https://kolorline.hu/Mezey István öröksége

Mezey István öröksége

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A 2012-ben elhunyt festőművész, grafikus ma - szeptember 17-én - ünnepelné 72. születésnapját. Ebből az alkalomból nyílt szeptember 15-én emléktárlat a róla elnevezett művészeti központ nagy kiállítótermében, valamint az itt található emlékszoba képei is megújultak. A tárlat november 10- éig tekinthető meg. 

Öt éve már, hogy elbúcsúztunk Mezey Istvántól, mindenki Pista bácsijától. A grafikusművész alkotásaival, munkásságával, bölcs, szerény hitvallásával olyan értéket teremtett, melyek elévülhetetlenek lettek. Minden ízében szerette a várost, mint ahogy a város és az itt élők is nagyon szerették őt. Nem volt kétség, hogy a 2014 októberében megnyitott új művészeti központ az ő nevét viselje. Az átadott új intézmény egyik szobája azóta is őrzi az emlékét, melyben személyes tárgyai, fotói és alkotásai engednek bepillantást a művész életébe. 

– Én mindig azt láttam, hogy édesapám bármit csinált a városban, vagy kértek tőle a városlakók mindig örömmel tevékenykedett, és szívesen adta hozzá a munkáját, a tudását ahhoz, hogy Kazincbarcika gyarapodhasson. Úgy nőttem fel, hogy azt láttam, mindig önzetlenül és szívesen segít mindenkinek. Amikor meghalt, megkerestek a város képviseletében azzal a gondolattal, hogy mit szólna a családunk, ha a művészeti központot róla neveznék el – idézte fel emlékeit Mezey Ildikó, a névadó lánya, aki elárulta: a családnak ez a kérés nagyon jólesett, hiszen így egyértelművé vált, hogy édesapja segítőkészsége, szeretete, illetve önzetlen odaadása a város iránt nem maradt viszonzatlan. – Természetesen örömmel egyeztünk bele a felkérésbe, mert bíztunk benne, hogy ezzel a felnövekvő generáció is kap egy követendő példaképet – árulta el Ildikó. 

Mezey István még életében felajánlotta kétszáz művészeti alkotását a városnak, melyet halála után lányai örököltek. 

– Úgy döntöttük, hogy ezt a felajánlását fenntartjuk, mert tudjuk, hogy az édesapámnak fontos volt, hogy ezek az alkotások a városé legyenek. Tudtuk, hogy mely műveket szerette volna odaadni, és mi is hozzátettünk párat, így összejött a 200 kép. Amikor átadtuk, abban állapodtunk meg, hogy a kiállítóteremben folyamatosan váltogatják majd a képeket, hogy a közönségnek is mindig új legyen – mondta a művész lánya. 

Az állandó tárlat most újult meg először, emellett pedig a Mezey István Művészeti Központ nagy kiállítójában az örökösök tulajdonában lévő műveiből láthatnak összeállítást a látogatók, melyek igazi kuriózumnak számítanak. Utoljára 2011 februárjában volt hasonló volumenű vernisszázs Mezey István alkotásaiból a Városi Kiállítóteremben. 

 

 

További híreink

Jelentkezz iskolaőrnek!

Dátum: 2024. júl 15. 16:39

A police.hu iskolaőröket keres. Az iskolaőr feladata, hogy közreműködjön a nevelési-oktatási intézmények rendjének - azok területén, tanítási időben történő - fenntartásában. Az iskolaőr intézkedésre és kényszerítőeszköz használatára jogosult, közfeladatot ellátó személy. További részletek a cikk alján található linken keresztül érhetőek el.

Triplán összetett balatoni „applikációs” tábor a kazincbarcikai gyerekeknek

Dátum: 2024. júl 14. 20:56

A kazincbarcikai diákok balatoni táborozását támogatja idén a város önkormányzata. A Kazinczy Ferenc Tagiskola 47 tanulóval már elégedetten túl van az izgalmas alkalmon. Újdonságként 2024-ben minden eddiginél összetettebb, három különböző választási lehetőséget kínáló tábort szerveztek révfülöpi bázissal, de számtalan helyre csatangolással a tágabb környéken.

Szabadidős táborban jártak a héten a kazincbarcikai gyerekek

Dátum: 2024. júl 13. 18:02

A nyáron elérhető kazincbarcikai gyermektáborok egyik legizgalmasabbika a szabadidős Kolortábor volt. A kis résztvevők ügyességi, mozgásalapú, zenés, egyéni készségfejlesztő programokon és csapatjátékokon vehettek részt, de a Kolortábor különleges programjait, mint a médiaközpont-látogatást, a tánctanulást és a pizzasütést is kipróbálhatták.

Meghosszabbították a harmadfokú hőségriasztást

Dátum: 2024. júl 12. 11:57

Eredetileg ma éjfélig adta ki a harmadfokú hőségriasztást az országos tisztifőorvos az ország egész területére, azonban a rendkívüli melegre való tekintettel meghosszabbította az érvényességét július 18-án (csütörtökön) éjfélig.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk