https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. október 22.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. október 22.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A koronavírus-járvány negyedik hullámában országos és helyi szinten is növekszik a fertőzöttek száma, így Kazincbarcika Város Önkormányzata újra megkezdi a lakosság rendszeres tájékoztatását. Az érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról adunk hírt és iránymutatást Önöknek minden pénteken a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István és dr. Makkai Orsolya alpolgármesterek hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános higiéniai szabályokat minden esetben tartsák be, amennyiben felsőlégúti megbetegedést tapasztalnak, telefonon hívják fel háziorvosukat! Személyesen orvosi utasítás nélkül a rendelőkben ne jelenjenek meg! Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött
személyek száma a negyedik hullámban: 58 fő
a gyógyult betegek száma: 78 fő
az elhunytak száma: 4 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A koronavírus delta variánsának gyors terjedése miatt mostanra hazánkat is elérte a járvány negyedik hulláma. Az átoltottság aránya az országban viszonylag magas, ennek ellenére a fertőzésveszély nem szűnt meg. A szakemberek véleménye szerint a beoltott emberek is lehetnek vírushordozók, de az ő esetükben a betegség kialakulásának a kockázata kisebb és jóval enyhébb lefolyású, mint az oltatlanoknál. Az oltatlanok – különös tekintettel az idősebb korosztályra – sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, ugyanis az új mutáns kikerülve az immunrendszert, könnyebben megtámadhatja a sejteket és gyorsabban el is szaporodhat, ezáltal súlyosabb tüneteket okoz.
A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. A higiéniai szabályok (rendszeres kézfertőtlenítés, alapos kézmosás, testi kontaktok minimálisra való csökkentése) betartásával csökkenthető a megbetegedés esélye.


Kötelező a maszkviselés Kazincbarcikán

Az elmúlt hetekben láthatóan emelkednek a fertőzöttségi adatok városunkban, így Kazincbarcika város vezetése úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében október 25-től kötelezővé teszi a maszkviselést

  • a Polgármesteri Hivatalban,

  • a Barcika Holding cégcsoportnál,

  • a Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeiben,

  • a Védőnői Szolgálatnál,

  • a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ valamennyi intézményének dolgozói és látogatói számára.

Ez alól kivételt jelentenek a gyermekek, az óvodai és bölcsődei dolgozók, mivel a maszkviselés a kicsik beszédfejlődését hátráltatja.
Az említett helyeken orvosi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot kötelező viselni olyan módon, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.


Szigorodnak a beléptetés szabályai a bölcsődékben, óvodákban és a bentlakásos idősellátó intézményekben

Az önkormányzati fenntartású KSZSZK I-es és II-es Számú Bölcsődében, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeiben, valamint a bentlakásos idősellátó intézményekbe történő belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés, valamint a szájat és orrot eltakaró maszk viselése.
Egy gyermeket egy hozzátartozó kísérhet be a bölcsődébe vagy óvodába, valamint távozáskor is csak egy személy kísérheti. A kísérőnek kötelező a maszkviselés.


Újra megnyílik az önkormányzat által biztosított OMSZ PCR mintavételi pont

A koronavírus-járvány negyedik hulláma következtében Kazincbarcikán is növekvő tendenciát mutat az igazolt COVID-19 fertőzések száma, emiatt október 26-ától újra megnyílik a Kazincbarcika Város Önkormányzata által biztosított OMSZ PCR szűrőpont. Azon betegek, akinek egészségi állapota megengedi, és szeretnék felgyorsítani a háziorvos/Nemzeti Népegészségügyi Központ által elrendelt mintavételt, hetente keddtől péntekig lehetőségük nyílik, hogy előzetes telefonos időpontegyeztetést követően személyesen jelenjenek meg a PCR-tesztelésre.

Fontos tudni:

  1. A PCR-tesztelést továbbra is a háziorvos rendeli el a beteggel történő telefonos konzultációt követően.

  2. A beteg a háziorvossal történő telefonos konzultáció során jelezheti, hogy egészségi állapota engedi vagy sem, hogy a tesztet a mintavételi ponton vegyék le.

  3. A mintavételi pontra időpontegyeztetés nélkül nem lehet bejutni.

  4. Az időpontegyeztetést a háziorvos PCR-teszt iránti jelzését követően az Országos Mentőszolgálat végzi, az OMSZ telefonon veszi fel a kapcsolatot a beteggel. A mintavételi ponton történő szűrési lehetőség ekkor is egyeztethető.

  5. A mintavételi pont Kazincbarcika, Fő tér 35. fszt 1. szám alatt 8.00-22.00 óra között üzemel. A betegeket előzetesen 10 perces időeltéréssel hívja be az OMSZ.

  6. A mintát az OMSZ munkatársai veszik le.

  7. A mintavételi pontra kizárólag autóval (tömegközlekedés kizárt) érkezhet a beteg.

  8. A mintavételi pontra kizárólag hívásra lehet belépni, a hívásig az autóban kell várakozni.

  9. A mintavételi pont előtt az önkormányzat két darab parkolóhelyet biztosít a tesztre érkezők számára.

  10. A mintavételi ponton egy időben az OMSZ munkatársain kívül egy fő tartózkodhat.

  11. Az OMSZ munkatársai minden beteg után fertőtlenítést végeznek.

  12. A mintavételi ponton naponta kb. 50-60 beteg tesztelhető.

  13. Az OMSZ munkatársainak kérése, hogy a megbeszélt időpontra minden esetben pontosan érkezzenek!


Több óvodás csoport és iskolai osztály karanténban van

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ I-es Számú Bölcsődéjének 2. sz. csoportja az ÁNTSZ utasítása alapján október 21-től Covid-érintettség miatt szünetelteti tevékenységét.
A Kazincbarcikai Összevont Óvodák Füzike Tagóvodájának egy csoportja karanténban van, a Százszorszép Tagóvoda egy csoportjánál a karatén ma éjfélkor jár le.
Az egyházi fenntartású Eszterlánc Óvodában és az Angyalkert Görögkatolikus Óvodában minden csoport rendben működik.
A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola székhely iskolájának 1. a osztályában az Oktatási Hivatal rendkívüli szünetet rendelt el; az Ádám Jenő Tagiskola 5. évfolyamában online oktatás folyik, az ÁNTSZ utasítása alapján a 7. évfolyam oltatlan diákjai karanténba kerültek; a Dózsa György Tagiskola 5. évfolyama szintén online oktatásra tért át; az Árpád Fejedelem Tagiskola 1. a osztályánál rendkívüli szünet van, a 7. évfolyamnál pedig karantén lépett életbe.
A Tompa Mihály Református Általános Iskola 7. évfolyamában vannak karanténban COVID-érintettség miatt tanulók.
Az Irinyi János Református Oktatási Központban 2 diák COVID tesztje lett pozitív, az egyik érintett osztály ma éjfélig, a másik október 28-áig van karanténban.
A Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégiumban három diák koronavírus-fertőzés miatt nem jár iskolába, az érintett három osztály karanténba került.
Az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában nincs koronavírus-fertőzésben érintett személy.
Az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolájától nem kaptunk tájékoztatást.
A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban és a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában normál rend szerint folyik az oktatás.

A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása. Amennyiben gyermekükön légúti fertőzés tüneteit észlelik, kérjük, hogy ne vigyék közösségbe, maradjanak otthon!


November 1-jétől a növekvő fertőzöttségi adatok miatt az önkormányzat megbízásából vagy támogatásával szervezett nagy létszámú, beltéri rendezvények bizonytalan ideig nem kerülnek megtartásra.

November 1-jétől az önkormányzat megbízásából vagy támogatásával szervezett nagy létszámú, beltéri rendezvények bizonytalan ideig nem kerülnek megtartásra.
A COVID-19 vírus cseppfertőzéssel terjed, így a maszkviselésen túl a fizikai kontaktus minimalizálásával lehet leginkább a fertőzés kockázatát csökkenteni. Azok a zárt légterű helyiségek, ahol nem biztosítható a legalább 1,5-2 méteres távolság (például színházterem), járványügyi szempontból nem biztonságosak.


A háziorvosoknál és a kórházi oltóponton is felvehető az oltás

Jelenleg mindhárom koronavírus elleni védőoltás felvételére lehetőség van a háziorvosoknál. Az oltóanyagok különbözősége, eltérő felhasználhatósága miatt előfordulhat, hogy a háziorvosnál nem áll rendelkezésre megfelelő oltóanyag az első oltás beadásához, ezért azt az oltópontokon lehet csak elérni. A legpontosabb információt mindig a háziorvos tudja megadni, akit első körben telefonon szükséges megkeresni, a rendelőkbe kizárólag akkor menjenek, ha az orvossal előzetesen telefonon megtörtént az egyeztetés.
A Kazincbarcikai Városi Kórházban az online regisztráció és időpontfoglalást követően az első és a második adag oltás vehető fel szerdánként 8.00-14.00 óráig.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester
Dr. Makkai Orsolya alpolgármester

 

További híreink

Húsvéti látványajándék a Völgy parkban: művészi óriási tojások

Dátum: 2024. márc 29. 12:58

Kazincbarcika idén reformmódon ünnepli a húsvétot: március 31-én, vasárnap a Völgy parkban három óriás tojást festenek meg helyi művészek és közösségek. A 15:00 órakor kezdődő Tojásra fel! című esemény az ünnepi hangulat fokozásán túl a közösségépítést is szolgálja, így a programra mindenkit szeretettel vár a város.

Új járművek a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet szolgálatában

Dátum: 2024. márc 28. 22:05

Idős autóikat sikerült lecserélniük újakra a kazincbarcikai rendészeknek, így mostantól még gyorsabban és hatékonyabban érhetnek ki a lakossági bejelentések helyszínére, valamint a járőrözésben is eredményesebben vehetnek részt. A fejlesztéseknek még nincs vége.

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk