https://kolorline.hu/Tudod, én ott voltam

Tudod, én ott voltam

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A legújabb, Tolcsvay Lászlóval írt dalában, illetve videoklipjében Bródy János emlékeztet, hogy nem minden úgy történt, ahogy „a nagy mesélők idézik fel a kalandos éveket”, mondván, ő ott volt.

Valóban, művészetében a több, mint fél évszázados magyar történelem minden jelentős mozzanata kifejeződik. A hazai kultúra ikonikus alakja, a Kossuth-és Liszt Ferenc – díjas alkotó tőle megszokott őszinte hangvételű riportot adott lapunknak.


Fotók: Zele Tímea

Végignézve a felmenőin, talán más, civil pálya felé terelte volna a családja. Az eltelt 55 év bizonyította, hogy az előadó-művészetre predesztinálódott. Mi vitte a könnyűzene irányába és hogyan emlékszik a kezdetekre?

A kiszámíthatatlan sors. Akkor kamaszodtam, amikor az új zenék és az új szellemi irányzatok egymást erősítve áthatoltak a vasfüggönyön és bennem is erős rezonanciákat keltettek. Bár a szüleim kívánságára még a villamosmérnöki diplomát is megszereztem, de már 1964-től az Illés zenekar működése volt meghatározó az életformámban.

A külföldi beat „őrület” mennyire határozta meg a magyar beatnemzedék útját?

Nagyon. Ez volt az első globális kultúrhullám, és másokkal együtt engem is elsodort. A szabadság hozzánk mindig is nyugatról érkezett, és a dalokból sugárzó szabadságvágy akkoriban a magyar kultúrától idegen, kozmopolita és ellenséges hatásnak minősült, de egy egész generáció kezdett másként gondolkodni az élet dolgairól. Az Illés zenekar működését is sorozatos konfliktusok kísérték, és engem végül államellenes izgatás vádjával állítottak bíróság elé, de a dalok terjedését nem tudták megakadályozni.

A menedzsere megkért, hogy politikáról ne essen szó, bár nehéz megkerülni, hiszen dalaiban egyfajta társadalmi tükröt tart a hallgató elé és bizonyos irányt mutat a szövegeivel. Ebből kiindulva a kérdés: mélyen foglalkoztatják a történelmi összefüggések? Fontos a patriotizmus, illetve egy nemzet életérzésének dalba foglalása?

Igen, fontos. Én a magyar kultúra teremtménye vagyok, a dalaim csak magyarul értő emberek számára élvezhetőek, a magyar nyelv és kultúra fennmaradása nekem fontosabb, mint sok nyelvhez nem kötődő zenésznek.

Az Illés, valamint a Fonográf együttesben eltöltött évek után relevánsnak érezte, hogy mindazt a mondanivalót, melyek Önben felgyülemlettek saját maga közvetítse a közönség felé?

Nem volt más választásom. A hetvenes évek vége felé írtam néhány olyan dalt, amire a kollégák azt mondták, hogy ha ezeket komolyan gondolom, akkor énekeljem el magam. A lehetőségeim erősen korlátozottak voltak, kezdetben önálló esteket tartottam az Egyetemi Színpadon és a Várszínházban, de 1980-ban Levente rábeszélt egy szólólemezre. Ez volt a Hungarian Blues, és ennek a sikere avatott engem önálló előadóművésszé. Aztán jöttek a lemezek egymás után, a Ráadás már a nyolcadik a sorban, és lehet, hogy lesz még újabb is.

Koncz Zsuzsához és Szörényi Leventéhez több évtizedes barátság és munkakapcsolat fűzi. Mesélne a velük való kapcsolatáról, illetve a közös munkáról?

Mindketten fontos és jelentős szerepet játszottak a művészi képességeim kibontakozásában, Szörényi Leventével együtt írtuk ennek a műfajnak első magyar nyelvű produkcióit, az Illés zenekar ezektől a daloktól lett a hatvanas évek legnépszerűbb zenekara. Koncz Zsuzsa pedig talán a hozzám legközelebb álló énekes, akivel annyira hasonlóan ítéljük meg a világ dolgait, hogy mindig örömmel tölt el, ha ő énekli a dalaimat.

Az egykori Tini, ahogy Önt nevezték mennyit változott az elmúlt évtizedek alatt? Hogyan született meg ez a becenév?

