Képneve

GYÖRFI SÁNDOR TŰZVARÁZS CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Kategória: Kultúra


Helyszín: Kazincbarcika

Kezdete: 2019. augusztus 01. 09:00

KAZINCBARCIKA, MEZEY ISTVÁN MŰVÉSZETI KÖZPONT, 2019. AUGUSZTUS 01. 18:00

A program díjtalan

Györfi Sándor Karcag szülötte, aki a kunlaposi tanyavilágban nevelkedett. A budapesti Képzőművészeti Gimnáziumban és a Főiskolán a szobrászművészet nagymesterei voltak a tanárai: Borbás Tibor, Mikus Sándor, Somogyi József és Rátonyi József. A diploma megszerzése után szülővárosába tért vissza, itt rendezte be a műhelyét, és azóta is itt él. A viaszveszejtéses bronzöntési technika hazai megújítója: köztéren elhelyezett szobrainak jelentős részét is ezzel a technikával készíti.
A kortárs alkotóművészek között ma Magyarországon a legtermékenyebbek egyike. Munkásságát számos kiállítás és közel háromszáz köztéri szobor mutatja, szobrait, kisplasztikáit közgyűjtemények őrzik. Kun szobrászatot teremtett, amely őseink hagyatékára, a kun örökségre támaszkodik.
Szakmai elismerését a díjai mutatják. Több van, melyek közül kiemelkedik a Munkácsy- és Mednyánszky László-díj, a Magyarország Érdemes Művésze elismerés. De a legbecsesebb – az, amit a magyar kultúra, főként a kun hagyományok megőrzéséért, népszerűsítéséért, a paraszti világ mellett a magyar történelem jeles alakjait megörökítő alkotásai, valamint érmeket, plaketteket és grandiózus köztéri szobrokat is magába foglaló gazdag életműve elismeréseként kapott – a legrangosabb állami kitüntetés, a Kossuth-díj.

A kiállítást megnyitja: Prokai Gábor művészettörténész, képzőművészeti lektor

A kiállítás augusztus 1-je és 20-a között hétfőtől péntekig 9.00 és 18.00 óra között; szombaton 9.00 és 14.00 óra között tekinthető meg.

További programok

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk