Egy recept, egy sztori - Botló Ádám kapusedző
– Nagyon szép emlékeim vannak erről a süteményről. Még Németországban fociztam, és két héttel a bajnokság vége előtt – amikor már szinte tudtuk, hogy bajnokok leszünk –, ez volt annak az étteremnek a specialitása, ahol egyik nap étkeztünk. Természetesen rendeltem egyet, és később bajnokok is lettünk. A történetben az a legjobb, hogy amikor Putnokon később szintén bajnok lett a csapatunk, nagymamám ezzel a süteménnyel várt. Szóval számomra ez az édesség szerencsét hoz.
Isler
Hozzávalók:
• 20 dkg liszt
• 15 dkg vaj
• 8 dkg porcukor
• 5 dkg darált dió
• lekvár
• 1 csipet só
• 20 dkg étcsokoládé
• 1 evőkanál olaj
Elkészítés: A vajat a liszttel, a porcukorral és a sóval dogozzuk össze, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk tésztává. Takarjuk le, és egy órán át pihentessük a hűtőben, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 milliméter vastagra. Szaggassunk a tésztából kiszúróval vagy pohárral kerek formákat.
A korongokat rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokon 10-12 perc alatt süssük aranybarnára. Még melegen kettesével ragasszuk őket össze lekvárral, majd jól nyomkodjuk meg. Ha kihűlnek, vízgőz felett, alacsony hőmérsékleten melegítsük össze az olajat és a csokit, majd vonjuk be vele a sütiket, ezután szórjuk rá a darált diót. Tegyük néhány órára a hűtőbe dermedni.