A Tini a tinédzser rövidítése. Az Illés zenekarban én voltam a legfiatalabb, az egyetlen tizenéves. Ráadásul elég későn érő típus vagyok, csak lassan nőtt be a fejem lágya. Emiatt néha naivnak, néha éretlennek, néha meg kezelhetetlennek tartottak. Már egyik sem vagyok, de ez a név rajtam ragadt, és tudomásul kell venni, hogy ez már egy rezignált nyugger neve.

Pályafutásának egyik leg­ikonikusabb műve a Szörényi Leventével írt István, a király rockopera. Megosztaná az olvasókkal a keletkezésének a történetét?

Sokat meséltem már róla, de a lényeg, hogy majdnem tíz évig tartott, amíg az ötletből megszületett a mű. A Koncert című zenés film sikere után, (ahol újra összeállt az Illés zenekar), a rendező Koltay Gábor pénzt és lehetőséget kapott egy újabb filmre. Ezt a helyzetet használtuk ki arra, hogy végleges formába öntsük, és egy dupla nagylemezre felvegyük a rockoperát, és a rögzített hanganyaggal kísért városligeti bemutató hatalmas sikere után még a film is elkészült. Az elmúlt évtizedekben a rockopera színpadi megvalósulásai különféle megközelítésekben, kiváló rendezők munkája során lett a magyar nemzeti identitás egyik meghatározó alapműve.

Melyik történelmi szereplő áll Önhöz közel? Miért?

A darab szereplői csak részben történelmi figurák, én nem történelmet írtam, hanem rockoperát. Ezzel együtt úgy tűnik, hogy kellő érzékenységgel mutatja be a történelemben sokszor ismétlődő jellegzetes magyar dilemmát, mely a nemzeti önrendelkezés vágya és a megmaradást biztosító európai integráció között feszül. Ez a konfliktus sokféle valóságos szereplőre kivetíthető, és a mű tanulsága, hogy a szélsőséges indulatok tragikus eredményre vezetnek.

Beszélne a közelmúltbeli tevékenységéről, illetve a jövőbeni terveiről?

„Az Illés szekerén” és a „Ráadás” lemez sikere következtében jelentős érdeklődés övezi a koncertjeimet, ahol az újabb dalokat is játsszuk, melyek egyelőre csak az interneten elérhetőek, bár az „Akit a hazája nem szeretett” című dalom egy analóg mikrobarázdás kislemezen is forgalomba került. Ami jelenleg leginkább foglalkoztat, az a Kocsák Tibor barátommal írt nagyszabású kétrészes színpadi mű sorsa. A „KÉPMUTATÓK” című muzikomédia már majdnem közönség elé került, de az utolsó pillanatban lemondták az érintettek, és most keressük a megvalósulás lehetőségeit. Remélem, nem kell tíz évig várni a bemutatóra.

 

 

További híreink

Újra megtelnek vízzel a Kazincbarcikai Fedett Uszoda medencéi

Dátum: 2020. júl 10. 10:00

A Kazincbarcikai Fedett Uszoda nyitásra való felkészülése az utolsó fázisba lépett. A munkálatok a megfelelő ütemben haladnak, így július 15-én felkészülve várja majd az úszás szerelmeseit a létesítmény.

Visszatér a címvédő World Tour-csapata

Dátum: 2020. júl 10. 09:42

Íme, a negyedik World Team, amelynek nevezése hivatalossá vált a koronavírus-járvány miatt augusztus végére halasztott 2020-as Tour de Hongrie versenyére: az Israel Start-Up Nation!

Új helyszínen a Fitt Barcika jövő heti órái

Dátum: 2020. júl 10. 09:00

Nagy Lívia, Sütő Ágnes és Sepsi Klaudia jövő hét kedden és csütörtökön a Mezey István Művészeti Központban várja Önöket.

Az önkormányzat új laptopokkal segíti a helyi védőnői szolgálat munkáját

Dátum: 2020. júl 09. 17:22

Kazincbarcika Város Önkormányzata nevében Szitka Péter polgármester négy darab laptopot és laptoptáskát adott át a kazincbarcikai területi védőnői szolgálat munkatársainak július 9-én.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ, TERVEZETT IDŐPONT - Hadart Színház: Oscar - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk