https://kolorline.hu/Illegális gyorsulási versenyek és driftelés

Illegális gyorsulási versenyek és driftelés

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Közügyek

Az elmúlt időszakban megszaporodtak a többnyire engedély nélkül átalakított járművekkel történő, a közúton szervezett „illegális gyorsulási versenyek” rendezései, ezeken való részvétel, valamint a közúti forgalomban való driftelés.

A közlekedés biztonságát nagymértékben veszélyezteti a közlekedési magatartások azon csoportja, amelyek közös pontja, hogy a gépjárművezető szándékosan, jelentős mértékben túllépi a megengedett legnagyobb sebességet, ezzel összefüggésben az egyéb közlekedési szabályokat (pl. elsőbbségadásra, előzésre és irányváltoztatásra vonatkozó szabályokat) sorozatosan, folyamatosan, súlyos mértékben megsérti, a közutat nem rendeltetésszerűen használja.

Aki a közúti közlekedési szabályokat tudatosan megszegi, azokat szándékosan, akár sorozatosan figyelmen kívül hagyja, nagyfokú veszélyt jelent a közlekedés biztonságára nézve. A versenyzői magatartás nagymértékű baleseti kockázatot hordoz magában, veszélyt jelent a közlekedésben résztvevők életére és testi épségére nézve. 

Illegális gyorsulási verseny az, amikor az engedély nélküli rendezvényen a gépkocsik, motorkerékpárok és a járműtuning (gépjárművek gyári kivitelének átalakítása, átépítése) iránt érdeklődők közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton mérik össze a gépjárműveik gyorsulását.

A versenyeket általában nem egy társaság szervezi, és a versenyzőket sem kell meghívni a futamokra, azok megtalálják egymást a közösségi médián keresztül, és összeverődve mennek ezekre az illegális versenyekre. Ezen túlmenően ad hoc jellegű versenyek a nagyobb autós összejöveteleken, tereken, nagyobb várakozó helyeken találkozó, gépkocsijaikban zenét hallgató fiatalok társaságában bármikor kialakulhatnak.

Az ilyen módon történő közlekedés – a forgalomban részt vevő többi járművezetőre nézve is – a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyeztető magatartás.

A közlekedésben részt vevő jármű vezetője köteles járművével úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat a közlekedésben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.  Aki ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, az megszegi a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 3. § (1) bekezdés (c) pontjában foglaltakat, mely szabálysértésnek, súlyosabb esetben bűncselekménynek minősül és a vezetői engedély elvételét vonja maga után.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság kéri a lakosság segítségét, amennyiben gyorsulási versenyek szervezéséről, lebonyolításáról szereznek tudomást, a hatékony rendőri fellépés érdekében azt jelezzék a 112-es hívószámon, vagy e-mail útján a kazincbarcikark@borsod.police.hu címen. 

Forrás: Kazincbarcikai Rendőrkapitányság

További híreink

Már 2024 januárjában elindulhat az Egressy Művelődési Központ felújítása

Dátum: 2023. nov 30. 19:00

Hamarosan több ütemben és lépésben megkezdődik Kazincbarcika egyik legfontosabb kulturális intézményének, az Egressy Béni Művelődési Központnak az energetikai korszerűsítése. A fejlesztés további célja az épület külső megjelenésének megújulása és új tartalommal felruházása is. A beruházás illeszkedik Kazincbarcika dinamikus és fenntartható fejlődéséhez.

December 3-tól újra fényárban úszik Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 30. 13:00

Hosszú napok óta serényen folynak a munkálatok a Barcika Parknál, hogy a karácsonyi időszakban egy év kényszerkimaradás után újra pompás díszkivilágítás gyönyörködtesse a városlakókat. Természetesen a visszatérő „fényes fogadtatáson” kívül más ütős programok is várják azokat, akik december 3-án ellátogatnak a Fő térre.

Eggyel több szelet kenyér, eggyel kevesebb pofon – Komárominé Nagy Mária, a gyermekek segítője

Dátum: 2023. nov 29. 19:00

Városunk önkormányzatától a szociális munka napján, 2023. november 12-én Kazincbarcika Város Szociális Ellátásáért kitüntető díjat kapott Komárominé Nagy Mária, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ intézményegység-vezetője 1990 óta ügyködik elszántan a szociális szférában. Évtizedeken keresztül számos gondviselő feladatkör felelős ellátásával érdemelte ki elismerését.

Újabb Arany Rózsa díjjal büszkélkedhet Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 29. 10:30

Arany Rózsa díjat nyert Kazincbarcika a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben; a város Váccal, Siklóssal, Pápával, Egerrel, Balatongyörökkel és Bajával együtt vehette át az elismerő címet az idén. A környezetszépítő verseny legmagasabb díját régiónként egy település kaphatja meg, az, amelyik évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújt a virágosításban, külön figyelemmel a fenntarthatóságra. Klimon István alpolgármester megköszönte a Barcika Park kertészeinek áldozatos munkáját, akik napról napra azon dolgoznak, hogy a város tiszta, zöld és virágos legyen.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika decemberi órarend

Irinyi János Tornacsarnok, Kazinczy Ferenc Tornacsarnok, Kazincbarcikai Fedett Uszoda

Adventtől újévig Kazincbarcikán 2023

Kazincbarcika, változó helyszínek

Gyertyagyújtás és karácsonyi gasztroterasz Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Gyermekkönyvtári napok Kazincbarcikán

Egressy Béni Városi Könyvtár

Mesés kalandozás a Mikulás-kisvonatával

Mezey István Művészeti Központ udvara

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk