https://kolorline.hu/Szúnyoggyérítés Kazincbarcikán


Szúnyoggyérítés Kazincbarcikán


Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Közélet

Ezúttal a Katasztrófavédelem tervezett szúnyoggyérítése következik, augusztus 24-én, csütörtökön, a napnyugtát követő órákban.

Az idén minden eddiginél nagyobb szúnyoginvázió okoz jelentős mértékű kellemetlenséget a Kazincbarcikán élőknek. A város önkormányzata erre reagálva olyan extra szúnyoggyérítéseket rendelt meg a nyár elején kétheti, az utóbbi alkalmakkor pedig már tíznapos vagy heti rendszerességgel, amelyeket nem az országos hatáskörben eljáró Katasztrófavédelem ütemez be. A városvezetés prioritásként kezeli a szúnyoggyérítésben való plusz irtás beiktatását, mert az állami szintű központi beavatkozások rendkívül kevésnek bizonyulnak.

A múlt heti, a város által 9. alkalommal megrendelt szúnyoggyérítés után most csütörtökön, augusztus 24-én a Katasztrófavédelem megbízásából 4. alkalommal végeznek a szakemberek földi-kémiai beavatkozást Kazincbarcikán, mintegy 800 hektár területen, napnyugta utáni időszakban. Rossz idő esetén augusztus 25-26. a tartaléknap.

Az alkalmazott készítmény kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra és emberre nem veszélyes, hatóanyaga pedig néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére a következő intézkedések javasoltak:

❃ A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. 

❃ A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. 

❃ A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. 

❃ A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

❃ A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.