https://kolorline.hu/Mezey István öröksége

Mezey István öröksége

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A 2012-ben elhunyt festőművész, grafikus ma - szeptember 17-én - ünnepelné 72. születésnapját. Ebből az alkalomból nyílt szeptember 15-én emléktárlat a róla elnevezett művészeti központ nagy kiállítótermében, valamint az itt található emlékszoba képei is megújultak. A tárlat november 10- éig tekinthető meg. 

Öt éve már, hogy elbúcsúztunk Mezey Istvántól, mindenki Pista bácsijától. A grafikusművész alkotásaival, munkásságával, bölcs, szerény hitvallásával olyan értéket teremtett, melyek elévülhetetlenek lettek. Minden ízében szerette a várost, mint ahogy a város és az itt élők is nagyon szerették őt. Nem volt kétség, hogy a 2014 októberében megnyitott új művészeti központ az ő nevét viselje. Az átadott új intézmény egyik szobája azóta is őrzi az emlékét, melyben személyes tárgyai, fotói és alkotásai engednek bepillantást a művész életébe. 

– Én mindig azt láttam, hogy édesapám bármit csinált a városban, vagy kértek tőle a városlakók mindig örömmel tevékenykedett, és szívesen adta hozzá a munkáját, a tudását ahhoz, hogy Kazincbarcika gyarapodhasson. Úgy nőttem fel, hogy azt láttam, mindig önzetlenül és szívesen segít mindenkinek. Amikor meghalt, megkerestek a város képviseletében azzal a gondolattal, hogy mit szólna a családunk, ha a művészeti központot róla neveznék el – idézte fel emlékeit Mezey Ildikó, a névadó lánya, aki elárulta: a családnak ez a kérés nagyon jólesett, hiszen így egyértelművé vált, hogy édesapja segítőkészsége, szeretete, illetve önzetlen odaadása a város iránt nem maradt viszonzatlan. – Természetesen örömmel egyeztünk bele a felkérésbe, mert bíztunk benne, hogy ezzel a felnövekvő generáció is kap egy követendő példaképet – árulta el Ildikó. 

Mezey István még életében felajánlotta kétszáz művészeti alkotását a városnak, melyet halála után lányai örököltek. 

– Úgy döntöttük, hogy ezt a felajánlását fenntartjuk, mert tudjuk, hogy az édesapámnak fontos volt, hogy ezek az alkotások a városé legyenek. Tudtuk, hogy mely műveket szerette volna odaadni, és mi is hozzátettünk párat, így összejött a 200 kép. Amikor átadtuk, abban állapodtunk meg, hogy a kiállítóteremben folyamatosan váltogatják majd a képeket, hogy a közönségnek is mindig új legyen – mondta a művész lánya. 

Az állandó tárlat most újult meg először, emellett pedig a Mezey István Művészeti Központ nagy kiállítójában az örökösök tulajdonában lévő műveiből láthatnak összeállítást a látogatók, melyek igazi kuriózumnak számítanak. Utoljára 2011 februárjában volt hasonló volumenű vernisszázs Mezey István alkotásaiból a Városi Kiállítóteremben. 

 

 

További híreink

Már 2024 januárjában elindulhat az Egressy Művelődési Központ felújítása

Dátum: 2023. nov 30. 19:00

Hamarosan több ütemben és lépésben megkezdődik Kazincbarcika egyik legfontosabb kulturális intézményének, az Egressy Béni Művelődési Központnak az energetikai korszerűsítése. A fejlesztés további célja az épület külső megjelenésének megújulása és új tartalommal felruházása is. A beruházás illeszkedik Kazincbarcika dinamikus és fenntartható fejlődéséhez.

December 3-tól újra fényárban úszik Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 30. 13:00

Hosszú napok óta serényen folynak a munkálatok a Barcika Parknál, hogy a karácsonyi időszakban egy év kényszerkimaradás után újra pompás díszkivilágítás gyönyörködtesse a városlakókat. Természetesen a visszatérő „fényes fogadtatáson” kívül más ütős programok is várják azokat, akik december 3-án ellátogatnak a Fő térre.

Eggyel több szelet kenyér, eggyel kevesebb pofon – Komárominé Nagy Mária, a gyermekek segítője

Dátum: 2023. nov 29. 19:00

Városunk önkormányzatától a szociális munka napján, 2023. november 12-én Kazincbarcika Város Szociális Ellátásáért kitüntető díjat kapott Komárominé Nagy Mária, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ intézményegység-vezetője 1990 óta ügyködik elszántan a szociális szférában. Évtizedeken keresztül számos gondviselő feladatkör felelős ellátásával érdemelte ki elismerését.

Újabb Arany Rózsa díjjal büszkélkedhet Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 29. 10:30

Arany Rózsa díjat nyert Kazincbarcika a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben; a város Váccal, Siklóssal, Pápával, Egerrel, Balatongyörökkel és Bajával együtt vehette át az elismerő címet az idén. A környezetszépítő verseny legmagasabb díját régiónként egy település kaphatja meg, az, amelyik évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújt a virágosításban, külön figyelemmel a fenntarthatóságra. Klimon István alpolgármester megköszönte a Barcika Park kertészeinek áldozatos munkáját, akik napról napra azon dolgoznak, hogy a város tiszta, zöld és virágos legyen.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika decemberi órarend

Irinyi János Tornacsarnok, Kazinczy Ferenc Tornacsarnok, Kazincbarcikai Fedett Uszoda

Adventtől újévig Kazincbarcikán 2023

Kazincbarcika, változó helyszínek

Gyertyagyújtás és karácsonyi gasztroterasz Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Gyermekkönyvtári napok Kazincbarcikán

Egressy Béni Városi Könyvtár

Mesés kalandozás a Mikulás-kisvonatával

Mezey István Művészeti Központ udvara

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk