https://kolorline.hu/Egy recept, egy sztori - Tarjányi Orsolya

Egy recept, egy sztori - Tarjányi Orsolya

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Egy recept, egy sztori - Tarjányi Orsolya, a kazincbarcikai Kodály művészeti iskola igazgatóhelyettese

– Szerintem vannak olyan ételek, amikhez fel kell nőni: nekem a spárga ilyen étel volt. Amikor először ettem étteremben, akkor füstölt lazacdarabkák voltak benne, s számomra ez egy nagyon különleges ízélmény volt, s azóta is nagy kedvenc lett. Nagyon szeretek enni, szeretem a finom ételeket, valamint az össze nem illő dolgokat: ez a lazacos spárga is ilyen étel, eszembe nem jutott, hogy így összepárosítsam őket. A spárga egyébként mindig egy misztikus dolog volt számomra, biztosan valamilyen mese hatására gyerekkoromban nagyon sokáig azt hittem, hogy ez ilyen türkizszínű valami, és varázsfonalból főzik. Persze később rájöttem, hogy ez nem így van. A krémlevesek egyébként számunkra kincsek, szinte 80%-ban csak azt főzök otthon, mert van egy majdnem 11 éves kisfiam, aki a mai napig nem hajlandó semmi darabost megenni.

Hozzávalók 4 fő részére:

• 60 dkg zöldspárga

(egész, fej nélkül),

• 6 dl víz,

• 4 dl csontlé,

• 10 dkg vaj,

• 2,5 dl tejszín,

• 4 dkg liszt,

• 4 cl fehérbor,

• só,

• delikát,

• őrölt fehér bors ízlés szerint

Elkészítés:

Megmossuk a spárgát, vastagon meghámozzuk és levágjuk az alsó fás részét. A lehámozott-vágott részt tegyük egy lábasba, öntsük fel a vízzel. Adjuk hozzá a sót, a borsot és a delikátot, majd 10 percen át főzzük fedő alatt. Szűrjük le a léből a darabokat, majd mérjük meg mennyi levünk maradt. Egészítsük ki a csontlével. Tegyük bele a megtisztított spárgát és főzzük puhára kb. 25 perc alatt. Az idő lejártával vegyük ki a spárgákat a főzőléből és tegyük félre őket. Olvasszuk fel a vajat egy másik, üres lábasban. Mikor forró, szórjuk rá a lisztet, keverjük össze, majd hagyjuk felhabozni kicsit. Öntsük fel a fehérborral és a lével. Adjuk hozzá a puhára főzött spárgákat, még 5-10 percig főzzük, majd turmixoljuk simára. Ha kicsit öregebb, fásabb volt a spárgánk, vagy nem hámoztuk meg elég vastagon, akkor meglehet, hogy szálas marad. Ebben az esetben számoljunk plusz 10 percnyi munkával, át kell szűrni nagylyukú szűrőn

További híreink

A végéhez közelít a távfűtési szezon

Dátum: 2023. márc 28. 18:29

Kazincbarcikán az országos átlaghoz képest kiemelten sok, körülbelül 8000 távfűtéses ingatlan található. A távhőtörvény szerint a szolgáltatónak szeptember 15. és május 15. között kell rendelkezésre állnia. Hogy mikor induljon és mikor álljon le a fűtés ezen időszakon belül, azt a társasházközösség dönti el. Kazincbarcikán az intézményekben úgynevezett jelleggörbe alapján, míg a távfűtéses lakásokban a külső hőmérséklet alakulásának függvényében fűtenek.

A Deák iskola tanulóinak alkotásaiból nyílt tárlat a Mezeyben

Dátum: 2023. márc 28. 09:00

Az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola diákjai márciusban kiállították változatos műveiket a Mezey István Művészeti Központban. A MONTÁZS május 4-ig tekinthető meg.

Bemutatkoztak a leendő elsősök tanítói Kazincbarcikán

Dátum: 2023. márc 27. 22:13

Egy igazán kedves és emlékezetes program során ismerhették meg a leendő első osztályos kazincbarcikai óvodások tanítóikat. A Pollack Mihály Általános Iskola és tagiskolái a Don Bosco Sportközpontba hívták a város utolsó éves ovisait, hogy bemutathassák, milyen munka zajlik az érintett oktatási intézményekben.

Legó élményparadicsom Kazincbarcikán április 12-től 15-ig

Dátum: 2023. márc 26. 21:10

A legózás, sőt a legóművészet felsőfokából részesülhet Kazincbarcika és a környék lakossága április 12-től 15-ig. A Mezey István Művészeti Központ két szinten, 500 négyzetméteren ad otthont 4 napig a Kockabarátok közösség kiállításának és játszóházának. A különleges kisvásárral egybekötött esemény kezdőknek és haladóknak egyaránt szól. Nemcsak gyerekeknek lesz nagy élmény, de a 9 és 14 éves kor közöttieknek építőpályázatot is hirdetnek a szervezők.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk