https://kolorline.hu/Itt a nyár – grillezés minden mennyiségben!

Itt a nyár – grillezés minden mennyiségben!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A nyár a lazulásról és a kikapcsolódásról szól. A család és a baráti társaság összeverbuválására kiváló lehetőséget teremt a szabadban, időtöltésnek, illetve kulináris élménynek egyaránt alkalmas grillezés. Igen, ám, de hogyan fogjunk hozzá és mit készítsünk? Íme, néhány ötlet egy igazán jó bulihoz.
Első lépésként fontos a környezethez illő grillsütő kiválasztása, hiszen a házi grillezés történhet kertben, teraszon és balkonon is. Ma már mindenféle árfekvésben kapható gázgrill, ami gázpalackkal működik és a használata egyszerű. Ettől meghittebb hangulatot varázsol a faszenes grill, melynek egyes típusai jóval olcsóbbak az előzőnél. Igaz, használatához szükségeltetik némi szakértelem. A faszén ugyanis akkor az igazi, ha parázslik, így a megfelelő sütési hőfok eléréséhez bizony időre van szükség. A legjobb, ha felváltva szítjuk a tüzet, mert a hőség és a füst hamar kitikkasztja az embert. Jó tanács, vigyázzunk a kipattanó szikrákkal, nehogy a tűzoltók vessenek véget a partinknak.
Grillezhetünk húsokat és zöldségeket. A húsoknál a kicsit zsírosabbak alkalmasak a grillezésre, mert egyébként kiszárad. Ha mégis a sovány hús mellett döntünk, érdemes szalonnával betekerni. A szeletek ideális vastagsága kb. 1 cm, különben nem sülnek át tökéletesen. Mind a húsok, mind a zöldségek puhábbak, zaftosabbak lesznek, ha sütés előtt bepácoljuk őket. Különféle pácokat készíthetünk, olívaolajjal, fűszerkeverékkel, zöldfűszerrel, fokhagymával. Pikánsabb ízt biztosít, ha mustárral megbolondítjuk az oldatunkat.  Grillezésre alkalmas zöldségek, a gomba, paprika, cukkíni, padlizsán, burgonya, paradicsom, kukorica, valamint a hagymafélék. Jó tudni melyik húshoz, milyen fűszerekkel pácolhatunk. Lássuk: Hal: citromlé és reszelt citromhéj, fokhagyma, petrezselyem, chili, rozmaring, kapor, kakukkfű.
Sertéshús: mustár, borecet, szójaszósz, méz, bazsalikom, zsálya, őrölt bors.
Bárányhús : hagyma, fokhagyma, rozmaring, menta, paprika.,babérlevél.
Csirkehús: méz és mustár, szójaszósz, citrom, fokhagyma, rozmaring, fehér bors, koriander.
Marhahús: fokhagyma, mustár, bors, babérlevél, kömény, szerecsendió.
Aki nem szeretne vesződni a pácolással és a friss hús sütésével, az bármelyik nagy áruházban igény szerint beszerezhet kész tálakat, előkészített húsokat, kolbászokat és sajtokat. Ízelítőnek nézzünk egy receptet:

Grillezett pisztráng

hozzávalók / 2 adag
•    40 dkg pisztráng
•    1 csokor petrezselyem
•    1 db citrom
•    2 ek olívaolaj
•    só ízlés szerint
•    fekete bors ízlés szerint (frissen tört)

elkészítés
1.    A halakat megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük.
2.    Éles késsel mindkét felüket beirdaljuk (a vágások úgy 8 mm-1 cm-enként legyenek egymástól, 5 mm mélyen).
3.    Olívaolajjal megkenjük a pisztrángokat, meghintjük durva szemű tengeri sóval és frissen őrölt feket borssal.
4.    Belsejükbe petrezselymet és citromkarikákat dugunk.
5.    Parázsló faszén felett megsütjük, oldalanként kb 6-8 perc alatt.


Forrás: hvg.hu
       nosalty.hu

További híreink

Ismét csobog a víz a szökőkutakban, a Vízijáték-show pedig még mindig elkápráztat

Dátum: 2025. jún 21. 17:48

Idén a várost érő kormányzati sarcok miatt később indultak a szökőkutak és az országhíres Vízijáték-show. Június 20-tól azonban — ahogyan tervezte a városvezetés — újra teljes pompájában, víz- és fényárban úszik Kolorcity.

Kicsengettek, megkezdődött a vakáció

Dátum: 2025. jún 21. 08:00

Kazincbarcika általános és középiskoláiban is véget ért a 2024/25-ös tanév. Pénteken a diákok számára befejeződött a tanulás aktív időszaka. A 2025/26-os tanévre szeptember 1-jén csengetnek be.

Magyar úszás napja Kazincbarcikán - Uszodából uszodába

Dátum: 2025. jún 20. 08:00

A magyar úszás napját idén is izgalmas vízi kavalkáddal ünnepelte Kazincbarcika. Az úszást és az ehhez kapcsolódó sportágakat népszerűsítő játékos programon két olimpikonnal is találkozhattak az ifjú sportolók: Risztov Éva olimpiai bajnok úszó és Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó személyében. A program egyben búcsú is a városi uszodától, jövőre ugyanis már a Vízi komplexum ad majd helyet a nagy múltú vizes napnak, amelynek megtekintése az úszó olimpikon programjában is szerepelt.

Horgászjegy-hosszabbítási útmutató 2025 második félévére

Dátum: 2025. jún 19. 11:58

Június 30-án lejárnak a 2025 első felére megváltott horgászjegyek a kazincbarcikai horgászok számára. Azonban a Csónakázó-tó esetében ezt idén automatikusan meghosszabbítja a Barcika Park Nonprofit Kft., egészen a tó várható karbantartásáig, vagy ha addig erre nem kerül sor, akkor 2026. január 31-ig. A Herbolya I-II. tavakra várhatóan június 23-tól válthatóak ki a második féléves engedélyek.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorkölyöktáborok 2025

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk