ Eszterlánc Óvodában 1 fő dolgozó igazoltan COVID-19 fertőzött, kontaktszemélyként járványügyi megfigyelés alatt 7 fő gyermek áll. Az intézmény egyik csoportjában az EMMI december 3-a éjfélig rendkívüli szünetet rendelt el.

Az Angyalkert Görögkatolikus Óvodában november 23-án az intézmény minden dolgozóját tesztelték, melynek eredménye mindenkinél negatív lett. Az óvoda munkatársai ezen a héten sem tapasztaltak koronavírusra utaló tüneteket. Az intézményben a nevelő, oktató munka rendben zajlik.

Kazincbarcika Város Önkormányzata elrendelte az önkormányzati és egyházi fenntartású bölcsődék és óvodák hetente történő teljes intézményi fertőtlenítését.

A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola intézményvezetője az állam által végzett gyorsteszt eredményéről nem adott tájékoztatást. Annyit közölt, hogy a tagintézményeiben összesen 5 fő felnőtt és 4 fő gyermek igazoltan COVID-19 fertőzött, 2 fő kontaktszemélyként járványügyi megfigyelés alatt áll, valamint 3 fő teszteredményre vár.

A Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában jelenleg 2 dolgozó igazoltan COVID-19 fertőzött, további intézkedésre várnak.


Kötelező betartani az országosan elrendelt vásárlási idősávot a Városi Élelmiszer Piaccsarnokban is

A piaccsarnok területén több olyan élelmiszerbolt, húsüzlet és pékség is található, amikre vonatkozik a kormányzat által meghatározott idősek vásárlási sávjával kapcsolatos rendelkezés.
Ez alapján a 65 éven felülieknek hétköznaponként reggel 9.00 és 11.00, hétvégenként reggel 8.00 és 10.00 óra között jelölték ki a vásárlási idősávot. A szépkorúak a védett idősávon kívül is szabadon vásárolhatnak. A megjelölt időpontokban viszont csak a 65 éven felüliek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, az illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzletekbe, valamint a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó boltokba, gyógyszertárakba. Mivel a piaccsarnokon belül egy légtérben több, az alább felsorolt üzlet is található, ezért kötelező betartani az egész létesítményben a vásárlási idősávot.
Kérjük a szépkorúakat, hogy saját egészségük védelmében csak valóban szükséges esetben és a kijelölt idősávban látogassák az üzleteket, amikor kizárólag ők tartózkodhatnak bent.


Csalók ígérnek csodaszereket a koronavírus ellen

Az Operatív Törzs tájékoztatóján Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy csodaszereket ígérnek csalók az interneten Müller Cecília, Kásler Miklós és Zacher Gábor nevében.
Az ilyen hirdetményekben szereplő, csodatévő készítmények nem léteznek, ezért kérjük a lakosságot, hogy ne hagyják magukat átverni, és ne vásároljanak ezektől a csalóktól!


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. november 24.

Vigyázzunk

 

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 161 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 294 fő
elhunytak száma: 13 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

 

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett.
Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Nehézségekkel és számos megoldandó kérdéssel indult a kormányzati tesztelés a szociális és egészségügyi dolgozók, valamint a pedagógusok körében. A szűrésen való részvétel önkéntes, az oktatási intézmények nem pedagógus dolgozóit egyelőre nem tesztelik.

A napokban megkezdődött a kormányzat által előzetesen ígért országos tesztelés a szociális dolgozók, pedagógusok, egészségügyi dolgozók körében. Az orrnyálkahártyából vett minták levételét jelenleg orvostanhallgatók végzik, akik online sajátították el a mintavétel folyamatát, a lebonyolítás egyelőre koránt sem gördülékeny.
Kazincbarcikán a bölcsődei és általános iskolai pedagógusok szűrése már zajlik.  Az iskolákban az egyéb, nem pedagógus munkatársak tesztelése egyelőre nem történik meg, az óvodai pedagógusok szűrése pedig még mindig nem indult el. Információink szerint az óvodák esetében a Kormány nem tesztelteti a dajkákat, akik szintén a gyermekek közvetlen környezetében dolgoznak, csak az óvodapedagógusokat.
A tesztelésen való részvétel meglepő módon nem kötelező, minden érintett maga dönti el, hogy a szűrésen megjelenik-e. Ez nyilvánvalóan számos kérdést vet fel: mennyire lesz hatékony így a program, valóban tud-e védelmet nyújtani, hogyan szűrhető ki a tünetet nem produkáló fertőzött.


Újra vásárlási idősávot kaptak az idősek. Az új szabályok a járvány első hullámában hozott intézkedésekkel szemben érthetetlennek és elfogadhatatlannak bizonyulnak a lakosság körében.

A koronavírus járvány második hullámában is bebizonyosodott, hogy az egyik legveszélyeztetettebb korosztályba a szépkorúak tartoznak. Az egész világon tapasztalható és látható a statisztikákból, hogy a legtöbb elhunyt személy sajnos az idős korosztályba tartozik, illetve a fertőzés lefolyása ebben a korban sokkal súlyosabb lehet.
Magyarország Kormánya módosított szabályokkal november 24-étől újra életbe léptette az 65 év felettiek vásárlási sávját, mely érthetetlenül
A rendelkezés értelmében kizárólag a 65 év felettiek látogathatják a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletet, a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzletet (a továbbiakban együtt: drogéria), a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet a hétfőtől péntekig 9.00 óra és 11.00 óra közötti időben, valamint szombaton és vasárnap 8.00 óra és 10.00 óra közötti időben.
Ezekben az időpontokban az említett üzletekben foglalkoztatottak kivételével kizárólag 65 év feletti személy tartózkodhat. Az élelmiszerüzletet, a drogériát és a gyógyszertárat a 65. életévét betöltött személy a védett vásárlási idősávon kívüli időszakban is szabadon látogathatja.
A járvány első hullámában, amikor is egy adott idősávban vásárolhattak csak az idősek, az intézkedés érthetőnek és elfogadhatónak bizonyult, hiszen a lehető legkisebb kockázatnak voltak kitéve a szépkorúak, valóban mindannyian igyekeztünk ezzel megóvni őket a betegségtől. A jelenlegi szabály szerint gyakorlatilag bármikor vásárolhatnak, így gyakorlatilag a 65 év alatti korosztály lehetőségei lettek korlátozva, ami az ünnepek előtt vélhetően nagyobb veszélyt jelent majd rájuk és az idős korosztályra is, mint korábban, hiszen kevesebb idő alatt többen megfordulnak majd a kijelölt boltokban. A lakossági visszajelzések alapján ez elfogadhatatlan és érthetetlen, ráadásul komoly konfliktusokat és zavart is okozhat majd a vásárlások alkalmával.
Kérjük a szépkorúakat, hogy saját egészségük védelmében csak valóban szükséges esetben és a kijelölt idősávban látogassák az üzleteket, amikor kizárólag ők tartózkodhatnak bent.


Covid-körkép az óvodai és alapfokú oktatási intézményekben

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeiben összesen 4 fő igazoltan COVID-19 fertőzött, kontaktszemélyként járványügyi megfigyelés alatt 8 fő felnőtt és 15 gyermek áll, önkéntes karanténban 8 fő tartózkodik. A Napsugár Tagóvoda egyik csoportjában az Emberi Erőforrások Minisztériuma november 23-a és november 30-a között rendkívüli szünetet rendelt el.
Az önkormányzati intézményekben a COVID 19-fertőzésen átesett munkatársak a gyógyulttá nyilvánítást követő egy héten keresztül még nem lépnek munkába a fokozott biztonság érdekében.
Kazincbarcika Város Önkormányzata elrendelte az önkormányzati és egyházi fenntartású bölcsődék és óvodák hetente történő teljes intézményi fertőtlenítését.
Az egyházi fenntartású Eszterlánc óvodában jelenleg 1 fő dajka igazolt COVID19-fertőzött, az intézmény a további intézkedésekre vár.
Az Angyalkert Görögkatolikus Óvodában az elmúlt napokban az ott dolgozók nem tapasztaltak koronavírusra utaló tüneteket. November 23-án az intézmény minden dolgozóját tesztelték, melynek eredménye mindenkinél negatív lett. Mindkét említett intézményben a nevelő, oktató munka rendben zajlik.
 

A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola tagintézményeiben összesen 1 fő igazoltan COVID-19 fertőzött, 2 fő kontaktszemélyként járványügyi megfigyelés alatt áll, valamint 3 fő felnőtt és 5 gyermek teszteredményre vár.

A Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában jelenleg fertőzésben érintett személyről nem tudnak. Az intézményben normál rend szerint folyik az oktatás.


Előregisztrációval és hosszabb várakozási idővel érhető el az állam által biztosított influenza elleni védőoltás a háziorvosoknál

Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint ismét elérhető a háziorvosoknál az influenza elleni védőoltás. Az előző évekhez képest a lakossági igény idén, a járványhelyzetre való tekintettel, jelentősen megnőtt az ingyenes védőoltásra, és bár az Operatív Törzs tájékoztatóján és a Kormányinfón is elhangzott, hogy lesz elegendő vakcina, ennek ellenére az oltóanyagok beszerzése csak fokozatosan tud megtörténni. Lakossági visszajelzések alapján több háziorvosnál korán elfogyott az oltóanyag, így csak a későbbiekben adható be az igénylők számára.
Országosan, így a kazincbarcikai háziorvosoknál is csak kevesebb mennyiség lelhető fel a vakcinából, így előzetesen, telefonos előregisztrációval szükséges az igényt leadni a háziorvosnál.
Az orvosi vélemények alapján az influenza elleni oltás beadásának most különösen nagy szerepe lehet abban, hogy könnyebben lehessen felismerni a koronavírust a jelentkező tünetek alapján.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. november 20.

Vigyázzunk

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 140 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 273 fő
elhunytak száma: 12 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett.
Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Az önkormányzat a saját fenntartású és az egyházi óvodákban, valamint a bölcsődékben péntekenként teljes intézményi fertőtlenítést végeztet

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodáiban a dolgozók közül összesen 6 fő igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött; 4 fő teszteredményre vár, 4 fő önkéntes karanténban van, valamint 5 fő kontaktszemélyként tartózkodik járványügyi megfigyelés alatt. Szerda este a Kazincbarcikai Összevont Óvodák Nefelejcs Tagóvodája egyik pedagógusánál elvégzett COVID-19 gyorsteszt pozitív lett. A járványügyi hatósági kontaktkutatás eredményeként a fertőzöttel kapcsolatba került 15 fő gyermek hétfő éjfélig szintén járványügyi megfigyelés alá került. Az önkormányzati intézményekben a COVID-fertőzésen átesett munkatársak a gyógyulttá nyilvánítást követő egy héten keresztül még nem lépnek munkába a fokozott biztonság érdekében.

Az Irinyi János Református Oktatási Központ Eszterlánc Óvodában 1 fő dolgozó igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött, minden óvodai csoport működik.

Az Angyalkert Görögkatolikus Óvodában COVID-19 fertőzésben érintett személyről nem tudnak.

Kazincbarcika Város Önkormányzata a koronavírus elleni védekezés érdekében gondoskodik az önkormányzati fenntartású intézmények és az egyházi óvodák hetente történő teljes fertőtlenítéséről. A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeit, az Angyalkert és az Eszterlánc óvodát, valamint a bölcsődéket úgynevezett hidegködpermettel fertőtlenítik minden pénteken délután, ezért a szülőket arra kérjük, hogy lehetőség szerint hamarabb vigyék el a gyermekeket az intézményből.


Folyamatosan fertőtlenítik a nagy létszámú közönségforgalmat lebonyolító tereket, buszmegállókat a Barcika Park Nonprofit Kft. munkatársai

Forró gőzzel fertőtlenítik a buszmegállókat a Barcika Park Kft. munkatársai. A környezetbarát ipari tisztítógépet még tavasszal vásárolta Kazincbarcika Város Önkormányzata. A fertőtlenítés során egy vízzel teli tartályból, a gép segítségével keletkezik a csaknem 100 Celsius-fokos gőzhőmérséklet, ami 99.99%-os biztonsággal pusztítja el a felületeken megtapadt vírusokat.


A Völgy parkban, a Jubileumi parkban, a Csónakázó-tónál és a Herbolyai-tavaknál, valamint egyéni sporttevékenység végzése közben továbbra sem kötelező maszkot viselni

November 12-e óta Kazincbarcika teljes közigazgatási területén kötelező maszkot viselni.
KIVÉVE: 
Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken, így a Völgy parkban, a Jubileumi parkban, a Csónakázó-tónál, a Herbolyai-tavaknál a maszk viselése továbbra sem kötelező, mivel a központi szabályozás így rendelkezik.
6 éven aluli gyermekek számára a maszk viselése szintén nem kötelező.


Ahol lehet, viseljünk maszkot!

2020. november 11-étől a Magyar Kormány rendelkezései alapján a 10.000 fő feletti települések polgármesterei szabadon dönthettek/dönthetnek a közterületi maszkviselés szabályairól. Ez Magyarországon egyedülálló, hiszen az európai szomszédos országokban a kormányzat központi szinten rendelkezett a témában, és vállalta, hogy a lakosság körében ez megosztó lehet, hazánkban a polgármesterekre maradt a nem túl népszerű feladat.
A koronavírus járvány első hullámában a WHO és a magyar járványügyi szakemberek a légúti fertőzés tüneteit produkálóknak javasolták a maszkhordást.
Mára, tanulmányozva a koronavírus terjedését, ez a javaslat megváltozott. Világszinten a járványügyi szakemberek azt javasolják, hogy ahol csak lehet, viseljünk maszkot, és helyesen tegyük azt, takarjuk el a szánka, orrunkat.

Mi ennek az oka?

Az utóbbi hónapokban a vírusról egyre többet tudunk meg, hiszen mindenhol, erőn felül végzik a kutatásokat a szakemberek. A rendelkezésre álló, pl. szerológiai tesztek, melyeket az önkormányzat is végeztetett a városi intézmények, cégek dolgozóin, megmutatják, hogy rengeteg esetben tünetmentes vírushordozók vannak a lakosság körében. Ők nem tudnak arról, hogy megfertőződtek a koronavírussal, így akaratukon kívül terjeszthetik azt bárhol, veszélyeztetve a krónikus betegeket, időseket, gyengébb immunrendszerűeket. Ezekben a hetekben, amikor a járvány még mindig felfutó ágban van, ezért szükséges maszkot viselnünk. Egyrészt, hogy tudtunkon kívül ne fertőzzünk meg másokat, másrészt, hogy saját egészségünket védjük vele.

Kazincbarcika Város Önkormányzata ezért rendelte el a város teljes közigazgatási területén a kötelező maszkviselést.

A maszk helyes viselése, fertőtlenítése

 1. A maszk úgy véd a leginkább, ha az az orrot és szájat is eltakarja.

 2. A maszkot felvételkor ne érintsük meg, ha mégis megtesszük, fertőtlenített kézzel nyúljunk hozzá!

 3. Az általános sebészi szájmaszkot 4 óránál tovább ne hordjuk, 4 órát követően dobjuk el!

 4. Az FFP2 maszkok a külső felület szennyeződéséig hordhatóak.

 5. A textil, varrott maszkokat minden nap, magas hőfokon mossuk ki, vasalóval fertőtlenítsük!


Országos szinten is a legtöbb rendőri intézkedés a maszkviselés szabályainak megszegése miatt történik.

A WHO egyik jelenlegi állásfoglalása szerint, amennyiben az emberek 95%-a közösségben viselne maszkot, úgy egyedüli járványügyi intézkedésként ez elegendő lenne, nem lenne szükség pl. kijárási korlátozásokra vagy boltbezárásrokra.
Az Operatív Törzs tájékoztatása alapján a legtöbb intézkedés és büntetés a maszkviselés szabályainak megszegéséhez köthető: valaki nem visel maszkot a kötelező helyeken, helytelenül viseli, vagyis nem takarja el az orrát és a száját, vagy mint boltüzemeltető nem követeli meg a maszkviselést az üzlet területén. Utóbbi esetre Kazincbarcikán és a környéken is több esetben volt példa. Az önkormányzat információi alapján a városi rendőrségi ellenőrzések során sem a bolti eladók, sem a vásárlók nem viseltek maszkot, így a boltot a rendőrség, mint kereskedelmi hatóság bezáratta, a maszkot nem viselő személyeket megbüntette.
A kijárási tilalom kapcsán a szabályszegők száma csökkenő tendenciát mutat.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. november 17.

Vigyázzunk!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 138 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 233 fő
elhunytak száma: 10 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett.
Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Közel 1300 tesztet végeztetett az önkormányzat

Az utóbbi hetekben többször adtunk tájékoztatást arról, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata folyamatosan tesztelteti a városi intézmények dolgozóit a nyár elején a kórháznak adományozott, tesztelésre alkalmas laboratóriumi eszközzel.

Az országosan jellemző, így a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. laboratóriumában is megjelenő túlterheltség és egészségügyi szakemberhiány miatt az önkormányzat saját forrásból és személyzettel teszteltette a városi intézmények dolgozóit a korábban a kórháznak adományozott laboratóriumi eszköz segítségével. Közel 1300 teszt elvégzése történt meg, a leszűrt munkatársak között tünetmentes vírushordozók is voltak. A pozitív eredményt produkáló munkatársak esetében a jelenlegi járványügyi protokollt alkalmazva értesítették a háziorvost, valamint otthoni elkülönítést rendeltek el, így akadályozva meg a vírus továbbadásának lehetőségét.

A szűrésen eddig több száz ember vett részt:

 • az általános iskolák pedagógusai és dolgozói,

 • a Barcika Príma Kft. (közétkeztetéssel foglalkozó cég) dolgozói,

 • a városi bölcsődék, óvodák dolgozói,

 • a Csillagfürt EGYMI dolgozói,

 • a Deák Ferenc Szakképző és Művészeti Szakközépiskola dolgozói,

 • az egészségügyi – fogorvosi, háziorvosi, házi gyermekorvosi – alapellátás dolgozói,

 • az Egressy Béni Városi Könyvtár dolgozói,

 • a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság dolgozói,

 • a Kazincbarcika Önkormányzati Rendészet dolgozói,

 • a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ dolgozói és ellátottai,

 • a Pedagógiai Szakszolgálat dolgozói,

 • a Polgármesteri Hivatal dolgozói,

 • a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium dolgozói,

 • a Védőnői Szolgálat dolgozói.

A tesztelésben résztvevő egészségügyi szakemberek munkáját ezúton is megköszöni Kazincbarcika város vezetése.


Minden óvodai csoport működik Kazincbarcikán

A Kazincbarcikai Összevont Óvoda Tagóvodáiban jelenleg minden óvodai csoport működik. A tagintézmények dolgozói közül összesen 2 fő igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött; 4 fő gyógyult, 6 fő teszteredményre vár, 6 fő önkéntes karanténban van, valamint 2 fő kontaktszemélyként tartózkodik járványügyi megfigyelés alatt.
Az önkormányzati intézményekben a COVID-fertőzésen átesett munkatársak a gyógyulttá nyilvánítást követő egy héten keresztül még nem lépnek munkába a fokozott biztonság érdekében.

Kazincbarcika Város Önkormányzata elrendelte a az önkormányzati fenntartású bölcsődék és óvodák hetente történő teljes intézményi fertőtlenítését.

Az Irinyi János Református Oktatási Központ Eszterlánc Óvodában 1 fő dolgozó teszteredményre vár, minden óvodai csoport működik.

Az Angyalkert Görögkatolikus Óvodában COVID-19 fertőzésben érintett személyről nem tudnak.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. november 13.

Vigyázzunk!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 142 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 180 fő
hatósági házi karanténban lévő személyek száma: –
elhunytak száma: 10 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett.
Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Rendkívüli intézkedések Kazincbarcikán

November 10-én a koronavírus járványra való tekintettel a Magyar Országgyűlés 90 napra ismét felhatalmazást adott a kormány számára a rendeleti szabályozásra, a tavaszi időszakhoz hasonlóan újra különleges (köznyelvben rendkívüli) jogrend lépett életbe.
A legújabb járványügyi intézkedésekről megjelent kormányrendelet felhatalmazása alapján megszülettek a helyi önkormányzat döntései is a lakosság egészségének és életének védelme, vagyis a járvány terjedésének lassítása, a fertőzés elleni hatékony védekezés céljából.

Rendkívüli intézkedések Kazincbarcikán: ITT


A maszkviselés szabályainak megsértése és a kijárási korlátozás megszegése miatt folyamatosan intézkedik a rendőrség

A kormányzati döntés értelmében a maszkviseléssel és a kijárási korlátozással kapcsolatos ellenőrzések a rendőrség feladatai közé kerültek. Az operatív törzs tájékoztatása szerint az elmúlt napokban két kazincbarcikai üzletben – a Vasedényben és a Kolor Pubban – történt szankció, ahol bezárásra is sor került. Az üzletek ellenőrzése továbbra is folyamatos, az említett eseteket követően az a tapasztalat, hogy a vásárlók és a dolgozók jogkövető magatartást tanúsítanak, azóta nem volt szükség újabb büntetés kiszabására.
Ezen túlmenően a lakossági visszajelzések alapján elmondható, számos esetben történt intézkedés, figyelmeztetés a maszkviselés szabályainak be nem tartása és a kijárási korlátozás megszegése miatt.
Nemcsak a büntetés elkerülése miatt fontos a maszk helyes viselése, hanem saját magunk és embertársaink védelme érdekében is elengedhetetlen!
Az üzletek mindegyikében a dolgozók és vásárlók számára is kötelező maszkot hordani, valamint lehetőség szerint a másfél méteres védőtávolságot betartani.
A járványügyi szabályok betartása és betartatása az üzemeltető felelőssége, amennyiben azonban ezeket a szabályokat akár az eladók, akár a vendégek nem tartják tiszteletben, úgy kereskedelmi hatóságként eljárva a rendőrség akár boltbezárással is büntetheti a szabályszegő üzlettulajdonosokat.


Változott a BMH ügyfélszolgálati irodájának nyitvatartása

Ideiglenesen, a kijárási tilalomra való tekintettel módosult a BMH ügyfélszolgálati irodájának nyitvatartása.
A következő időszakban az iroda az alábbiak szerint látogatható személyesen:
Kazincbarcika (Jószerencsét u.1/A)
Hétfő: 8.00-16.00
Kedd: Zárva
Szerda: 7.00-18.00
Csütörtök: 8.00-16.00
Péntek: 8.00-16.00


Szigorú higiénés szabályok betartásával kölcsönözhető könyv az Egressy Béni Városi Könyvtárból

Az Egressy Béni Városi Könyvtár a kormányzat által kötelezővé tett zárvatartás idején az alábbiak szerint biztosítja a könyvek kölcsönzését:

A kölcsönözni kívánt könyvek kiválasztásához vegye igénybe online katalógust a www.barcikakonyvtar.hu honlapon.

 • Alkalmanként maximum 10 db könyv kölcsönözhető!

 • A könyvcsomagok átvétele 9 és 15 óra között a könyvtár főbejárata előtt lehetséges!

 • Minden nap 13 óráig beérkezett igényeket aznap 15 óráig, a 13 óra után beérkezett igényeket másnap 9 órától tudják teljesíteni a könyvtár dolgozói.

 • Kérjük, az átvételnél viseljen maszkot és kesztyűt! A kikölcsönzött könyvek visszavételére a járványhelyzet miatt nincs lehetőség!

 • A leadott igények alapján összekészített könyvcsomagok átvétele csak előzetes időpontegyeztetés alapján lehetséges!

 • Az átvétel pontos időpontjáról a könyvtár a megadott e-mail-címre értesítést küld.

 • A telefonon történő időpontegyeztetést az olvasónak kell kezdeményeznie a fent megadott telefonszámon.

 • A könyvcsomagok összeállítása során a könyvtárosok fokozott figyelemmel betartják az egészségügyi szabályokat, mint a maszk és a kesztyű használata, fertőtlenítés.

 • A „Házhoz megy a könyvtár” szolgáltatás továbbra is működik, kizárólag a mozgásukban korlátozott és az idős olvasók részére.


Vigyázzanak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. november 6.

Vigyázzunk egymásra!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 109 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 135 fő
hatósági házi karanténban lévő személyek száma: –
elhunytak száma: 6 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett.
Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


A hatósági házi karanténban lévők számát a mai napon nem áll módunkban közölni, mivel információink szerint kevesebb, mint a fertőzöttek száma. Ennek okát próbáltuk kideríteni, de a Nemzeti Népegészségügyi Központtól választ nem kaptunk. Vélhetően a rendszer túlterheltsége miatt nem minden beteg kapja meg a karanténról szóló határozatot. Mivel az akut koronavírus fertőzött betegek, gyógyultak és elhunytak száma pontos, addig, amíg a hatósági házi karanténban lévőkre vonatkozóan hiteles választ nem kapunk, félrevezethető számokat nem közlünk.


Saját forrásból és személyzettel folytatja az önkormányzat a szervezett dolgozói szűréseket

Néhány hete az országosan jellemző, így a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. laboratóriumában is megjelenő túlterheltség és egészségügyi szakemberhiány miatt ideiglenesen fel kellett függesztenie az önkormányzatnak a fenntartásában lévő intézmények, cégek dolgozóinak szűrését. Kazincbarcika városvezetése az emelkedő esetszámok miatt fontosnak tartotta, hogy mihamarabb megoldást találjon a kialakult helyzetre, és folytatni tudja a munkatársak szűrését.
Ennek érdekében a tavasszal az önkormányzat által vásárolt COVID tesztgépet átmenetileg a kórház a szervezett dolgozói szűréshez rendelkezésre bocsátja, melyért a városvezetés köszönetét fejezi ki, így további eszközbeszerzést követően, saját forrásból és személyzettel folytatja a tesztelést a város. A következő hetekben több száz dolgozó tesztelése a cél, csökkentve ezzel a lehetséges vírusfertőzés kockázatát a kritikus területen dolgozók esetében.


A járványhelyzet miatt folyamatosan változik az oktatás rendje a kazincbarcikai nevelési-oktatási intézményekben. Kérjük, rendszeresen figyeljék az önkormányzat és az intézmények tájékoztatását!


Továbbra is digitális oktatás lesz a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

Egy héttel meghosszabbította a digitális oktatást a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban az iskola vezetősége. Továbbra is több pedagógus és munkavállaló beteg vagy karanténra kötelezett, illetve nőtt a COVID tüneteket mutató diákok száma.
Az intézkedést indokolja még, hogy megyénkben tovább növekedett a megbetegedések száma, a gimnazisták harmada tömegközlekedési eszközön jut el az iskolába, így fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve – áll az igazgató közleményében.
A digitális oktatáson a részvétel kötelező, csak akkor hiányozhatnak a tanulók, ha a betegségük indokolja. A digitális oktatás célja, hogy a további megbetegedéseket megelőzzék, ezért fontos, hogy senki ne menjen el szórakozni, közösségbe, az egymással való találkozást a minimálisra kell szorítani. Ha valakinek gondja van bizonyos tárgyak tanulásával, keresse a szaktanárát, aki segíteni fog a megoldásban.


Jövő héttől újra normál rend szerint zajlik az oktatás a Kazinczy Ferenc Tagiskolában

COVID-19 érintettség miatt a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagiskolájában ezen a héten, november 3-6. között, az alsó évfolyamos tanulók esetében a normál rendtől eltérő módon zajlott az oktatás.  Az iskola vezetésének tájékoztatása szerint  a jövő héttől ismét minden évfolyamban normál rend szerint zajlik majd a tanítás.


Véget ér a karantén a Kazincbarcikai Összevont Óvodák egyes tagóvodáiban is

A héten a Százszorszép és a Napsugár Tagóvodákban rendeltek el részleges, csoportokra vonatkozó karantént, ám a jövő héten a jelenlegi információk alapján minden óvoda minden csoportjának ovisa látogathatja az intézményeket.


Működik a Kazincbarcika Város Önkormányzata által biztosított, akut koronavírus fertőzés kimutatására alkalmas OMSZ PCR-mintavételi pont

November 3-ától azon betegek számára, akinek egészségi állapota megengedi, és szeretnék felgyorsítani a háziorvos/Nemzeti Népegészségügyi Központ által elrendelt mintavételt, lehetőségük nyílik, hogy előzetes telefonos időpontegyeztetést követően személyesen jelenjenek meg a Kazincbarcika Város Önkormányzata által biztosított szűrőponton. A nyitás óta csütörtökig közel 180 tesztelést végeztek az OMSZ munkatársai, naponta átlagosan hatvan betegnél történik mintavétel.

Fontos tudni:

 1. A PCR-tesztelést továbbra is a háziorvos/NNK rendeli el a beteggel történő telefonos konzultációt követően.
 2. A beteg a háziorvossal történő telefonos konzultáció során jelezheti, hogy egészségi állapota engedi vagy sem, hogy a tesztet a mintavételi ponton vegyék le.
 3. A mintavételi pontra időpontegyeztetés nélkül nem lehet bejutni.
 4. Az időpontegyeztetést a háziorvos PCR-teszt iránti jelzését követően az Országos Mentőszolgálat végzi, az OMSZ telefonon veszi fel a kapcsolatot a beteggel. A mintavételi ponton történő szűrési lehetőség ekkor is egyeztethető.
 5. A mintavételi pont Kazincbarcika, Fő tér 35. fszt 1. szám alatt 8.00-22.00 óra között üzemel. A betegeket előzetesen 10 perces időeltéréssel hívja be az OMSZ.
 6. A mintát az OMSZ munkatársai veszik le.
 7. A mintavételi pontra kizárólag autóval (tömegközlekedés kizárt) érkezhet a beteg.
 8. A mintavételi pontra kizárólag hívásra lehet belépni, a hívásig az autóban kell várakozni.
 9. A mintavételi pont előtt az önkormányzat két darab parkolóhelyet biztosít a tesztre érkezők számára.
 10. A mintavételi ponton egy időben az OMSZ munkatársain kívül egy fő tartózkodhat.
 11. Az OMSZ munkatársai minden beteg után fertőtlenítést végeznek.
 12. A mintavételi ponton naponta kb. 50-60 beteg tesztelhető.
 13. Az OMSZ munkatársainak kérése, hogy a megbeszélt időpontra minden esetben pontosan érkezzenek!

Vigyázzanak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. november 10.

Vigyázzunk!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 128 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 160 fő
hatósági házi karanténban lévő személyek száma: –
elhunytak száma: 10 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett.
Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


A hatósági házi karantén bukása

A hatósági házi karanténban lévők számát, ahogyan a múlt pénteki közleményünkben is jeleztük, a jövőben nem áll módunkban közölni, mivel információink szerint, érthetetlen módon továbbra is kevesebb, mint a fertőzöttek száma. Ennek okát próbáltuk kideríteni, de a Nemzeti Népegészségügyi Központtól választ nem kaptunk. Vélhetően a rendszer túlterheltsége miatt nem minden beteg kapja meg a karanténról szóló határozatot.

diagram

Tavasszal, a járvány első hullámában a hatósági házi karanténban lévők 5%-a volt fertőzött, de a diagramon jelölt számokból jól látszódik, hogy augusztus végén is csak 14% volt az a szám. Ma már sajnálatos módon az aktív fertőzöttek (országosan 88.737 fő) két és félszer annyian vannak, mint a karanténban lévők (országosan 36.078 fő).
Tekintettel arra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a kórházban ápoltak száma országosan 6.153 fölött van, így nem magyarázat a kórházi ápolás a különbségre.
Ma már követhetetlen, hogy kik vannak karanténban, kik betegek, és a kontaktkutatás eljárásrendje meglehetősen "érdekesen" változott az elmúlt hetekben csakúgy, mint a járványügyi protokoll.
Városi szinten - az önkormányzat munkatársainak folyamatos utánajárásának köszönhetően - az akut koronavírus fertőzött betegek, gyógyultak és elhunytak száma pontos.  Addig, amíg a hatósági házi karanténban lévőkre vonatkozóan hiteles választ nem kapunk, félrevezethető számokat nem közlünk.


Kazincbarcika tesztel! Az önkormányzat OMSZ PCR-mintavételi pontot biztosít a lakosság számára, valamint saját forrásból finanszírozza és szervezi a kritikus területen dolgozók szűrését.

Kazincbarcika Város Önkormányzata folyamatosan tesztelteti a városi intézmények dolgozóit a nyár elején a kórháznak adományozott, tesztelésre alkalmas laboratóriumi eszközzel

Az országosan jellemző, így a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. laboratóriumában is megjelenő túlterheltség és egészségügyi szakemberhiány miatt az önkormányzat saját forrásból és személyzettel tesztelteti a városi intézmények dolgozóit a korábban a kórháznak adományozott laboratóriumi eszköz segítségével.
A következő hetekben több száz dolgozó tesztelése a cél, csökkentve ezzel a lehetséges vírusfertőzés kockázatát a kritikus területen dolgozók esetében.

A szűrésen eddig több száz ember vett részt:

 • a városi bölcsődék, óvodák dolgozói,
 • a Csillagfürt EGYMI dolgozói,
 • a Deák Ferenc Szakképző és Művészeti Szakközépiskola dolgozói,
 • az egészségügyi – fogorvosi, háziorvosi, házi gyermekorvosi – alapellátás dolgozói,
 • az Egressy Béni Városi Könyvtár dolgozói,
 • a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság dolgozói,
 • a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ dolgozói és ellátottai,
 • a Pedagógiai Szakszolgálat dolgozói,
 • a Polgármesteri Hivatal dolgozói,
 • a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium dolgozói,
 • a Védőnői Szolgálat dolgozói.

A következő hetekben a szűrések folyamatosan zajlanak tovább.

A kazincbarcikai OMSZ PCR-mintavételi ponton több mint 480 embert teszteltek eddig

Átlagosan napi 60 PCR-tesztet végeznek az OMSZ munkatársai november 3-a óta azon betegeken, akiknek egészségi állapotuk megengedi, hogy otthonuk helyett a kazincbarcikai mintavételi ponton végeztessenek szűrést, melyet a háziorvos vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendel el. A szűropontra való bejutás tehát továbbra is a háziorvoson/NNK-on keresztül történik, a betegeket az Országos Mentőszolgálat hívja be és ütemezi a szűrésüket.
A mintavételi pont Kazincbarcikán a Fő tér 35. fszt 1. szám alatt 8.00-22.00 óra között üzemel.

Fontos tudni: ITT


Kizárólag előzetes időpontfoglalással vehetők igénybe a Kazincbarcikai Járási Hivatal és a Kormányablak szolgáltatásai

A Kazincbarcikai Járási Hivatal tájékoztatása szerint 2020. november 11. napjától kezdődően határozatlan ideig minden kormányhivatali ügyfélszolgálatra vonatkozóan korlátozó intézkedések kerültek bevezetésre.

E naptól kezdve kizárólag az időponttal rendelkező ügyfelek fogadása a biztosított.
Telefonon történő időpontfoglalás hétfőtől-csütörtökig 8–16 óra között, pénteken 8-12 óra között az alábbiak szerint lehetséges:
Foglalkoztatási Osztály    06 48 510 070,
Hatósági Osztály I., Hatósági Osztály II., Gyámügyi Osztály 06 48 795 060.

A kormányablakokba történő időpontfoglalás elektronikus úton a Központi Időpontfoglaló Alkalmazáson keresztül lehetséges, melyet az ügyfélkapuval nem rendelkező ügyfelek is igénybe vehetnek.
Telefonon történő időpontfoglalás:
Kazincbarcikai Kormányablakba 06 48 795 237,
Sajószentpéteri Kormányablakba 06 48 795 274.

A mobil ügyfélszolgálati tevékenység /kormányablak busz/, valamint a települési ügysegédi rendszer felfüggesztésre kerül.


Szerdától országosan bezárnak a középiskolák, áttérnek a digitális oktatásra

November 12-étől előre láthatólag harminc napra a középiskolákban, nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lép életbe, míg a bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.
A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban COVID-19 érintettség miatt már két hete digitális oktatás zajlik minden évfolyam számára, holnaptól ehhez csatlakozik minden középfokú intézmény.
A járványhelyzet miatt folyamatosan változik az oktatás rendje a kazincbarcikai nevelési-oktatási intézményekben. Kérjük, rendszeresen figyeljék az önkormányzat és az intézmények tájékoztatását!


Vendéglátó üzleteket és boltokat zárt be a rendőrség Kazincbarcikán a járványügyi szabályok megszegése miatt

A kötelező maszkviselés és egyéb, kiemelt járványügyi szabályok megszegése miatt a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság több esetben a figyelmeztetés és a pénzbírság kiszabása mellett vagy azt követően boltbezárások mellett kényszerült döntést hozni.
Az üzletek mindegyikében a dolgozók és vásárlók számára is kötelező maszkot hordani, valamint lehetőség szerint a másfél méteres védőtávolságot betartani.
A járványügyi szabályok betartása és betartatása az üzemeltető felelőssége, amennyiben azonban ezeket a szabályokat akár az eladók, akár a vendégek nem tartják tiszteletben, úgy hatóságként eljárva a rendőrség akár boltbezárással is büntetheti a szabályszegő üzlettulajdonosokat. Kazincbarcikán az elmúlt napokban vendéglátó üzlet és bolt is bezárásra került.
A központi kormánydöntés értelmében november 12-étől az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges majd, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak. Az üzletek, a fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak, a szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat pedig nem. Az éjszakai kijárási tilalom este 8 és reggel 5 óra között lesz érvényben. 


Bezár az uszoda, az amatőr csapatsportok ideiglenesen nem űzhetők, általános rendezvénytilalom lép életbe

Kazincbarcika Város Önkormányzata már hónapok óta kerüli a megbízásából szervezett nagylétszámú, nyilvános rendezvények megtartását.

A központi szabályozás értelmében:

 • általános rendezvénytilalom lép életbe
 • a családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt,
  esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek,
 • az egyházi, illetve a polgári szertartáson a szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt,
 • temetéseken pedig legfeljebb csak 50 fő lehet jelen,
 • a sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni,
 • szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.

A szabadidős létesítményeket zárva kell tartani. Ennek értelmében szerdától bezár a Kazincbarcikai Fedett Uszoda, változik a Mezey István Művészeti Központ nyitvatartása, valamint elmaradnak a Fitt Barcika órái is.

Mezey István Művészeti Központ jegypénztár (jegyvisszaváltás):
Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.
Hétköznap: 14.00-18.00
Hétvége: zárva

Egressy Béni Városi Könyvtár

November 11-étől a könyvtár személyesen igénybe vehető szolgáltatásai határozatlan időre szünetelnek.
honlapjukon a Katalógus menüpontban az online szolgáltatásaik továbbra is működnek. A kikölcsönzött könyvek és egyéb dokumentumok kölcsönzési határidejét folyamatosan hosszabbítják.


Vigyázzanak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. november 3.

Vigyázzunk egymásra!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 109 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 112 fő
hatósági házi karanténban lévő személyek száma: 149 fő
elhunytak száma: 3 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett.
Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Mától üzemel a Kazincbarcika Város Önkormányzata által biztosított, akut koronavírus fertőzés kimutatására alkalmas OMSZ PCR-mintavételi pont

November 3-ától azon betegek számára, akinek egészségi állapota megengedi, és szeretnék felgyorsítani a háziorvos/Nemzeti Népegészségügyi Központ által elrendelt mintavételt, lehetőségük nyílik, hogy előzetes telefonos időpontegyeztetést követően személyesen jelenjenek meg a Kazincbarcika Város Önkormányzata által biztosított szűrőponton.

Fontos tudni:

 1. A PCR-tesztelést továbbra is a háziorvos/NNK rendeli el a beteggel történő telefonos konzultációt követően.
 2. A beteg a háziorvossal történő telefonos konzultáció során jelezheti, hogy egészségi állapota engedi vagy sem, hogy a tesztet a mintavételi ponton vegyék le.
 3. A mintavételi pontra időpontegyeztetés nélkül nem lehet bejutni.
 4. Az időpontegyeztetést a háziorvos PCR-teszt iránti jelzését követően az Országos Mentőszolgálat végzi, az OMSZ telefonon veszi fel a kapcsolatot a beteggel. A mintavételi ponton történő szűrési lehetőség ekkor is egyeztethető.
 5. A mintavételi pont Kazincbarcika, Fő tér 35. fszt 1. szám alatt 8.00-22.00 óra között üzemel. A betegeket előzetesen 10 perces időeltéréssel hívja be az OMSZ.
 6. A mintát az OMSZ munkatársai veszik le.
 7. A mintavételi pontra kizárólag autóval (tömegközlekedés kizárt) érkezhet a beteg.
 8. A mintavételi pontra kizárólag hívásra lehet belépni, a hívásig az autóban kell várakozni.
 9. A mintavételi pont előtt az önkormányzat két darab parkolóhelyet biztosít a tesztre érkezők számára.
 10. A mintavételi ponton egy időben az OMSZ munkatársain kívül egy fő tartózkodhat.
 11. Az OMSZ munkatársai minden beteg után fertőtlenítést végeznek.
 12. A mintavételi ponton naponta kb. 50-60 beteg tesztelhető.
 13. Az OMSZ munkatársainak kérése, hogy a megbeszélt időpontra minden esetben pontosan érkezzenek!

COVID-19 érintettség miatt november 3-6. között napi négy tanórát tartanak meg a Kazinczy Ferenc Tagiskola alsós diákjainak

A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagiskolájának pedagógusai és technikai dolgozói körében is megjelent a koronavírus. Ennek okán a november 3-6. közötti időszakra az iskola vezetősége az alábbi rendelkezéseket hozta meg:

 • a felső tagozatos tanulók órarend szerint a megszokott tanítási rendben járnak iskolába,
 • az alsó évfolyamon az első négy órát tartanak meg, koncentrálva a főtantárgyakra (a szülők az órarendről az osztályfőnököknél érdeklődhetnek),
 • az alsó évfolyamon a tanítási órák után a lehetőségeikhez mérten a szülők hazavihetik gyermeküket, megőrzést évfolyam szinten összevonva tud biztosítani a tagiskola.

Vigyázzanak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. október 30.

Vigyázzunk!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 85 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 88 fő
hatósági házi karanténban lévő személyek száma: 113 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett.
Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Jövő héttől az akut koronavírus-fertőzöttséget kimutató PCR-teszthez szükséges mintavételi pontnak ad helyet az önkormányzat Kazincbarcikán az OMSZ részére

Az igazolt koronavírus fertőzöttek megyei és országos szinten is magas száma és a háziorvosok által kezdeményezett, a Nemzeti Népegészségügyi Központ által elrendelt tesztelések napról napra hatványozottan növekednek, az Országos Mentőszolgálat munkatársaira hatalmas terhet róva ezzel. Gyakori, hogy a teszt kiírásától számított 4-5 napon belül tudnak csak a beteghez eljutni a mentősök, ezután küldik csak meg a mintát a laboratóriumokba. Ezáltal hosszú napok, többnyire legalább egy hét eltelik, mire a beteg eredményt kap.
November első hetétől Kazincbarcikán azon betegek számára, akinek egészségi állapota megengedi, és szeretnék felgyorsítani a háziorvos/Nemzeti Népegészségügyi Központ által elrendelt mintavételt, lehetőségük nyílik, hogy előzetes telefonos időpontegyeztetést követően személyesen jelenjenek meg a kijelölt szűrőponton. Azon betegek is, akik koronavírusra utaló tüneteket produkálnak. A tesztelést az Országos Mentőszolgálat szakképzett munkatársai végzik majd. – erősítette meg Csala András a kazincbarcikai állomás vezetője. A betegek 10 perces időközönként kora reggeltől késő estig érkezhetnek a megbeszélt időpontokra, kizárólag autóval (a tömegközlekedési eszköz kizárt).
A mintavételi pont pontos nyitvatartásáról, helyszínéről és a bejelentkezés módjáról hamarosan tájékoztatást adunk.


Covid-19 érintettség miatt digitális oktatás lesz a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

Továbbra is számos dolgozó: 15 pedagógus, 6 nem pedagógus munkavállaló beteg vagy karanténra kötelezett, illetve 8 osztályból összesen 15 igazolt COVID fertőzött diák van a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban. Ennek okán az iskola vezetősége jövő hétre digitális oktatást rendelt el.
A hétvégén elkészül a hétfői órarend, a kedd és péntek közötti órarendet hétfőn este találják meg a KRÉTÁ-ban. Hétfőn a diákoknak az iskola nem biztosít ebédet, a külsősök kiszolgálása továbbra is a szeptembertől megszokott módon történik. Amennyiben a menzás diákok szeretnének keddtől ebédelni, azt legkésőbb hétfőn délig jelezzék a (48) 510-059-es telefonszámon. Részleteket az osztályfőnöktől tudhatnak meg.
A digitális oktatáson a részvétel kötelező, csak akkor hiányozhatnak, ha a betegségük indokolja. A digitális oktatás célja, hogy a vírusfertőzést megelőzzék, ezért fontos, hogy senki ne menjen el szórakozni, közösségbe, a másokkal való találkozást a minimálisra kell szorítani. Ha valakinek gondja van bizonyos tárgyak tanulásával, keresse a szaktanárát, aki segíteni fog a megoldásban.

Forrás: sagim.hu


November 2-ától a szórakozóhelyeken, a vendéglátóüzletekben és a sportrendezvények vendéglátó részein is kötelező a maszk viselése

Hétfőtől további szigorítások lépnek életbe, melynek értelmében bővül a maszkviselésre vonatkozó szabályozás. A szórakozóhelyeken, a vendéglátó üzletekben és a sportrendezvények vendéglátó részén is kötelező lesz a maszkviselés. A vendéglátó egységekben a maszk kizárólag az étel vagy italfogyasztáskor vehető le. Az üzemeltetőnek kell intézkednie arról, hogy aki felszólításra sem hajlandó felvenni a maszkot, az ne vehesse igénybe a hely szolgáltatását - jelezte.
A rendőrség a szórakozóhelyekre, a vendéglátóhelyekre és a sportrendezvényekre kiterjesztett maszkhasználati kötelezettséget saját hatáskörben ellenőrizheti, és joga van arra is, hogy szabályszegés esetén intézkedjen az adott hely bezáratására.
A kendő és sál használata szeptember óta már nem elégséges, kizárólag maszk alkalmazható, mely az orrot és szájat is eltakarja.

Forrás: koronavirus.gov.hu


Vigyázzanak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. október 27.

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 62 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 70 fő
hatósági házi karanténban lévő személyek száma: 73 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett.
Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Továbbra is előzetes, telefonos időpontegyeztetés szükséges a háziorvosi, házi gyermekorvosi és szakrendelőkbe

Nemcsak a felsőlégúti vagy koronavírus fertőzésre utaló tünetek esetén, hanem minden más egészségügyi panasz felmerülésekor előzetes, telefonos egyeztetés szükséges a háziorvosi, házi gyermekorvosi és szakrendelőkbe. Fontos, hogy ezzel is elkerülhető legyen a tömeges jelenlét a rendelőknél a krónikus betegek, az egészségügyi dolgozók és az idősek védelme érdekében.
A telefonos egyeztetés során az elmondottak alapján a háziorvos dönt a személyes vizsgálat szükségességéről, a beteget időpontra előjegyzi a rendelőbe.
Többféle kezelést végezhetnek az orvosok telefonon vagy internetes kapcsolaton keresztül, működik a telefonos gyógyszerfelírás lehetősége.
Ha az ellátás sajátossága és orvosszakmai megítélése lehetővé teszi, az orvos telefonon vagy interneten keresztül:

 • tanácsadást végezhet,
 • betegirányítást láthat el,
 • beutalót adhat,
 • gondozást láthat el,
 • rehabilitációs tevékenységet végezhet,
 • gyógyszert és elektronikus vényen rendelhető gyógyászati segédeszközt írhat fel.

Módosultak a szabályok: a hatósági házi karantén megszegése komolyabb bírságot vonhat maga után

Az Országgyűlés által október 26-án elfogadott rendelkezések szerint szigorúbbak letten a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályok. Az adminisztráció megkönnyítése céljából a külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt a törvény erejénél fogva automatikusan meg kell kezdeni. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatniuk, hol kívánják teljesíteni karanténkötelezettségüket. Ezt követően pedig - amennyiben rendelkeznek megfelelő eszközzel - egy úgynevezett karanténszoftvert is le kell tölteniük, amelynek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását.
Azokban az esetekben, amikor a helyszíni ellenőrzés másként nem hajtható végre, a karanténra kötelezettek kötelesek beengedni a lakásukba a rendőröket. A karanténszabályokat megszegőkre 5 ezertől 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki, egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető.
(forrás: koronavirus.gov.hu)


A foglalkozás-egészségügyi szakorvos is beadhatja az ingyenes influenza elleni védőoltást

Egy módosított kormányrendelet szerint a foglalkozás-egészségügyi szakorvos is igényelheti és beadhatja térítésmentesen a 2020/2021. évi szezonban ingyenes influenza elleni oltást. Az oltóanyagot a területileg illetékesjárási kormányhivatal népegészségügyi osztályán igényelhetik a foglalkozás-egészségügyi alapellátás szakorvosai.
Az influenza elleni vakcina beadása leginkább a koronavírus diagnosztizálásában nyújthat segítséget.


Vigyázzanak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. október 23.

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 47 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 56 fő
hatósági házi karanténban lévő személyek száma: 82 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett.
Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Október 23-ától kötelező a maszkiviselés a szabadtéri és a sportrendezvényeken is

Október 23-ától a 6 éven aluli gyermekek kivételével kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is a Magyar Közlönyben megjelent 464/2020. kormányrendelet szerint.

A sportrendezvények helyszínén és a szabadtéren megtartott gyűlésen a résztvevőknek maszkot kell viselniük, ez alól kivétel:

 • a sportrendezvényen a sportolók, az edzők, a mérkőzésvezető, a versenybíró és a segítői,
 • gyűlésen felszólaló maszk nélkül mondhatja el felszólalását

Azt, aki a sportrendezvény vagy a gyűlés szervezőjének felszólítása ellenére sem visel maszkot, a rendezvény szervezője köteles felszólítani a helyszín elhagyására.


Hétfőtől (október 26-ától) határozatlan ideig szünetel az ügyfélfogadás a Polgármesteri Hivatalban

A Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatalban 2020.10.26-tól az ügyfélfogadás határozatlan ideig szünetel.

 • Születési és halotti anyakönyvi kivonatok kiállítására, valamint lakossági anyakönyvi ügyintézésre csütörtökönként 14-16 óra között van lehetőség.
 • Halaszthatatlan bejelentések megtételére az elektronikus ügyintézési felület, a www.kazincbarcika.hu – Közügyek – Önkormányzat – Polgármesteri hivatal – elektronikus ügyintézés útvonalon érhető el.
 • Az egyéb hivatali ügyintézéssel kapcsolatos kérelmeket is elektronikus úton, illetve postai úton nyújthatja be a Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatalhoz.
 • A szociális csoport ügyfélfogadása hétfőn 8-12 óráig és csütörtökön 13-17 óráig tart.

A Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatal egyes osztályainak e-mail elérhetőségét a www.kazincbarcika.hu weboldalon megtalálhatják, illetve írásban bejelentést tehetnek a hivatal@kazincbarcika.hu e-mail-címen.


Október 23-án ’56 hőseire emlékezünk

A COVID-19 koronavírus járványra való tekintettel Kazincbarcika Város Önkormányzata továbbra sem támogatja a nagy létszámú rendezvények megtartását, így nem került sor a hagyományos október 23-i ünnepi műsorra és megemlékezésre sem.
A történelmi napra és a forradalom hőseire emlékezve a város nevében Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester koszorút helyezett el az ’56-os szobornál.

koszorúzás


Vigyázzanak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. október 20.

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 44 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 35 fő
hatósági házi karanténban lévő személyek száma: 60 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett.
Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


COVID-19 érintettség miatt szigorított szabályokkal folytatódik az oktatás a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

Egy teljes 12. osztálynak és két pedagógusnak rendelt el karantént a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy végzős diák pozitív koronavírus tesztje miatt.
A fertőzésveszély kockázata ezáltal megnőtt az intézményben, így az őszi szünet előtti három napon mindössze napi 4-4 órát tartanak meg 8.00 és 12.00 óra között, a tantermekben is kötelező a maszk viselése. A menza a higiéniás szabályok betartásával zavartalanul működik. Az intézmény helyiségeit folyamatosan fertőtlenítik, a gyermek- és tanárkontaktust a minimálisra csökkentették. Az órarend összeállításánál a vezetőség arra törekedett, hogy a tanulók lehetőleg egy teremben tartózkodjanak egész nap.
A szülők által igazolható napok számát ettől a tanévtől évi 3-ról félévenként 5-re emelték.
Csütörtökön az angol érettségi vizsgát megtartják. A gimnáziumban ebben az időpontban kizárólag az érettségizők és az érintett pedagógusok tartózkodhatnak.


Átmenetileg nem tudja folytatni az önkormányzat a városi intézmények és cégek dolgozóinak szűrését az országosan jellemző, így a kazincbarcikai kórházat is érintő egészségügyi szakdolgozói hiány és a laborkapacitási problémák miatt

Mint arról korábban beszámoltunk, az önkormányzat a koronavírus-járvány első hullámában is lehetőséget adott a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok, valamint krónikus illetve idős betegekkel, emberekkel foglalkozó intézmények dolgozói intézményi szűrésére.
A második hullámban a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ, valamint a Kazincbarcikai Összevont Óvodák munkatársait teszteltelte a város, mivel az önkormányzat által fenntartott intézmények közül ezen munkatársak találkoznak a legtöbb emberrel, ellátottal nap mint nap, valamint például az idősotthonok esetében a legveszélyeztetettebb korosztállyal foglalkoznak.
A szűrővizsgálat az önkormányzat által tavasszal vásárolt tesztgép segítségével, a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. laboratóriumának dolgozóinak közreműködésével történt, melyért a városvezetés köszönetet mond mind a kórház vezetőségének, mind a laboratórium munkatársainak.
Az eddig elvégzett 330 teszt öt munkatársnál mutatott pozitív eredményt, kilencen már tünetmentesen átestek a fertőzésen.

A további tervezett szűrések az országosan is jellemző, így a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft-nél is felmerülő szakdolgozói hiány és laborkapacitási problémák miatt a kórház részéről nem folytathatók le. A városvezetés jelenleg azon dolgozik, hogy más partnert találjon, hogy mihamarabb folytathassa a kiemelt kockázatú munkahelyeken dolgozók teszteltetését.

.


Vigyázzanak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. október 16.

Vigyázzunk egymásra

 

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 31 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyultak száma:  22 fő
hatósági házi karanténban lévő személyek száma: 56 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett.
Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


A járványhelyzetre való tekintettel az iskolákban az étkezési díjak online és az Építők útján fizethetők be

A koronavírus-járványra való tekintettel, mivel az iskolákban is fokozott veszélynek vannak kitéve a dolgozók és diákok is, az étkezési díjak kifizetésére az a következő időszakban ezekben az intézményekben nincs lehetőség.

A befizetés módjai:
Online felületen keresztül  a https://barcikaprima.qb.hu oldalon, bankkártyával.
Hétköznapokon 8.00 – 15.00 óra között a Kazincbarcika, Építők útja 15. földszintjén található pénztárban.


A helyi oktatási intézményekben is megjelent a koronavírus, kiemelten fontos a higiéniás szabályok betartása

A kazincbarcikai oktatási intézményekben mind a dolgozói körben, mind diákok esetében is igazoltak koronavírus fertőzést az elmúlt napokban. A kontaktkutatások révén egy-egy általános és középiskolában is zajlik központi tesztelés. Kérjük a tisztelt szülőket, hogy hívják fel gyermekeik figyelmét a rendszeres kézmosás fontosságára, a lehetőség szerinti távolságtartásra és a kézfertőtlenítők használatára, az intézmények fenntartóját pedig a rendszeres fertőtlenítésre, szellőztetésre és a gyerekek biztonsága érdekében a fent felsoroltak betartására, betartatására.


Újabb támogatással segíti az önkormányzat az egészségügyi alapellátást

Az egészségügyi alapellátás munkatársai éppúgy fokozott veszélynek vannak kitéve az utóbbi hónapokban, mint a nagy létszámú egészségügyi intézmények, kórházak dolgozói, különösképpen a fogászati területen tevékenykedőket. Kazincbarcika Város Önkormányzata a városi fogorvosi rendelőbe, a helyben praktizáló orvosok kérésére, mosó-és szárítógép beszerzését indította el, hogy a rendelési időben viselt ruházatot a dolgozóknak ne kelljen hazavinniük, hanem a helyszínen legyen mód a tisztításra, fertőtlenítésre, ezzel is csökkentve a lehetőséget, hogy a vírus a rendelőből az orvosok, asszisztensek és egyéb munkatársak otthonába kerüljenek a ruházatokon keresztül.


Vigyázzanak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. október 13.

Vigyázzunk!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 26 fő
A koronavírus-járvány második hullámában meggyógyultak száma: 16 fő
hatósági házi karanténban lévő személyek száma: 46 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett.
Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


150 koronavírus-teszt kiértékelése készült el a hétvége óta – az önkormányzat folytatja az óvodai és szociális területen dolgozók szűrését

A múlt héten beszámoltunk arról, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata már a koronavírus-járvány első hullámában is lehetőséget adott a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok, valamint krónikus illetve idős betegekkel, emberekkel foglalkozó intézmények dolgozói intézményi szűrésére.
A második hullámban a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ, valamint a Kazincbarcikai Összevont Óvodák munkatársait tesztelteti a város, mivel az önkormányzat által fenntartott intézmények közül ezen munkatársak találkoznak a legtöbb emberrel, ellátottal nap mint nap, valamint például az idősotthonok esetében a legveszélyeztetettebb korosztállyal foglalkoznak. A szűrővizsgálat szombaton kezdődött el az önkormányzat által tavasszal vásárolt tesztgép segítségével, a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. laboratóriumának dolgozóinak közreműködésével. A kórház vezetésének és a laboratórium dolgozóinak a városvezetés ezúton is köszönetet mond. Ma délutánig a levett kb. 200 db mintából 150-et sikerült kiértékelni. Tizenegy személynél mutattak az eredmények pozitivitást, 5 fő már korábban átesett a fertőzésen, 6 fő jelenleg koronavírussal fertőzött. Utóbbi esetben a szükséges lépéseket a munkáltató és a munkavállaló is megtette, az aktív fertőzöttek otthon tartózkodnak, a háziorvost értesítették. Tünetek egyik esetben sem mutatkoznak/mutatkoztak, a korábban a fertőzésen már átesettek tekintetében sem. A városvezetés kérésére az intézményekben a továbbiakban is fokozottan figyelnek a járványügyi szabályok betartására. Az önkormányzat az ehhez szükséges eszközöket, fertőtlenítő szereket mindenhol biztosítja.


Egyeztetéseket kezd az önkormányzat a nem saját fenntartásban lévő intézmények és cégek dolgozóinak szűrése kérdésében

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák és a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ munkatársainak szűrése során szerzett tapasztalatokat figyelembe véve Kazincbarcika Város Önkormányzata megkezdte az egyeztetéseket a nem önkormányzati fenntartású intézmények és cégek vezetőivel a dolgozók szervezett, intézményi keretek között történő tesztelése témában. Az önkormányzat további tesztek vásárlását tervezi, hogy többek között a fokozott veszélynek kitett helyi rendőri, katasztrófavédelmi állomány ingyenes szűrését is lehetővé tehesse.

Jótékonysági, virtuális Kolorfutás Zsombiért– a sport testünkre és lelkünkre is jó hatással van, de a higiéniás szabályok betartása fontos

A koronavírus-járvány miatt az idei, szeptember 13-ára tervezett hagyományos Kolorfutás elmaradt. A szervezők rendhagyó, virtuális formában hirdették meg az eseményt. A nevezési díjból származó bevételt Burinda Zsombor, SMA-1-es betegségben szenvedő kisfiú gyógykezelésére ajánlják fel.
A nevezők öt útvonal közül válaszhatnak, és az általuk választott táv teljesítését GPS órával vagy bármely telefonos futóalkalmazással rögzítve igazolhatják. A linket vagy a képernyőfotót a sportszervezes@barcikaart.hu e-mail címre várják.
A Virtuális Kolorfutás részvevői e-mailben oklevelet, postai úton pedig egyedi érmet kapnak jutalmul.
Nevezni a Simple Pay rendszer segítségével, azonnali bankkártyás fizetéssel lehet a https://kolorcity.hu/kolorfutas oldalon. A nevezés akkor érvényes, ha a regisztráció során megadott e-mail címre megérkezett az elektronikus számla és a nevezési visszaigazolás voucher formájában.
A nevezés leadása október 7-étől december 1-éig folyamatos, a kiválasztott táv december 10-éig bármikor teljesíthető.

További részletek: https: https://kolorcity.hu/reszveteli-szabalyzat

A sportolás alkalmával is fontos a higiéniás szabályok betartása

A testmozgás, sportolás a járvány idején is fontos. Testünk, elménk is akkor egészséges, ha rendszeresen karbantartjuk. Érdemes tehát hetente több alkalommal mozogni. Amikor csak lehet inkább szabadtéren végezzenek sporttevékenységet, ha viszont az időjárás vagy a sportág, amit választanak, zárt térbe szólítja Önöket, a járványügyi szabályok betartására kiemelt figyelmet fordítsanak.

A legfontosabb járványügyi megelőző szabályok a következőek:

– Az edzéseken, sportfoglalkozásokon kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző sportoló, illetve edző vehet részt.

– Az edzések során (edzés előtt és azt követően) is különös figyelemmel kell lenni a személyi higiéne betartására, melynek alapja a gyakori, alapos, szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés

– Szigorúan be kell tartani a köhögés etikett szabályait (papírzsebkendő használata, annak hiányában behajlított kar könyökhajlatába történő köhögés, tüsszentés).

– Kerülni szükséges a felesleges közvetlen testkontaktust, valamint a saját arc, szem, száj érintését is.

– A különböző felületekre került vírus inaktiválása érdekében az edzések előtt és után minden esetben fertőtlenítő takarítás elvégzése szükséges az edzésre szolgáló termekben, a folyosókon és a szociális helységekben, öltözőkben.

– A szociális helységekben biztosítani kell legalább a szappanos kézmosási lehetőséget, melyet lehetőség szerint vírusölő hatású kézfertőtlenítési lehetőséggel kell kiegészíteni.

– Úgy kell az edzéseket megszervezni, hogy a lehetőségekhez mérten minél kisebb legyen az azonos időben egy légtérben tartózkodók száma.

– Az edzések során törekedjenek kb. 1,5-2 méteres védőtávolság folyamatos betartására!

– A testi kontaktussal járó sportok (birkózás, judo, stb.) esetén javasolt az állandó edzőpartnerrel történő edzés.

– Az edzés helyszínét a sportolóknak az edzés végén a lehető leghamarabb el kell hagyniuk.

– Amennyiben megoldható javasolt előnyben részesíteni a szabadtéri edzéseket.

– Zárt térben történő edzések esetében a kórokozók koncentrációjának minimalizálása érdekében kiemelten figyelmet kell fordítani a fokozott és folyamatos szellőztetésre.

Fitt Barcika


Fokozott figyelmet kér a városvezetés a külső szervezésű rendezvényeken, így a hétvégi Teréz-napi búcsún is

A koronavírus-járvány terjedésének lassítása és megfékezése céljából Kazincbarcika Város Önkormányzata továbbra sem javasolja nagy létszámú rendezvények megtartását, mivel kiemelt kockázattal bírnak a vírus terjedése szempontjából.  Ennek okán sem az önkormányzat, sem annak intézményei, cégei előreláthatólag a 2020-as évben nem szerveznek nagy létszámú programokat.
A hétvégén megrendezésre kerülő Teréz-napi búcsú külsős szervezésben valósul meg, mivel az önkormányzat a közterület-használatot nem korlátozhatja állami rendelkezés hiányában.
A rendezvény kapcsán a városvezetés nyomatékosan kéri, hogy a szervezők szigorúan tartsák be a rendezvény látogatói létszámára vonatkozó előírásokat és a higiéniás szabályokat! Rendszeresen fertőtlenítsék a hinták és eszközök felületeit. A kilátogató vendégek lehetőség szerint viseljenek szájmaszkot, ha a biztonsági előírások lehetővé teszik, kesztyűt, és használjanak kézfertőtlenítő szereket, tartsák a másfél méteres távolságot. Légúti, megfázásos tünetekkel rendelkezők ne látogassák meg az eseményt!


Vigyázzanak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. október 9.

Vigyázzunk egymásra!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 17 fő
hatósági házi karanténban lévő személyek száma: 29 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs. Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Tesztelteti az önkormányzat az óvodai és a szociális szférában dolgozókat

Kazincbarcika Város Önkormányzata már a koronavírus-járvány első hullámában is lehetőséget adott a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok, valamint krónikus, illetve idős betegekkel, emberekkel foglalkozó intézmények dolgozói intézményi szűrésére.
A második hullámban a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ, valamint a Kazincbarcikai Összevont Óvodák munkatársait teszteli a város. A tesztek elvégzésében, az önkormányzat által tavasszal vásárolt gép segítségével, a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. laboratóriumának dolgozói működnek közre.


Október 20-ától igényelhető az ingyenes influenza elleni védőoltás

Október 20-ától térítésmentesen igényelhető az influenza elleni védőoltás a háziorvosnál. Az országos tisztifőorvos szerint a védőoltás beadása abban nyújthat segítséget, hogy az influenza és a koronavírus tünetei sokban hasonlítanak egymásra, így a diagnosztizálást könnyítheti meg, ha valaki beadatja magának a vakcinát.
A jelenlegi információk szerint kétféle oltóanyag áll majd rendelkezésre: négyezer darab 6 és a 35 hónapos kor közötti kisgyerekeknek, valamint a felnőtteknek szánt oltóanyag, amelyből a 3 és 12 év közötti gyerekek fél adagot kapnak. Kiemelten fontos, hogy az egészségügyi szempontból leginkább veszélyeztetett krónikus betegek, a 60 év felettiek, valamint az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói, bentlakói beoltassák magukat.


Térítésmentesen vehető igénybe a HPV elleni védőoltás 7. osztályos leány és fiúgyermekek számára

A 2020/2021-es tanévben első alkalommal nyílik lehetőség arra, hogy a 12. életévet betöltött, az általános iskola 7. osztályát szeptemberben kezdő lányok és fiúk önkéntes HPV (Humán Papilloma Vírus) elleni védőoltásban részesüljenek. Az oltás az iskolai ellátások során a GARDASIL 9 vakcinával történik, melynek oltóanyaga a HPV 9 típusa által okozott betegségek ellen nyújt védelmet: pl. végbélnyílást érintő rákmegelőző elváltozások és rosszindulatú daganatok, genitális szemölcsök. A védőoltás kockázata minimális.
Az önkéntes, ingyenes igénybevételhez szülői nyilatkozat szükséges. Amennyiben a szülő úgy dönt, hogy a fent említett időszakban nem kívánja beadatni gyermekének a védőoltást, úgy később bármikor, a háziorvossal egyeztetve, receptre felírva, térítés ellenében igénybe veheti.


Vigyázzanak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. október 2.

Vigyázzunk

Helyzetjelentés
Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 9 fő
hatósági házi karanténban lévő személyek száma: 32 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett.
Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Jelenleg is működik az e-recept szolgáltatás, az orvosok telefonon és interneten keresztül is konzultálnak a betegekkel

Többféle kezelést végezhetnek az orvosok telefonon vagy internetes kapcsolaton keresztül, véglegessé vált a telefonos gyógyszerfelírás lehetősége.
Ha az ellátás sajátossága és orvosszakmai megítélése lehetővé teszi, az orvos telefonon vagy interneten keresztül:

 • tanácsadást végezhet,
 • betegirányítást láthat el,
 • beutalót adhat,
 • gondozást láthat el,
 • rehabilitációs tevékenységet végezhet,
 • gyógyszert és elektronikus vényen rendelhető gyógyászati segédeszközt írhat fel.

Ingyenesség vált az influenza elleni védőoltás

Október közepétől térítésmentesen igényelhető az influenza elleni védőoltás. A Magyar Kormány 1.3 millió főnek elegendő vakcinával készül első körben, aminek eddig a 60%-át vették igénybe a korábbi években. Az országos tisztifőorvos szerint a védőoltás beadása abban nyújthat segítséget, hogy az influenza és a koronavírus tünetei sokban hasonlítanak egymásra, így a diagnosztizálást könnyítheti meg, ha valaki beadatja magának a vakcinát.


Elhalasztják a 2019/2020-as színházi évad utolsó meghirdetett előadását

A 2019/2020-as kazincbarcikai színházi évad utolsó előadására került volna sor október elején az Egressy Béni Művelődési Központban. A Kassai Thalia Színház előadásában a Légy jó mindhalálig című darab előadási időpontját a Szlovák Kormányzat döntése értelmében a szervező Barcika Art Kft. elhalasztja. A Magyarország szomszédságában lévő Szlovákia október 1-jétől előre láthatólag 45 napra szükségállapotot rendelt el, melynek részeként megtiltotta az országból való ki-és beutazást. Ennek értelmében a Kassa Thalia Színház művészei nem tudják megtartani a barcikai előadásokat. Az új időpontról a vírushelyzet függvényében tájékoztatjuk az érdeklődőket. A jegyek a Mezey István Művészeti Központban válthatók vissza. A bérleteket egyelőre a Barcika Art Kft. nem váltja vissza, mivel az előadásokra későbbi időpontban sor kerül.

A helyi, előzetesen meghirdetett színháztermi programok, amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, a szükséges óvintézkedések betartásával (maszkviselés, testhőmérsékletmérés, kézfertőtlenítés)- megrendezésre kerülnek.


Vigyázzanak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. szeptember 29.

Vigyázzunk egymásra!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 9 fő
hatósági házi karanténban lévő személyek száma: 40 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs. Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Október 1-jétől kötelező a testhőmérséklet mérés valamennyi önkormányzati és a köznevelési intézményben

Október 1-jétől kötelező a testhőmérséklet mérés a köznevelési intézményekben, valamint az önkormányzati intézményekben.

Köznevelési intézményekre vonatkozó általános szabályok:
Azt a gyermeket, illetve kiskorú tanulót, akinek a testhőmérséklete eléri vagy meghaladja az országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket, a többi gyermektől, illetve tanulótól el kell különíteni, és erről a szülőt vagy a törvényes képviselőt távközlési eszköz útján haladéktalanul tájékoztatni kell

Az intézmény területére

 • az ott foglalkoztatott személyen,
 • az ott szükséges karbantartási, illetve javítási munkát végző személyen,
 • a jogszabályon alapuló kötelezettség teljesítése céljából érkezőn,
 • a gyermeken, illetve a tanulón és a gyermeket, illetve a tanuló kísérő nagykorú személyen kívül más személy nem léphet be.

Ha a gyermeket, illetve a tanulót az intézménybe kísérő vagy onnan hazakísérő egy fő nagykorú személy a maszkot meghatározott módon, szabályosan viseli, az intézmény területére a testhőmérséklet-mérési pontig beléphet.

Az I. és II. számú Bölcsődében a belépéskor testhőmérséklet mérés történik, a gyermek átadása és átvételekor kötelező a maszk használata a szülők és a dolgozók részére is. Az intézmények területén kéz- és cipőfertőtlenítést alkalmaznak, a játékokat folyamatosan fertőtlenítik. A gyermekeket lehetőség szerint 1 fő kísérje be a létesítménybe maszk használata mellett!

Kazincbarcikai Összevont Óvodák szülői tájékoztatója a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendről az alábbi linken tekinthető meg.

A digitális testhőmérséklet mérőket az Állami Egészségügyi Ellátóközpont minden intézmény számára biztosítja, a Kazincbarcikai Járás a mai napon veheti át az eszközöket.

Önkormányzati intézményekre vonatkozó szabályok:

Kazincbarcika Város Önkormányzata valamennyi intézményében kötelező jelleggel elrendelte a testhőmérsékletmérést október 1-jétől. A belépéskor a maszkviselés ellenőrzése mellett digitális hőmérőkkel történik majd a mérés. Annak a személynek, akinek a testhőmérséklete meghaladja a 37.5 fokot, az intézménybe való belépésre nincs lehetősége.


Vigyázunk, vigyázzunk a Szépkorúakra! Rendhagyó, jótékonysági programok októberben, az Idősek havában

Októberben rendhagyó módon ünnepli a szépkorúakat Kazincbarcika Város Önkormányzata. A szokásoktól eltérően a koronavírus-járvány miatt az eddigieknél is nagyobb figyelmet kell fordítani idős szeretteinkre, hiszen világszerte bebizonyosodott, hogy a vírus szempontjából a legveszélyeztetettebb korosztályba tartoznak. Éppen ezért a zárt térben szervezett közösségi programokat újszerű, a szabadban is végezhető események, otthon élvezhető receptverseny, totók, kvízjátékok, rajzpályázat, televíziós műsorok, online torna váltják fel.

A szervezők nagy figyelmet fordítanak, hogy a szépkorúak aktívan be tudjanak kapcsolódni egy-egy programba, előtérbe helyezve a napi testmozgás fontosságát, valamint a mentális állapot frissen tartását.

Jótékonyan és aktívan telik majd tehát az október, a programokkal Burinda Zsombor, SMA -1 betegségben szenvedő kisgyermek gyógyulását is támogatjuk, melyben az Önök közreműködését is kérjük.
További információk az eseményekről a www.kolorline.hu oldalon és a KolorHét magazin szeptemberi számában, valamint a KolorTV csatornáján találhatóak.
https://kolorline.hu/uploads/magazin/pdf/K7_20_14.pdf


Vigyázzanak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. szeptember 25.

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén 
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 7 fő
hatósági házi karanténban lévő személyek száma: 29 fő 


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett.

Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs. 

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán.

Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Új ügyfélfogadási rend a Polgármesteri Hivatalban

A Kazincbarcikai Polgármesterei Hivatalban azügyfélfogadási rend az alábbiak szerint módosul 2020. szeptember 28-tól:

Hétfő: 8:00-12:00
Csütörtök: 13:00-17:00

A Dolgozók és az Ügyfelek egészségének védelme érdekében többek között az alábbi feltételek betartása mellett van lehetőség a személyes ügyintézésre:

 • várakozás a megfelelő, 1,5 méteres távolság betartásával,
 • belépéshez és az ügyintézés ideje alatt kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése,
 • belépéskor kézfertőtlenítő használata kötelező,
 • belépéskor aláveti magát az érintés nélküli testhőmérséklet mérésnek,
 • beteg, lázas, köhögő állapotban a belépés szigorúan tilos!

Az elektronikus és a postai ügyintézési lehetőségre korlátozás nélkül továbbra is van lehetőség, melyhez a szükséges formanyomtatványok elérhetőek a www.kazincbarcika.hu weboldalon.


Zárt közösségi terekben és mindenhol, ahol nem tartható a másfél méteres távolság, viseljen maszkot saját és mások egészségének védelme érdekében!

2020. szeptember 21-étől kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése: 

 • a tömegközlekedési eszközön,
 • vendéglátó üzlet vendégei kivételével – az üzletben történő vásárlás, illetve az üzletben történő munkavégzés során, 
 • a vendéglátó üzlet vendégei, továbbá az irodák, sportolás céljára szolgáló helyiségek és az  üzemi helyiségek területének kivételével – a bevásárlóközpont területén,
 • a fellépők kivételével az előadó-művészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott esemény helyszínén, függetlenül annak nyilvánosságától – így különösen színház, tánc-, zeneművészet
 • az irodák és az üzemi helyiségek kivételével – a mozi területén, 
 • muzeális intézmény látogatók számára nyitva álló területén, 
 • nyilvános könyvtári ellátást biztosító intézmény látogatók számára nyitva álló területén, 
 • kép- és hangarchívum látogatók számára nyitva álló területén, 
 • közművelődési intézmény látogatók számára nyitva álló területén, 
 • közösségi színtér látogatók számára nyitva álló területén, 
 • integrált kulturális intézmény látogatók számára nyitva álló területén,
 • a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló törvényben meghatározott közlevéltár külső személyek számára látogatható területén, 
 • nyilvános magánlevéltár külső személyek számára látogatható területén,
 • ügyfélfogadási időben a közigazgatási szerv ügyfelek részére nyitva álló területén, 
 • az  egyetemes postai szolgáltató által vagy a  postai közreműködők által üzemeltetett, az ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségben,
 • minden egyéb olyan helyiségben, amelyben ügyintézés céljából ügyfélfogadás zajlik és a helyiségben – az ott foglalkoztatottakat is beleértve – rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak egy időben, 
 • minden olyan helyiségben, amelyben tömegközlekedési eszközre várakoznak
 • az egészségügyi intézmény területén (kivéve az intézmény területén ápolt beteg)
 • a szociális intézményben az ott foglalkoztatottaknak az ellátottakkal való közvetlen érintkezéskor, vagy ha tartósan 1,5 méteren belüli távolságban tartózkodnak az ellátottakkal, valamint az ellátottaknak a  közösségi programok alkalmával és a  közösségi terekben való tartózkodás esetén.

A kendő és sál használata már nem elégséges, a rendeletben foglaltak szerint kizárólag maszk alkalmazható, mely az orrot és szájat is eltakarja.

A fent leírt helyszíneken a maszk helytelen viselése vagy nem viselése akár 100.000 – 1.000.000 Forint pénzbüntetést is vonhat maga után. A szabályok betartásának ellenőrzése az intézmények, kereskedelmi egységek üzemeltetőjének is feladata, a hatósági ellenőrzéseket a kereskedelmi hatóság és a rendőrség végzi.

Minden esetben hordjon magával maszkot a kellemetlenségek elkerülése érdekében!


Testhőmérsékletmérés, kéz-és lábfertőtlenítés a bölcsődékben és a Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeiben

Az I. és II. számú Bölcsődében a belépéskor testhőmérsékletmérés történik, a gyermek átadása és átvételekor kötelező a maszk használata a hozzátartozók és a dolgozók részére is. Az intézmények területén kéz- és lábfertőtlenítést alkalmaznak, a játékokat folyamatosan fertőtlenítik. A gyermekeket lehetőség szerint 1 fő kísérje be a létesítménybe maszk használata mellett!

A Kazincbarcikai Összevont Óvodákban is kiemelt figyelmet fordítanak a vírus elleni védekezésre. A reggeli órákban testhőmérsékletmérés, kéz- és cipőtalp fertőtlenítés történik, egy gyermeket egy hozzátartozó kísérhet be maszk használata mellett,az eszközök, játékok, felületek fertőtlenítése folyamatos. Az óvodapedagógusok igyekeznek sok időt tölteni a szabadban, így gyakoribbak a szellőztetések.


Szigorú szabályok betartásával vehető igénybe a nappali szociális ellátás

A nappali ellátást biztosító intézményekbe való belépéskor testhőmérsékletmérés történik. Megemelkedett testhőmérséklet esetén kötelező a háziorvos telefonos megkeresése, melyben az intézmények is segítséget nyújtanak. Mindemellett a belépő személynek nyilatkozni szükséges az egészségügyi állapotáról, valamint arról, hogy járványügyi szempontból kockázatot jelentő személlyel lépett-e kapcsolatba.


Vigyázzanak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester

Klimon István alpolgármester


 

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. szeptember 22.

vigyázzunk egymásra

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 7 fő, 
hatósági házi karanténban lévő személyek száma: 35 fő.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs. Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Bővült a maszkviselés szabályaira vonatkozó intézkedések köre

A 2020. szeptember 18-án kiadott kormányrendelet értelmében jelentősen bővült a maszkviselés szabályaira vonatkozó intézkedések köre.

2020. szeptember 21-étől kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése:

 • a tömegközlekedési eszközön,
 • vendéglátó üzlet vendégei kivételével – az üzletben történő vásárlás, illetve az üzletben történő munkavégzés során,
 • a vendéglátó üzlet vendégei, továbbá az irodák, sportolás céljára szolgáló helyiségek és az üzemi helyiségek területének kivételével – a bevásárlóközpont területén,
 • a fellépők kivételével az előadóművészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott esemény helyszínén, függetlenül annak nyilvánosságától – így különösen színház, tánc-, zeneművészet
 • az irodák és az üzemi helyiségek kivételével – a mozi területén,
 • muzeális intézmény látogatók számára nyitva álló területén,
 • nyilvános könyvtári ellátást biztosító intézmény látogatók számára nyitva álló területén,
 • kép és hangarchívum látogatók számára nyitva álló területén,
 • közművelődési intézmény látogatók számára nyitva álló területén,
 • közösségi színtér látogatók számára nyitva álló területén,
 • integrált kulturális intézmény látogatók számára nyitva álló területén,
 • a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló törvényben meghatározott közlevéltár külső személyek számára látogatható területén,
 • nyilvános magánlevéltár külső személyek számára látogatható területén,
 • ügyfélfogadási időben a közigazgatási szerv ügyfelek részére nyitva álló területén,
 • az egyetemes postai szolgáltató által vagy a postai közreműködők által üzemeltetett, az ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségben,
 • minden egyéb olyan helyiségben, amelyben ügyintézés céljából ügyfélfogadás zajlik és a helyiségben – az ott foglalkoztatottakat is beleértve – rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak egy időben,
 • minden olyan helyiségben, amelyben tömegközlekedési eszközre várakoznak
 • az egészségügyi intézmény területén (kivéve az intézmény területén ápolt beteg)
 • a szociális intézményben az ott foglalkoztatottaknak az ellátottakkal való közvetlen érintkezéskor, vagy ha tartósan 1,5 méteren belüli távolságban tartózkodnak az ellátottakkal, valamint az ellátottaknak a közösségi programok alkalmával és a közösségi terekben való tartózkodás esetén.

A kendő és sál használata már nem elégséges, a rendeletben foglaltak szerint kizárólag maszk alkalmazható, mely az orrot és szájat is eltakarja.
A fent leírt helyszíneken a maszk helytelen viselése vagy nem viselése akár 100.000 – 1.000.000 Forint pénzbüntetést is vonhat maga után. A szabályok betartásának ellenőrzése az intézmények, kereskedelmi egységek üzemeltetőjének is feladata, a hatósági ellenőrzéseket a kereskedelmi hatóság és a rendőrség végzi.


Kötelező testhőmérséklet mérés és belépési korlátozás a köznevelési intézményekben

Október 1-jétől kötelező a testhőmérséklet mérés a köznevelési intézményekben.
Azt a gyermeket, illetve kiskorú tanulót, akinek a testhőmérséklete eléri vagy meghaladja az országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket, a többi gyermektől, illetve tanulótól el kell különíteni, és erről a szülőt vagy a törvényes képviselőt távközlési eszköz útján haladéktalanul tájékoztatni kell

Az intézmény területére

 • az ott foglalkoztatott személyen,
 • az ott szükséges karbantartási, illetve javítási munkát végző személyen,
 • a jogszabályon alapuló kötelezettség teljesítése céljából érkezőn,
 • a gyermeken, illetve a tanulón és a gyermeket, illetve a tanuló kísérő nagykorú személyen kívül más személy nem léphet be.

Ha a gyermeket, illetve a tanulót az intézménybe kísérő vagy onnan hazakísérő egy fő nagykorú személy a maszkot meghatározott módon, szabályosan viseli, az intézmény területére a testhőmérséklet-mérési pontig beléphet.


23 óráig tarthatnak nyitva a vendéglátó és szórakozóhelyek

A vendéglátó üzletben 23.00 óra után 06.00 óráig, az ott foglalkoztatottak kivételével, tilos tartózkodni, ez alól kivétel az élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvétele, valamint a vételár megfizetése céljából és időtartamára megengedett a tartózkodás.


14 helyett 10 napos a hatósági házi karantén időtartama

Az országos tisztifőorvos gyakorlati tapasztalatokra hivatkozva 14 napról 10 napra csökkentette a hatósági házi karantén időpontját arra hivatkozva, hogy a koronavírus lappangási ideje 5-6 nap.


Hatósági áras lett a PCR-teszt

Ezentúl minden egészségügyi szolgáltató azonos áron, 19.500 forintért végezhet PCR tesztet.
Járványügyi készültség idején a SARS-CoV-2 RT-PCR módszerrel történő kimutatására vonatkozó vizsgálat díja 17 000 Ft.
Járványügyi készültség idején a SARS-CoV-2 RT-PCR mintavétel díja 2 500 Ft.


Köszönjük, hogy vigyáznak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. szeptember 18.

Vigyázzunk

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 7 fő, 
hatósági házi karanténban lévő személyek száma: 67 fő.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs. Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Látogatási és intézményelhagyási tilalom a városi idősotthonokban
Vigyázzunk szüleinkre, nagyszüleinkre!

A COVID-19 koronavírus járvány továbbra is az idős emberekre a legveszélyesebb, az országos és világszintű statisztikák is azt mutatják, hogy a halálozási arány ebben a korosztályban a legmagasabb. Ennek okán látogatási és intézményelhagyási tilalom van érvényben a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ által működtetett bentlakásos idősellátó intézményegységekben.
Az érintett intézmények Kazincbarcikán: az I. Számú Idősek Otthona, a II. Számú Idősek Otthona, valamint az Időskorúak Gondozóháza.
Az intézkedés időtartamára a gondozottak ellátásának minőségét javító szolgáltatás is szünetel, mindez a járvány terjedésének megelőzése érdekében. A csomagok átvétele fertőtlenítés után történik, a fodrász, valamint a kozmetikai szolgáltatások szünetelnek, ugyanez vonatkozik a szervezett vallásgyakorlás lehetőségére, valamint a mozgásterapeuta-szolgáltatásra.
A nappali ellátásokban az önkormányzat egyelőre nem tervez korlátozásokat bevezetni, amíg az országos előírások ezt nem teszik kötelezővé.


Kötelező a maszkviselés az ügyfélszolgálatokon

Kazincbarcika Város Önkormányzata szeptember 19-étől kötelezővé teszi a maszkviselést az önkormányzati fenntartású intézmények, cégek ügyfélszolgálatain és közösségi tereiben. Egyéb, nem városi fenntartású intézmények esetében, kérjük, hogy tájékozódjanak a bejáratoknál a maszkviselés szabályaira vonatkozóan. Minden esetben hordjanak magukkal maszkot a kellemetlenségek elkerülése érdekében!


Továbbra is megmarad az e-recept, kiterjesztik a távgyógykezelést

Többféle kezelést végezhetnek ezután az orvosok telefonon vagy internetes kapcsolaton keresztül, véglegessé válik a telefonos gyógyszerfelírás lehetősége, tehát azzal a járványhelyzet után is élhetnek majd a betegek.
Ha az ellátás sajátossága és orvosszakmai megítélése lehetővé teszi, az orvos telefonon vagy interneten keresztül:

 • tanácsadást végezhet,
 • betegirányítást láthat el,
 • beutalót adhat,
 • gondozást láthat el,
 • rehabilitációs tevékenységet végezhet,
 • gyógyszert és elektronikus vényen rendelhető gyógyászati segédeszközt írhat fel.

Étkezési díj befizetése

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott módosított Intézkedési Terv 2.13 pontja értelmében „Szülő, kísérő nem léphet be az iskolába, csak az intézményvezető előzetes engedélyével, illetve kifejezetten szülők részére szervezett programon való részvétel céljából.”

Ezen intézkedés következtében a szülők az étkeztetési térítési díjat személyesen nem tudják az iskolákban befizetni, erre a következő formákban biztosítunk lehetőséget:

 • A térítési díjbeszedők a megfelelő védőfelszerelésben és a védőtávolság betartása mellett az oktatási intézményben a tanulóknak kiosztják a díjbeszedő borítékokat. Az eddig megszokott formában, az intézmény területén csak és kizárólag tanulók általi befizetés lehetséges a kiosztást követő munkanapon.
 • Online felületen keresztül (https://barcikaprima.qb.hu) bankkártyával. Kérjük, amennyiben lehetősége van erre, akkor az étkezési térítési díjak befizetését elsősorban ezen a fizetési módon tegye meg!
 • A szülőknek lehetőséget biztosítunk a készpénzzel történő díj- és részlet befizetésre hétköznapokon 8.00 - 15.00 óra között Kazincbarcika, Építők útja 15. földszintjén található pénztárban.

Menüválasztás nélkül biztonságosabban, gyorsabban

A járvány elleni védekezés részeként a városi intézmények (nevelési-oktatási intézmények, idősellátás) közétkeztetésében egy sor új szabály védi az ellátást igénybe vevőket.
Ilyen például a másfél méteres kötelező távolságtartás, az evőeszközök, illetve a kitálalt ételadagok egymástól való elkülönítése, vagy az iskolákban az ebédlők fertőtlenítése egy-egy osztály étkezését követően, hogy csak néhányat említsünk. Ennek okán torlódások és csúszások alakulhatnak ki az oktatási intézményekben. Mindezek lassítják a közétkeztetés menetét, így a feladatot ellátó Barcika Príma Kft. vezetése az intézményvezetőkkel egyeztetve határozatlan ideig szünetelteti a menüválasztásos ebédeltetést, ezzel is lerövidítve az intézményekben az étkeztetés időtartamát, gyorsítva annak menetét.


Köszönjük, hogy vigyáznak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 29.

Vigyázzunk egymásra

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma 38 fő. Járványügyi elkülönítés alatt senki nem áll.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A Magyar Kormány rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a második ütembe érkezett. Minden településen megszűnt a kijárási korlátozás, ezáltal számos, a vírusfertőzés elleni védekezést szolgáló intézkedés is érvényét vesztette. Fontos tudni, hogy a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Az enyhítő rendelkezések bevezetésével a fertőzés lehetősége minden eddiginél magasabb. Ezért kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Pünkösd után kisebb létszámmal, felzárkóztató jelleggel indulnak újra az iskolák

A Pollack Mihály Általános Iskola és kazincbarcikai tagiskoláiban június 2-ától a tanév végéig szülői kérésre 120-120 gyerek, pedagógusi behívásra 200 diák tér vissza az iskolapadba. A tanévzárók és ballagások kapcsán további információkat később közöl az iskola vezetősége. Az IJROK Tompa Mihály Általános Iskolában 30 fő esetében kértek a szülők gyermekfelügyeletet, tantárgyi szinten pedig 10-15 diáknál szükséges felzárkóztatás.


Június 2-ától a B-A-Z Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézményében fokozatosan újra indulnak a személyes jelenlétet igénylő ellátások

Elsősorban a korai fejlesztés, a szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás, azon belül a pszichológiai tanácsadás indítása történik meg június hónapban. A személyes ellátások minden esetben előre egyeztetett időpontban és a járványügyi előírások betartásával történik (szájmaszk használata, távolság megtartása). Az online/digitális oktatás a többi szakterületen folytatódik, a tanévet ebben az ellátási formában fogják befejezni.
A szolgálat a szakértői vizsgálatok esetében nyomatékosan kéri a megadott időpontok pontos betartását. Vizsgálati és terápiás ellátásaik esetén is kérik a kísérők számának minimalizálását.
Amennyiben bármiféle betegség, láz, rosszullét tüneteit észlelik, az időpontmódosítást telefonon tegyék meg!
Információ: a 48/512-674 és a 30/841-3404-es telefonszámokon kérhető.


Újra indul a kórházi mozgásszervi rehabilitációs szakrendelés

A Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. tájékoztatás alapján a mozgásszervi szakrendelés telefonos konzultációja 2020. június 2-ától megszűnik, a szakrendelés a korábban megszokott rend szerint működik tovább.


Köszönjük, hogy vigyáznak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 27.

Vigyázzunk egymásra!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma 39 fő. Járványügyi elkülönítés alatt senki nem áll.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A Magyar Kormány rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a második ütembe érkezett. Minden településen megszűnt a kijárási korlátozás, ezáltal számos, a vírusfertőzés elleni védekezést szolgáló intézkedés is érvényét vesztette. Fontos tudni, hogy a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Az enyhítő rendelkezések bevezetésével a fertőzés lehetősége minden eddiginél magasabb. Ezért kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Ózdra költözik a Kazincbarcikai Tankerületi Központ, változnak az elérhetőségek

Június 2-ától a Kazincbarcikai Tankerületi Központ ózdi telephelyre költözik. Markovicsné Demeter Edina tankerületvezető és munkatársai a továbbiakban az Ózd, Vasvári u. 56. szám alatt látják el feladataikat, az e-mail-es elérhetőségek nem változnak.


Június 2-ától kisebb létszámmal, felzárkóztató jelleggel indulnak újra az iskolák

A Pollack Mihály Általános Iskola és kazincbarcikai tagiskoláiban június 2-ától a tanév végéig szülői kérésre 120-120 gyerek, pedagógusi behívásra 200 diák tér vissza az iskolapadba. A tanévzárók és ballagások kapcsán további információkat később közöl az iskola vezetősége. Az IJROK Tompa Mihály Általános Iskolában a szülői igényfelmérések és a fenntartóval történő egyeztetések még tartanak.


Május 31-étől ismét igényelhetők az ingyenes szelektív-, zöld- és üveghulladék gyűjtőzsákok

A megnövekedett igényekre tekintettel 2020. május 31-ét követően ismételten lehetőséget biztosít a BMH Nonprofit Kft. felhasználói számára az ingyenes szelektív-, zöld- és üveghulladék gyűjtőzsákok átvételére az ügyfélszolgálati irodákban.

A gyűjtőzsákok átvételére kizárólag előzetes időpont egyeztetés útján van lehetőség a zsakigenyles@bmhnonprofit.hu e-mail címen.
Az időpont kérésben a felhasználóknak szükséges megadniuk a szolgáltatásukhoz kapcsolódó adatokat (felhasználó neve, felhasználási hely címe).
A kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel az ügyfelek és dolgozók egészségének megőrzése érdekében az ügyfélszolgálati irodák továbbra is zárva tartanak, kizárólag a gyűjtőzsákok átvételére van lehetőség – egyéb ügyintézésre nincs mód.
A gyűjtőzsákok átvétele során kötelező a szájat és orrot eltakaró eszköz (védőmaszk, sál, kendő) viselése.


Köszönjük, hogy vigyáznak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 26.

Vigyázzunk egymásra!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma 41 fő. Járványügyi elkülönítés alatt senki nem áll.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A Magyar Kormány rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a második ütembe érkezett. Minden településen megszűnt a kijárási korlátozás, ezáltal számos, a vírusfertőzés elleni védekezést szolgáló intézkedés is érvényét vesztette. Fontos tudni, hogy a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Az enyhítő rendelkezések bevezetésével a fertőzés lehetősége minden eddiginél magasabb. Ezért kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Május 27-én lezárul a menzaigénylés a Pollack Mihály Általános Iskola és kazincbarcikai tagintézményeibe a 2020/2021-és tanévben beiratkozó gyermekek számára

A 2020/2021-es tanévre a Pollack Mihály Általános Iskolába és kazincbarcikai tagintézményeibe beiratkozó azon gyermekek részére, akik az iskolai étkeztetést igénybe kívánják venni, május 27-éig van lehetőség az igénylés leadására a letölthető a menzaigénylési lap segítségével.

MENZAGIGÉNYLŐ LAP LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!

A vészhelyzetre tekintettel az igénylő lapokat kitöltve a kozetkeztetes@kazincbarcika.hu e-mail-címre szükséges elküldeni.


Normál rend szerint működnek az óvodák, bölcsődék. Kizárólag egészséges gyermekeket fogadnak az intézmények

Hétfőtől visszatértek a normál működési rendhez a városban működő óvodák, bölcsődék. Az előzetesen közzétett szigorú egészségvédelmi szabályok betartását segítve az intézmények munkatársai minden érkezéskor ellenőrizik a gyermekek testhőmérsékletét. Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Kazincbarcikai Összevont Óvodák vezetősége nyomatékosan megkér minden szülőt, hogyha gyermekénél hőemelkedést, lázat, légúti megbetegedésre utaló jeleket észlel, a többi gyermek, a szülők, dolgozók egészségét tiszteletben tartva, felelős szülőként döntsön, és gyermekét ne vigye be az intézménybe.

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák és Tagintézményei, az I-II. számú Bölcsőde, valamint az IJROK Eszterlánc Tagóvoda egészségvédelmi szabályai:

 • Valamennyi tagintézményben minden felnőtt személynek – kísérőknek és a dolgozóknak is – kötelező a szájmaszk használata.

 • Egy gyermeket csak egy hozzátartozó kísérhet be az intézményekbe, illetve vihet el az intézményekből.

 • Nem mehet óvodába vagy bölcsődébe az a gyermek, akinek felsőlégúti megbetegedésre utaló tünetei (köhögés, orrfolyás, torokfájás), hőemelkedése van.

 • Megérkezéskor a lábbeliken fertőtlenítést végeznek.

 • Az utolsó gyermek távozását követően fertőtlenítik a csoportszobákat, a közös használatú helyiséget, közlekedőket, valamint hetente több alkalommal „ködképzéses” felület és levegőfertőtlenítés történik az intézményekben.

 • Az időjárástól függően elsősorban szabadtéri foglalkozásokat tartanak majd, ezért több, réteges öltözködést lehetővé tévő váltóruhát kell biztosítani.

 • A gyermek érkezéskor viselt ruházatát átöltözés után külön zsákban kell elhelyezni, a nedves, szennyezett ruházatot haza kell vinni.

 • Külön zsákban kell tárolni a gyermekek alváshoz használt ruháit és játékait, melyet a gyermekek csak alváshoz vehetnek igénybe.

Az Angyalkert Görögkatolikus Óvoda is visszatér a normál működési rendhez

 • Az óvodalátogatáshoz szülői nyilatkozat nem szükséges.

 • Egy gyermekkel egy fő kísérő szülő tartózkodhat az óvoda épületében.

 • Az óvodába lépéskor a főbejáratnál kihelyezett pumpás kézfertőtlenítő folyadék használata kötelező a szülőknek és gyerekeknek egyaránt.

 • A gyermeket kísérő szülők csakis szájmaszkban léphetnek be az óvoda területére, és minimális kontakt mellett adhatják át, illetve vehetik át gyermeket.

 • Törekedni kell az egymás közötti legalább 1-1,5 m távolság megtartására.

 • Lázas vagy egyéb felső légúti megbetegedésben szenvedő (náthás, köhög) gyermek nem mehet a közösségbe, a többi gyermek védelmében.

 • Az időjárástól függően előnyben részesítik a szabadtéri foglalkozásokat, ezért több, réteges öltözködést lehetővé tévő váltóruhát szükséges biztosítani.

 • Az óvodában továbbra is folyamatos a fertőtlenítés

 • Az átfertőzés elkerülése érdekében otthonról a váltóruha és óvodás zsák kivételével nem vihető az intézménybe egyéb eszköz, tárgy.

 • Az utolsó gyermek távozását követően fertőtlenítik a csoportszobákat, a közös használatú helyiséget, közlekedőket.

 • Aki továbbra sem kívánja óvodában vinni a gyermekét, erről nyilatkozatot kell kiállítania és eljuttatnia az intézmény vezetőjéhez.


A védekezés második szakaszában ismét tarthatók egyházi szertartások

Az Egri Főegyházmegye területén május 18-ától tarthatnak nyilvános szentmiséket és más liturgikus eseményeket templomokban, vagy alkalmas szabadtéri környezetben. Természetesen a katolikus egyház is kötelezővé tette az egészségvédelmi előírások betartását. Ezen túl a szenteltvíztartók továbbra is üresen maradnak, a szentáldozás kizárólag kézbe adással történik. Mivel a tömegrendezvényeket a hatósági előírások még nem teszik lehetővé, így közösségi alkalmakat csak a járványügyi szabályok megtartásával lehet szervezni. Ahol mód van rá, a továbbiakban is folytatják a szentmisék online közvetítését. (Forrás: eger.egyhazmegye.hu) Kazincbarcikán a szokásos időben, a Szent Család templomban hétfőn, szerdán és pénteken, az Avilai Nagy Szent Teréz templomban kedden, csütörtökön és szombaton várják szentmisére a híveket.

A református gyülekezetekben május 18-ától az ország egész területén tartanak istentiszteletet. A Tiszántúli Református Egyházkerület iránymutatásaiban felhívja a figyelmet az előírt higiéniai és biztonsági szabályok betartására. Ezenkívül, időjárás függvényében javasolják a templomkerti, szabadtéri istentiszteletek lebonyolítását, a 1,5 méteres védőtávolság megtartásával. A házasságkötések celebrálására van lehetőség a megfelelő óvintézkedések betartásával. A temetési istentiszteletek megtartása szintén lehetséges az előírt szabályok figyelembevételével. Úrvacsora osztása további intézkedésig nem lehetséges. A konfirmáció megtartása gyülekezeti hatáskör, bár javasolják azok későbbre halasztását. (Forrás: református.hu)

A Kazincbarcika-Alsói Református Egyházközség lelkipásztorának tájékoztatása szerint ismét nyitva vannak a templomajtók és az istentiszteletek gyülekezeti közösségben zajlanak.
Akik úgy érezték, hogy korai, vagy nem mertek elindulni, otthonaikban imádkoztak, s digitális formában követték a szertartást. Továbbra is felveszikk az istentiszteleti alkalmakat, így mindenkihez eljut az ige szava.

A Kazincbarcika-Felső Református Egyházközség lelkipásztora tájékoztatása szerint a személyes istentiszteletek visszaállításával már nem közvetítenek online szertartásokat, viszont a közösségi felületen ezután is biztosítják az igei üzeneteket.


Köszönjük, hogy vigyáznak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 25.

VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma 38 fő. Járványügyi elkülönítés alatt senki nem áll.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A Magyar Kormány rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a második ütembe érkezett. Minden településen megszűnt a kijárási korlátozás, ezáltal számos, a vírusfertőzés elleni védekezést szolgáló intézkedés is érvényét vesztette. Fontos tudni, hogy a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Az enyhítő rendelkezések bevezetésével a fertőzés lehetősége minden eddiginél magasabb. Ezért kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Megnyitottak a városban működő óvodák, bölcsődék. Az egészségvédelmi szabályok betartását fokozottan ellenőrzik

Ma reggeltől visszatértek a normál működési rendhez a városban működő óvodák, bölcsődék. Az előzetesen közzétett szigorú egészségvédelmi szabályok betartását az intézmények munkatársai már az érkezéskor ellenőrizték. A Kazincbarcikai Összevont Óvodák és Tagintézményeiben a reggeli testhőmérséklet méréskor két gyermeknél észleltek az óvónők hőemelkedést többszöri, kontrollált méréssel. Az érintett gyermekeket hazaküldték. Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Kazincbarcikai Összevont Óvodák vezetősége nyomatékosan megkér minden szülőt, hogyha gyermekénél hőemelkedést, lázat, légúti megbetegedésre utaló jeleket észlel, a többi gyermek, a szülők, dolgozók egészségét tiszteletben tartva, felelős szülőként döntsön, és gyermekét ne vigye be az intézménybe. Nyilvánvaló, hogy a szülők számára nagy terhelés volt az elmúlt időszak, a gyermekfelügyeletet a veszélyhelyzetben otthon kellett megoldani, és most könnyítést jelent, hogy újra megnyitottak a létesítmények, mégis fontos, hogy fokozottan vigyázzunk egymásra, más családokra, hiszen a koronavírus nem tűnt el.
A Kazincbarcikai Összevont Óvodák és Tagintézményei továbbra is minden érkezéskor többszöri, kontrollált méréssel fogja ellenőrizni a gyermekek testhőmérsékletét.

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák és Tagintézményei, az I-II. számú Bölcsőde, valamint az IJROK Eszterlánc Tagóvoda egészségvédelmi szabályai:

 • Valamennyi tagintézményben minden felnőtt személynek – kísérőknek és a dolgozóknak is – kötelező a szájmaszk használata.

 • Egy gyermeket csak egy hozzátartozó kísérhet be az intézményekbe, illetve vihet el az intézményekből.

 • Nem mehet óvodába vagy bölcsődébe az a gyermek, akinek hőemelkedése vagy felsőlégúti megbetegedésre utaló tünetei vannak (köhögés, orrfolyás, torokfájás).

 • Megérkezéskor a lábbeliken fertőtlenítést végeznek.

 • Az utolsó gyermek távozását követően fertőtlenítik a csoportszobákat, a közös használatú helyiséget, közlekedőket, valamint hetente több alkalommal „ködképzéses” felület és levegőfertőtlenítés történik az intézményekben.

 • Az időjárástól függően elsősorban szabadtéri foglalkozásokat tartanak majd, ezért több, réteges öltözködést lehetővé tévő váltóruhát kell biztosítani.

 • A gyermek érkezéskor viselt ruházatát átöltözés után külön zsákban kell elhelyezni, a nedves, szennyezett ruházatot haza kell vinni.

 • Külön zsákban kell tárolni a gyermekek alváshoz használt ruháit és játékait, melyet a gyermekek csak alváshoz vehetnek igénybe.

Az Angyalkert Görögkatolikus Óvoda is visszatér a normál működési rendhez

 • Az óvodalátogatáshoz szülői nyilatkozat nem szükséges.

 • Egy gyermekkel egy fő kísérő szülő tartózkodhat az óvoda épületében.

 • Az óvodába lépéskor a főbejáratnál kihelyezett pumpás kézfertőtlenítő folyadék használata kötelező a szülőknek és gyerekeknek egyaránt.

 • A gyermeket kísérő szülők csakis szájmaszkban léphetnek be az óvoda területére, és minimális kontakt mellett adhatják át, illetve vehetik át gyermeket.

 • Törekedni kell az egymás közötti legalább 1-1,5 m távolság megtartására.

 • Lázas vagy egyéb felső légúti megbetegedésben szenvedő (náthás, köhög) gyermek nem mehet a közösségbe, a többi gyermek védelmében.

 • Az időjárástól függően előnyben részesítik a szabadtéri foglalkozásokat, ezért több, réteges öltözködést lehetővé tévő váltóruhát szükséges biztosítani.

 • Az óvodában továbbra is folyamatos a fertőtlenítés

 • Az átfertőzés elkerülése érdekében otthonról a váltóruha és óvodás zsák kivételével nem vihető az intézménybe egyéb eszköz, tárgy.

 • Az utolsó gyermek távozását követően fertőtlenítik a csoportszobákat, a közös használatú helyiséget, közlekedőket.

 • Aki továbbra sem kívánja óvodában vinni a gyermekét, erről nyilatkozatot kell kiállítania és eljuttatnia az intézmény vezetőjéhez.


Az elmaradt kulturális programok új időpontban kerülnek megrendezésre, a megvásárolt jegyek szükség esetén visszaválthatók

A koronavírus járványra való tekintettel Kazincbarcika Város Önkormányzata már a veszélyhelyzet kihirdetése előtt felfüggesztette az önkormányzat megbízásából szervezett kulturális események megrendezését. Előre láthatólag a kormány döntése értelmében augusztus 15-éig semmilyen rendezvény nem tartható az esküvőkön kívül.

Amennyiben a helyzet lehetővé teszi, úgy az elmaradt programokat az alábbi időpontokban szervezi meg a Barcika Art Kft.:

Hadart Színház: Oscar
Kazincbarcika, Egressy Béni Művelődési Központ
2020. szeptember 15. (kedd) 19:00 óra - Thália bérlet
2020. szeptember 16. (szerda) 19:00 óra - Múzsa bérlet

Móricz Zsigmond, Kocsák Tibor, Miklós Tibor: Légy jó mindhalálig musical, a Kassai Thália Színház vendégjátéka
Kazincbarcika, Egressy Béni Művelődési Központ
2020. október 07. (szerda) 19:00 óra - Thália bérlet
2020. október 08. (csütörtök) 19:00 óra - Múzsa bérlet

Prof. Dr. Bagdy Emőke - Pszichofitness: kacagj, kocogj, lazíts, érints, segíts! című előadása
Kazincbarcika, Egressy Béni Művelődési Központ
2020. október 19. (hétfő) 18:00 óra

Zorán-koncert
Kazincbarcika, Egressy Béni Művelődési Központ
2020. október 22. 19:00 óra

A programokra megváltott jegyek, bérletek az új időpontban érvényesek.

Jegyvisszaváltás lehetősége: június 2-ától minden hétköznap a Mezey István Művészeti Központ jegypénztárában 15.00-18.00 óra között.


Köszönjük, hogy vigyáznak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 24.

Vigyázzunk egymásra

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma 29 fő. Járványügyi elkülönítés alatt senki nem áll.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A Magyar Kormány rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a második ütembe érkezett. Minden településen megszűnt a kijárási korlátozás, ezáltal számos, a vírusfertőzés elleni védekezést szolgáló intézkedés is érvényét vesztette. Fontos tudni, hogy a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Az enyhítő rendelkezések bevezetésével a fertőzés lehetősége minden eddiginél magasabb. Ezért kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Szigorú egészségvédelmi szabályok betartásával térnek vissza az egyházi fenntartású és önkormányzati óvodák, valamint bölcsődék a normál működési rendhez.

Az Eszterlánc Óvodában a szabályok megegyeznek az önkormányzati fenntartású intézményekre vonatkozó előírásokkal.

A Magyar Kormány döntése alapján 2020. május 25-étől újranyitnak az óvodák és bölcsődék. A Kazincbarcikai Összevont Óvodában és Tagóvodáiban, valamint az I. Számú. és II. Számú Bölcsődékben az egészségvédelmi szabályok betartásával térnek vissza a normál működési rendhez.

 • Valamennyi tagintézményben minden felnőtt személynek – kísérőknek és a dolgozóknak is – kötelező a szájmaszk használata.
 • Egy gyermeket csak egy hozzátartozó kísérhet be az intézményekbe, illetve vihet el az intézményekből.
 • Nem mehet óvodába vagy bölcsődébe az a gyermek, akinek felsőlégúti megbetegedésre utaló tünetei vannak (köhögés, orrfolyás, torokfájás).
 • Megérkezéskor a lábbeliken fertőtlenítést végeznek.
 • Az utolsó gyermek távozását követően fertőtlenítik a csoportszobákat, a közös használatú helyiséget, közlekedőket, valamint hetente több alkalommal „ködképzéses” felület és levegőfertőtlenítés történik az intézményekben.
 • Az időjárástól függően elsősorban szabadtéri foglalkozásokat tartanak majd, ezért több, réteges öltözködést lehetővé tévő váltóruhát kell biztosítani.
 • A gyermek érkezéskor viselt ruházatát átöltözés után külön zsákban kell elhelyezni, a nedves, szennyezett ruházatot haza kell vinni.
 • Külön zsákban kell tárolni a gyermekek alváshoz használt ruháit és játékait, melyet a gyermekek csak alváshoz vehetnek igénybe.

Az Angyalkert Görögkatolikus Óvoda is visszatér a normál működési rendhez

 • Az óvodalátogatáshoz szülői nyilatkozat nem szükséges.
 • Egy gyermekkel egy fő kísérő szülő tartózkodhat az óvoda épületében.
 • Az óvodába lépéskor a főbejáratnál kihelyezett pumpás kézfertőtlenítő folyadék használata kötelező a szülőknek és gyerekeknek egyaránt.
 • A gyermeket kísérő szülők csakis szájmaszkban léphetnek be az óvoda területére, és minimális kontakt mellett adhatják át, illetve vehetik át gyermeket.
 • Törekedni kell az egymás közötti legalább 1-1,5 m távolság megtartására.
 • Lázas vagy egyéb felső légúti megbetegedésben szenvedő (náthás, köhög) gyermek nem mehet a közösségbe, a többi gyermek védelmében.
 • Az időjárástól függően előnyben részesítik a szabadtéri foglalkozásokat, ezért több, réteges öltözködést lehetővé tévő váltóruhát szükséges biztosítani.
 • Az óvodában továbbra is folyamatos a fertőtlenítés
 • Az átfertőzés elkerülése érdekében otthonról a váltóruha és óvodás zsák kivételével nem vihető az intézménybe egyéb eszköz, tárgy.
 • Az utolsó gyermek távozását követően fertőtlenítik a csoportszobákat, a közös használatú helyiséget, közlekedőket.
 • Aki továbbra sem kívánja óvodában vinni a gyermekét, erről nyilatkozatot kell kiállítania és eljuttatnia az intézmény vezetőjéhez.

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ által működtetett Idősek Klubja, valamint a Kincsem Napközi továbbra is zárva tart.

 • Az idősellátásban dolgozók továbbra is otthonukban segítik a koronavírus-járvány által leginkább veszélyeztetett korosztályt, az időseket. A Házi Segítségnyújtás keretében alap esetben 140 főt látnak el a gondozók, hozzájuk az  elmúlt időszakban több mint 70 fő jelentkezett, akiknek bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, illetve más egyéb alapvető szükségleteikben nyújtanak segítséget a KSZSZK munkatársai.
 • A szépkorúakat a krónikus betegséggel küzdőket, mint a legveszélyeztetebb csoportokat,  nem célszerű továbbra sem zárt helyen tartani, így egyenlőre az Idősek Klubja nem nyit ki.
 • Szintén zárva marad a Fogyatékos Személyek Nappali Ellátása, közismert néven a Kincsem Napközi.  A szolgáltatást igénybe vevők egészségének védelme érdekében, itt sem ajánlott a zárt térben lévő foglalkozások megtartása.

Köszönjük, hogy vigyáznak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 23

Vigyázzunk egymásra!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma 29 fő. Járványügyi elkülönítés alatt senki nem áll.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A Magyar Kormány rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a második ütembe érkezett. Minden településen megszűnt a kijárási korlátozás, ezáltal számos, a vírusfertőzés elleni védekezést szolgáló intézkedés is érvényét vesztette. Fontos tudni, hogy a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Az enyhítő rendelkezések bevezetésével a fertőzés lehetősége minden eddiginél magasabb. Ezért kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


A kazincbarcikai egyházi fenntartású óvodák is visszatérnek a normál működési rendhez

A Magyar Kormány döntése alapján május 25-étől a kazincbarcikai egyházi fenttartású óvodák is visszatérnek a normál működési rendhez az egészségügyi előírások betartása mellett.

Az Irinyi János Református Oktatási Központ Óvodájában a szabályok megegyeznek az önkormányzati fenntartású intézményekre vonatkozó előírásokkal:

 • Minden felnőtt személynek – kísérőknek és a dolgozóknak is –kötelező a szájmaszk használata.
 • Egy gyermeket csak egy hozzátartozó kísérhet be az intézménybe, illetve vihet el az intézményből.
 • Nem mehet óvodába az a gyermek, akinek felsőlégúti megbetegedésre utaló tünetei vannak (köhögés, orrfolyás, torokfájás).
 • Megérkezéskor a lábbeliken fertőtlenítést végeznek.
 • Az utolsó gyermek távozását követően fertőtlenítik a csoportszobákat, közös használatú helyiséget, közlekedőket, valamint hetente több alkalommal „ködképzéses” felület és levegőfertőtlenítés történik az intézményekben.
 • Az időjárástól függően elsősorban szabadtéri foglalkozásokat tartanak majd, ezért több, réteges öltözködést lehetővé tévő váltóruhára lesz szükség.
  Ennek az az oka, hogy minél inkább elkerüljék az egy légtérben való csoportosulást.
 • A gyermek érkezéskor viselt ruházatát átöltözés után külön zsákban kell elhelyezni, a nedves szennyezett ruházatot haza kell vinni.
 • Külön zsákban szükséges tárolni a gyermekek alváshoz használt ruháit és játékait, melyet a gyermekek csak alváshoz vehetnek igénybe.

Az Angyalkert Görögkatolikus Óvoda rendje:

 • Az óvodalátogatáshoz szülői nyilatkozat nem szükséges.
 • Egy gyermekkel egy fő kísérő szülő tartózkodhat az óvoda épületében.
 • Az óvodába lépéskor a főbejáratnál kihelyezett pumpás kézfertőtlenítő folyadék használata kötelező a szülőknek és gyerekeknek egyaránt.
 • A gyermeket kísérő szülők csakis szájmaszkban léphetnek be az óvoda területére, és minimális kontakt mellett adhatják át, illetve vehetik át gyermeket.
 • Törekedni kell az egymás közötti legalább 1-1,5 m távolság megtartására.
 • Lázas vagy egyéb felső légúti megbetegedésben szenvedő (náthás, köhög) gyermek nem mehet a közösségbe, a többi gyermek védelmében.
 • Az időjárástól függően előnyben részesítik a szabadtéri foglalkozásokat, ezért több, réteges öltözködést lehetővé tévő váltóruhát szükséges biztosítani.
 • Az óvodában továbbra is folyamatos a fertőtlenítés
 • Az átfertőzés elkerülése érdekében otthonról a váltóruha és óvodás zsák kivételével nem vihető az intézménybe egyéb eszköz, tárgy.
 • Az utolsó gyermek távozását követően fertőtlenítik a csoportszobákat, a közös használatú helyiséget, közlekedőket.
 • Aki továbbra sem kívánja óvodában vinni a gyermekét, erről nyilatkozatot kell kiállítania és eljuttatnia az intézmény vezetőjéhez.

Május 25-étől az egészségvédelmi szabályok betartása mellett a helyszíni fogyasztás is lehetséges a Jóbarát Étteremben, valamint a Mezey Művész Kávézó terasza és belső helyisége is látogatható

A Barcika Príma Kft. május 25-étől a Jóbarát Étterem és a Mezey Művész Kávézó tekintetében is visszatér a normál működési rendre, de az egészségvédelmi intézkedések betartása kötelező a dolgozók és a vendégek számára is.

Mezey Művész Kávézóra vonatkozó szabályok:
- a védőtávolság biztosítása és megtartása mind a teraszon, mind a belső helyiségben,
- a dolgozók kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt viselni,
- lehetőség szerint a bankkártyás fizetést válasszák,
- a kávézó területén több helyen kézfertőtlenítő kerül elhelyezésre,
- napközben folyamatos, többszöri fertőtlenítés zajlik.

Jóbarát Étteremre vonatkozó szabályok:
- a védőtávolság biztosítása és megtartása,
- a dolgozók kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt viselni,
- lehetőség szerint a bankkártyás fizetést válasszák,
- az étterem területén több helyen kézfertőtlenítő kerül elhelyezésre,
- napközben folyamatos, többszöri fertőtlenítés zajlik,  
- továbbra is csak az étterem által biztosított csomagolóanyagban lehetséges a menü elvitele.

A 65 éven felüliekre vonatkozó idősáv egyik helyszín tekintetében sem érvényes.


Hétfőtől a ravatalozó felújítása miatt ideiglenesen kialakított helyiségben tarthatók meg a temetkezések a kazincbarcikai temetőben

Május 25-étől az egészségügyi ajánlások betartása mellett, a ravatalozó jelenlegi felújítása miatt ideiglenes helyiség áll rendelkezésre a szertartások, búcsúzások megtartására a kazincbarcikai temetőben.

 • A szertartások idején a 1,5 méter távolságot be kell tartani.
 • A ravatalozó helyiségben egyszerre maximum hat hozzátartozó tartózkodhat.
 • A ravatalozó ajtaja a szertartások ideje alatt nyitva marad.
 • Minden szertartás után szellőztetés és fertőtlenítés történik.

A ravatalozó felújításáról bővebben itt olvashat: https://kolorline.hu/hirek/kazincbarcika/2020-05-22/jo-utemben-halad-a-temeto-felujitasa


Köszönjük, hogy vigyáznak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester 


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 22.

Vigyázzunk egymásra!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma 26 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma 1 fő.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A Magyar Kormány rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a második ütembe érkezett. Minden településen megszűnt a kijárási korlátozás, ezáltal számos, a vírusfertőzés elleni védekezést szolgáló intézkedés is érvényét vesztette. Fontos tudni, hogy a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Az enyhítő rendelkezések bevezetésével a fertőzés lehetősége minden eddiginél magasabb. Ezért kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Június 15-éig tart az általános iskolai tanév, de van lehetőség gyermekfelügyeletre és szülői hozzájárulással felzárkóztatásra is a kazincbarcikai iskolákban

2020. június 15-ig folytatódik a digitális munkarend az általános iskolákban. Június 2-től a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola valamennyi tagintézménye, valamint a IJROK Tompa Mihály Református Általános Iskola is kinyit.
Azok a szülők, akik a gyermekfelügyeletet nem tudják megoldani, jelezhetik az igényt az intézményekben, ahol 10 fős csoportokban foglalkoznak majd a gyerekekkel.
Azokat a tanulókat, akiknél a szaktanárok, tanítók úgy ítélik meg, hogy szükségük van tudásuk megerősítésére, tanulásuk támogatására, felzárkóztatásukra, őket egyéni vagy kiscsoportos foglalkozásokra, konzultációkra hívják be, amihez az érintett szülő hozzájárulása is szükséges.
Mindemellett a szülők, amennyiben gyermeküknek nincs szüksége felzárkóztatásra, úgy dönthetnek arról, hogy a tanév végéig otthon folytatják a digitális oktatást.
A tanév június 15-ig tart, de június 16-26. között is biztosított a gyermekfelügyelet a következő tanévre történő eredményes felkészülés, valamint a szülők terheinek csökkentése érdekében.


A Kazincbarcikai Sportközpont nyitva tartása a sportolók számára (A KBSC FC Kft. tájékoztatója)

A Kazincbarcikai Sportközpont területére munkavégzés, sportszervezet által szervezett edzés vagy mérkőzés, illetve egyéni futás céljából lehet belépni.
A 300 méteres, salakos futópálya nyitva tartása: a hét minden napján 6.00-20.00 óra között.
A sporttelep területére a belépés gyalogosan lehetséges: a teljes nyitva tartási idő alatt az Akácfa út felőli bejáraton, illetve 8.00 és 20.00 óra között a buszpályaudvar felőli gyalogos kapun.
A parkolás az Akácfa út Tardonai út felőli részén kialakított parkolókban lehetséges. A sporttelepre csak az állandó, egész napos munkavégzés céljából érkezők hajthatnak be, engedéllyel.
A labdarúgópályák kizárólag előzetes foglalás alapján szervezett edzés keretében vehetők igénybe.


Köszönjük, hogy vigyáznak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

 


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 21.

Vigyázzunk egymásra!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma 32 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma 1 fő.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A Magyar Kormány rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a második ütembe érkezett. Minden településen megszűnt a kijárási korlátozás, ezáltal számos, a vírusfertőzés elleni védekezést szolgáló intézkedés is érvényét vesztette. Fontos tudni, hogy a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Az enyhítő rendelkezések bevezetésével a fertőzés lehetősége minden eddiginél magasabb. Ezért kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Szigorú egészségvédelmi szabályok betartásával térnek vissza az önkormányzati fenntartású óvodák és bölcsődék a normál működési rendhez

A Magyar Kormány döntése alapján 2020. május 25-étől újranyitnak az óvodák és bölcsődék. A Kazincbarcikai Összevont Óvodában és Tagóvodáiban, valamint az I. Számú. és II. Számú Bölcsődékben az egészségvédelmi szabályok betartásával térnek vissza a normál működési rendhez.

 • Valamennyi tagintézményben minden felnőtt személynek – kísérőknek és a dolgozóknak is – kötelező a szájmaszk használata.
 • Egy gyermeket csak egy hozzátartozó kísérhet be az intézményekbe, illetve vihet el az intézményekből.
 • Nem mehet óvodába vagy bölcsődébe az a gyermek, akinek felsőlégúti megbetegedésre utaló tünetei vannak (köhögés, orrfolyás, torokfájás).
 • Megérkezéskor a lábbeliken fertőtlenítést végeznek.
 • Az utolsó gyermek távozását követően fertőtlenítik a csoportszobákat, a közös használatú helyiséget, közlekedőket, valamint hetente több alkalommal „ködképzéses” felület és levegőfertőtlenítés történik az intézményekben.
 • Az időjárástól függően elsősorban szabadtéri foglalkozásokat tartanak majd, ezért több, réteges öltözködést lehetővé tévő váltóruhát kell biztosítani.
 • A gyermek érkezéskor viselt ruházatát átöltözés után külön zsákban kell elhelyezni, a nedves, szennyezett ruházatot haza kell vinni.
 • Külön zsákban kell tárolni a gyermekek alváshoz használt ruháit és játékait, melyet a gyermekek csak alváshoz vehetnek igénybe.

Köszönjük, hogy vigyáznak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 19.

Vigyázzunk egymásra!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma 26 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma 1 fő.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A Magyar Kormány rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a második ütembe érkezett. Minden településen megszűnt a kijárási korlátozás, ezáltal számos, a vírusfertőzés elleni védekezést szolgáló intézkedés is érvényét vesztette. Fontos tudni, hogy a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Az enyhítő rendelkezések bevezetésével a fertőzés lehetősége minden eddiginél magasabb. Ezért kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Haltelepítés és horgásztilalom a kazincbarcikai tavakon

Kazincbarcika Város Önkormányzata megbízásából a Barcika Park Nonprofit Kft. május 20-án összesen 10 mázsa halat telepít a Csónakázó-tóba, valamint a Herbolyai 1-es és 2-es tavakba. A telepítés miatt május 20-án 5 órától május 21-én 5 óráig horgásztilalom van érvényben.


Az egyházak újra tarthatnak nyilvános szertartásokat

Kazincbarcika valamennyi egyházi felekezeténél megnyitották a templomokat. Az egészségvédelmi szabályok szigorú betartásával a hívők személyesen is részt vehetnek a nyilvános szertartásokon.

További részletek: https://kolorline.hu/hirek/kazincbarcika/2020-05-19/ismet-lehet-nyilvanos-istentiszteleteket-es-liturgiakat-tartani


Továbbra is marad a kijelölt idősáv az idősek védelme érdekében

A 65. életévét betöltött személyek az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatják. Ebben az idősávban a fent felsorolt üzletekben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag a 65 év feletti személyek tartózkodhatnak.

A Városi Piac látogathatósági rendje

A 65 év feletti vásárlók a Városi Piacot nyitva tartási időben 9.00 és 10.30 óra között látogathatják. Ebben az időpontban kizárólag a 65 év feletti személyek és az eladók tartózkodhatnak a piac területén.
A 65 év alatti vásárlók kizárólag a 9.00-10.30 óra időtartamon kívül eső nyitva tartási időben tartózkodhatnak a Városi Piac területén (kivéve az eladókat).


Köszönjük, hogy vigyáznak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 18.

Vigyázzunk egymásra!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma 33 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma 1 fő.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A Magyar Kormány rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a második ütembe érkezett. Minden településen megszűnt a kijárási korlátozás, ezáltal számos, a vírusfertőzés elleni védekezést szolgáló intézkedés is érvényét vesztette. Fontos tudni, hogy a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Az enyhítő rendelkezések bevezetésével a fertőzés lehetősége minden eddiginél magasabb. Ezért kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Ismét több száz ember COVID-19 szűrése valósulhat meg Kazincbarcikán

Kazincbarcika Város Önkormányzata a napokban az eddigieken túl újabb 700 db tesztet adott át a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. laboratóriumának, hogy folytatódhasson a COVID-19 szűrés a városban.


Lezárult a Semmelweis Egyetem által szervezett COVID-19 központi tesztelés Kazincbarcikán

A KSH által kiválasztott 59 kazincbarcikai lakosból összesen 32 fő vett részt a Semmelweis Egyetem által szervezett reprezentatív szűrésen. Az eredményekről minden résztvevő kap tájékoztatást.


Az egész országra vonatkozó, új intézkedések léptek és lépnek hatályba a következő napokban

1. Május 18-ától az egész országban megszűnt a kijárási korlátozás, kinyithatnak az üzletek, kávézók, cukrászdák.

2. Vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedések:

 • Május 18-ától megnyithatnak a vendéglátó üzletek, az éttermek, a kávézók, a cukrászdák, a büfék, a presszók belső (zárt) terei. Az ételek és az italok belső helyiségekben és teraszokon is elfogyaszthatók, az 1.5 méteres védőtávolság betartása továbbra is kötelező.
 • A vendéglátó üzlet belső (zárt) részében az ott dolgozók – a vendégek által látogatható területen – kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

3. A szálláshelyekre vonatkozó védelmi intézkedések

 • A szálláshelyek fogadhatnak vendéget, és a vendégek számára az ott-tartózkodás megengedett a vendéglátó üzletekre (ld: fentebb) vonatkozó intézkedések betartásával.

4. 2020. június 1. napjától megtarthatók a temetések, esküvők, lagzik, de a létszám nem haladhatja meg a 200 főt. A házasságkötést követő családi rendezvény vendéglátó üzletben, valamint szálláshelyen is megtartható, és azon zenés szolgáltatás biztosítható. A védőtávolság betartása kötelező.


Köszönjük, hogy vigyáznak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 14.

Vigyázzunk egymásra!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma 42 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma 1 fő.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A Magyar Kormány rendelkezései alapján május 4-étől a Pest megyén kívül eső településeken megszűnt a kijárási korlátozás, ezáltal számos, a vírusfertőzés elleni védekezést szolgáló intézkedés megszűnik. Az, hogy hirtelen visszakapjuk a veszélyhelyzeti előtti életünket, mindenki számára örömtelinek tűnik, azonban fontos tudni, hogy a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Az enyhítő rendelkezések bevezetésével a fertőzés lehetősége minden eddiginél magasabb. Ezért kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Környezetbarát, köztéri tisztítógépet vásárolt az önkormányzat

Közterületek tisztítására és fertőtlenítésére alkalmas ipari tisztítógép beszerzése mellett döntött Kazincbarcika Város Önkormányzata. Az eszköz laboratóriumban végzett tesztjei pozitívnak bizonyulnak a hőálló baktériumok, vírusok ellen. Szintén laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy a 60 Celsius fokot meghaladó hőkezelés inaktiválja, a gép gőznyomása, a közel 100 fokos gőzhőmérséklet 99.99%-os biztonsággal pusztítja el a vírust.
A Barcika Park Kft. munkatársai a kiemelt közterületek, padok, buszmegállók fertőtlenítését folyamatosan végzik.


COVID-19 tesztelés a hajléktalan szállón

Kazincbarcika Város Önkormányzatának kérésére folyamatosan zajlik a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok szűrése. Május 13-án összesen hatvan ember, a kazincbarcikai Hajléktalanszálló dolgozói és az ellátottak COVID-19 tesztelésére került sor, az eredmény minden esetben negatív lett.


Elrajtolt a virtuális Tour de Hongrie (forrás: Tour de Hongrie weboldal)

Az M4Sport műsorán szerda délután láthatták a nézők a Tour de Hongrie magazin első adását. Az öt részes magazin adásai során találkozhatnak napjaink legjobb magyar kerékpárosaival, akik egy „virtuális versenyben” össze is mérik erejüket. Mind az öt „versenynapon” végigjárják a körverseny idei tervezett útvonalát – félig-meddig virtuálisan, ugyanis egy erre kifejlesztett applikáció segítségével ismert hazai és külföldi kerékpárosok is teljesítenek egy-egy szakaszt az adott napon.
„Nagyon készültünk rá egész télen, hogy majd május tizenharmadikán, a Giro budapesti rajtja után néhány nappal elkezdjük a Magyar Körversenyt. Nagyon vártuk ezt a napot, de az élet másképp alakult, de ez a dátum annyira a fejünkben van, hogy valamit csinálnunk kell ezekben a napokban – mesélt a műsorsorozat ötletének születéséről Eisenkrammer Károly főszervező. – A szurkolók kíváncsiak a verseny hátterére, most egy kicsit más oldalról is megismerhetik napjaink legjobb magyar kerékpárosait, mi pedig ismét a Tour de Hongrie felé irányíthatjuk a figyelmet.”
Az is célja az öt napos magazinsorozatnak, hogy visszatekintsen az elmúlt öt esztendőre.
A Sárospatak-Kazincbarcika virtuális versenyszakasz május 15-én 15:35-kor látható az M4 Sporton.

TDH


Köszönjük, hogy vigyáznak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 11.

Vigyázzunk egymásra!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma 42 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma 1 fő.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A Magyar Kormány rendelkezései alapján május 4-étől a Pest megyén kívül eső településeken megszűnt a kijárási korlátozás, ezáltal számos, a vírusfertőzés elleni védekezést szolgáló intézkedés megszűnik. Az, hogy hirtelen visszakapjuk a veszélyhelyzeti előtti életünket, mindenki számára örömtelinek tűnik, azonban fontos tudni, hogy a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Az enyhítő rendelkezések bevezetésével a fertőzés lehetősége minden eddiginél magasabb. Ezért kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Sportoljon biztonságban! A sportlétesítmények termei nem nyitnak ki Kazincbarcikán.

Összhangban az Országos Sportegészségügyi Intézet állásfoglalásával Kazincbarcika Város Önkormányzata felhívja a figyelmet arra, hogy a lazítások nem azt jelentik, hogy az eddig bevezetett higiénés előírásokat, viselkedésbeli óvintézkedéseket nem kell változatlanul szigorúan betartanunk, továbbra is szükség van a kellő odafigyelésre a fertőzések számának ugrásszerű növekedése elkerülése érdekében.

A legbiztonságosabb, ha szabadban sportolnak.

Az egyéni foglalkozások a jogszabályok és a sportegészségügyi, higiénés ajánlások szigorú betartásával, szabadtéren, edző részvételével saját felelősségre megkezdhetőek.

Ajánlás sportegyesületek, sportszervezetek részére az Országos Sportegészségügyi Intézet állásfoglalása alapján:

 • Minden edzés előtti estén a résztevevőknél történjen otthoni lázmérés, ezt lehetőség szerint dokumentálja a sportegyesület. 18 év alatti személyek esetén szerezzenek be szülői hozzájárulást az edzéseken való részvételről!

 • A csoportos, teremben történő edzés, foglakozás nem javasolt.

 • A sportolók mellett az edzők védelme is kiemelkedően fontos. Mivel az edzők szükségszerűen sok emberrel kerülnek kontaktusba, javasolt számukra szájmaszk (szájat és orrot is fedő, arcra pontosan illeszkedő) folyamatos viselése.

 • Egyéni képzések, kiscsoportban történő, minden kontaktot nélkülöző gyakorlatok elvégzésével tarthatók.

 • Atlétikai vagy egyéb kondicionáló edzések, szintén a fentiek betartásával javasolt.

 • Az edzésekre érkezést és távozást egyéni utazással javasolt megoldani.

 • Az edzést követően javasolt az otthoni környezetben történő tisztálkodás.

 • A többek által megérintett és használt tárgyakat rendszeresen, naponta többször felületfertőtlenítő szerrel javasolt megtisztítani.

 • A közös helyiségekben, bejáratoknál, konditeremben egyfázisú alkoholos kézfertőtlenítő legyen kihelyezve (falra szerelve, vagy kézi adagolók formájában).

Május 12-étől igénybevehető a Kazincbarcikai Sportközpont 300 méteres salakos futópályája.

Továbbra is zajlik az éves nagy karbantartás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában.

Az Irinyi Tornacsarnok zárva tart, a kültéri teniszpályák használhatók.

A Kazincbarcika Pollack Mihály Általános Iskola az üzemeltetésében lévő Kazinczy Ferenc Tornacsarnok és a tagintézmények tornatermei megnyitása kapcsán május 15-e után hoznak döntést.

A Szalézi Rend által üzemeltetett Don Bosco Sportközpont zárva tart.


Védőfelszerelést juttatott el az önkormányzat a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete részére

Újabb adag védőeszközt osztott ki a mai napon Kazincbarcika Város Önkormányzata. Sebészeti szájmaszkkal, kézfertőtlenítővel és gumikesztyűvel a helyi mozgáskorlátozottak egyesületét is segíti a koronavírus elleni védekezésben a városvezetés.


Távhővezeték hibásodott meg az Egressy úton

A kazincbarcikai távhővezeték rendszer Egressy Béni úti szakaszán a hajnali órákban oly mértékű meghibásodás történt, amely miatt a 300 milliméteres átmérőjű gerincvezetéket ki kellet zárni. Ennek következtében a fűtés szolgáltatás a mai naptól leállt az Egressy B. út 40-50. épületben, valamint a Keleti gyűjtőút - Mátyás király út - Pollack Mihály utca - Egressy Béni út által határolt területen.
Ezen túl a Mesevár Tagóvodában, a Pollack úti bölcsődében, valamint a Pollack Mihály Általános Iskolában sem fűtés, sem használati melegvíz nem lesz a hiba elhárításáig.
Mivel a meghibásodott vezeték az egyik Egressy úti bolt alatt húzódik, nagyobb mennyiségű csővezeték cseréje szükséges, ennek beszerzése folyamatban van.

A szolgáltatás helyreállításáig a Barcika Szolg Kft. kéri az érintett területen lakó felhasználók türelmét!


Köszönjük, hogy vigyáznak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 10.

Vigyázzunk egymásra!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma 43 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma 2 fő.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A Magyar Kormány rendelkezései alapján május 4-étől a Pest megyén kívül eső településeken megszűnt a kijárási korlátozás, ezáltal számos, a vírusfertőzés elleni védekezést szolgáló intézkedés megszűnik. Az, hogy hirtelen visszakapjuk a veszélyhelyzeti előtti életünket, mindenki számára örömtelinek tűnik, azonban fontos tudni, hogy a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Az enyhítő rendelkezések bevezetésével a fertőzés lehetősége minden eddiginél magasabb. Ezért kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


A kiválasztottak mindössze 30%-a vett részt a COVID-19 reprezentatív tesztelésen Kazincbarcikán

A KSH által kiválasztott személyek közül mindössze 30 %, vagyis 19 fő vett részt a Debrecceni Egyetem által lebonyolított COVID-19 tesztelésen Kazincbarcikán.
Kérjük Önöket, hogy a közös felelősségvállalás jegyében, amennyiben értesítést kaptak, éljenek a lehetőséggel, és menjenek el a szűrésre május 16-án, szombaton!
A május 9-i vizsgálatot az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítették annak érdekében, hogy az idősebbeknek, vagy a krónikus betegséggel küzdőknek most se kelljen elhagyni otthonaikat.
A szűrés eredményéről a résztvevők értesítést kapnak.
https://semmelweis.hu/hirek/2020/04/28/kozlemeny-orszagos-vizsgalatsorozatba-kezdenek-a-semmelweis-egyetem-vezetesevel-a-hazai-orvoskepzok/


Május 11-étől újra látogatható az Egressy Béni Városi Könyvtár és megnyit a Mezey Művész Kávézó terasza is.

Az Egressy Béni Városi Könyvtár 2020. május 11-étől az alábbi szolgáltatásokat biztosítja az érdeklődő könyvtárhasználók részére bizonyos korlátozások és szabályok betartása mellett:

Nyitva tartás: minden hétköznap 10 és 18 óra között (keddi napon is május hónapban), szombat: 9 és 14 óra között

 • A könyvtár látogatása csak dokumentum kölcsönzésre vehető igénybe.

 • Az olvasótermi állomány dokumentumait nem, a napilapokat és a folyóiratokat csak a Mezey Művész Kávézó teraszán lehet megtekinteni.

  • Alkalmanként maximum 6 db dokumentum kölcsönözhető.

  • A térítéses szolgáltatások szünetelnek (fénymásolás, nyomtatás, internet használat stb.).

  • A könyvtárlátogatás során mindenki számára kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk, valamint a kesztyű használata!

  • 10 és 12 óra között csak a 65 éven felüli használók (rajtuk kívül csak a könyvtárosok) tartózkodhatnak a könyvtár helyiségeiben.

  • A könyvtárban a könyvtárosokon kívül egyidőben maximum 5 fő tartózkodhat.

  • A használók a könyvtár előtti folyosón, a távolságtartási szabályok megtartásával várakozhatnak, esetenként az épület előtt, ha a forgalom megkívánja.

  • Egy fő maximum 30 percet tartózkodhat a könyvtárban.

  • A dokumentumok válogatása közben kötelező egymástól a másfél méter távolság megtartása.

  • A gyermekrészlegben a játszó sarok használata tilos!

  • A zökkenőmentes könyvtárhasználat érdekében a katalóguson keresztül leadott foglalások előkészítése folyamatos, melyhez a használók részéről kezdeményezett időpont egyeztetés szükséges.

  • A telefonon, e-mailen vagy a könyvtár facebook adatlapján leadott igények teljesítéséhez szintén időpont egyeztetés szükséges.

  • A „Házhoz megy a könyvtár szolgáltatás” is újraindul a mozgásukban korlátozott használók részére.


Május 11-étől megnyit a Mezey Művészkávézó terasza

A vendégek és dolgozók egészségének megőrzése érdekében kérjük, hogy tartsák be az óvintézkedéseket!


Május 10. A mentők napja

1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat. Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant. Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ekkor ünnepeljük A MENTŐK NAPJÁT MAGYARORSZÁGON. Kazincbarcikán évek óta hagyomány, hogy az önkormányzat egy rendezvény keretében köszöni meg a barcikai mentősök munkáját, mivel erre a kialakult járványügyi helyzet miatt az évben nem kerülhet sor, ezúton tisztelgünk áldozatos munkájuk előtt.


Köszönjük, hogy vigyáznak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 8.

Vigyázzunk egymásra

 

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma 47 fő . Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma 2 fő.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A Magyar Kormány rendelkezései alapján május 4-étől a Pest megyén kívül eső településeken megszűnt a kijárási korlátozás, ezáltal számos, a vírusfertőzés elleni védekezést szolgáló intézkedés megszűnik. Az, hogy hirtelen visszakapjuk a veszélyhelyzeti előtti életünket, mindenki számára örömtelinek tűnik, azonban fontos tudni, hogy a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Az enyhítő rendelkezések bevezetésével a fertőzés lehetősége minden eddiginél magasabb. Ezért kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Május 9-én kezdődik a Semmelweis Egyetem által szervezett COVID-19 reprezentatív tesztelés Kazincbarcikán

Reprezentatív minta alapján, több tízezer fő bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezdett május 1-től Magyarországon a kormány megbízásából a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával négy hazai orvosképző intézmény. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.  A Semmelweis Egyetem honlapján lévő információk szerint az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, hogy mekkora a vírusfertőzöttek valós száma hazánkban, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.

A szűrővizsgálatot az ún. PCR-teszt segítségével végzik, ez a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ennek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgált személyektől, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki.

A tesztelésen a KSH statisztikusai segítségével kiválasztott 17 778 fő meghívásos alapon vesz részt az ország egész területéről, 14 év felett minden korosztályból. A vizsgált résztvevők egy rövid kérdőívet is kitöltenek majd.

Kazincbarcikán 59 főt érint a vizsgálat, akiket ügyfélkapun vagy telefonon keresztül kerestek meg. A szűrővizsgálat helyszíne a Polgármesteri Hivatal, az időpontok május 9-e és 16-a.
A szűrést a Debreceni Egyetem munkatársai végzik majd. A tesztelésben való lakossági részvétel ingyenes és önkéntes, az eredményről mindenki kap értesítést.

A vizsgálatokat mozgó szűrőautók és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítik majd, annak érdekében, hogy az idősebbeknek, vagy a krónikus betegséggel küzdőknek most se kelljen elhagyni otthonaikat. A minták több mint 48,5 százalékát a Semmelweis Egyetem munkatársai gyűjtik be, míg, 20,6 százalékot a Debreceni Egyetem, 16,4 százalékot a Szegedi Tudományegyetem és további 14,3 százalékot a Pécsi Tudományegyetem munkatársaitól várnak a laborok.
A tesztelésen kizárólag a KSH által kiválasztottak és meghívottak vehetnek részt.

https://semmelweis.hu/hirek/2020/04/28/kozlemeny-orszagos-vizsgalatsorozatba-kezdenek-a-semmelweis-egyetem-vezetesevel-a-hazai-orvoskepzok/


Szigorú szabályok alkalmazásával nyit meg a hulladékudvar

2020. május 12-től a megszokott nyitvatartási rend szerint újra nyitva tart a Kazincbarcikai Mucsonyi úti Hulladékudvar. Keddtől-szombatig 8.00-16.00.

A hulladék beszállítása során az új típusú koronavírus elleni védekezés érdekében, valamint az emberélet egészségének és biztonságának megóvása céljából az alábbi óvintézkedéseknek megfelelően szíveskedjenek eljárni:

 • A hulladékudvar szolgáltatásainak igénybevétele során az ingatlanhasználó köteles a szájat és az orrot eltakaró eszközt (védőmaszk, sál, kendő) és gumikesztyűt viselni. Amennyiben valamely ingatlanhasználó ennek nem tesz eleget, a hulladékudvar kezelője jogosult a hulladék átvételét megtagadni.

 • A beszállított hulladék pakolásáról és annak a hulladékudvarban történő elhelyezéséről minden ingatlanhasználónak magának kell gondoskodnia. Ehhez határozatlan ideig a hulladékudvar kezelője segítséget nem tud biztosítani, ezért az ingatlanhasználók számára javasolt, hogy segítőt vigyenek magukkal.

 • Valamennyi szükséges adat felvételére szóban történő bediktálás útján kerül sor, a személyes iratok, okmányok átadással történő bemutatásának mellőzésével. Az adatok rögzítése során az irodába történő belépést mellőzni szükséges.

 • Az ügyintézés során az 1,5 méteres védőtávolságot szükséges betartani, ha a hulladékudvarban egyszerre több ingatlanhasználó tartózkodik. Amennyiben az 1,5 méteres távolság nem tartható, a hulladékudvar kezelője jogosult ideiglenesen a hulladékudvar kapuját bezárni, ebben az esetben az ingatlanhasználóknak sorra kerülésükig a kapun kívül kell várakozniuk.


Köszönjük, hogy figyelnek magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 7.

vigyázzunk egymásra!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma: 51 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma: 2 fő.


COVID-19 tesztgépet szerzett be Kazincbarcika Város Önkormányzata

Május 7-én érkezett meg Kazincbarcikára a QIAstat-Dx Analyzer 1.0 típusú gép, mellyel laboratóriumi körülmények között COVID-19 tesztelés is végezhető. A gép beszerzését Kazincbarcika Város Önkormányzata finanszírozta.
Kazincbarcika Város Polgármestere március eleje óta, ahogyan a vírus az országban megjelent, folyamatosan egyeztetett a városi egészségügyi intézményekkel, szakemberekkel, hogy milyen formában van lehetősége Kazincbarcikának a tesztgép beszerzésére, üzemeltetésére, valamint az  egészségügyi cégek beszállítóival az eszközök megrendelésének menetéről, lehetséges időpontjáról.
A beszerzési folyamat nagyon hosszadalmas és bonyolult volt, hiszen a magas árak mellett világszinten hiánycikknek számít a gép és a teszt is.
A tesztgépen kívül a Meishan városból érkező védőfelszerelésekből 1000 db egyszer használatos maszkot és 200 db gyorstesztet is adott át Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester.
Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy folytatódhasson a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok intézményi szűrése.
A jelenlegi, Nemzeti Népegészségügyi Központ protokollja szerint a teszteléseket meghatározott eljárásrend alapján a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. laboratóriumának munkatársai végezhetik. Stratégiai partnerségüket, szakmai együttműködésüket, segítségüket és áldozatos munkájukat ezúton is köszönjük!


Újabb adag védőfelszerelést osztott az önkormányzat

Kazincbarcika Város Önkormányzata a koronavírus elleni védekezést segítve újabb 400-400 db egyszer használatos szájmaszkot és kézfertőtlenítőt juttatott el a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság és a Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai számára.
Az egészségügyi alapellátásban 50 db védőruha, 1700 db sebészeti szájmaszk és 500 db FFP 2-es szájmaszk került kiosztásra.


Köszönjük, hogy figyelnek magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 6.

Vigyázzunk egymásra!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma: 51 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma: 1 fő.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A Magyar Kormány rendelkezései alapján május 4-étől a Pest megyén kívül eső településeken megszűnt a kijárási korlátozás, ezáltal számos, a vírusfertőzés elleni védekezést szolgáló intézkedés megszűnik. Az, hogy hirtelen visszakapjuk a veszélyhelyzeti előtti életünket, mindenki számára örömtelinek tűnik, azonban fontos tudni, hogy a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Az enyhítő rendelkezések bevezetésével a fertőzés lehetősége minden eddiginél magasabb. Ezért kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Védőruhák érkeztek Meishanból

Néhány hónappal ezelőtt a Kína Szecsuán tartományában található Meishan városa egyetértési megállapodást kötött Kazincbarcikával annak érdekében, hogy az ipari, gazdasági, kulturális kapcsolat erősödhessen. A testvérvárosi szerződés ugyan még nem jött létre, Meishan városa a koronavírus-fertőzés magyarországi megjelenését követően azonnal felajánlotta segítéségét Szitka Péter polgármesternek és Kazincbarcika lakosságának. A nagyvonalú felajánlás eredményeképpen április utolsó napjaiban tízezer darab, egyszer használatos sebészi maszk érkezett, tegnap pedig 50 db egyszer használatos védőruhát vett át Klimon István alpolgármester, mely tovább segíti a vírus elleni, helyi védekezést. A védőruhákat az egészégügyi alapellátás dolgozói használják majd fel. Köszönjük!


COVID-19 reprezentatív tesztelést kezd meg a hétvégén a Debreceni Egyetem Kazincbarcikán

Reprezentatív minta alapján, több tízezer fő bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezdett május 1-től Magyarországon a kormány megbízásából a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával négy hazai orvosképző intézmény. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.  A Semmelweis Egyetem honlapján lévő információk szerint az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, hogy mekkora a vírusfertőzöttek valós száma hazánkban, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.

A szűrővizsgálatot az ún. PCR-teszt segítségével végzik, ez a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ennek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgált személyektől, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki. 

A tesztelésen a KSH statisztikusai segítségével kiválasztott 17 778 fő meghívásos alapon vesz részt az ország egész területéről, 14 év felett minden korosztályból. A vizsgált résztvevők egy rövid kérdőívet is kitöltenek majd.

Kazincbarcikán 59 főt érint a vizsgálat, akiket ügyfélkapun vagy telefonon keresztül keresnek meg. A szűrővizsgálat helyszíne a Polgármesteri Hivatal lesz, az időpont május 9-e és 16-a. A szűrést a Debreceni Egyetem munkatársai végzik majd. A tesztelésben való lakossági részvétel ingyenes és önkéntes, az eredményről mindenki kap értesítést.

A vizsgálatokat mozgó szűrőautók és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítik majd, annak érdekében, hogy az idősebbeknek, vagy a krónikus betegséggel küzdőknek most se kelljen elhagyni otthonaikat. A minták több mint 48,5 százalékát a Semmelweis Egyetem munkatársai gyűjtik be, míg, 20,6 százalékot a Debreceni Egyetem, 16,4 százalékot a Szegedi Tudományegyetem és további 14,3 százalékot a Pécsi Tudományegyetem munkatársaitól várnak a laborok.

A tesztelésen kizárólag a KSH által kiválasztottak és meghívottak vehetnek részt.

https://semmelweis.hu/hirek/2020/04/28/kozlemeny-orszagos-vizsgalatsorozatba-kezdenek-a-semmelweis-egyetem-vezetesevel-a-hazai-orvoskepzok/


Látogathatók a parkok, közterületek, játszóterek

A Magyar Kormány döntése alapján május 4-étől ismét látogathatók a közterületek, parkok, játszóterek. A másfél méteres védőtávolság betartása itt is kötelező. Felhívjuk figyelmüket, hogy a játszótéri eszközök használata fokozottan fertőzésveszélyes még akkor is, ha az eszközök fertőtlenítés az önkormányzat folyamatosan végzi.


Jövő héten nyit a hulladékudvar Kazincbarcikán

Május 12-étől a Kazincbarcikai Múcsonyi úti Hulladékudvar (3700 Kazincbarcika, 2627/3 hrsz.) keddtől-szombatig 8.00-16.00 között tart nyitva.
A személyes kontaktus minden esetben kerülendő. Maszk és kesztyű viselése kötelező.


Hamarosan újra látogatható az Egressy Béni Városi Könyvtár

Az Egressy Béni Városi Könyvtár 2020. május 11-étől az alábbi szolgáltatásokat biztosítja az érdeklődő könyvtárhasználók részére bizonyos korlátozások és szabályok betartása mellett:

Nyitv tartás: minden hétköznap 10 és 18 óra között (keddi napon is május hónapban), szombat: 9 és 14 óra között

- A könyvtár látogatása csak dokumentum kölcsönzésre vehető igénybe.

- Az olvasótermi állomány dokumentumait NEM, a napilapokat és a folyóiratokat csak a Mezey Művész Kávézó teraszán lehet megtekinteni.

 • Alkalmanként maximum 6 db dokumentum kölcsönözhető.

 • A térítéses szolgáltatások szünetelnek (fénymásolás, nyomtatás, internet használat stb.).

 • A könyvtárlátogatás során mindenki számára kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk, valamint a kesztyű használata!

 • 10 és 12 óra között csak a 65 éven felüli használók (rajtuk kívül csak a könyvtárosok) tartózkodhatnak a könyvtár helyiségeiben.

 • A könyvtárban a könyvtárosokon kívül egyidőben maximum 5 fő tartózkodhat.

 • A használók a könyvtár előtti folyosón, a távolságtartási szabályok megtartásával várakozhatnak, esetenként az épület előtt, ha a forgalom megkívánja.

 • Egy fő maximum 30 percet tartózkodhat a könyvtárban.

 • A dokumentumok válogatása közben kötelező egymástól a másfél méter távolság megtartása.

 • A gyermekrészlegben a játszó sarok használata tilos!

 • A zökkenőmentes könyvtárhasználat érdekében a katalóguson keresztül leadott foglalások előkészítése folyamatos, melyhez a használók részéről kezdeményezett időpont egyeztetés szükséges.

 • A telefonon, e-mailen vagy a könyvtár facebook adatlapján leadott igények teljesítéséhez szintén időpont egyeztetés szükséges.

 • A „Házhoz megy a könyvtár szolgáltatás” is újraindul a mozgásukban korlátozott használók részére. 


Veres István kapta a Kazincbarcika Város Sportjáért kitüntető díjat

Száznegyvenöt éve, május 6-án rendezte a Magyar AthletikaiClub a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ennek emlékére a kormány 2000 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Sport Napját. Ez alkalomból idén a „Kazincbarcika Város Sportjáért” kitüntető díjat Veres István, a Vegyész Röplabda Club Kazincbarcika egykori játékosa kapta.

Élete szorosan összefonódott a sportággal, hiszen edzőként, vezetőedzőként szívvel-lélekkel a fiatalok pályáját egyengette. A városban nincs olyan röplabdás, akinek ne lett volna az edzője. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint azok a sportolók, akik válogatottként, vagy külföldi ösztöndíjasként folytathatták pályafutásukat. Kimagasló érdeme, hogy a kazincbarcikai röplabda az NB II-ből az NB I-es osztályba került. Veres István ma is fáradhatatlanul, a jövőért, az utánpótlás neveléséért dolgozik.

Portré cikk olvasható: https://kolorline.hu/hirek/eletmod/2020-05-06/veres-istvan-kapta-a-kazincbarcika-varos-sportjaert-kitunteto-dijat-nem-a-pacsirta-fontos-csak-a-dal


Köszönjük, hogy vigyáznak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 5.

vigyázzunk

 

Helyzetjelentés: Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma: 50 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma: 1 fő.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A Magyar Kormány rendelkezései alapján május 4-étől a Pest megyén kívül eső településeken megszűnt a kijárási korlátozás, ezáltal számos, a vírusfertőzés elleni védekezést szolgáló intézkedés megszűnik. Az, hogy hirtelen visszakapjuk a veszélyhelyzeti előtti életünket, mindenki számára örömtelinek tűnik, azonban fontos tudni, hogy a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Az enyhítő rendelkezések bevezetésével a fertőzés lehetősége minden eddiginél magasabb. Ezért kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Változott a fogászati ügyeleti rend

A COVID- 19 fertőzés szempontjából magas kockázatot jelentő beavatkozás a fog-és szájbetegségek területén a fogfúrás, csiszolás, fogkőeltávolítás. A Magyar Kormány döntése értelmében ezen beavatkozásokra kizárólag egy NEGATÍV PCR VIZSGÁLATI EREDMÉNY birtokában kerülhet sor.
Május 4-étől a fogászati ügyelet az alábbi időpontokban érhető el:
Hétfőtől-csütörtökig: 8.00-11.00, 15.00-18.00 óra, péntek: 8.00-11.00 óra.
Telefonos elérhetőség a megadott rendelési időkben: +36 48 514 800 / fogászat


Fokozatosan újraindul a járóbeteg ellátás - A Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. tájékoztatása

A Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a járóbeteg szakrendeléseken szigorú higiénés rendszabályok és a meghatározott szigorú alapelvek betartása mellett szervezi a betegek fogadását, hogy a betegek és a dolgozók biztonsága is fenntartható legyen. Az ellátások visszaindítása folyamatosan történik, melyet a szakrendelők munkatársai szerveznek. Járóbeteg rendelésre kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban lehet beteget fogadni, így a betegek előjegyzése és a behívási rendszer megszervezése időt igényel.

Előjegyzés:

Telefon:
+36 20 400 3767
+36 48 514 898

E-mail: elojegyzes@barcikakorhaz.hu

Személyesen: "S" épület-betegelőjegyzési pult


Radnóti Miklósra emlékeztünk

Kazincbarcika Város Önkormányzata nevében Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester közösen koszorúzta meg Radnóti Miklós szobrát. A magyar költő, a modern líra képviselője 1909. május 5-én született.


Lezárta az MLSZ az NBII labdarúgó bajnokságot – 14. helyen végzett a Kazincbarcika

A Magyar Labdarúgó-szövetség döntött a hazai futballélet újraindításáról, ami az NB I-re és a Magyar Kupára vonatkozik. Az alacsonyabb osztályú, szabadtéri bajnokságok nem folytatódnak. A félbemaradt bajnokságok záró táblázata alapján alakult a sorrend. Ennek értelmáben az MTK és a Budafok feljutott, a Tiszakécske és a Vác pedig kiesett, a Kazincbarcika csapata a 14. helyen végzett.


Fitt Barcika Online - Rendhagyó módon ünnepeljük idén a Magyar Sport Napját

Május 6-a a magyar sport napja. Kazincbarcikán, mint nemzeti sportvárosban évek óta hagyomány, hogy a jeles napon változatos sporteseményekkel mozgatunk meg minden korosztályt. Mivel a rendezvények bizonytalan ideig szünetelnek, így online igyekeznek a Fitt Barcika edzői sportolásra buzdítani mindenkit.

A program:

Fitt Barcika OnLine

Mozogj velünk otthon a Magyar Sport Napja alkalmából!
Like-old a Kolorcity Facebook oldalát, és sportolj a kedvenc edződdel!

2020. május 6.
10.00 Nagy Lívia: szülés utáni regenerációs torna
14.00 Sütő Ágnes: jóga 40 felett
16.00 Sepsi Klaudia: gerinctorna
17.00 Klement Mariann: fejlesztő, ügyességi gyerektorna
18.00 Sipter Imre: kick-box
Az edzések a későbbiekben is visszanézhetők, ha a megadott időpontban nem tudsz csatlakozni.

Az online videók megtekintése díjtalan.

A magyar sport napján az is kiderül majd, hogy ki kapja a „Kazincbarcika Város Sportjáért” kitüntető díjat.


Köszönjük, hogy figyelnek magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

 


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 4.

Vigyázzuk egymásra!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma: 58 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma: 1 fő.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A Magyar Kormány rendelkezései alapján május 4-étől a Pest megyén kívül eső településeken megszűnt a kijárási korlátozás, ezáltal számos, a vírusfertőzés elleni védekezést szolgáló intézkedés megszűnik. Az, hogy hirtelen visszakapjuk a veszélyhelyzeti előtti életünket, mindenki számára örömtelinek tűnik, azonban fontos tudni, hogy a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Az enyhítő rendelkezések bevezetésével a fertőzés lehetősége minden eddiginél magasabb. Ezért kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Kijárási és látogatási korlátozás van érvényben a kazincbarcikai idősellátó intézményekben

A vírus világszerte megmutatta, hogy az idősekre, főként a 65 év felettiekre nézve nagyon veszélyes, akár halálos kimenetelű, ezért most még inkább vigyázzanak szüleikre, nagyszüleikre! A kazincbarcikai bentlakásos idősellátó intézményekben szigorú kijárási és látogatási korlátozások maradtak érvényben az idősek védelme érdekében.

Továbbra is segíti az önkormányzat a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ munkatársainak bevonásával azon idősek mindennapjait, akiknek nincs a közelben hozzátartozó vagy hiányzik a segítő környezet.


Május 4-étől kötelező a maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön

 1. A közös háztartásban élők kivételével mindenki köteles a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.

 2. Május 4-étől az üzletekben és tömegközlekedési eszközökön kötelező a szájat és az orrot eltakaró eszközt (pl.: orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

 3. A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak. Felhívjuk figyelmüket, hogy a játszótéri eszközök használata fokozottan fertőzésveszélyes!


A maszkok helyes viseléséről és tisztításáról nézze meg az alábbi kisfilmeket:

 1. https://kolorline.hu/hirek/kazincbarcika/2020-04-10/moshato-fertotlenitheto-minosito-tanusitvannyal-rendelkezo-szajmaszkokat-juttat-az-onkormanyzat-minden-haztartasba-kazincbarcikan


Megmaradt a kijelölt idősáv az idősek védelme érdekében

A 65. életévét betöltött személyek az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatják. Ebben az idősávban a fent felsorolt üzletekben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag a 65 év feletti személyek tartózkodhatnak.

A Városi Piac látogathatósági rendje

 • A 65 év feletti vásárlók a Városi Piacot nyitva tartási időben 9.00 és 10.30 óra között látogathatják. Ebben az időpontban kizárólag a 65 év feletti személyek és az eladók tartózkodhatnak a piac területén.

 • A 65 év alatti vásárlók kizárólag a 9.00-10.30 óra időtartamon kívül eső nyitva tartási időben tartózkodhatnak a Városi Piac területén (kivéve az eladókat).


Kinyithatnak az üzletek, igénybevehetők a szolgáltatások

 1. Május 4-étől minden kereskedelmi egység, üzlet az eredeti nyitva tartás (veszélyhelyzet elrendelése előtt bejelentett) szerint üzemelhet.

 2. A vendéglátó üzletek: éttermek, cukrászdák, presszók, kávézók, büfék kerthelyiségeiben, teraszain az ételek, italok fogyasztása megengedett a védőtávolság betartásával, ami vendéglátó egységnél asztaltársaságonként értendő. A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével –tilos tartózkodni, kivéve az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása erejéig.

 3. Május 4-étől a szolgáltatások ismét igénybevehetők. A szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható, például: szépségszalonok, masszázsszalonok, stb.

 4. A védőtávolságok betartatásáról a kereskedelmi egység üzemeltetője köteles gondoskodni.

 5. Az általános védelmi szabályok betartása mellett, a vendégek és dolgozók biztonságát szolgáló intézkedések megtételét követően, várhatóan május 11-étől megnyit a Mezey Művész Kávézó terasza.


A buszmegállók és a közterületek fertőtlenítését végzi a Barcika Park Kft.

A kijárási korlátozás feloldását követően Kazincbarcika Város Önkormányzatának megbízásából a Barcika Park Kft. megkezdte a város azon pontjainak fertőtlenítését, ahol nagy létszámú közönségforgalom zajlik vagy a következő napokban az várható: buszmegállók, közösségi terek, padok. Időközben a MÁV fertőtlenítette a kazincbarcikai vasútállomás területét.


Korlátozásokkal tarthatók meg az esküvők, temetések, vallási közösségek szertartásai

A védőtávolság betartásával a vallási közösségek szertartásai, a polgári házasságkötések (a védőtávolság betartása a házasulandó felekre nem vonatkozik) és a temetések megtarthatók. 


Augusztus 15-éig tömegrendezvények nem tarthatók, de a sportolás lehetséges

 1. A sportrendezvények nézők nélkül, zárt kapuk között megtarthatók.

 2. A központi szabályozás értelmében a sportegyesületek által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett. A Magyar Kormány rendelkezéseit figyelembevéve Kazincbarcika Város vezetői a lakosság, a sportolók biztonságát elsődleges szempontként kezelve, a napokban dönt a sportélet, a sportolás helyi szabályairól.

 3. Jelenleg zajlik a Kazincbarcikai Fedett Uszoda éves, nagy karbantartása.

 4. Augusztus 15-éig kulturális, civil és egyéb rendezvények nem tarthatók (kivéve a fentebb felsoroltakat).


Köszönjük, hogy figyelnek magukra, egymásra!

 

Szitka Péter polgármester

Klimon István alpolgármester

 

Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. május 2.

Maradj otthon!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma: 61 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma: 0 fő.


Hamarosan megkezdődik a haltelepítés a kazincbarcikai horgásztavakba

Kazincbarcika Város Önkormányzatának megbízásából a Barcika Park Kft. a kijárási korlátozás feloldását és a hatósági bejelentést követően megkezdi a haltelepítést a Csónakázó-tóba és a Herbolyai tavakba. A május 4-étől érvényes pontytilalom alól a terület felmentést kapott, így a barcikai horgásztavakra a tilalom nem vonatkozik.


A borsodi állatvédőkkel való együttműködéssel oldotta meg az önkormányzat a kóbor állatok kérdését

Kazincbarcika Város Önkormányzata a koronavírus-járvány idején is kiemelt figyelmet fordít a városban felmerülő feladatok, problémák megoldására. A kóbor állatok befogása tekintetében komoly előrelépés történt az elmúlt hetekben. Az önkormányzat a Borsod Állatvédő Alapítvánnyal együttműködésben oldja meg a kérdést. A Kazincbarcika város közigazgatási területén befogott kóbor állatokat az alapítvány rudabányai telephelyén átveszi, azokat elhelyezi, ellátásukról, állatorvosi felügyeletükről a hatályos állatvédelmi jogszabályok szerint gondoskodik.


Május 3. Anyák napja

Az anyák napjára tekintettel a virágüzletek május 1-3. között az eredeti nyitva tartásuk szerint fogadhatják vásárlóikat. A virágüzletekben a teljes nyitva tartási idő alatt megengedett a tartózkodás, vásárlás. Anyák napján is vigyázzunk szüleinkre, nagyszüleinkre!


Rendhagyó módon ünnepeljük idén a Magyar Sport Napját

Május 6-a a magyar sport napja. Kazincbarcikán, mint nemzeti sportvárosban évek óta hagyomány, hogy a jeles napon változatos sporteseményekkel mozgatunk meg minden korosztályt. Mivel a rendezvények bizonytalan ideig szünetelnek, így online igyekeznek a Fitt Barcika edzői sportolásra buzdítani mindenkit.

A program:
Fitt Barcika OnLine


Mozogj velünk otthon a Magyar Sport Napja alkalmából!
Like-old a Kolorcity Facebook oldalát, és sportolj a kedvenc edződdel!

2020. május 6.
10.00 Nagy Lívia: szülés utáni regenerációs torna
14.00 Sütő Ágnes: jóga 40 felett
16.00 Sepsi Klaudia: hastánc
17.00 Klement Mariann: fejlesztő, ügyességi gyerektorna
18.00 Sipter Imre: kick-box
Az edzések a későbbiekben is visszanézhetők, ha a megadott időpontban nem tudsz csatlakozni.

Az online videók megtekintése díjtalan.

A magyar sport napján az is kiderül majd, hogy ki kapja a „Kazincbarcika Város Sportjáért” kitüntető díjat.


Köszönjük, hogy figyelnek magukra, egymásra.

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. május 1.

Maradj otthon!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma: 57 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma: 0 fő.


Május 4-étől kötelező a maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön

 1. A közös háztartásban élők kivételével mindenki köteles a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságottartani.

 2. Május 4-étől az üzletekben és tömegközlekedési eszközökön kötelező a szájat és az orrot eltakaró eszközt (pl.: orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

 3. A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak. Felhívjuk figyelmüket, hogy a játszótéri eszközök használata fokozottan fertőzésveszélyes!

A maszkok helyes viseléséről és tisztításáról nézze meg az alábbi kisfilmeket:
https://kolorline.hu/hirek/kazincbarcika/2020-04-10/moshato-fertotlenitheto-minosito-tanusitvannyal-rendelkezo-szajmaszkokat-juttat-az-onkormanyzat-minden-haztartasba-kazincbarcikan


Megmarad a kijelölt idősáv az idősek védelme érdekében

A 65. életévét betöltött személyek az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatják. Ebben az idősávban a fent felsorolt üzletekben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag a 65 év feletti személyek tartózkodhatnak.

A Városi Piac látogathatósági rendje

 • A 65 év feletti vásárlók a Városi Piacot nyitva tartási időben 9.00 és 10.30 óra között látogathatják. Ebben az időpontban kizárólag a 65 év feletti személyek és az eladók tartózkodhatnak a piac területén.

 • A 65 év alatti vásárlók kizárólag a 9.00-10.30 óra időtartamon kívül eső nyitva tartási időben tartózkodhatnak a Városi Piac területén (kivéve az eladókat).


Kinyithatnak az üzletek, igénybevehetők a szolgáltatások

 1. Május 4-étől minden kereskedelmi egység, üzlet az eredeti nyitva tartás (veszélyhelyzet elrendelése előtt bejelentett) szerint üzemelhet.

 2. A vendéglátó üzletek: éttermek, cukrászdák, presszók, kávézók, büfék kerthelyiségeiben, teraszain az ételek, italok fogyasztása megengedett a védőtávolság betartásával, ami vendéglátó egységnél asztaltársaságonként értendő.. A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével –tilos tartózkodni, kivéve az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása erejéig.

 3. Május 4-étől a szolgáltatások ismét igénybevehetők. A szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható, például: szépségszalonok, masszázsszalonok, stb.

 4. A védőtávolságok betartatásáról a kereskedelmi egység üzemeltetője köteles gondoskodni.


Korlátozásokkal tarthatók meg az esküvők, temetések, vallási közösségek szertartásai

A védőtávolság betartásával a vallási közösségek szertartásai, a polgári házasságkötés (a védőtávolság betartása a házasulandó felekre nem vonatkozik) és temetés megtartható. 


Augusztus 15-éig tömegrendezvények nem tarthatók, de a sportolás lehetséges

 1. A sportrendezvények nézők nélkül, zárt kapuk között megtarthatók.

 2. A sportegyesületek által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.

 3. Augusztus 15-éig kulturális, civil és egyéb rendezvények nem tarthatók (kivéve a fentebb felsoroltakat).


Május 3-án Anyák napja – A virágüzletek nyitvatartása a hétvégén

Az anyák napjára tekintettel a virágüzletek május 1-3. között az eredeti nyitvatartásuk szerint fogadhatják vásárlóikat. A virágüzletekben a teljes nyitvatartási idő alatt megengedett a tartózkodás, vásárlás.


A vírus világszerte megmutatta, hogy mindenkit elérhet, de a szépkorúak vannak a legnagyobb veszélyben. Épp ezért MINDANNYIAN miattuk maradunk otthon, mert szeretnénk vigyázni szüleinkre, nagyszüleinkre.

AZ OTTHONMARADÁS AZT JELENTI, HOGY NEM MEGYÜNK KI A LAKÁSBÓL.

Köszönjük, hogy figyelnek magukra, egymásra, és ezért otthon maradnak.

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. április 29.

Maradj orrhon!


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. április 28.

Maradj otthon/

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma: 55 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma: 0 fő.


Lezárult a bentlakásos idősellátó intézmények dolgozóinak és lakóinak tesztelése Kazincbarcikán

Kazincbarcika Város Polgármesterének döntése alapján 1000 db COVID-19 gyorstesztet szerzett be Kazincbarcika Város Önkormányzata. Ezáltal megkezdődött a városi idősellátó intézmények dolgozóinak és lakóinak szűrése. A múlt héten Szitka Péter polgármester 300 db tesztet adott át dr. Bássler Beátának, a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. orvosigazgatójának, hogy a laboratórium munkatársai megkezdhessék a munkát. Az I.-II. sz. Idősek Otthona, az Időskorúak Gondozóháza lakóinak és dolgozóinak tesztelése is lezárult, mindannyiuk esetében negatív az eredmény. A Muskátli Nyugdíjasház esetében szintén minden teszt negatív eredményt mutatott (ld. április 27-i közlemény). A szigorú intézkedések betartása az idősek védelme érdekében továbbra is kiemelt feladat az intézményeknél.


Leállítja a fűtést a Barcika Szolg Kft., a szolgáltatás további igénybevételére írásos kérelem alapján május 15-éig van lehetőség

Mivel a napi átlaghőmérsékletek az elmúlt hétvégén és e hét elején meghaladták a szolgáltatási szerződésekben rögzített értékeket, a Barcika Szolg Kft. 2020. 04. 29-én szerdán leállítja a fűtésszolgáltatást Kazincbarcika távhőszolgáltatással ellátott épületeiben. Azok a társasházak, melyek továbbra is igénybe kívánják venni ezt a szolgáltatást, társasházi képviselőjük útján jelezhetik igényüket írásban, meghatározva abban a szolgáltatás leállításának napját, amely legkésőbb 2020. május 15-e lehet.

A fentiek egyaránt igazak az intézményekre és egyéb felhasználókra is.

Az írásbeli igényeket az alábbi elérhetőségeken juttathatják el:
- 3700 Kazincbarcika, Liget u. 2. sz levél útján,
- Faxon a 06-48/512-166-os számra,
- E-mailben a tavho@barcikaszolg.hu; titkarsag@barcikaszolg.hu címek valamelyikére küldve.


Az önkormányzat a Borsod Állatvédő Alapítvánnyal való együttműködés révén oldja meg a kóbor állatok kérdését

Kazincbarcika Város Önkormányzata a koronavírus-járvány idején is kiemelt figyelmet fordít a városban felmerülő feladatok, problémák megoldására. A kóbor állatok befogása tekintetében komoly előrelépés történt az elmúlt hetekben. Az önkormányzat a Borsod Állatvédő Alapítvánnyal együttműködésben oldja meg a kérdést. A Kazincbarcika város közigazgatási területén befogott kóbor állatokat az alapítvány rudabányai telephelyén átveszi, azokat elhelyezi, ellátásukról, állatorvosi felügyeletükről a hatályos állatvédelmi jogszabályok szerint gondoskodik.


A vírus világszerte megmutatta, hogy mindenkit elérhet, de a szépkorúak vannak a legnagyobb veszélyben. Épp ezért MINDANNYIAN miattuk maradunk otthon, mert szeretnénk vigyázni szüleinkre, nagyszüleinkre.

AZ OTTHONMARADÁS AZT JELENTI, HOGY NEM MEGYÜNK KI A LAKÁSBÓL.

Köszönjük, hogy figyelnek magukra, egymásra, és ezért otthon maradnak.

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. április 27.

Maradj otthon!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma: 56 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma: 1 fő.


Megkezdődött az idősellátó intézmények dolgozóinak és lakóinak tesztelése Kazincbarcikán

Kazincbarcika Város Polgármesterének döntése alapján 1000 db COVID-19 gyorstesztet szerzett be Kazincbarcika Város Önkormányzata. Ezáltal megkezdődött a városi idősellátó intézmények dolgozóinak és lakóinak szűrése. A múlt héten Szitka Péter polgármester 300 db tesztet adott át dr. Bássler Beátának, a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. orvosigazgatójának, hogy a laboratórium munkatársai megkezdhessék a munkát. A Muskátli Nyugdíjasház bentlakói, a dolgozók és a szerződéses jogviszonyban álló orvos tesztelése is lezárult, mindannyiuk esetében negatív az eredmény.


Szigorú intézkedésekkel zajlik a városi érettségi, a ballagások idén elmaradnak
Kazincbarcika Város Polgármestere minden érettségizőnek, pedagógusnak maszkot juttat el

Kazincbarcika Város Polgármesterének döntése értelmében egyszer használatos maszkkal segíti az önkormányzat a koronavírus elleni védekezést az írásbeli érettségi vizsgákon. A pedagógusok és a diákok egyaránt célszerű, ha viselik, ezáltal sokkal kisebb az esély a megfertőződésre.

Több bejáratot is használnak majd a Surányiban

Az Ózdi SZC Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma emelt szintű vizsgaközpont is, ahol például angol nyelvből az iskola tanulóin kívül plusz 82 érettségiző fog írásbelizni. Lombeczkiné Budai Margit igazgatóhelyettes tájékoztatása szerint négy végzős osztály több mint 70 tanulója készül a vizsgára. A koronavírus-járvány terjedésének lelassítása érdekében a szabályokat és az óvintézkedéseket betartva 10, erre a célra elkülönített tanteremben tervezik a vizsgákat, ahol egyszerre maximum 9-10 tanuló fog tartózkodni, a diákok több bejáraton keresztül közelíthetik meg az iskolát, és a Kréta-rendszer segítségével előre kiküldik az érintett érettségizőknek, hogy melyik terembe kell menniük, ezzel is elkerülve a csoportosulásokat. Az emelt szintű angol érettségi tekintetében az adott napon csaknem 20 tanteremben, több mint 150 diák lesz jelen a vizsgán. Az iskola ígérete szerint külön fognak figyelni a kézfertőtlenítésre, a bejáratoknál és a termekben is elhelyeznek erre alkalmas készítményeket.

Nem kell külsős pedagógus segítségét igénybe venni a Szaléziben

A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban 4 végzős osztály 116 tanulója fog majd vizsgázni. Erre a célra 12-13 termet jelöltek ki, a diákok felügyeletét házon belül meg tudják majd oldani. Az intézmény diákjait itt is előzetesen értesítik majd, hogy ki melyik teremben kap helyet, amit a kézfertőtlenítés után azonnal meg kell keresni és elfoglalni. A termeket már be is rendezték, úgy, hogy a diákok között meglegyen a másfél méteres távolság. Balla Árpád igazgató tájékoztatása szerint egy helyi gyógyszertártól 100 db maszkot is kaptak, így lesz lehetőségük a diákoknak is és a pedagógusoknak is használni ezeket kiegészítve az önkormányzattól kapottakkal.

Maszk és kesztyű az Irinyiben

Az Irinyi János Oktatási Központ 5 végzős osztálya 149 fővel készül az idei írásbeli vizsgákra. Győri Ágnes igazgatóhelyettes összefoglalta az intézkedéseket, miszerint 15-16 teremben zajlik majd az írásbeli. Ebben az intézményben is több bejáraton keresztül érkezhetnek a tanulók az érettségire, a tantermeket pedig a kötelező kézfertőtlenítés után foglalhatják el. Az iskolában is úgy alakították ki a termeket, hogy a diákok között meglegyen a másfél méteres távolság. A fenntartó hozzájárulásával és saját forrásból maszkokat és kesztyűket vásároltak, ezt egészíti majd ki az önkormányzat által biztosított maszk, így kérik a felügyelő pedagógusokat és a diákokat, hogy használják is azokat.

Fertőtlenítették a tantermeket a Don Boscoban

Molnár-Gál Béla, a Don Bosco Általános Iskola, Szakközépiskola, Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy az intézményben 22 fő fog írásbeli érettségizni. A tanulókat 3 teremben fogják majd szétültetni. Molnár-Gál Béla kiemelte, hogy az érintett tantermeket már fertőtlenítették, így minden adott a vizsgák megtartásához.

Kisebb csoportokban engedik csak haza a diákokat a Deákból

Az Ózdi SZC Deák Ferenc Szakképző Iskolája és Művészeti Szakgimnáziuma is készül az írásbeli érettségi vizsgákra. Az intézményben 2 végzős osztály 31 fővel vág neki a megmérettetésnek. Az intézkedések részeként különösen ügyelnek a fertőtlenítők, folyékony szappanok, kéztörlők kihelyezésére a mosdókban, emelte ki Mészáros Gáborné igazgató. Az érettségiző diákokat a terembeosztásról a Kréta-rendszeren előzetesen értesítik, így a csoportosulások megelőzhetőek lesznek. A termekben fertőtlenítik majd a padokat, székeket, az ajtók kilincseit, a vizsgák végén arra is nagy hangsúlyt fordítanak, hogy a tanulókat ötösével engedjék csak haza és arra kérik majd őket, hogy telefonon, vagy más egyéb módon osszák meg egymással a vizsgák tapasztalatait, ne pedig az iskola előtt csoportosulva.

Legfontosabb érettségi vizsgaidőpontok:

 • május 4. 9 óra: Magyar nyelv és irodalom

 • május 5. 9 óra: Matematika

 • május 6. 9 óra: Történelem

 • május 7. 9 óra: Angol nyelv

 • május 8. 9 óra: Német nyelv

 • május 21-ig bezárólag zajlik majd a többi tantárgy érettségije, utoljára spanyol és olasz nyelvből

A középszintű írásbeli érettségiket május 22-26-án lehet megtekinteni és észrevételezni, az emelt szintűeket pedig május 28-a és 29-e között. Az egyedileg eldöntött szóbeli vizsgák időpontja június 4-e és 16-a között lesz.


Elmarad a Majális Kazincbarcikán

A sokak által közkedvelt városi Majális a koronavírus-járvány miatt elmarad.


A vírus világszerte megmutatta, hogy mindenkit elérhet, de a szépkorúak vannak a legnagyobb veszélyben. Épp ezért MINDANNYIAN miattuk maradunk otthon, mert szeretnénk vigyázni szüleinkre, nagyszüleinkre.

AZ OTTHONMARADÁS AZT JELENTI, HOGY NEM MEGYÜNK KI A LAKÁSBÓL.

Köszönjük, hogy figyelnek magukra, egymásra, és ezért otthon maradnak.

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. április 26.

Maradj Otthon


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. április 24.

Maradj otthonT

 

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma: 66 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma: 2 fő.


Ezen a héten is több száz védőeszközt osztott az önkormányzat

Húsvét hétvégéjén összesen 26.000 db, háztartásonként 2 db mosható, fertőtleníthető, minősítő tanúsítvánnyal rendelkező textil szájmaszkot juttatott el az önkormányzat a város lakosságának. Az otthoni, egyéni védekezésben való segítségnyújtáson túl a Kazincbarcika Város Önkormányzatának fenntartásában lévő intézmények védőeszköz ellátása folyamatos. Ezen a héten ismételten több száz darab egyszerhasználatos maszk és kézfertőtlenítő áll rendelkezésre ezekben a létesítményekben, valamint az orvosi alapellátásban. Ezen intézményi kört kibővítve az önkormányzat a Kazincbarcika Rendőrkapitányság és a Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség dolgozói számára is juttatott el 400-400 db maszkot és kézfertőtlenítést, segítve ezzel az ott dolgozók fertőzés elleni védekezését.


Köszönet a rendőröknek– Ma van a Rendőrség Napja

Kazincbarcika Város Önkormányzata, megköszönve áldozatos munkájukat, a Rendőrség Napja alkalmából tisztelettel köszönti a  Kazincbarcikai Rendőrkapitányság valamennyi dolgozóját.


Tündik Csaba r. alezredes kapta a Kazincbarcika Város Közbiztonságáért posztumusz díjat

Kazincbarcika Város Képviselő-testülete Kazincbarcika Város Közbiztonságáért kitüntető díjat adományoz évente egyszer azoknak a kazincbarcikai személyeknek vagy közösségeknek, akik a város közrendje, közbiztonsága fenntartásának, jobbításának érdekében kiemelkedő színvonalú munkát végeznek, vagy rendkívüli helyzetekben kimagasló teljesítményt nyújtva eredményesen állnak helyt. Idén a szakmai kuratórium javaslata alapján a képviselő-testület a posztumusz díjat Tündik Csaba r. alezredesnek, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság néhai bűnügyi osztályvezetőjének ítélte oda.

https://kolorline.hu/hirek/kazincbarcika/2020-04-24/kazincbarcika-varos-kozbiztonsagaert-dij-szemelyesen-mutatott-peldat


A hétvégén tilos a közterületek látogatása

2020. április 25-én 00.00 órától április 26. éjfélig lezárásra kerülnek Kazincbarcika Város kiemelt közterületei, mint a Fő tér (Fő téri játszótér és a Polgármesteri Hivatal előtti terület), a Herbolyai-tó és környéke, a Csónakázó-tó és környéke, a Völgy Park, valamint az Eötvös tér. A hétvégén a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság és a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet munkatársai vegyes párosokban fokozott ellenőrzéseket végeznek. Köszönjük, hogy megértik, az emberi élet és egészség a legfontosabb, és ezért betartják a szabályokat.


A Városi Piac látogathatósási rendje

Kazincbarcika Város Polgármestere a Városi Piac kereskedői és a 65 év alatti lakosok kérésére az alábbi intézkedéseket hozta meg annak érdekében, hogy megakadályozhatók legyenek a csoportosulások, és ezzel megelőzhető legyen a fertőzés-veszély:

 • A 65 év feletti vásárlók a Városi Piacot nyitva tartási időben 9.00 és 10.30 óra között látogathatják. Ebben az időpontban kizárólag a 65 év feletti személyek és az eladók tartózkodhatnak a piac területén.

 • A 65 év alatti vásárlók kizárólag a 9.00-10.30 óra időtartamon kívül eső nyitva tartási időben tartózkodhatnak a Városi Piac területén (kivéve az eladókat).

 • Kazincbarcika Város Polgármestere arra kéri a Városi Piac kereskedőit és látogatóit, segítsék a védekezést azzal, hogy egyidőben maximum 20 fő vásárló tartózkodik a kereskedőkön, eladókon kívül a piac területén és betartják, betartatják az 1.5 méteres távolságot


Polgármesteri ajánlás a kereskedelmi egységek számára

Kazincbarcika Város Polgármestere továbbra is nyomatékosan arra kéri a városban működő kereskedelmi egységek, különös tekintettel a nagyobb élelmiszerüzletek, boltok üzemeltetőit, hogy a munkatársaik és a vásárlóik egészségének megőrzése érdekében tartsák be az alábbi szabályokat:

 • korlátozzák az üzletben, egyidőben jelenlévő vásárlók számát: az üzletben lévő vevőtér méretének figyelembevételével határozzák meg, hogy egyidőben hány fő vásárló lehet jelen az 1.5 méteres távolság betartásával (ajánlott: 7m2/fő),

 • a nagyobb élelmiszerüzletek lehetőség szerint minden második, egymástól távoleső pénztárat üzemeltessék, hogy a vásárlók minél távolabb álljanak egymástól,

 • a pénztáraknál ellenőrizzék a vásárlók közti 1.5 méteres távolság betartását,

 • rendszeresen fertőtlenítsék a bevásárolókocsik és kézi kosarak felületeit,

 • tegyék kötelezővé dolgozóik számára a maszk és a kesztyű viseletét,

 • az intézkedésekről és korlátozásokról az üzlet bejáratánál tájékoztassák a vásárlókat.

A vásárlók számára javasolt, hogy a vásárlás során

 • hordjanak maszkot,
 • szigorúan tartsák be az 1.5 méteres távolságot,
 • a lehető legrövidebb idő alatt végezzék el a vásárlást,
 • lehetőség szerint bankkártyával fizessenek.

Köszönjük megértésüket és türelmüket!


A vírus világszerte megmutatta, hogy mindenkit elérhet, de a szépkorúak vannak a legnagyobb veszélyben. Épp ezért MINDANNYIAN miattuk maradunk otthon, mert szeretnénk vigyázni szüleinkre, nagyszüleinkre.

AZ OTTHONMARADÁS AZT JELENTI, HOGY NEM MEGYÜNK KI A LAKÁSBÓL.

Köszönjük, hogy figyelnek magukra, egymásra, és ezért otthon maradnak.

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. április 23.

Maradj otthon!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma: 75 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma: 2 fő.


Megkezdődik a kazincbarcikai idősellátó intézmények lakóinak és dolgozóinak szűrése

A Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával folytatott egyeztetéseket követően Kazincbarcika Város Önkormányzata részéről átadásra került 300 db COVID-19 gyorsteszt, ezáltal a kórház laboratóriumi dolgozói a holnapi napon megkezdik az idősellátó intézmények lakóinak és munkatársainak szűrését.


Tízezer egyszer használatos, sebészi maszk érkezett Meishanból

Néhány hónappal ezelőtt a Kína Szecsuán tartományában található Meishan városa egyetértési megállapodást kötött Kazincbarcikával annak érdekében, hogy az ipari, gazdasági, kulturális kapcsolat erősödhessen. A testvérvárosi szerződés ugyan még nem jött létre, Meishan városa a koronavírus-fertőzés magyarországi megjelenését követően azonnal felajánlotta segítéségét Szitka Péter polgármesternek és Kazincbarcika lakosságának. A nagyvonalú felajánlás eredményeképpen tízezer darab, egyszer használatos sebészi maszk érkezett meg, mely tovább segíti a vírus elleni, helyi védekezést.


A fogyatékkal élőket is segíti az önkormányzat

A fogyatékossággal élő emberek védelmében kérjük Kazincbarcika Város lakosait, hogy amennyiben lakókörnyezetükben segítségre szoruló fogyatékossággal élő személy él, jelezzék a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ alábbi elérhetőségein:
Tel: 48/413-545
E-mail: kincsem.napkozi@kszszk.hu


Hétvégén ismét tilos lesz a közterületek látogatása

2020. április 25-én 00.00 órától április 26. éjfélig lezárásra kerülnek Kazincbarcika Város kiemelt közterületei, mint a Herbolyai-tó és környéke, a Csónakázó-tó és környéke, a Völgy Park, valamint az Eötvös tér. A hétvégén a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság és a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet munkatársai vegyes párosokban fokozott ellenőrzéseket végeznek majd. Köszönjük, hogy megértik, az emberi élet és egészség a legfontosabb, és ezért betartják a szabályokat.


A vírus világszerte megmutatta, hogy mindenkit elérhet, de a szépkorúak vannak a legnagyobb veszélyben. Épp ezért MINDANNYIAN miattuk maradunk otthon, mert szeretnénk vigyázni szüleinkre, nagyszüleinkre.

AZ OTTHONMARADÁS AZT JELENTI, HOGY NEM MEGYÜNK KI A LAKÁSBÓL.

Köszönjük, hogy figyelnek magukra, egymásra, és ezért otthon maradnak.

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. április 21.

Maradj otthon!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma:75 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma 1 fő.


Egressy Bénire emlékeztünk

Egressy Béni 1814. április 21-én született Sajókazincon. Kazincbarcika Város Önkormányzata nevében Klimon István alpolgármester a jeles nap alkalmából a Fő téren található mellszobornál emlékezett meg a zeneszerző, író, városunk híres szülöttjének születésnapjáról.


Környezetbarát, köztéri tisztítógépet vásárol az önkormányzat

Közterületek tisztítására és fertőtlenítésére alkalmas ipari tisztítógép beszerzése mellett döntött Kazincbarcika Város Önkormányzata. A Karcher típusú eszköz laboratóriumban végzett tesztjei pozitívnak bizonyulnak a hőálló baktériumok, vírusok ellen. Szintén laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy a 60 Celsius fokot meghaladó hőkezelés inaktiválja, a gép gőznyomása, a közel 100 fokos gőzhőmérséklet 99.99%-os biztonsággal pusztítja el a vírust.


A vírus világszerte megmutatta, hogy mindenkit elérhet, de a szépkorúak vannak a legnagyobb veszélyben. Épp ezért MINDANNYIAN miattuk maradunk otthon, mert szeretnénk vigyázni szüleinkre, nagyszüleinkre.

AZ OTTHONMARADÁS AZT JELENTI, HOGY NEM MEGYÜNK KI A LAKÁSBÓL.

Köszönjük, hogy figyelnek magukra, egymásra, és ezért otthon maradnak.

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. április 20.

Maradj otthon


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. április 19.

Maradj otthon%

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma: 73 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma: 0 fő.


Köszönjük, hogy betartják a szabályokat! Az emberi élet és egészség a legfontosabb!

2020. április 18-án 00.00 órától április 19. éjfélig lezárásra kerültek Kazincbarcika Város kiemelt közterületei, mint a Herbolyai-tó és környéke, a Csónakázó-tó és környéke, a Völgy Park, valamint az Eötvös tér. A hétvégén a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság és a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet munkatársai vegyes párosokban fokozott ellenőrzéseket végeznek. Köszönjük, hogy megértik, az emberi élet és egészség a legfontosabb, és ezért betartják a szabályokat.


Változik a Városi Piac látogatási rendje

Kazincbarcika Város Polgármestere a Városi Piac kereskedői és a 65 év alatti lakosok kérésére az alábbi intézkedéseket hozza meg annak érdekében, hogy megakadályozhatók legyenek a csoportosulások, és ezzel megelőzhető legyen a fertőzés-veszély:

 • A 65 év feletti vásárlók a Városi Piacot nyitva tartási időben 9.00 és 10.30 óra között látogathatják. Ebben az időpontban kizárólag a 65 év feletti személyek és az eladók tartózkodhatnak a piac területén.

 • A 65 év alatti vásárlók kizárólag a 9.00-10.30 óra időtartamon kívül eső nyitva tartási időben tartózkodhatnak a Városi Piac területén (kivéve az eladókat).


Polgármesteri ajánlás a kereskedelmi egységek számára

Kazincbarcika Város Polgármestere arra kéri a városban működő kereskedelmi egységek, különös tekintettel a nagyobb élelmiszerüzletek, boltok üzemeltetőit, hogy a munkatársaik és a vásárlóik egészségének megőrzése érdekében tegyék meg az alábbi intézkedéseket:

 • az üzletben lévő vevőtér méretének figyelembevételével határozzák meg, hogy egyidőben hány fő vásárló lehet jelen az 1.5 méteres távolság betartásával (ajánlott: 7m2/fő),

 • a nagyobb élelmiszerüzletek lehetőség szerint minden második, egymástól távoleső pénztárat üzemeltessék, hogy a vásárlók minél távolabb álljanak egymástól,

 • a pénztáraknál ellenőrizzék a vásárlók közti 1.5 méteres távolság betartását,

 • rendszeresen fertőtlenítsék a bevásárolókocsik és kézi kosarak felületeit,

 • tegyék kötelezővé dolgozóik számára a maszk és a kesztyű viseletét,

 • az intézkedésekről és korlátozásokról az üzlet bejáratánál tájékoztassák a vásárlókat.

Amennyiben a kormány felhatalmazása lehetővé teszi a polgármesterek kijárási korlátozással összefüggő szigorítási lehetőségeit, úgy a következő hétvégén ezen intézkedések kötelező érvényűvé válhatnak.

A vásárlók számára javasolt, hogy a vásárlás során

 • hordjanak maszkot,

 • szigorúan tartsák be az 1.5 méteres távolságot,

 • a lehető legrövidebb idő alatt végezzék el a vásárlást,

 • lehetőség szerint bankkártyával fizessenek.

Köszönjük megértésüket és türelmüket!


A vírus világszerte megmutatta, hogy mindenkit elérhet, de a szépkorúak vannak a legnagyobb veszélyben. Épp ezért MINDANNYIAN miattuk maradunk otthon, mert szeretnénk vigyázni szüleinkre, nagyszüleinkre.

AZ OTTHONMARADÁS AZT JELENTI, HOGY NEM MEGYÜNK KI A LAKÁSBÓL.

Köszönjük, hogy figyelnek magukra, egymásra, és ezért otthon maradnak.

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Hétvégén lezárásra kerülnek a kiemelt közterületek Kazincbarcikán

közterületek látogatása tilos

 

2020. április 18-án 00.00 órától április 19. éjfélig lezárásra kerülnek Kazincbarcika Város kiemelt közterületei, mint a Herbolyai-tó és környéke, a Csónakázó-tó és környéke, a Völgy Park, valamint az Eötvös tér.

Így ezek a helyszínek ezen a hétvégén sem látogathatók. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság és a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet munkatársai vegyes párosokban fokozott ellenőrzéseket végeznek majd. A korlátozás megszegőivel szemben a 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet 9. § (2) bekezdésében meghatározott pénzbírság (5.000-500.000) összege szabható ki.


 

Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. április 17.

Maradj otthon!

 

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma: 85 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma: 0 fő.


Hétvégén lezárásra kerülnek a kiemelt közterületek Kazincbarcikán

2020. április 18-án 00.00 órától április 19. éjfélig lezárásra kerülnek Kazincbarcika Város kiemelt közterületei, mint a Herbolyai-tó és környéke, a Csónakázó-tó és környéke, a Völgy Park, valamint az Eötvös tér. Így ezek a helyszínek ezen a hétvégén sem látogathatók. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság és a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet munkatársai vegyes párosokban fokozott ellenőrzéseket végeznek majd. A korlátozás megszegőivel szemben a 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet 9. § (2) bekezdésében meghatározott pénzbírság (5.000-500.000) összege szabható ki.


Menzaigénylés a beiratkozás ideje alatt

A 2020/2021-es tanévre a Pollack Mihály Általános Iskolába és kazincbarcikai tagintézményeibe beiratkozó azon gyermekek részére, akik az iskolai étkeztetést igénybe kívánják venni, már letölthető a menzaigénylési lap: ITT

A vészhelyzetre tekintettel kérjük a Tisztelt Szülőket, hogy lehetőség szerint a gyermek kitöltött menzaigénylési lapját a személyes kontaktus elkerülésével online módon, a kozetkeztetes@kazincbarcika.hu e-mail címre küldjék el 2020. május 15-ig.

Ha ez nem megoldható, akkor csütörtökönként 14.00-17.00 óra között az az Építők útja 15. földszinti pénztárában is leadhatják menzaigénylésüket.


Elmaradt térítési díjak befizetése

2020. április 23-ától csütörtökönként 14.00-17.00 óra között lehetőség nyílik az elmaradt általános iskolai és óvodai térítési díjak befizetésére a szülők által már megszokott helyen, az Építők útja 15. földszinti pénztárában.


A vírus világszerte megmutatta, hogy mindenkit elérhet, de a szépkorúak vannak a legnagyobb veszélyben. Épp ezért MINDANNYIAN miattuk maradunk otthon, mert szeretnénk vigyázni szüleinkre, nagyszüleinkre.

AZ OTTHONMARADÁS AZT JELENTI, HOGY NEM MEGYÜNK KI A LAKÁSBÓL.

Köszönjük, hogy figyelnek magukra, egymásra, és ezért otthon maradnak.

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. április 16.

Maradj otthon

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma: 81 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma: 0 fő.


Védőmaszkok a lakosságnak

Kazincbarcika Város Önkormányzata minden kazincbarcikai háztartásba 2 db mosható, fertőtleníthető, minősítő tanúsítvánnyal rendelkező védőmaszkot juttatott el. Ezáltal 26.000 db textil maszk segíti az otthoni, egyéni védekezést a koronavírus ellen.
Abban az esetben, ha Ön valamilyen oknál fogva nem kapta meg az önkormányzat levelét postaládájába, átveheti a Család-és Gyermekjóléti Szolgálatnál (Építők u. 17.) Kérjük, kerüljék a csoportosulást az átvételkor!
A maszk helyes viseléséről és a fertőtlenítés menetéről szóló kisfilmeket az alábbi linken tekinthetik meg:
https://kolorline.hu/hirek/kazincbarcika/2020-04-10/moshato-fertotlenitheto-minosito-tanusitvannyal-rendelkezo-szajmaszkokat-juttat-az-onkormanyzat-minden-haztartasba-kazincbarcikan


Stratégiai partnerek támogatása

Nagy öröm számunkra, hogy a veszélyhelyzet idején is számíthatunk kiemelt, stratégiai partnereinkre. A Wanhua Borsodchem Zrt. 5000 db, az Alteo Nyrt. 1500 db egyszer használatos sebészi maszkkal segítette városunkat a vírus elleni védekezésben. Támogatásukat ezúton is köszönjük.


Érettségi (forrás: MTI)

A kormány döntése alapján kizárólag írásbeli érettségi vizsgákat szerveznek a koronavírus járvány miatt május 4-től. A döntés értelmében azoknak lesz lehetőségük érettségit tenni, akiknek a továbbtanulás miatt erre szükségük van, ez mintegy 83 ezer diákot érint. A mostani vizsgaidőszakban előrehozott vizsgákra nem lesz mód. A vizsgákat várhatóan mintegy két hét alatt bonyolítják le.
Az írásbeli vizsgákat úgy kell megszervezni, hogy egy teremben tíznél több diák nem tartózkodhat majd, és a másfél méteres távolságot is be kell tartani. Szóbeli csak azon tárgyaknál lehet, ahol nincs lehetőség írásbelit tartani, ez 3178 diákot érint. Senkinek sem kötelező érettségi tenni, ha valaki úgy dönt, most nem vizsgázik, erre ősszel lehetősége lesz. Ebben az esetben a jövő évi felvételi eljárásba tud bekapcsolódni.


Hétvégén ismét tilos lesz a kiemelt közterületek látogatása

Az önkormányzatok e hét szombatjára és vasárnapjára ismét megkapják azt a jogi lehetőséget a kormánytól, hogy saját maguk szabályozzák a közterület-használat rendjét. Ennek értelmében Kazincbarcika Város kiemelt közterületei, mint a Herbolyai-tó és környéke, a Csónakázó-tó és környéke, a Völgy Park, valamint az Eötvös tér nem látogatható.


A vírus világszerte megmutatta, hogy mindenkit elérhet, de a szépkorúak vannak a legnagyobb veszélyben. Épp ezért MINDANNYIAN miattuk maradunk otthon, mert szeretnénk vigyázni szüleinkre, nagyszüleinkre.

AZ OTTHONMARADÁS AZT JELENTI, HOGY NEM MEGYÜNK KI A LAKÁSBÓL.

Köszönjük, hogy figyelnek magukra, egymásra, és ezért otthon maradnak.

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. április 15.

Maradj otthon!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma: 87 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma: 0 fő.


Védőmaszkok a lakosságnak

Kazincbarcika Város Önkormányzata minden kazincbarcikai háztartásba 2 db mosható, fertőtleníthető, minősítő tanúsítvánnyal rendelkező védőmaszkot juttat el. A maszkok terjesztése szombat óta zajlik, várhatóan április 15-én, szerdán már minden háztartásba eljut. Ezáltal 26.000 db textil maszk segíti az otthoni, egyéni védekezést a koronavírus ellen.

A maszk helyes viseléséről és a fertőtlenítés menetéről a KolorTV munkatársai készítettek rövid filmeket, melyeket az alábbi linken tekinthetnek meg.
https://kolorline.hu/hirek/kazincbarcika/2020-04-10/moshato-fertotlenitheto-minosito-tanusitvannyal-rendelkezo-szajmaszkokat-juttat-az-onkormanyzat-minden-haztartasba-kazincbarcikan


Helyi adók

A helyi adók befizetésének határideje Szitka Péter polgármester javaslatára április 30-ig meghosszabbításra került.


Karbantartás az uszodában

Március 14-én a Kazincbarcikai Fedett Uszoda is bezárta kapuit. Az éves, korábban nyáron zajló, nagy karbantartást az önkormányzat kérésére a Barcika Art Kft. előrébb hozta, hogy a járványveszély elmúltával minél hamarabb igénybe lehessen venni a vizes szolgáltatásokat. A megváltott bérletek érvényességi ideje a leállás hosszának teljes időtartamával meghosszabbodik.


Lezárult a Diákolimpia (a Magyar Diáksport Szövetség közleménye)

A Magyar Diáksport Szövetség vezetése a Diákolimpia® 2019/2020. tanévi versenysorozatát - összhangban a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szóló Kormány rendeletben foglaltakkal - 2020. március 11. napjával befejezettnek nyilvánítja.

A döntés értelmében:

• a 2019/2020. tanévi Diákolimpia® keretében meghirdetett, a Magyar Diáksport Szövetség rendezésében megvalósított versenyek 2020. március 11. napjával lezárultak, ezt követően a versenyrendszer egyes szintjein (körzeti, megyei, valamint országos) verseny nem rendezhető;

• a 2019/2020. tanévi Diákolimpia® keretében kizárólag a fenti határidőig elért eredmények érvényesek a versenyrendszer érintett szintjén, azok alapján a versenyrendszer magasabb (különösen az országos) szintjén további eredmények nem kerülnek megállapításra (diákolimpiai bajnok illetve további helyezettek hirdetésére nem kerül sor);

• a 2019/2020. tanévi Diákolimpia® keretében kizárólag a fenti határidőig megrendezett országos döntőben elért eredmények tekintendők érvényesnek; a Magyar Diáksport Szövetség kizárólag ezen országos döntők eredménye alapján állít ki igazolást a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012. (XII.29.) Korm. rendelet szerint járó, a felsőoktatási felvételi eljárás során érvényesíthető többletpontok vonatkozásában;

• további Diákolimpia® versenyek (különösen az országos döntők) nem kerülnek megrendezésre későbbi időpontban sem, azok nem kerülnek elhalasztásra a 2020/2021. tanévre;

• a 2019/2020. tanévi Diákolimpia® Versenykiírás 2020. március 11. napjával hatályát veszti, az abban szereplő határidők és időpontok nem érvényesek. Egyúttal az MDSZ haladéktalanul kezdeményezi az érintett országos sportági szakszövetségek, sportági szövetségek irányába, hogy az általuk rendezendő Diákolimpia® versenyek tekintetében is a fentiek szerint járjanak el.


A vírus világszerte megmutatta, hogy mindenkit elérhet, de a szépkorúak vannak a legnagyobb veszélyben. Épp ezért MINDANNYIAN miattuk maradunk otthon, mert szeretnénk vigyázni szüleinkre, nagyszüleinkre.

AZ OTTHONMARADÁS AZT JELENTI, HOGY NEM MEGYÜNK KI A LAKÁSBÓL.

Köszönjük, hogy figyelnek magukra, egymásra, és ezért otthon maradnak.

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. április 14.

Maradj otthon!

Helyzetjelentés

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Edelényi Járási Hivatal tájékoztatása alapján Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma: 87 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma: 0 fő.


Védőmaszkok a lakosságnak

Kazincbarcika Város Önkormányzata minden kazincbarcikai háztartásba 2 db mosható, fertőtleníthető, minősítő tanúsítvánnyal rendelkező szájmaszkot juttat el. A maszkok terjesztése szombat óta zajlik, várhatóan április 15-éig minden háztartásba eljut. Ezáltal 26 000 db textilmaszk segíti az otthoni, egyéni védekezést a koronavírus ellen.

Részletes információk: https://kolorline.hu/hirek/kazincbarcika/2020-04-10/moshato-fertotlenitheto-minosito-tanusitvannyal-rendelkezo-szajmaszkokat-juttat-az-onkormanyzat-minden-haztartasba-kazincbarcikan


Rágcsálóirtás

Az önkormányzat április 14-étől Kazincbarcika város településén belül teljes rágcsálóirtást végez. A településen belül kihelyezésre kerülő rágcsálóirtó dobozokhoz, irtószerfűzérekhez hozzányúlni tilos és veszélyes.

Részletes információk: https://kolorline.hu/hirek/kazincbarcika/2020-04-14/lakossagi-tajekoztato-ragcsaloirtasrol


Sportpályázat

A veszélyhelyzet és az otthoni karantén alatt sem állhat le a sport támogatása. Az önkormányzat idén is segíti a kazincbarcikai székhelyű sportegyesületek munkáját. A pályázatok benyújtási határideje április 28.

A pályázat letölthető: https://kolorline.hu/hirek/kazincbarcika/2020-04-01/palyazati-felhivas-sportegyesuleteknek


A vírus világszerte megmutatta, hogy mindenkit elérhet, de a szépkorúak vannak a legnagyobb veszélyben. Épp ezért MINDANNYIAN miattuk maradunk otthon, mert szeretnénk vigyázni szüleinkre, nagyszüleinkre.

AZ OTTHONMARADÁS AZT JELENTI, HOGY NEM MEGYÜNK KI A LAKÁSBÓL.

Kérjük, a jó idő ellenére, kerüljék a csoportos összejöveteleket, találkozókat mind zárt térben, mind szabadtéren!

Köszönjük, hogy figyelnek magukra, egymásra, és ezért otthon maradnak.

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. április 12.

Maradjon otthon!

Tilos a közterületek látogatása Kazincbarcikán
Mosható, fertőtleníthető, minősítő tanúsítvánnyal rendelkező szájmaszkokat juttat az önkormányzat minden háztartásba Kazincbarcikán


Mosható, fertőtleníthető, minősítő tanúsítvánnyal rendelkező szájmaszkokat juttat az önkormányzat minden háztartásba Kazincbarcikán

Maszk

A COVID-19 koronavírus igazolt formában 2020. március 4-én ütötte fel a fejét Magyarországon. A bejelentést követően sorra teltek meg vásárlókkal a gyógyszertárak, drogériák, a szájmaszkok és egyéb fertőtlenítőszerek néhány nap alatt teljesen kifogytak, és azóta is hiánycikkek vagy csak korlátozott számban kaphatók, ha egyáltalán kaphatók.

Kazincbarcika Város Önkormányzata sok esetben a kormánydöntéseket megelőzve hozta meg a legfontosabb lakosságvédelmi intézkedéseit. A városi intézményekkel, hatóságokkal, cégekkel folyamatos az együttműködés, ez idáig hatékony a védekezés. Az elsődleges cél a lakosság védelme és a segítése, a lehető legsikeresebb védekezés megszervezése és annak feltételeinek biztosítása.

Intézkedések: https://kolorline.hu/kazincbarcikai-tajekoztatok

 • A következő napokban, amikor a legnehezebb időszak várhat ránk, az önkormányzat minden kazincbarcikai háztartásba két darab, mosható, minősítő tanúsítvánnyal rendelkező szájmaszkot juttat el. Az önkormányzat fontosnak tartja a maszkok pontos használatára vonatkozó előírások betartását és a minőségi követelményeknek való megfelelést, azaz kizárólag olyan védőeszközt kívánunk eljuttatni a háztartásokba, amely tanúsítvánnyal rendelkezik, és valóban megfelel a fertőzés elleni védekezéshez, a lakosság egészségének megőrzéséhez. – nyilatkozta Szitka Péter polgármester.

A maszkok beszerzése a kazincbarcikai telephelyű Lindström Kft. közreműködésével a pécsi Rovitex Kft.-től történik. A maszkok leragasztott borítékban érkeznek meg a postaládákba, a borítékon a város logóját találják majd meg, a feladó Kazincbarcika Város Önkormányzata lesz. A terjesztés több napon keresztül zajlik majd, várhatóan április 11-étől 15-éig.

A Lindström egy 170 éves, finn tulajdonú cég, munkaruha és munkavédelmi ruha gyártásával, kezelésével foglalkozik. Munkavédelmi ruháik nagy részét egészségügyi termékek teszik ki: orvosi-és nővér köpenyek, nadrágok. A termékek többségét Magyarországon, Kazincbarcikán gyártják, itt szabják, varrják, csomagolják és innen juttatják el vevőiknek.

A nagymúltú cég rendkívül fontosnak tartja a várossal, a Kazincbarcikán élőkkel való jó kapcsolatot, kiemelt figyelmet fordít a városvezetőkel való együttműködésre, így mindent megtesz annak érdekében, hogy a számos helyről érkező rendelések legyártása előtt az önkormányzati megrendelésnek tegyen eleget, ezzel is védve a barcikai lakosokat, elősegítve a koronavírus elleni védekezést.

 • A vállalatunk alapvetően nem szájmaszkok gyártásával foglalkozik, viszont ebben az időszakban a városvezetés és a nagyobb partnereink is megkerestek minket a felmerült egészségügyi védőfelszerelések gyártása kapcsán. Igyekszünk minden megrendelésnek, igénynek eleget tenni. A legnagyob problémát a vilagszintű alapanyag -és kellékhiány okozza, de mivel nemzetközi cég vagyunk, könnyebben találunk megoldást.- nyilatkozta Lengyel Péter, a Lindström Kft. ügyvezetője.

 • Bízunk benne, hogy a tevékenységet a járványügyi helyzetben is tudja majd folytatni a cég, esetlegesen állami védelmet is kapnak annak érdekében, hogy az egészségügyi termékeket tovább tudják gyártani a helyi és országos védekezéshez. – mondta Klimon István alpolgármester.

Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj Otthon!
„Az otthonmaradás azt jelenti, hogy nem megyünk ki a lakásból.”


Mire jó a maszk, mitől véd?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatása alapján a szájmaszk használata azoknak javasolt, akik légúti fertőzés tüneteit mutatják: köhögés, tüsszögés. Ezáltal kisebb a lehetősége, hogy megfertőznek másokat. A maszk fő feladata a fertőzés, a betegség továbbadásának megakadályozása. 100%-os védelmet nem nyújt, kizárólag akkor hatékony a védekezésben, ha rendszeres kézmosás és kézfertőtlenítés mellett, körültekintően alkalmazzuk.

Hogyan használjuk helyesen a maszkot?

 1. A maszk felvétele előtt tisztítsuk meg, fertőtlenítsük a kezeinket!

 2. A maszkot úgy helyezzük fel, hogy a szánkat és az orrunkat is eltakarja! Ne legyen rés az arc és a maszk között!

 3. Amint a maszk benedvesedik vagy a hordási idő, maximum 4 óra eltelik, feltétlenül mossuk és vasaljuk ki!

 4. A maszk viselésekor ne nyúljunk az arcbőrünkhöz, szemünkhöz, amennyiben lecsúszik, a maszk érintésével helyezzük vissza a megfelelő helyre, mert a vírus ilyen esetben leginkább a szennyezett kezünkről jut a nyálkahártyáinkra.


Kezelési útmutató:

Az első használat előtt mossuk ki, fertőtlenítsük és vasaljuk át!
Anyagösszetétel: 100% pamut (orvosi felhasználásra alkalmas, alacsony allergiakockázattal rendelkező technikai textília).
A maszk egészségügyi célra készült, gázok és gőzök ellen nem nyújt védelmet!

 Javasolt mosási hőmérséklet: 60-80oC

 Maximális mosási hőmérséklet: 90 oC

 Mosási ciklusszám: maximum 50 mosás

 Vasalás: 100-200oC-on

 Centrifugázható és szárítógépben használható

 Vegyi tisztításra alkalmas

 Gőzfertőtlenítésre mindkét oldalán alkalmas

 Sterilizálás autoklávban: MSZ 4209:2011 szabvány szerint (120oC/25 perc)

Köszönjük, hogy vigyáznak magukra és egymásra, és ezért otthon maradnak.

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


RENDKÍVÜLI HÍR – Tilos a közterületek látogatása Kazincbarcikán

Tilos a közterületek látogatása

 

A koronavírus-járvány elleni leghatékonyabb védekezés, ha kerüljük a fizikai kontaktusokat, amikor csak tehetjük, otthon maradunk, kizárólag szükséges esetekben hagyjuk el otthonunkat. A kazincbarcikaiak védelme érdekében a katasztrófavédelemről szóló törvény és a 95/2020.(IV. 9.) Korm. rendelet felhatalmazása alapján Kazincbarcika közigazgatási területén az alábbi közterületek látogatásának tilalmát rendelem el.

2020. április 10. 12.00 órától - április 13. éjfélig Kazincbarcika közigazgatási területén tilos a pihenőparkok látogatása, ezen belül is kiemelten a Völgy-park, a Csónakázó-tó és környéke, a Herbolyai-tó és környéke, valamint az Eötvös tér és környéke. 

A korábban meghozott lakosságvédelmi intézkedések továbbra is érvényben maradnak (ld. www.kolorline.hu/koronavirus), így különös tekintettel a városi játszótéri eszközök használatának tilalmára, amely erre az időszakra is fennáll. 

A fenti rendelkezések betartása kapcsán egyeztetést folytattam a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság vezetőjével, és arra kértem, hogy a rendőrség szerezzen érvényt a korlátozásokról szóló döntésemnek. A Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészetet a rendőrség munkájának támogatására kértem.

A korlátozás megszegőivel szemben a 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet 9. § (2) bekezdésében meghatározott pénzbírság (5.000-500.000) összege szabható ki.

Tudom, hogy intézkedésem népszerűtlen lehet, kényelmetlenséget okozhat, azonban a járvány terjedésének megfékezése most nehéz döntéseket tesz szükségessé.

Kazincbarcika Város Önkormányzata nevében

Szitka Péter polgármester

 


Az önkormányzat minden kazincbarcikai háztartásba 2 db maszkot juttat el

maszk

Kazincbarcika Város Önkormányzata minden kazincbarcikai háztartásba 2 db mosható, fertőtleníthető, minősítő tanúsítvánnyal rendelkező szájmaszkot juttat el.

Szitka Péter polgármester videóüzenete:


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. április 8.

Maradj otthon!

A pedagógiai szakszolgálat tájékoztatása új szolgáltatásokról


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. április 7.

Maradj otthon!

Helyzetjelentés

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Edelényi Járási Hivatal tájékoztatása alapján Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma: 42 fő.
Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma: 1 fő.

Fogászati ügyelet

A Húsvéti ünnepek alatt a fogászati ügyeleti rend nem változik.

2020.04.10. Nagypéntek 8:00-10:00
2020.04.13. Húsvét hétfő 8:00-10:00
2020.04.15. 16:00-18:00
2020.04.17. 8:00-10:00

A fogorvosok akut eseteket látnak el, ügyeletet tartanak és sürgősségi ellátást végeznek hétfőn 8.00-10.00, szerdán 16.00-18.00, pénteken 8.00-10.00 óra között.


JEGYVISSZAVÁLTÁS

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Tompeti és Barátai produkció elmarad, a Kassai Thália Színház Légy jó mindhalálig előadását, Prof. dr. Bagdy Emőke, Pszichofitness: kacagj, kocogj, lazíts, érints, segíts! című előadását, a Zorán koncertet, valamint a Hadart Színház Oscar című előadását későbbi időpontra halasztjuk.

ÚJ (TERVEZETT) IDŐPONTOK:

Móricz Zsigmond, Kocsák Tibor, Miklós Tibor: Légy jó mindhalálig musical, a Kassai Thália Színház vendégjátéka
Kazincbarcika, Egressy Béni Művelődési Központ
2020. június 08. (hétfő) 19:00 óra - Thália bérlet
2020. június 09. (kedd) 19:00 óra - Múzsa bérlet

Prof. Dr. Bagdy Emőke - Pszichofitness: kacagj, kocogj, lazíts, érints, segíts! című előadása
Kazincbarcika, Egressy Béni Művelődési Központ
2020. június 10. (szerda) 18:00 óra

Hadart Színház: Oscar
Kazincbarcika, Egressy Béni Művelődési Központ
2020.  június
A pontos időpontról a későbbiekben tájékoztatjuk a látogatókat.

Zorán-koncert
Kazincbarcika, Egressy Béni Művelődési Központ
2020. október 22. 19:00 óra

A már megvásárolt belépőjegyek az új előadásnapra érvényesek maradnak, illetve felmerülő igény esetén a megvásárolt belépőjegyek és voucherek visszaválthatóak.

Online:

 • amennyiben nyomtatott (print) jegyet vásárolt: e-mailben küldje meg a az info@kolorcity.hu e-mail-címre a

  • jegy/jegyek vonalkód–azonosítóját,

  • pontos számlázási adatokat:

   • név,

   • cím,

   • bankszámlaszám,

   • vásárlás időpontja,

   • jegyár,

   • telefonszám,

   • e-mail-cím

 

 • amennyiben online, a www.kolorcity.hu weboldalon vásárolt jegyet: a vásárlást követően, e-mailben küldje meg az infi@kolorcity.hu e-mail-címre az

  • e-mail formájában megkapott vouchert/vouchereket

  • pontos számlázási adatokkal:

   • név,

   • cím,

   • bankszámlaszám,

   • vásárlás időpontja,

   • jegyár,

   • telefonszám,

   • e-mail-cím.


Személyesen:
az Egressy Béni Művelődési Központ (3700 Kazincbarcika, Fő tér 5.) jegypénztárában a következő napokon, az alábbi nyitvatartási időben:
2020. április 8. (szerda) 09:00-17:00-ig
2020. április 9. (csütörtök) 09:00-17:00-ig


A koronavírus elleni védekezés leghatékonyabb formája az emberi, fizikai kontaktok megszüntetése, vagyis ha otthon maradunk. Ez az egyetlen megoldás, hogy biztosan megvédjük magunkat és a családunkat.

A vírus világszerte megmutatta, hogy mindenkit elérhet, de a szépkorúak vannak a legnagyobb veszélyben. Épp ezért MINDANNYIAN miattuk maradunk otthon, mert szeretnénk vigyázni szüleinkre, nagyszüleinkre.

AZ OTTHONMARADÁS AZT JELENTI, HOGY NEM MEGYÜNK KI A LAKÁSBÓL.

Kérjük, a jó idő ellenére, kerüljék a csoportos összejöveteleket, találkozókat mind zárt térben, mind szabadtéren!

Köszönjük, hogy figyelnek magukra, egymásra, és ezért otthon maradnak.

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Maradj otthon! – Legeltetési tilalom és ebzárlat

Maradj otthon

Kazincbarcika illetékességi területén is legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendelt el a megyei kormányhivatal 2020. április 5-25. között.

Ebzárlat:

- tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;

- kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;

- a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

- Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező

 1. vadászebek,

 2. a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,

 3. a katasztrófa-mentő ebek,

 4. a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a fent foglalt korlátozás alól.

- Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszabbítása esetén sem tarthat kilencven napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a járási főállatorvos határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.

- Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

- A rókák orális immunizálása 2020. évi tavaszi kampány keretében történő ebzárlat elrendelése az adott település kijelölt helyszínére és időpontjára szervezett, ún. összevezetéses oltás megtartását fentnevezett időszak vonatkozásában nem tiltja.

- A települések sűrűn lakott részein nem történik vakcina kiszórás, a külterületi/külvárosi zöldterületeken azonban igen.


Legeltetési tilalom:

- a szarvasmarhák, bivalyok, juhok, kecskék, lovak, szamarak, öszvérek és sertések legeltetését a lakott településen belül az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától számított 500-1000 méteren belül kell megszervezni,

- bármely állatfajba tartozó állatok vándorolva történő legeltetése tilos,

- az állandóan legelőn tartott húshasznú szarvasmarha-állományok legeltetését – az állomány nagyságától függően – 10-20 hektáros területre kell korlátozni.

- Tilos a legelő területén, vagy a lakott területen kívül működő állattartó telepek körül a pásztorebek, terelő kutyák használata.


Veszettség elleni védőoltás beadása

A koronavírus-járvány megelőzésének egyik leghatékonyabb módja, ha otthon maradunk, csak a legindokoltabb esetben megyünk bárhová. Ez az állattartókra is ugyanúgy vonatkozik, mint bárki másra. Éppen ezért a szokásos márciusi, közterületre meghirdetett csoportos veszettség elleni védőoltás akció az idén elmaradt, a kazincbarcikai állatorvosokkal az oltással vagy sürgős esetekkel kapcsolatban előzetesen telefonon egyeztessenek.


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. április 5.

Maradj otthon!

Helyzetjelentés: A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Edelényi Járási Hivatal tájékoztatása alapján Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló, vagyis hatósági házi karanténban lévő személyek száma: 22 fő.

Járványügyi elkülönítés (fertőző beteg otthonában történő elkülönítése) alatt álló személyek száma: 1 fő.

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 64 és 66. paragrafusa tesz különbséget a járványügyi megfigyelés és elkülönítés fogalmai között. A vírusos megbetegedések megállapítása nem egy egzakt és rövid folyamat, erre vonatkozóan a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendje ad bővebb iránymutatást a szakembereknek.

Az iránymutatást itt olvashatják:
https://www.nnk.gov.hu/index.php/component/content/article/140-koronavirus-tajekoztatok/567-eljarasrend-a-2020-evben-azonositott-uj-koronavirussal-kapcsolatban-2020-03-16?Itemid=135


Lemondanak képviselői keretükről a választókerületi képviselők

Szitka Péter polgármester javaslatára a lakosság által megválasztott, választókerületi képviselők: Klimon István, Harda Attila, Bukó Géza, Pásztor László, Molnár Zoltán, Riespler Pál, Lövey Zoltán, Pétervári György, dr. Pásztor Gábor, dr. Perjési Zsolt lemondanak a költségvetésben rendelkezésre álló képviselői keretükről, hogy a helyi koronavírus-járvány elleni védekezést további 14 millió forint átcsoportosításával tudják segíteni.

A koronavírus elleni védekezés leghatékonyabb formája az emberi, fizikai kontaktok megszüntetése, vagyis ha otthon maradunk. Ez az egyetlen megoldás, hogy biztosan megvédjük magunkat és a családunkat.

A vírus világszerte megmutatta, hogy mindenkit elérhet, de a szépkorúak vannak a legnagyobb veszélyben. Épp ezért MINDANNYIAN miattuk maradunk otthon, mert szeretnénk vigyázni szüleinkre, nagyszüleinkre.

AZ OTTHONMARADÁS AZT JELENTI, HOGY NEM MEGYÜNK KI A LAKÁSBÓL.

Kérjük, a jó idő ellenére, kerüljék a csoportos összejöveteleket, találkozókat mind zárt térben, mind szabadtéren!

Köszönjük, hogy figyelnek magukra, egymásra, és ezért otthon maradnak.

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. április 3.

Maradj otthon

Bizonyos feltételek mellett mentesülnek az önkormányzati tulajdonú üzletek bérlői a bérleti díj megfizetése alól

Beiskolázás a 2020/2021-es tanévben


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. április 2.

maradj otthon

Változik a Kazincbarcikai Összevont Óvodák, az Angyalkert Görögkatolikus Óvoda, valamint a Irinyi János Református Oktatási Központ - Eszterlánc Óvodájának 2020/2021. nevelési évre vonatkozó beiratkozási rendje


Maradjon otthon! – Rendeljen házhoz helyi vállalkozóktól!

Házhoz viszik

Egy menüpontban megtalál minden városi lehetőséget

A leghatékonyabb védekezés a koronavírus-fertőzés ellen, ha otthon maradunk. Az otthonmaradás betartása mellett elkerülhetetlen, hogy bizonyos termékekre, szolgáltatásokra szükségünk legyen. 
A megfelelő higiéniai szabályok betartásával a házhozszállítás biztonságos.
A Kolorline legújabb menüpontjával segítünk Önnek, hogy egy helyen megtalálja a kiszállítást is végző helyi vállalkozásokat, szolgáltatókat. 

Kazincbarcika Város Önkormányzata a “Házhoz visszük” akció keretén belül a kolorline.hu oldalon, a házhozszállítás menüben lehetőséget biztosít a helyi vállalkozásoknak az ingyenes megjelenéshez.

Ezzel megkönnyíti a kazincbarcikai vásárlók életét is, hiszen egy oldalon szinte minden termék, szolgáltatás megtalálható, amire szükségük lehet.

Nincs más dolga, csak kiválasztani az Önnek leginkább kedvező ajánlatot, és házhoz viszik a kívánt termékeket.

Segítse Ön is rendelésével a helyi vállalkozókat a munkahelyek megtartásában és a bevételek fenntartásában!

www.kolorline.hu/hazhozszallitas


Maradjon otthon! Házhoz visszük!

Házhoz visszük!

Kazincbarcika Város Önkormányzata a “Házhoz visszük” akciójával összehozza a helyi vállalkozásokat és a kazincbarcikai vásárlókat.

A koronavírus-fertőzés ellen a leghatékonyabb módon a személyes, csoportos találkozások számának csökkentésével védekezhetünk.

Ezért HÁZHOZ VISSZÜK! Felhívásunkkal és a kolorline.hu új menüpontjával, ahol minden vállalkozást, szolgáltatást, terméket, melyek házhoz szállíthatók vagy online végezhetők, egy helyen talál majd meg, igyekszünk segíteni a helyi vállalkozókat a munkahelyek megtartásában, a bevételek fenntartásában, a termékeik népszerűsítésében.

Regisztráljon és mutassa be termékeit, szolgáltatásait a város lakóinak!

A regisztráció és a megjelenés ingyenes.

REGISZTRÁCIÓ ITT!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Maradj otthon! – 2020. március 28.

Maradj otthon! március 28.

A koronavírus elleni védekezés leghatékonyabb formája az emberi, fizikai kontaktok megszüntetése, vagyis, ha otthon maradunk. Ez az egyetlen megoldás, hogy biztosan megvédjük magunkat és a családunkat.

A vírus világszerte megmutatta, hogy mindenkit elérhet, de a szépkorúak vannak a legnagyobb veszélyben. Épp ezért MINDANNYIAN miattuk maradunk otthon, mert szeretnénk vigyázni szüleinkre, nagyszüleinkre.
AZ OTTHONMARADÁS AZT JELENTI, HOGY NEM MEGYÜNK KI A LAKÁSBÓL.

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött nincs. Senki nem került elszállításra kórházi karanténba, hatósági házi karanténban jelenleg 10 fő tartózkodik.
A következő napokban jelentős létszámnövekedés lehetséges a házi karantén tekintetében, mivel a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozata értelmében minden külföldről érkező állampolgár esetében (pl. kamionsofőrök), akik nem fertőzöttek, kötelező elrendelni a hatósági házi karantént, igazolt fertőzés esetén kórházi karantént.


Járványügyi kórház – Semmelweis Kórház (Miskolc)

A Semmelweis Kórház (Csabai kapu 9-11. szám alatt) járványkórházzá történő átalakítása teljes körűen megtörtént. A kórház teljes ágykapacitása rendelkezésre áll a betegek ellátására. Az intenzív részleget kibővítették, ennek megfelelően külön lélegeztető központot alakítottak ki az esetlegesen lélegeztetésre szoruló betegek számára és a gyermekek esetében is elkülönített lélegeztetési részleg áll rendelkezésre. A telephelyen található műtőkapacitást átalakították és felszerelték annak megfelelően, hogy a jövőben kizárólag a COVID-19 vírusfertőzött betegek ellátása itt történhessen meg, szinte valamennyi műtétes szakma esetében. A kórház működtetési infrastruktúráját megerősítették és minden eddiginél szigorúbb beléptetési rendszert vezettek be annak érdekében, hogy az intézmény területén csakis és kizárólag az arra kijelölt szakszemélyzet, valamint az oda irányított betegek tartózkodjanak. – olvasható a megyei kórház igazgatójának közleményében.


Idősek védelme

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ jelenleg 65 fő olyan idős embert segít a 140 fő ellátottan kívül a bevásárlásban, gyógyszerfelíratásban és beszerzésben, étkeztetésben, akiknek nincs a közelben hozzátartozó vagy hiányzik a segítő környezet.

A Magyar Kormány által meghozott korlátozások a szépkorúak számára:

 1. A 65 év felettiek élelmiszerboltba (beleértve a piacot is) és gyógyszertárba 9.00-12.00 óra között mehetnek.
 2. A 65 év alattiak reggel 9 óráig vagy 12 óra után mehetnek élelmiszerüzletbe (beleértve a piacot is), gyógyszertárba.

A korlátozások betartása mindenkinek saját érdeke, de hatósági ellenőrzések is várhatók.


Éttermi ételek csak elvitelre:

A március 27-én közzétett kormányrendelet értelmében az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban történő helyszíni fogyasztás tilos, ételeket elvitelre lehet vásárolni.


Kérjük, a jó idő ellenére, kerüljék a csoportos összejöveteleket, találkozókat mind zárt térben, mind szabadtéren.

Köszönjük, hogy figyelnek magukra, egymásra, és ezért otthon maradnak.

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: MARADJON OTTHON! 2020. március 23.

Maradj Otthon!

A LEGNEHEZEBB NAPOK MÉG HÁTRA VANNAK

Az elmúlt egy hét intézkedései Kazincbarcikán

A koronavírus elleni védekezés leghatékonyabb formája az emberi, fizikai kontaktok megszüntetése, vagyis ha otthon maradunk. Ez az egyetlen megoldás, hogy biztosan megvédjük magunkat és a családunkat.

A vírus világszerte megmutatta, hogy mindenkit elérhet, de a szépkorúak vannak a legnagyobb veszélyben. Épp ezért MINDANNYIAN miattuk maradunk otthon, mert szeretnénk vigyázni szüleinkre, nagyszüleinkre.

AZ OTTHONMARADÁS AZT JELENTI, HOGY NEM MEGYÜNK KI A LAKÁSBÓL.


Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött nincs. Senki nem került elszállításra kórházi karanténba, hatósági házi karanténban jelenleg 10 fő tartózkodik.


Járványügyi kórház kijelölése (nem önkormányzati hatáskör)

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kijelölte a vidéki járványügyi kórházakat. Az ország keleti régiójából a gyanús eseteket a miskolci Semmelweis Kórházba szállítja az Országos Mentőszolgálat, a Kazincbarcikán és a térségben élőket itt tesztelik a vírusra, és igazolt fertőzés esetén itt kezdődik meg az ellátásuk. Első lépésként 15 izolált ágyat biztosítottak lélegeztetésre szoruló betegek számára, illetve ötven ágyat a gyanús esetek megfigyelésére.


A hatékony védekezés érdekében Kazincbarcika Város Önkormányzata a hatáskörébe tartozó ügyek, szolgáltatások és intézmények tekintetében az alábbi intézkedéseket hozta, valamint a nem hatáskörébe tartozó témákban az alábbi tájékoztatásokat tette közzé:

Óvodai ellátás:

 • Előzetesen minden szülővel telefonon egyeztetve 2020. március 16ától a Kazincbarcikai Összevont Óvodák és minden tagintézménye bezárt. Teljeskörű fertőtlenítés történt minden épületben, kizárólag a gyermekfelügyelet biztosított.

 • Március 17-étől egy helyszínen, a Mesevár Tagóvodában van lehetőség a gyermekfelügyelet igénybevételére, kizárólag azon gyermekek részére, akiknek a szüleik semmilyen formában nem tudják megoldani a felügyeletet. Az átlag létszám 3 fő, étkezést jóval több fő igényel.

 • Az óvodában a megfelelő óvintézkedéseket figyelembe véve vigyáznak a gyermekekre az óvodapedagógusok. A napi fertőtlenítésen kívül minden pénteken 17 órától teljeskörű fertőtlenítést rendelt el Kazincbarcika Város Önkormányzata.

 • Az óvónénik infokommunikációs eszközök segítségével tartják a kapcsolatot óvodásaikkal és szüleikkel. Ötleteket adnak, játékos feladatokat, meséket, dalokat osztanak meg velük, hogy még színesebben, tartalmasabban teljenek gyermekeink otthoni mindennapjai.

 • A rendkívüli helyzet ideje alatt, heti rendszerességgel terveznek az óvodapedagógusok a www.barcikaicimborak.hu honlapon a szülőkkel megosztani olyan linkeket, amelyek segítik őket a gyermekeikkel együtt eltölthető szabadidő kellemesé és hasznossá tételében.

 • Az egyházi fenntartású óvodák zárva vannak: Angyalkert Görögkatolikus Óvoda, IJROK (Eszterlánc) Óvoda. Jelenleg nem mutatkozik igény a gyermekfelügyeletre. Amennyiben ilyen jellegű igény a későbbiekben felmerül a szülők részéről, mindkét óvoda rendelkezésre áll és biztosítja a felügyeletet. (nem önkormányzati hatáskör)


Szociális ellátás:

 • Március 17-étől a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ központi irányítása, Család-és Gyermekjóléti Központja és Szolgálata kizárólag ügyeleti szolgáltatást biztosít.

 • A szociális étkeztetés folyamatosan biztosított.

 • A Kincsem Napközi és az Idősek Klubja határozatlan időre bezárt.

 • Korlátozások léptek életbe a hajléktalanellátás esetében: látogatási tilalom, korlátozott ki-és beléptetés.


Bölcsődei ellátás:

 • Az I. és II. számú Bölcsőde, előzetesen egyeztetve a szülőkkel, 2020. március 16-ától bezárt, az intézményeket fertőtlenítették.

 • A bölcsődei gyermekfelügyelet az I.sz. Bölcsődében biztosított, kizárólag azon gyermekek részére, akiknek a szüleik semmilyen formában nem tudják megoldani a felügyeletet. Jelenleg 3-4 fő veszi igénybe.


Idősek védelme:

 • A koronavírus-fertőzés a szépkorúakra a legveszélyesebb. Egészségük védelme érdekében a legbiztonságosabb, ha otthonukban töltik az elkövetkezendő időszakot. Akiknek nincs a közelben hozzátartozójuk, vagy hiányzik a segítő környezet, ezáltal nem megoldott legalapvetőbb szükségleteik kielégítése, annak Kazincbarcika Város Önkormányzata a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ szolgáltatásain keresztül segítséget nyújt: bevásárlás, gyógyszerkiváltás, étkezés biztosítása. Az ellátásokról részletesen érdeklődni lehet az alábbi elérhetőségeken Pásztor Józsefné intézményegység-vezetőnél 6.00-20.00 óra között:
  e-mail: etkeztetes-hazisegitseg@kszszk.hu
  telefon: 48/512-468
  Március 22-éig 10 fő jelezte igényét a szolgáltatásra.

 • Március 9-étől látogatási és kijárási tilalom került bevezetésre a bentlakásos idősellátó intézményekben.


Hivatalos, önkormányzati ügyek intézése

 • A Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatalban az ügyfélfogadás határozatlan ideig szünetel.

 • Születési és halotti anyakönyvi kivonatok kiállítására, valamint lakossági anyakönyvi ügyintézésre csütörtökönként 14-17 óra között van lehetőség.

 • A Polgármesteri Hivatalban tartandó házasságkötéseken a házasulandó feleken kívül legfeljebb 5 fő vendég jelenléte engedélyezett.

 • Halaszthatatlan bejelentések megtételére az elektronikus ügyintézési felület, a www.kazincbarcika.hu – Közügyek – Önkormányzat – Polgármesteri hivatal – elektronikus ügyintézés útvonalon érhető el.

 • Az egyéb hivatali ügyintézéssel kapcsolatos kérelmeket is elektronikus úton, illetve postai úton lehet benyújtani a Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatalhoz.

 • A Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatal egyes osztályainak e-mail elérhetőségét a www.kazincbarcika.hu weboldalon megtalálhatják, illetve írásban bejelentést tehetnek a hivatal@kazincbarcika.hu e-mail-címen.


Részletfizetési kötelezettség felfüggesztése

Szitka Péter polgármester javaslatára az önkormányzat által értékesített lakások vételár, valamint a lakásvásárláshoz nyújtott kamatmentes támogatások havi törlesztő részleteinek fizetési kötelezettsége december 31-éig felfüggesztésre került.


Helyi adók befizetése:

Az adócsekkek a napokban kerültek/kerülnek kézbesítésre. Szitka Péter polgármester kérésére a fizetési határidő április 30-ig meghosszabbításra került.


Játszótéri eszközök használatának betiltása

A fizikai kontaktusok megelőzése érdekében a csoportosulások kerülendők.

Március 18-ától tilos a játszótéri eszközök használata Kazincbarcikán, mivel azok fokozottan fertőzésveszélyesek.

A tiltás megszegése esetén maximum 200.000 Ft pénzbüntetés szabható ki.


Maradj otthon – home office elrendelése

 • Az önkormányzati cégek, intézmények dolgozói csökkentett munkaidőben, lehetőség szerint otthonról dolgoznak (amennyiben a munkakör megengedi), ügyfélfogadás nincs.

 • A WanhuaBorsodchem Zrt. vezérigazgatójával egyeztetve a vállalatnál is elindult az otthoni munkavégzés azokban az adminisztratív jellegű munkakörökben, ahol ez megoldható.


Fertőtlenítés, védőfelszerelés

Kazincbarcika Város Önkormányzata a hatáskörébe tartozó intézmények, szolgáltatások, cégek tekintetében már március elején elrendelte a folyamatos fertőtlenítést, és kötelezte a dolgozókat a szigorú higiéniai szabályok betartására. A védőfelszerelések minden önkormányzati intézménynél, cégnél rendelkezésre állnak, és a további eszközök, fertőtlenítő szerek beszerzése folyamatos.

A Kazincbarcikai Mentőállomás dolgozóit az önkormányzat egy mosó-szárítógéppel ajándékozta meg azért, hogy a szennyezett ruhákat ne kelljen hazavinniük a „Bajtársaknak”.


Temetkezés

A kazincbarcikai ravatalozó épülete bezárásra került. A sír melletti temetkezéseken kérjük, hogy a lehető legszűkebb családi körben vegyenek részt, a lehető legrövidebb búcsúzások erejéig.


Barcika Szolg Kft.

 • a Barcika Szolg Kft. távhő ügyfélszolgálata bizonytalan időre bezárt, nyitvatartási időben telefonos és online ügyelet működik a továbbiakban (telefonszám: +36 20 350 0120, mail: ugyfelszolgalat@barcikaszolg.hu).
 • a Barcika Szolg Kft. a távhőszolgáltatással kapcsolatos hibabejelentéseket kizárólag online és telefonon fogadja (email: tavho@barcikaszolg.hu, telefon +36 48 310038).
 • a Barcika Szolg Kft. ingatlan ügyfélszolgálata bizonytalan időre bezárt, nyitvatartási időben kizárólag online ügyelet működik a továbbiakban (email: ingatlan@barcikaszolg.hu).

Barcika Príma Kft.

 • A Mezey Művészkávézó március 17-étől határozatlan időre bezárt.

 • A Jóbarát Étteremben március 16-ától az éttermi fogyasztás szünetel, a menü (csak A és B menü) elvitelére csak a Barcika Príma Kft. által biztosított csomagoló anyagban van lehetőség, amiért plusz díj előreláthatólag 2020. március 31-ig nem kerül felszámításra, a fokozott biztonság érdekében a vendégek az étterem előtt várakozhatnak, kizárólag csak a menü átvételéig tartózkodhatnak az épületben.


Rendezvények

 • Március 6-ától minden, önkormányzati megbízásból szervezett tömegrendezvény elhalasztásra került, a március 15-i ünnepség elmaradt. A Barcika Art Kft. a márciusi, lemondott programok tekintetében március 20-áig váltotta vissza a jegyeket. Minden belépőjegyes programot későbbi időpontban bepótolhatnak a látogatók, az időpontokról folyamatosan, a kolorline.hu oldalon kaphatnak információt.

 • A bérletes színházi előadások későbbi időpontban kerülnek megrendezésre, bérlethányad visszaváltásra egyelőre nincs lehetőség.


Kulturális és sportlétesítmények

Határozatlan ideig zárva tartanak:

 • Mezey István Művészeti Központ (Gyermekek Házával együtt)

 • Egressy Béni Művelődési Központ

 • Egressy Béni Városi Könyvtár

 • Kazincbarcikai Fedett Uszoda

 • Kazincbarcikai Sportközpont

 • KSK Irinyi Tornacsarnok

 • Don Bosco Sportközpont (nem önkormányzati hatáskör)


Egészségügyi Alapellátás:

 • Minden ellátóhely (háziorvosok felnőtt/gyermek, fogorvosok, védőnői szolgálat és az ügyelet) csak és kizárólag fontos, sürgős, halaszthatatlan esetben kereshető fel.

 • Krónikus okokból, gyógyszerfelíratás, általános egészségügyi állapotfelmérés miatt ne menjen orvoshoz, lehetőség szerint használja az erecept szolgáltatást és az orvosi asszisztensek segítségét kérje.

 • A háziorvosok (gyermek, felnőtt) elsősorban telefonon kereshetők, kizárólag rendkívüli esetekben hívhatók ki beteghez, mennek házhoz.

 • A rendkívüli helyzetre való tekintettel felhívjuk a kisgyermekes családok figyelmét, hogy a védőnői tanácsadás jelenleg szünetel, a Védőnői Szolgálatban ügyeletet biztosítanak az Egressy u. 38. sz. alatt. Saját védőnőjét minden szülő keresheti telefonon, kizárólag szükséges esetben mennek házhoz a fertőzésveszély megelőzése érdekében.

 • A gyermekek kötelező védőoltásainak beadása tekintetében egyeztessenek a házi gyermekorvosukkal!

 • A fogorvosok akut eseteket látnak el, ügyeletet tartanak és sürgősségi ellátást végeznek hétfőn 8.0010.00, szerdán 16.00-18.00, pénteken 8.00-10.00 óra között.


Kazincbarcika Kórház Nonprofit Kft. (nem önkormányzati hatáskör)

 • 2020. március 17-től visszavonásig az előjegyzéssel működő járóbeteg ellátások szünetelnek, kivéve ahol sürgős szükség esetén ellátás merülhet fel.
  Sürgős esetet ellátó szakrendelések: Szemészet, Gégészet, Neurológia, Sebészet, Gasztroenterológia, Nőgyógyászat (szűrővizsgálatokat nem végzünk, akut vérző betegek ellátása és terhesség megszakítás megtörténik), Gyermek sürgősségi ambulancia (csak sürgős indokolt esetben), Belgyógyászati ambulancia, Pszichiátria, Anaeszteziológia (akut műtétek miatt).
  Az intézmény többi szakrendelésén határozatlan ideig szünetel az előjegyzett betegellátás.

 • Március 17-től a Kórház főbejáratán beléptetési pontot hoztak létre, ahol a beérkező betegeket a COVID-19 fertőzésre gyanús betegek megítéléséhez készített csekklistával szűrik ki.

 • Csomag átvétel-átadás: a teljes körű látogatási tilalom kihirdetésével bevezetésre kerül a Kórház Főportáján a „Csomag átvevőátadó pont”. A bentfekvő betegek hozzátartozói leadhatják névre szólóan hozzátartozójuk csomagját és az osztállyal előre egyeztetve leszolgáltatják a portára az elvihető csomagot (szennyes ruha stb.)

 • Az intézmény szakrendelő felőli bejárata bezárásra került 2020. március 17-től.


Gyógyszertárak intézkedései (nem önkormányzati hatáskör)

Az országos tisztifőgyógyszerész kérése mentén a kazincbarcikai gyógyszertárak dolgozói arra kérik a vásárlókat, hogy tartsák be a szükséges óvintézkedéseket, ha esetleg épp nincs szabad gyógyszerkiadó ablak, akkor a patika előtt várakozzanak ügyelve arra, hogy megtartsák a kellő távolságot egymás között.


Pedagógiai Szakszolgálat (nem önkormányzati hatáskör)

 • A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat minden intézményében a személyes jelenlétet igénylő feladatellátás 2020. március 16-től határozatlan ideig szünetel. A Kazincbarcikai Tagintézmény és Sajószentpéteri Telephelye szolgáltatásait a továbbiakban online/digitális formában biztosítja. A szülőkkel való kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás érdekében a borsodszakszolgalat.hu regisztrációs link üzemel, az ezen való bejelentkezéssel tudják szolgáltatásaikat a továbbiakban is igénybe venni. A felület kezelése egyszerű, az adatlap kitöltése csak néhány percet vesz igénybe.

 • A szakértői vizsgálatok határozatlan ideig szünetelnek, de a beérkező vizsgálati kérelmeket továbbra is befogadják.


Ügyintézés a Kormányhivatalban (nem önkormányzati hatáskör)

 • Az elkészült okmányokat postán kézbesítik, nem közlekednek a mobilizált kormányablakok. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében 2020. március 18-tól csak előzetes időpontfoglalással érkező ügyfeleket fogadnak a kormányablakok, okmányirodák, és minden egyéb kormányhivatali ügyfélszolgálat, továbbá a Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálatok ("KAB buszok") ügyfélfogadása határozatlan ideig szünetel. Ha elfelejtette az elektronikus ügyintézéshez szükséges Ügyfélkapu azonosítóját, az ingyenesen hívható Kormányzati Ügyfélvonal (1818) munkatársai segítenek.

 • Az ügyfelek és az ügyintézők védelme érdekében a kormányablakokban és az okmányirodákban nincs lehetőség sorszámot húzni, az ügyintézés kizárólag előzetes időpontfoglalással lehetséges. Időpontot foglalni ügyfélkapus azonosítóval a megújult magyarorszag.hu oldalon, illetve ügyfélkapu regisztrációval nem rendelkező ügyfeleinknek a 1818-as éjjel-nappal ingyenesen hívható telefonszámon lehet. A kormányhivatalok és járási hivatalok további ügyfélszolgálatain szintén csak előzetes időpont-egyeztetéssel fogadják az ügyfeleket; az időpont-foglalási lehetőségekről a kormanyhivatal.hu oldalon tájékozódhatnak.

 • A Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálatok ("Kormányablak buszok") ügyfélfogadása átmenetileg felfüggesztésre kerül.

 • Az elkészült okmányok személyes átvételére az ügyfélszolgálatokon nincs lehetőség, a kormányhivatalok és járási (fővárosi kerületi) hivatalok által kiállított hivatalos okmányokat a korábban tett rendelkezéstől függetlenül - kizárólag postai úton kézbesítik.

 • A kormányhivatalok, járási hivatalok ügyfélszolgálatain korlátozhatják az egyidejűleg az ügyféltérben tartózkodó ügyfelek számát.

 • A NAV 2,8 millió adózó személyi jövedelemadó bevallását készítette el, amit az ügyfélapuval rendelkező állampolgárok elektronikusan is véglegesíthetnek. Sokan azonban elfelejtik az ügyfélkapus felhasználónevüket és jelszavukat, amit eddig csak személyesen a kormányablakokban lehetett megismerni. A személyes találkozások számának csökkentése érdekében az elfelejtett Ügyfélkapu azonosító esetén nincs szükség személyes ügyintézésre, azt az ingyenesen hívható 1818-as Kormányzati Ügyfélvonalon keresztül is megismerhetik az ügyfelek.

 • Az intézkedések célja, hogy az ügyfélterekben a lehető legkevesebb személy tartózkodjon egyszerre.

 • Az ügyfélszolgálatokat csak halaszthatatlan esetben keressék fel személyesen, ehelyett válasszák az elektronikus ügyintézési felületeket és telefonon kérjenek tájékoztatást. Amennyiben a személyes ügyintézés elkerülhetetlen, az ügyféltéren kívül, lehetőség szerint egymástól legalább 1,52 méter távolságot tartva várakozzanak.


Rendőrség ügyfélfogadása (nem önkormányzati hatáskör)

 • A rendőrség ügyfélfogadási rendje nem változik, de a jelenlegi helyzetben elsősorban az elektronikus ügyintézést részesítse előnyben!

 • A rendőri szerveknél az ügyfélfogadás a szokásos rendben zajlik, azonban a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel amennyiben rendelkezik az ehhez szükséges feltételekkel, válassza az elektronikus ügyintézést és csak a halasztást nem tűrő esetekben jelenjen meg a hatóságnál. Az elektronikus úton intézhető ügyekről és az ügyintézés módjáról és feltételeiről tájékozódhat a rendőrség honlapján, illetőleg a rendőrségi elektronikus ügyintézési portálon.
  https://ugyintezes.police.hu/

 • Feljelentést, illetve bejelentést elektronikus úton, illetve telefonon keresztül is bárki tehet. A hatóságok csak a legszükségesebb esetekben köteleznek bárkit a személyes megjelenésre. Aki azonban idézést kap, az csak a törvényben meghatározott okok alapján mentheti ki magát.

 • Ha segítségre szorul, vagy a készenléti szervek azonnali intézkedését igénylő eseményről kíván bejelentést tenni, a 112-es telefonszámot a nap 24 órájában hívhatja.

 • A hatályos kormányrendelet értelmében a veszélyhelyzet időszaka alatt lejáró okmányok érvényesek maradnak. Ez vonatkozik természetesen a rendőrség által kiállított okmányokra is. A veszélyhelyzet ideje alatt lejárt okmány miatt joghátrány senkit nem érhet.


Kéményseprő ipari szolgáltatás (nem önkormányzati hatáskör)

A kötelező kéményseprői sormunka elhalasztásra kerül. Amennyiben kéményseprőipari szolgáltatásokkal kapcsolatban kérdése van, kérjük, vegye fel az alábbi elérhetőségek egyikén a kapcsolatot az ügyintézőkkel.

e-mail: kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu
telefon: 1818 1.9.1-es menüpont – ingyenesen hívható központi szám
+36 (70) 641 8531 – normál díjszabású telefonszám


Hulladékkezelés (nem önkormányzati hatáskör)

 • 2020. március 18-tól további rendelkezésig a Sajókazai Hulladékkezelő Centrum zárva tart. A lakosok részéről hulladék nem szállítható be, illetve a hulladékgyűjtő edények átvétele, cseréje is szünetel határozatlan ideig.

 • 2020. március 16-tól a BMH Nonprofit Kft. személyes ügyfélszolgálati irodái további rendelkezésig zárva tartanak. Ezen időszakban továbbra is teljes kapacitással működik a telefonos ügyfélszolgálat, illetve a megkereséseket e-mailben is fogadják. A postai és a személyes kapcsolattartást átmenetileg mellőzni szíveskedjenek.

Ügyfélszolgálat elérhetőségei:
Weboldal: www.bmhnonprofit.hu
Telefon: 06 21 3500 111
E-mail: ugyfelszolgalat@bmhnonprofit.hu


Volánbusz Zrt. intézkedései (nem önkormányzati hatáskör)

 • A járművezetők és az utasok egészségének védelme érdekében a Volánbusz Zrt. vezetősége kéri, hogy a bérlettel rendelkező utasok a hátsó ajtókat vegyék igénybe a felszálláshoz továbbá, hogy az első ajtókat kizárólag a menetjegyet vásárolni szándékozók használják!

 • Az autóbuszvezetők a lehető leggyakrabban szellőztetik a járműveket, valamint a távolsági buszok csomagterét is a sofőrök nyitják, zárják, viszont a csomagok ki és be pakolását az utasok végzik.

 • A Volánbusz Zrt. kollégái rendszeresen takarítják az állomásokat és a járműveket, az autóbuszokon vírusölő szerrel tisztítják a padlót és a kapaszkodókat, folyamatosan kézfertőtlenítő szerrel látják el a munkahelyi mosdókat és tisztálkodóhelyiségeket.

 • A megelőzésben jelentős feladat hárul a buszvezetőkre is. A járművek gyakori takarításával és vírusölő szerrel való gyakori kézmosással próbálnak segíteni és minimalizálni a fertőzésveszélyt.

 • A menetrendi információs pontok zárva tartanak, de telefonon elérhetők.


Egyházi események, szertartások (nem önkormányzati hatáskör)

A római katolikus, református, baptista szertartások, események elmaradnak. Online közvetítések nézhetők a https://www.plebania-barcika.hu/ és a https://www.reformatus.hu, www. evangelikus.hu oldalakon.

A görög katolikus egyház az alábbi feltételekkel tartja meg szertartásait:
https://www.migorkat.hu/hirek/gorogkatolikus-rendelkezes-a-templomi-szertartasokkal-kapcsolatban

A fenti intézkedések továbbra is érvényben vannak. A Magyar Kormány döntései ezeket felülírhatják.

KÖSZÖNJÜK A DOLGOZÓINK, A LAKOSSÁG EGYÜTTMŰKÖDÉSÉT, VALÓSZÍNŰLEG A LEGNEHEZEBB NAPOK MÉG HÁTRAVANNAK.

KÖSZÖNJÜK, HOGY VIGYÁZNAK MAGUKRA, EGYMÁSRA, ÉS EZÉRT OTTHON MARADNAK. KÉRJÜK, SEGÍTSÉK AZ IDŐSEKET, A SZÜLŐKET, NAGYSZÜLŐKET AZ OTTHONMARADÁSBAN, MERT ŐK VANNAK A LEGNAGYOBB VESZÉLYBEN!

KÖSZÖNJÜK AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKNAK, A RENDVÉDELMI SZERVEK DOLGOZÓINAK, A BOLTI ÉS GYÓGYSZERTÁRI ELADÓKNAK, A TÖMEGKÖZLEKEDÉS ÜZEMELTETŐINEK ÉS MINDAZOKNAK, AKIK NEM MARADHATNAK OTTHON, MERT MIATTUNK, ÉRTÜNK DOLGOZNAK.

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester


idősek maradjanak otthon


Maradjon otthon! – 2020. március 19.

Maradj otton!


Maradjon otthon! – 2020. március 18.

Maradj Otthon!


Maradjon otthon! – 2020. március 17.

Maradj otthon!


Hivatalos, önkormányzati ügyek intézése


Intézkedések a Volánbusz Zrt.-nél


Bezárja ügyfélszolgálati irodáit a BMH Nonprofit Kft.


A Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. lakossági tájékoztatója


Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: MARADJON OTTHON!


Bezárnak az önkormányzati intézmények Kazincbarcikán


Polgármesteri közlemény a koronavírus elleni helyi védekezésről

 

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk