https://kolorline.hu/Egy recept, egy sztori - Tarjányi Orsolya

Egy recept, egy sztori - Tarjányi Orsolya

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Egy recept, egy sztori - Tarjányi Orsolya, a kazincbarcikai Kodály művészeti iskola igazgatóhelyettese

– Szerintem vannak olyan ételek, amikhez fel kell nőni: nekem a spárga ilyen étel volt. Amikor először ettem étteremben, akkor füstölt lazacdarabkák voltak benne, s számomra ez egy nagyon különleges ízélmény volt, s azóta is nagy kedvenc lett. Nagyon szeretek enni, szeretem a finom ételeket, valamint az össze nem illő dolgokat: ez a lazacos spárga is ilyen étel, eszembe nem jutott, hogy így összepárosítsam őket. A spárga egyébként mindig egy misztikus dolog volt számomra, biztosan valamilyen mese hatására gyerekkoromban nagyon sokáig azt hittem, hogy ez ilyen türkizszínű valami, és varázsfonalból főzik. Persze később rájöttem, hogy ez nem így van. A krémlevesek egyébként számunkra kincsek, szinte 80%-ban csak azt főzök otthon, mert van egy majdnem 11 éves kisfiam, aki a mai napig nem hajlandó semmi darabost megenni.

Hozzávalók 4 fő részére:

• 60 dkg zöldspárga

(egész, fej nélkül),

• 6 dl víz,

• 4 dl csontlé,

• 10 dkg vaj,

• 2,5 dl tejszín,

• 4 dkg liszt,

• 4 cl fehérbor,

• só,

• delikát,

• őrölt fehér bors ízlés szerint

Elkészítés:

Megmossuk a spárgát, vastagon meghámozzuk és levágjuk az alsó fás részét. A lehámozott-vágott részt tegyük egy lábasba, öntsük fel a vízzel. Adjuk hozzá a sót, a borsot és a delikátot, majd 10 percen át főzzük fedő alatt. Szűrjük le a léből a darabokat, majd mérjük meg mennyi levünk maradt. Egészítsük ki a csontlével. Tegyük bele a megtisztított spárgát és főzzük puhára kb. 25 perc alatt. Az idő lejártával vegyük ki a spárgákat a főzőléből és tegyük félre őket. Olvasszuk fel a vajat egy másik, üres lábasban. Mikor forró, szórjuk rá a lisztet, keverjük össze, majd hagyjuk felhabozni kicsit. Öntsük fel a fehérborral és a lével. Adjuk hozzá a puhára főzött spárgákat, még 5-10 percig főzzük, majd turmixoljuk simára. Ha kicsit öregebb, fásabb volt a spárgánk, vagy nem hámoztuk meg elég vastagon, akkor meglehet, hogy szálas marad. Ebben az esetben számoljunk plusz 10 percnyi munkával, át kell szűrni nagylyukú szűrőn

További híreink

Kazincbarcikai 12 éves teniszezője, Makrai Balázs nemzetközi díjat nyert

Dátum: 2025. nov 12. 22:12

Jelentős nemzetközi teniszverseny rangos díját hozta el U12-es korcsoportban a példamutató kazincbarcikai versenyző, a 12 éves Makrai Balázs, a Barcikai Tenisz Klub játékosa. Mallorcán, a Rafa Nadal Academyn rendezett Kinder Joy of Moving nevű megmérettetésen egyénileg és párosan is példásan szerepelt, de a legvisszhangosabb eredménye a verseny Fair Play díjának elnyerése volt.

Kazincbarcika tisztán és felkészülten – javában zajlanak az őszi munkák, téli előkészületek

Dátum: 2025. nov 11. 21:39

Ősszel is folytatódik Kazincbarcikán a város közterületeinek gondozása. A fűnyírási szezon lezárultával a Barcika Park Nonprofit Kft. munkatársai megkezdték a lehullott lombok összegyűjtését, és párhuzamosan készülnek a téli síktalanításra. A cél, hogy a november 15-től március 15-ig tartó szezonban biztonságos legyen a közlekedés a város útjain.

Tisztelgés — megnyílt az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör 60., jubileumi tárlata

Dátum: 2025. nov 10. 20:27

Az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör Tisztelgés című kiállításával jelent meg a kazincbarcikai közönség előtt november 6-án. A város kulturális életének meghatározó alakjai, művészetbarátok, valamint a helyi önkormányzat képviselői együtt lehettek tanúi a kör 60. jubileumi tárlatmegnyitójának a Mezey István Művészeti Központban, ahol az érdeklődőket 24 alkotó 43 remekműve kápráztatta el.

Borsodi Vegyipari Nap – bemutatták a BorsodChem kutatási projektjét

Dátum: 2025. nov 08. 19:31

A Magyar Kémikusok Egyesületének megyei szervezete és a Miskolci Akadémiai Bizottság Vegyészeti Szakbizottsága idén 41. alkalommal szervezte meg a Borsodi Vegyipari Napot. Az alkalomnak az MTA Miskolci Akadémiai Bizottság székháza adott otthont.

KolorTV élőben

Programajánló

Színházi évad Kazincbarcikán

Egressy Béni Művelődési Központ

IV. Dédesi fényparádé és jótékonysági felvonulás

Dédestapolcsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk