KolorTV élőben

Értéktár

Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013. (IV.16.) Korm. rendelet 3.§ (1) bekezdése alapján a Kazincbarcikai Települési Értéktár Bizottság javaslatára az alábbi helyi értékeket veszi nyilvántartásba:

 

 1. Mezey István művészete                                – adott személy munkásságában,
   
 2. Egressy Béni kazincbarcikai hagyatéka       – szellemi termék kategóriában,
   
 3. Gyermekek Háza-Kézművesház                    – kulturális örökség kategóriában,
   
 4. Völgyparki rekreációs park                            – épített környezet kategóriában,
   
 5. Kazincbarcikai meggysör                               – gasztronómiai kategóriában,
   
 6. Kazincbarcika, mint a szobrok városa           – kulturális örökség kategóriában.

 

Amennyiben Ön is segítene városunk helyi értékeinek összegyűjtésében, rendszerezésében, bemutatásában, kérjük, töltse ki online kérdőívünket! Közös értékeink feltárása, megőrzése így az Ön segítségével, közreműködésével történhet. A kitöltés néhány percet vesz igénybe. 

http://online-kerdoiv.com/index/view/hash/6e567d1e821bd25f84b038a25d2cdc36

 

Mezey István festő és grafikusművész munkássága


Fellelhetőségének helye:

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ – emlékszoba – 3700 Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Mezey István (1945-2012) sokoldalú művész volt, aki elsősorban rajzaival, újsággrafikákkal, illusztrációval, sokszorosított grafikáival vívott ki elismerést. Tipográfiai munkákkal, köztéri plasztikák, díszletek, városcímerek (Kazincbarcika 1993) tervezésével is foglalkozott.

A grafika mellett festményeivel is sikert ért el. A Kazincbarcikán közel 40 évet eltöltött időszak alatt a város elismert polgárává vált.

Ünnepségek dekorációit készítette, kiadványokat, meghívókat, okleveleket tervezett, tankönyveket illusztrált.

A város polgárai büszkék és magukénak érzik Mezey István alkotásait, képzőművészeti remekeit. A városban zajló kiállítások szervezője, rendezője, kivitelezője volt. Kazincbarcika köztiszteletben álló alkotóját 2009-ben a város díszpolgárává választották. Nevét viseli a Rákóczi téren található Művészeti Központ.

Mezey emlékszoba

Mezey emlékszoba (Fotó: Jávori István)

 

Mezey Ház és a Rákóczi tér

Rákóczi tér, Mezey István Művészeti Központ

 

 


 

Egressy Béni kazincbarcikai hagyatéka


Fellelhetőségének helye:

Az Országos Széchényi Könyvtárban és a Színészettörténeti Múzeumban fellehető eredeti dokumentumok másolatai megtalálhatóak a kazincbarcikai Egressy Béni Városi Könyvtár helyismereti gyűjteményében.

Egressy (Galambos) Béni 1814. április 21-én született Kazincbarcika elődtelepülésén, Sajókazincon. Az 1970-es évek közepéig a különféle lexikonok tévesen közölték a zeneszerző és dalszövegíró születési helyét, melynek oka az volt, hogy  Béni édesapja református lelkészként a kor szokásainak megfelelve többször váltott lakhelyet különféle parókiák munkájának ellátása miatt. A család 1808-tól 1816-ig élt Sajókazincon, ahol Béni édesapja, Egressy Pál lelkészi munkáját végezte. A kazincbarcikai Városi Könyvtár kutatómunkájának köszönhetően, a parókia anyakönyvi bejegyzésének felkutatása bizonyítja, hogy Egressy Béni Kazincbarcika elődtelepülésén született. A bizonyítás után az 1970-es évektől megfigyelhető a városban az ún. Egressy kultusz ápolása. 1964 április 19-én emléktáblát helyeztek el az Egressy téren, az akkori Kultúrház és Béke Mozi épületén, az 1969-ben átadott Művelődési Központ épülete felvette nevét, majd az 1981-ben integrált művelődési központ és városi könyvtár viselte nevét. A 2012-ben átszervezett kulturális intézmény jogutódja a ma is működő Egressy Béni Városi Könyvtár. 1974-ben az épület mellett felavatták mellszobrát, mely Nagy István alkotása, 1994 decemberében szülőháza – a volt parókia –  helyén szintén emléktáblát helyeztek el.

Munkásságát tekintve, 1843-ban egy pályázat során megzenésítette Vörösmarty Mihály Szózat c. művét. Erkel Ferenc operáihoz több librettót írt, melyek közül a legismertebb a Bánk Bán és a Hunyadi László. Színészként és tenorként is tevékenykedett. Zeneszerzői munkái közül legismertebbek a Klapka-induló és a Rákóczi-induló. Népies műdalai még életében nagy népszerűségnek örvendtek. A magyar kvartett atyjának is nevezik.

1851 július 17-én halt meg, a budapesti Kerepesi úti temető művészparcellájában az 5/545-7. sz. sírba helyezték hamvait, majd 1882-ben áthelyezik az 1/34-1-26. sz. sírhelybe. 1994-ben új síremléket kapott.

Kazincbarcika város lakói büszkék leghíresebb szülöttükre, hiszen a második Himnuszunként is emlegetett Szózat megzenésítésével az országon kívül is elismerésre talált Egressy Béni munkássága. A mindenkori városvezetés is nagy hangsúlyt fektet ezen kultusz ápolására. A lakosok, az intézmények és az önkormányzat rendszeresen karban tartja az emléktáblákat és a mellszobrot, különféle nemzeti ünnepeken és Egressy Béni születésnapja alkalmából koszorúkkal tisztelegnek emlékének.

 

Egressy Béni mellszobra

EGRESSY BÉNI MELLSZOBRA. Alkotó: Nagy István János, 1974. Hely: Fő tér 5.

 


 

Gyermekek Háza - Kézművesház


Fellelhetőségének helye:

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ

Az évtizedeken át az újkazinci városrészen található Gyermekek Háza – Kézművesház 2014. októberében költözött a Mezey István Művészeti Központba. Ezáltal egy megújult környezetben, de a megszokott értékeket közvetítve zajlanak a programok. Továbbra is a legfontosabb a gyermekekben szunnyadó tehetség kibontakoztatása, fejlesztése, önmegvalósításuk segítése.

A Gyermekek Háza – Kézművesház elsősorban az óvodás és az iskoláskorú gyermekek tanórán kívüli közművelődési tevékenységével, az érdeklődő fiatalok és felnőttek szabadidős, népművészeti, illetve kézműves oktatásával foglalkozik.

Az 1990 óta folyamatosan működő létesítmény szakemberei nagy hangsúlyt helyeznek a személyiségfejlesztésre, a változatos újszerű eszközökkel, játékos módszerekkel történő tehetséggondozásra.

Programjaik nagy részét a játszóházi foglalkozások alkotják, ezen belül pedig a bérletes foglalkozások. Hétvégéken a jeles és ünnepnapokat feldolgozó családi játszóházakat tartanak, melyeket hagyományteremtő és őrző szándékkal szerveznek.

Kézműves foglalkozásokat tartanak óvodásoknak, általános és középiskolásoknak, érdeklődő felnőtteknek, módszertani foglalkozást a város iskola és óvodapedagógusainak.

A házban rajz, tűzzománc, kézműves kuckó, modellező műhely, foltvarró klub, gobelin öltögetők köre és csipkeverők várják az érdeklődőket. Művészeti oktatás is folyik az intézmény falain belül, a helyi művészeti iskola jóvoltából. Csoportjaik városi és országos megmérettetéseken is sikeresen szerepelnek.

Az iskolai szünetekben napközis és bentlakásos táborokat, szorgalmi időszakban kézműves délelőttöket, bérletes foglalkozásokat, kiállításokat, hétvégi családi játszóházakat szerveznek.

Gyermekek háza játszóház (Sajómenti Népművészeti Egyesület)

Gyermekek háza játszóház (Sajómenti Népművészeti Egyesület)

 

 


 

Völgyparki rekreációs park


Kazincbarcika, Völgypark

A kazincbarcikai Völgy park kialakításánál a városvezetés célja az volt, hogy a lakosság minden rétege megtalálja benne a kedvenc területét, nem csak a kisgyerekek kaptak játszóteret, a fiatalok és a felnőttek mozgásigényére is gondoltak a szabadidőközpont tervezésekor. A parkban ezért a 3 éves kortól a szép korúakig mindenki megtalálhatja a számára megfelelő játszó eszközt, sporteszközt mindamellett, hogy hagyományos virágos, képzőművészeti alkotásokkal díszített sétányon kikapcsolódhat az arra járó, elvonulva a játszótér rivalgásától, megpihenve egy-egy fa árnyékában jó minőségű egyedi gyártású padokon.

A park komplexitása nem csak a város területén egyedülálló, de jelenleg nincs tudomásunk arról, hogy Magyarországon kialakítottak-e hasonló léptékű és felszereltségű szabadidő parkot, mely képes kiszolgálni minden generáció mozgásigényét.  A barcikaiak méltán lehetnek büszkék, hogy a fiatalos városvezetés a napi mozgást és az egészséges életmódot nem csak szavakkal, de tettekkel is pártfogolja.

Elképesztően izgalmas és vicces, interaktív játszóeszközök kerültek kihelyezésre itt, ami mára a gyerekek négyévszakos kedvence lett. A Memo és Sona elnevezésű okos játékokat az Európában már ismert Yalp márkához köthetjük. A holland cég képviselői 2017. május 25-én Kazincbarcikára látogattak, hogy az eszközök programozását befejezzék.
A Játékpark aktív, mozgásban gazdag, szórakoztató élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Memo - interaktív játszótér a völgy parkban

Memo - interaktív játszótér a völgy parkban

 

 


 

KAZINCBARCIKAI MEGGYSÖR

 
Készíti: Kazincbarcika, HBH Bajor Sörház, Étterem és Panzió

Hagyományos eljárással, speciális alapanyagokkal, spontán erjedésű, friss meggy felhasználásával készült jellegzetes ital, bíborvörös színű, kellemesen édeskés savanykás ízével nagyszerűen illik aperitifként, vagy akár desszert italként is. A HBH Bajor Sörház Sörfőzdéje 2010. decemberétől készíti e sörkülönlegességet, mely a fiatalok, és hölgyek körében nagyon népszerű. Egyedülálló receptúráját neves budapesti söripari szakemberek segítségével fejlesztették ki.

A meggysört tehát helyi vállalkozó állítja elő, hazai alapanyagokból, íze finom és jellegzetes. A XI. Borsodi Művészeti Fesztivál keretein belül megrendezett első HBH sörfesztiválon vált „Kazincbarcika Város Italává”.

Meggysör logó        Csapolt meggysör        HBH Bajor Sörház és csapolt sörei, köztük a meggysör

 

 


 

Kazincbarcika a szobrok városa

 
Kazincbarcika már a hetvenes évek elején a szobrok városaként volt ismert országszerte. Méltán, hiszen a magyar viszonylatokat tekintve a középvárosnak számító Kazincbarcikát, lakosságához mérten igen sok szobor tarkította és színezi ma is. A mai Kazincbarcikán 34 köztéri alkotás szerepel, amelyek anyagukat tekintve bronz, alumínium öntvény, kő vagy samott illetve öntött vas és kezelt fa. Ezen köztéri alkotásokat egészítik ki olyan műalkotások, amelyek középületek külső frontján vagy belső tereiben emelik az intézmények esztétikai és eszmei értékét. Ezen terrakotta vagy murális illetve különböző fémekből készült munkák a szobrokkal együtt meghaladják a 70 db-ot. A 2000-res évek elején városunkba látogató francia művész Gérard Chamayou (FÉLIX), aki a Magyar kereszt című szobrát adományozta a városnak, szoborsétája során megjegyezte "egy Kazincbarcikához hasonló méretű francia városban 2, maximum 3 szobor van, ez a város fantasztikus!"/ Kazincbarcika szoborsűrűségét tekintve Közép-Európátban egyedülálló, de lehet, hogy ez az állítás egész Európára is igaz.  /Somodi-Hornyák Szilárd művésztanár,helyi képzőművész/

A Kolorcity-Kazincbarcika, a színes város brand berobbanásakor került a városba Szőke Gábor Miklós két fából készült szobra, az unikornis és a sárkány, melyek mára emblematikus figurává váltak, az unikornis a város címerében a Kolorcity arculatában is megtalálható.

Unikornis a művésszel

UNIKORNIS. Alkotó: Szőke Gábor Miklós, 2013. Hely: Jószerencsét út, körforgalom

 

Kolorkerámia - téralkotás

KOLORKERÁMIA. Alkotó: Lalák Angelika, 2014. Hely: Egressy Béni út 30

 

Sárkány - Street Art

KÍNAI SÁRKÁNY. Alkotó: Szőke Gábor Miklós, 2014. Hely: Fő tér  (Fotó: Jávori István)

 

Táncospár, Egressy Béni tér

TÁNCOSPÁR. Alkotó: Olcsai Kiss Zoltán, 1957. Hely: Egressy Béni tér.

KolorTV élőben

Programajánló

Jóga

Kazincbarcika

Camoletti: Boeing, boeing - Leszállás Párizsban

Sajószentpéteri Művelődési Központ - Sajószentpéter, Sport út 32/1.

Operett est

Edelény

Vízitorna

Kazincbarcika Fedett Uszoda

Gerinctorna

Kazincbarcika - Egressy Béni Művelődési Központ

Reklám

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Szavazás

Fitt Barcika - Ön melyik ingyenes sportfoglalkozást választaná?

Kazincbarcika Város Önkormányzatának támogatásából egész éves, ingyenes sportprogram veszi kezdetét február 19-én. Kéthavonta változó órarenddel, szakképzett oktatókkal több helyszínen, hetente legalább tíz alkalommal várják a mozogni vágyókat. A foglalkozások mindegyike ingyenes, a teljes eszközparkot is az önkormányzat biztosítja.

Tollaslabda Csorba Róberttel és Székelyné Amászta Enikővel

Erősítő edzés Apostol Viviennel

Egészségmegörző torna Szopkó Rolanddal

Alakformáló edzés Grcsics Judittal

Jóga 40 felett Sütő Ágnessel

Fitt-baba Varga Judittal

Kismamatorna Szegediné Aleva Andreával

Gerinctorna Szopkó Rolanddal

Vízitorna Cselei Bélánéval

Szavazok

Facebook

Szurkoljunk