https://kolorline.hu/Illegális gyorsulási versenyek és driftelés

Illegális gyorsulási versenyek és driftelés

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Közélet

Az elmúlt időszakban megszaporodtak a többnyire engedély nélkül átalakított járművekkel történő, a közúton szervezett „illegális gyorsulási versenyek” rendezései, ezeken való részvétel, valamint a közúti forgalomban való driftelés.

A közlekedés biztonságát nagymértékben veszélyezteti a közlekedési magatartások azon csoportja, amelyek közös pontja, hogy a gépjárművezető szándékosan, jelentős mértékben túllépi a megengedett legnagyobb sebességet, ezzel összefüggésben az egyéb közlekedési szabályokat (pl. elsőbbségadásra, előzésre és irányváltoztatásra vonatkozó szabályokat) sorozatosan, folyamatosan, súlyos mértékben megsérti, a közutat nem rendeltetésszerűen használja.

Aki a közúti közlekedési szabályokat tudatosan megszegi, azokat szándékosan, akár sorozatosan figyelmen kívül hagyja, nagyfokú veszélyt jelent a közlekedés biztonságára nézve. A versenyzői magatartás nagymértékű baleseti kockázatot hordoz magában, veszélyt jelent a közlekedésben résztvevők életére és testi épségére nézve. 

Illegális gyorsulási verseny az, amikor az engedély nélküli rendezvényen a gépkocsik, motorkerékpárok és a járműtuning (gépjárművek gyári kivitelének átalakítása, átépítése) iránt érdeklődők közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton mérik össze a gépjárműveik gyorsulását.

A versenyeket általában nem egy társaság szervezi, és a versenyzőket sem kell meghívni a futamokra, azok megtalálják egymást a közösségi médián keresztül, és összeverődve mennek ezekre az illegális versenyekre. Ezen túlmenően ad hoc jellegű versenyek a nagyobb autós összejöveteleken, tereken, nagyobb várakozó helyeken találkozó, gépkocsijaikban zenét hallgató fiatalok társaságában bármikor kialakulhatnak.

Az ilyen módon történő közlekedés – a forgalomban részt vevő többi járművezetőre nézve is – a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyeztető magatartás.

A közlekedésben részt vevő jármű vezetője köteles járművével úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat a közlekedésben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.  Aki ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, az megszegi a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 3. § (1) bekezdés (c) pontjában foglaltakat, mely szabálysértésnek, súlyosabb esetben bűncselekménynek minősül és a vezetői engedély elvételét vonja maga után.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság kéri a lakosság segítségét, amennyiben gyorsulási versenyek szervezéséről, lebonyolításáról szereznek tudomást, a hatékony rendőri fellépés érdekében azt jelezzék a 112-es hívószámon, vagy e-mail útján a kazincbarcikark@borsod.police.hu címen. 

Forrás: Kazincbarcikai Rendőrkapitányság

További híreink

Környezetfejlesztő közösségi nap a Herbolyai-tavaknál

Dátum: 2024. máj 20. 14:23

Hasznos társasági összejövetellel: bográcsozással, koccintással és építő munkával telt a nap május 18-án a Herbolyai II-es tónál. A parkbútorok és a horgászállások karbantartásán vagy festésén túl főmozzanatként két filagóriát és horgászlépcsőket alakított ki a közösség Klimon István alpolgármester és Láda Róbert hivatásos halőr vezényletével az egyre kedveltebb szabadidős területen.

Születés hete Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 19. 17:37

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

KolorTV élőben

Programajánló

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Nyári Kertmozi a Mezey udvarán

Mezey István Művészeti Központ udvara

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk