https://kolorline.hu/Élhető települést építeni

Élhető települést építeni

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Berente csaknem két évtized alatt figyelemre méltó fejlődésen ment keresztül. Az új infrastrukturális és szociális rendszer kialakításával teljes átalakuláson esett át a település. A megújult intézményi hálózattal rendelkező község rendezett, ápolt képet mutat.  Az elkötelezett vezetés és az itt élők legfőbb célja egy még élhetőbb település kialakítása. Ennek egyik legfontosabb előfeltétele az önfenntartás felé vezető út. Az önkormányzati törekvés eredményeképpen a közmunkaprogramban új erőre kapott a mezőgazdaság fejlesztése, mely leginkább az állattenyésztésre fókuszál. Az eddigi sok fajtával szemben az idén kezdődött projekt részeként a szarvasmarha tenyésztés lesz a fő irányvonal, ehhez rendelkezésre állnak a szükséges földterületek, melyeket kaszálónak, takarmányültetvénynek fognak használni. A pályázat teremtette lehetőségeken belül fürtös paradicsomot és hagymát termesztenek. A megtermelt alapanyagokat a Szent Borbála Idősek Otthonában dolgozzák fel, mely nem csupán az itt gondozott idős emberek, hanem az óvoda, az iskola és a településen élők közétkeztetését is biztosítja.

Az új kihívások másik alappillére a fiatalok vonzása, illetve megtartása a községben. A falu csekély mértékű elvándorlással büszkélkedhet, köszönhetően a széles körű támogatási struktúrának. Mindezek a fiatalabb korosztályt célozzák, de az idősebbeknek és a családoknak is szólnak. Munkahely szempontjából a Szent Borbála Idősek Otthona és a Berente Nonprofit Kft. jelenti a húzóerőt.

A közelmúltban a jelentős átalakításon átesett kastély épületében kialakított színvonalas könyvtár és teleház igényes környezetet biztosít a látogatóknak.
Az idősek otthonában két új szobát alakítottak ki, egy új beruházás keretén belül pedig a jövőben parkoló épül a Bajcsy-Zsilinszky utcában.
A volt bányaépület felújítására is sor került, ahol minden igényt kielégítő körülmények között dolgozhatnak a közcélú munkaprogramban szereplő emberek és a műszaki munkatársak is. A pillanatnyilag futó pályázatokon kívül egy projekt eredménye kérdéses, ez pedig a település képét meghatározó épületek energetikai felújítását irányozza elő. Ebben benne van az általános iskola, az orvosi rendelő, a művelődési ház, a polgármesteri hivatal, illetve a Szent Borbála Idősek Otthona.
- Úgy gondolom, Berente egy változás előtti úton jár, mégpedig olyan változás előtt, ami pozitív hatással lesz a környezetére. Ez érvényes a gazdasági helyzetre, a kultúrára és a szociális hálóra. Ez az átalakulás már elkezdődött, az igaz, hogy még nagyon az elején tartunk, de a falu és a lakosság érdekeit szem előtt tartva munkálkodunk. - foglalta össze gondolatait Roza László István polgármester.

 

További híreink

Legó élményparadicsom Kazincbarcikán április 12-től 15-ig

Dátum: 2023. márc 26. 21:10

A legózás, sőt a legóművészet felsőfokából részesülhet Kazincbarcika és a környék lakossága április 12-től 15-ig. A Mezey István Művészeti Központ két szinten, 500 négyzetméteren ad otthont 4 napig a Kockabarátok közösség kiállításának és játszóházának. A különleges kisvásárral egybekötött esemény kezdőknek és haladóknak egyaránt szól. Nemcsak gyerekeknek lesz nagy élmény, de a 9 és 14 éves kor közöttieknek építőpályázatot is hirdetnek a szervezők.

Jól halad a 26-os elkerülő út építése

Dátum: 2023. márc 25. 20:06

Jó ütemben halad a Kazincbarcika-Múcsony összekötő út korszerűsítése és korrekciója. A kivitelező a mintegy 2 kilométeres útszakasz nyomvonalát építi át, annak burkolatát erősíti meg, kapcsolódva a 26-os elkerülő út északi végpontjához. A beruházás elemeként körforgalmi csomópont is épül, a felújítás a nyár végére készül el.

Ismét Kerékpárosbarát Település címet nyert Kazincbarcika

Dátum: 2023. márc 24. 21:17

A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium 2022-ben is kiírta a Kerékpárosbarát Település és Kerékpáros Munkahely pályázatot, amelyen Kazincbarcika harmadik éve vesz részt, és azóta minden esztendőben meg is kapja a címet. Az oklevelet és a nyerteseknek járó táblát Ágh Péter, az állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára adta át ma Budapesten.

Szépkiejtési, vers- és prózamondó verseny Kazincbarcikán

Dátum: 2023. márc 23. 15:39

Mintegy 3 évtizedes múltra tekint vissza Kazincbarcikán a Szabó Zoltán szépkiejtési és a Petőfi Sándor vers- és prózamondó verseny. A COVID-időszak után idén ismét megrendezték az általános iskolás diákok megmérettetését, amelynek a Dózsa György Tagiskola adott otthont.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk