https://kolorline.hu/Egy recept, egy sztori - Tarjányi Orsolya

Egy recept, egy sztori - Tarjányi Orsolya

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Egy recept, egy sztori - Tarjányi Orsolya, a kazincbarcikai Kodály művészeti iskola igazgatóhelyettese

– Szerintem vannak olyan ételek, amikhez fel kell nőni: nekem a spárga ilyen étel volt. Amikor először ettem étteremben, akkor füstölt lazacdarabkák voltak benne, s számomra ez egy nagyon különleges ízélmény volt, s azóta is nagy kedvenc lett. Nagyon szeretek enni, szeretem a finom ételeket, valamint az össze nem illő dolgokat: ez a lazacos spárga is ilyen étel, eszembe nem jutott, hogy így összepárosítsam őket. A spárga egyébként mindig egy misztikus dolog volt számomra, biztosan valamilyen mese hatására gyerekkoromban nagyon sokáig azt hittem, hogy ez ilyen türkizszínű valami, és varázsfonalból főzik. Persze később rájöttem, hogy ez nem így van. A krémlevesek egyébként számunkra kincsek, szinte 80%-ban csak azt főzök otthon, mert van egy majdnem 11 éves kisfiam, aki a mai napig nem hajlandó semmi darabost megenni.

Hozzávalók 4 fő részére:

• 60 dkg zöldspárga

(egész, fej nélkül),

• 6 dl víz,

• 4 dl csontlé,

• 10 dkg vaj,

• 2,5 dl tejszín,

• 4 dkg liszt,

• 4 cl fehérbor,

• só,

• delikát,

• őrölt fehér bors ízlés szerint

Elkészítés:

Megmossuk a spárgát, vastagon meghámozzuk és levágjuk az alsó fás részét. A lehámozott-vágott részt tegyük egy lábasba, öntsük fel a vízzel. Adjuk hozzá a sót, a borsot és a delikátot, majd 10 percen át főzzük fedő alatt. Szűrjük le a léből a darabokat, majd mérjük meg mennyi levünk maradt. Egészítsük ki a csontlével. Tegyük bele a megtisztított spárgát és főzzük puhára kb. 25 perc alatt. Az idő lejártával vegyük ki a spárgákat a főzőléből és tegyük félre őket. Olvasszuk fel a vajat egy másik, üres lábasban. Mikor forró, szórjuk rá a lisztet, keverjük össze, majd hagyjuk felhabozni kicsit. Öntsük fel a fehérborral és a lével. Adjuk hozzá a puhára főzött spárgákat, még 5-10 percig főzzük, majd turmixoljuk simára. Ha kicsit öregebb, fásabb volt a spárgánk, vagy nem hámoztuk meg elég vastagon, akkor meglehet, hogy szálas marad. Ebben az esetben számoljunk plusz 10 percnyi munkával, át kell szűrni nagylyukú szűrőn

További híreink

Ismét csobog a víz a szökőkutakban, a Vízijáték-show pedig még mindig elkápráztat

Dátum: 2025. jún 21. 17:48

Idén a várost érő kormányzati sarcok miatt később indultak a szökőkutak és az országhíres Vízijáték-show. Június 20-tól azonban — ahogyan tervezte a városvezetés — újra teljes pompájában, víz- és fényárban úszik Kolorcity.

Kicsengettek, megkezdődött a vakáció

Dátum: 2025. jún 21. 08:00

Kazincbarcika általános és középiskoláiban is véget ért a 2024/25-ös tanév. Pénteken a diákok számára befejeződött a tanulás aktív időszaka. A 2025/26-os tanévre szeptember 1-jén csengetnek be.

Magyar úszás napja Kazincbarcikán - Uszodából uszodába

Dátum: 2025. jún 20. 08:00

A magyar úszás napját idén is izgalmas vízi kavalkáddal ünnepelte Kazincbarcika. Az úszást és az ehhez kapcsolódó sportágakat népszerűsítő játékos programon két olimpikonnal is találkozhattak az ifjú sportolók: Risztov Éva olimpiai bajnok úszó és Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó személyében. A program egyben búcsú is a városi uszodától, jövőre ugyanis már a Vízi komplexum ad majd helyet a nagy múltú vizes napnak, amelynek megtekintése az úszó olimpikon programjában is szerepelt.

Horgászjegy-hosszabbítási útmutató 2025 második félévére

Dátum: 2025. jún 19. 11:58

Június 30-án lejárnak a 2025 első felére megváltott horgászjegyek a kazincbarcikai horgászok számára. Azonban a Csónakázó-tó esetében ezt idén automatikusan meghosszabbítja a Barcika Park Nonprofit Kft., egészen a tó várható karbantartásáig, vagy ha addig erre nem kerül sor, akkor 2026. január 31-ig. A Herbolya I-II. tavakra várhatóan június 23-tól válthatóak ki a második féléves engedélyek.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorkölyöktáborok 2025

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk