https://kolorline.hu/Őszi finomságok

Őszi finomságok

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Ilyenkor ősszel ránk fér minden színes, illatos, fűszeres finomság, ami nemcsak ízletes, de kicsit át is melegít minket. Bár tény, hogy nincs annyi friss gyümölcs, mint nyáron, azért ilyenkor is érdemes kimenni a piacra és megpakolni a kosarunkat a szezon legjobb alapanyagaival. Olyan recepteket válogattunk össze, melyek az évszak kedvenceire épülnek: sütőtök, cékla, és alma is van a menüben, sőt, már a karamell is előkerült.


New York-i sütőtökös sajttorta


Hozzávalók (4 főre)

A tésztához: 2 bögre darált Graham-vagy zabkeksz,
5 ek. olvasztott vaj,
1 ek. cukor,
1 tk. őrölt fahéj

A sajtkrémhez:
1 bögre krémsajt (Mascarpone, Philadelphia),
2 bögre sütőtök pürésítve,
1 1/4 bögre cukor,
1/2 bögre tejszín,
4 tojás,
2 tk. vaníliaaroma,
1 tk. mézeskalács-fűszerkeverék

Elkészítés: 165 fokra melegítsük elő a sütőt. Kapcsos tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki alaposan. Keverjük a darált kekszhez a cukrot, a fahéjat, az olvasztott vajat. A masszát egyenletesen simítsd a tortaformába. Told a forró sütőbe a sajttorta alapját és 20-25 perc alatt süsd aranybarnára. Közben készítsd el a sajtkrémet. Az előzőleg megpucolt, kockára vágott és kevés vízben 10-15 perc alatt puhára párolt és már kihűlt sütőtököt robotgéppel pürésítsd. Szintén a robotgép segítségével a sajtkrémet habosítsd a cukorral. Add hozzá előbb a tejszínt, aztán a sütőtökpürét, és keverd krémesre. Egyesével keverd a krémhez a tojásokat, majd a vaníliaaromát és a fűszerkeveréket is add hozzá. Öntsd a sütőtökös sajtkrémet a kihűlt tésztára.

Helyezz a sütőbe egy forró vízzel megtöltött edényt lehetőleg a sütőrács alá. A sütőrácsra a vizes edény fölé told a tortaformát, és süsd a sütőtökös sajttortát 1 óra 45 percen át. A sütési idő leteltét követően kapcsold ki a sütőt, de az ajtót csak résnyire nyisd, és így hagyd kihűlni a süteményt. Tálalás előtt szórd meg kevés fahéjjal vagy cukrozatlan kakaóporral.


Almás morzsa karamellöntettel


Hozzávalók (4 főre)

60 dkg alma (magozott súly),
1 ek. nádcukor,
1 ek. liszt,
fél tk. fahéj,
8 dkg vaj,
4 dkg liszt,
4 dkg zabpehely finomra darálva,
8 dkg nádcukor

A karamellöntethez:
10 dkg cukor,
1 ek. vaj,
2 ek. tejszín

Elkészítés: Az almát megtisztítjuk, meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk. Összeforgatjuk a cukorral és a liszttel, majd a fahéjjal. Kivajazott, kb. 30×20 cm-es hőálló tálba tesszük. Kezünkkel összemorzsoljuk a vaj, liszt, zabpehely és a nádcukor keverékét. A gyümölcsök tetejére kanalazzuk a vajas, lisztes keveréket, és 180 fokon sütjük kb. 15 percig. Akkor lesz kész, ha már barnul a teteje, vagy már bugyogni kezd a gyümölcs leve. Közben a cukorból egészen sötét karamellt készítünk: felolvasztjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg a cukor, lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzákeverjük a vajat és a tejszínt. Bugyborékolni kezd majd, de a kevergetés mellett abbahagyja és kisimul. Ekkor már lehet csurgatni a sütire.


Céklatorta egészségesen


Hozzávalók (6 főre)

25 dkg nyers cékla (1 közepes méretű cékla),
1 közepes db alma, 1 közepes db sárgarépa,
200 g zabpehely,
8 dkg finomliszt,
2 kávéskanál fahéj,
4 db tojás,
2 dl napraforgó olaj,
1 csipet só,
50 g édesítőszer,
1 csomag sütőpor,
10 dkg dió (durvára vágra),
5 dkg vörösáfonya

Elkészítés: A céklát, almát meghámozzuk, a répát megtisztítjuk, és nagyobb lyukú reszelőn vagy robotgéppel lereszeljük. A nyers zöldség-gyümölcs keverék 40 dkg-nak felel meg. Ha nagyon leveses az alma, akkor kinyomkodjuk, vagy szűrőn keresztül egy kicsit kicsöpögtetjük. Ebbe a keverékbe tesszük bele a vörösáfonyát is. Összekeverjük a zabpelyhet a liszttel, sütőporral, fahéjjal, fruktózzal (cukorral), a darált dióval és egy csipet sóval. A sütőport előzetesen össze lehet keverni a liszttel, és beleszitálni a keverékbe, hogy jól elkeveredjen. Egy másik tálban összekeverjük az egész tojásokat az olajjal, amelyhez hozzáadjuk a lereszelt zöldséges-gyümölcsös keveréket, majd ebbe forgatjuk a zabpelyhes-lisztes keveréket is. Jól összekeverjük, de csak fakanállal. A végén hozzáadjuk a durvára vágott diót, és azzal is jól elkeverjük. Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük, elegyengetjük a tetejét, de nem tömörítjük a formába, csak lazán elterítjük. 60 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40 percig sütjük. Ekkor tűpróbát végzünk, és ha még ragacsos a közepe, akkor plusz 10 percre visszatesszük. Ezután zárjuk el a sütőt, és kivéve hagyjuk kihűlni. Vágjuk szeletekre, és bármilyen gyümölcslekvárral nagyon finom, de adhatunk hozzá vaníliafagylaltot, vagy megkenhetjük vanília alapú krémmel is.

 

További híreink

Érzékenyítő rajzverseny a Csillagfürt EGYMI-ben — Gyerekek szemével a sokszínűség

Dátum: 2024. dec 26. 09:00

December közepén tartották a „Kazincbarcikai Csillagfürt Alapítvány a Fogyatékkal Élő Gyermekekért” érzékenyítő rajzversenyének díjátadóját a Csillagfürt EGYMI-ben. A verseny célja az volt, hogy a gyerekek rajzokon keresztül fejezzék ki, hogyan látják a fogyatékkal élő embereket, és ezzel hozzájáruljanak a társadalmi integrációhoz és esélyegyenlőséghez.

Játszóházaztak a rászoruló gyerekek

Dátum: 2024. dec 24. 09:00

Egy feledhetetlen emléket szerezhettek december 19-én a rászoruló gyerekek Kazincbarcikán. A KSZSZK szervezésében önfeledten kapcsolódhattak ki a gyerekek a város egyetlen játszóházában.

Az ünneplő: dr. Varga Valéria

Dátum: 2024. dec 23. 18:11

Az ünnep változatlanul érkezik el hozzánk minden évben, ugyanakkor az idő múlásával másképp élhetjük meg. Milyen gyermeki szemmel tekinteni a karácsonyra, hogyan változik meg az ünnep anyai szerepben és hogyan telnek a karácsonyi napok nagymamaként? A visszatekintés fontosságról, az emlékek szépségéről és a család szentségéről mesél dr. Varga Valéria háziorvos.

Búcsúzott az advent Kazincbarcikától

Dátum: 2024. dec 23. 16:56

Kazincbarcikán az idei adventi programok fő helyszíne a Mezey István Művészeti Központ és udvara volt. Az ok egyszerű: a Fő téren zajlik az Egressy Béni Művelődési Központ felújítása, így az építési terület érthető okokból nem lehetett meghitt hangulatú helyszíne az év legszebb ünnepének. A programokon túl sikerült a Mezeyben és az udvarán megidézni a várakozás időszakát: ünnepi zenék, gyönyörű fények, karácsonyi dekoráció, a környék legszebb adventi koszorúja és hamisítatlan karácsonyi gasztronómia várta 4 vasárnapon keresztül azokat, akik békességben, nyugalomban és szeretetben kívánták megélni az adventi időszakot.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk