https://kolorline.hu/Mezey István öröksége

Mezey István öröksége

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A 2012-ben elhunyt festőművész, grafikus ma - szeptember 17-én - ünnepelné 72. születésnapját. Ebből az alkalomból nyílt szeptember 15-én emléktárlat a róla elnevezett művészeti központ nagy kiállítótermében, valamint az itt található emlékszoba képei is megújultak. A tárlat november 10- éig tekinthető meg. 

Öt éve már, hogy elbúcsúztunk Mezey Istvántól, mindenki Pista bácsijától. A grafikusművész alkotásaival, munkásságával, bölcs, szerény hitvallásával olyan értéket teremtett, melyek elévülhetetlenek lettek. Minden ízében szerette a várost, mint ahogy a város és az itt élők is nagyon szerették őt. Nem volt kétség, hogy a 2014 októberében megnyitott új művészeti központ az ő nevét viselje. Az átadott új intézmény egyik szobája azóta is őrzi az emlékét, melyben személyes tárgyai, fotói és alkotásai engednek bepillantást a művész életébe. 

– Én mindig azt láttam, hogy édesapám bármit csinált a városban, vagy kértek tőle a városlakók mindig örömmel tevékenykedett, és szívesen adta hozzá a munkáját, a tudását ahhoz, hogy Kazincbarcika gyarapodhasson. Úgy nőttem fel, hogy azt láttam, mindig önzetlenül és szívesen segít mindenkinek. Amikor meghalt, megkerestek a város képviseletében azzal a gondolattal, hogy mit szólna a családunk, ha a művészeti központot róla neveznék el – idézte fel emlékeit Mezey Ildikó, a névadó lánya, aki elárulta: a családnak ez a kérés nagyon jólesett, hiszen így egyértelművé vált, hogy édesapja segítőkészsége, szeretete, illetve önzetlen odaadása a város iránt nem maradt viszonzatlan. – Természetesen örömmel egyeztünk bele a felkérésbe, mert bíztunk benne, hogy ezzel a felnövekvő generáció is kap egy követendő példaképet – árulta el Ildikó. 

Mezey István még életében felajánlotta kétszáz művészeti alkotását a városnak, melyet halála után lányai örököltek. 

– Úgy döntöttük, hogy ezt a felajánlását fenntartjuk, mert tudjuk, hogy az édesapámnak fontos volt, hogy ezek az alkotások a városé legyenek. Tudtuk, hogy mely műveket szerette volna odaadni, és mi is hozzátettünk párat, így összejött a 200 kép. Amikor átadtuk, abban állapodtunk meg, hogy a kiállítóteremben folyamatosan váltogatják majd a képeket, hogy a közönségnek is mindig új legyen – mondta a művész lánya. 

Az állandó tárlat most újult meg először, emellett pedig a Mezey István Művészeti Központ nagy kiállítójában az örökösök tulajdonában lévő műveiből láthatnak összeállítást a látogatók, melyek igazi kuriózumnak számítanak. Utoljára 2011 februárjában volt hasonló volumenű vernisszázs Mezey István alkotásaiból a Városi Kiállítóteremben. 

 

 

További híreink

Boldog születésnapot, Kazincbarcika!

Dátum: 2023. febr 01. 20:25

Kerek évforduló közeledik. Kazincbarcikát a Minisztertanács 1954. február 1-jén nyilvánította várossá, 2023-ban pedig már a 69. születésnapját ünnepli városunk.

Kazincbarcikai siker a Grundbirkózó Diákolimpia országos elődöntőjén

Dátum: 2023. jan 30. 16:00

Január második felében Miskolcon rendezték az Országos Grundbirkózó Diákolimpia északkelet-magyarországi elődöntőjét. A versenyen Kazincbarcika 2 első, 1 második és 1 negyedik helyezéssel a legeredményesebb intézmény lett.

Kimaradt a kormányzati rezsitámogatásból Kazincbarcika

Dátum: 2023. jan 29. 16:15

Kazincbarcika nem kapott kormányzati támogatást az elszabadult energiaárak mérséklésére, ellenben az ország több települése pozitív elbírásában részesült: például Debrecennek 3 milliárd Ft-ot ítéltek oda. Nem városunk az egyetlen, amely egyelőre semmit sem kapott. Így járt többek között Hódmezővásárhely, néhány fővárosi kerület, valamint Tiszaújváros is.

A Kazinczy Ferenc Tagiskola csapata nyerte a TV2 Nagy Vagy! sportvetélkedőt

Dátum: 2023. jan 29. 13:54

A Kazinczy Ferenc Tagiskola válogatott sportbrigádja 2022-ben indult az általános iskolák nagy versenyén, a TV2 közkedvelt őszi-téli vetélkedőjén. Városraszóló büszkeség, hogy itt nemcsak a részvétel maradt fontos, hanem győzedelmeskedtek is.

KolorTV élőben

Programajánló

VI. Rejtvényfejtő verseny

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk