https://kolorline.hu/Őszi finomságok

Őszi finomságok

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Ilyenkor ősszel ránk fér minden színes, illatos, fűszeres finomság, ami nemcsak ízletes, de kicsit át is melegít minket. Bár tény, hogy nincs annyi friss gyümölcs, mint nyáron, azért ilyenkor is érdemes kimenni a piacra és megpakolni a kosarunkat a szezon legjobb alapanyagaival. Olyan recepteket válogattunk össze, melyek az évszak kedvenceire épülnek: sütőtök, cékla, és alma is van a menüben, sőt, már a karamell is előkerült.


New York-i sütőtökös sajttorta


Hozzávalók (4 főre)

A tésztához: 2 bögre darált Graham-vagy zabkeksz,
5 ek. olvasztott vaj,
1 ek. cukor,
1 tk. őrölt fahéj

A sajtkrémhez:
1 bögre krémsajt (Mascarpone, Philadelphia),
2 bögre sütőtök pürésítve,
1 1/4 bögre cukor,
1/2 bögre tejszín,
4 tojás,
2 tk. vaníliaaroma,
1 tk. mézeskalács-fűszerkeverék

Elkészítés: 165 fokra melegítsük elő a sütőt. Kapcsos tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki alaposan. Keverjük a darált kekszhez a cukrot, a fahéjat, az olvasztott vajat. A masszát egyenletesen simítsd a tortaformába. Told a forró sütőbe a sajttorta alapját és 20-25 perc alatt süsd aranybarnára. Közben készítsd el a sajtkrémet. Az előzőleg megpucolt, kockára vágott és kevés vízben 10-15 perc alatt puhára párolt és már kihűlt sütőtököt robotgéppel pürésítsd. Szintén a robotgép segítségével a sajtkrémet habosítsd a cukorral. Add hozzá előbb a tejszínt, aztán a sütőtökpürét, és keverd krémesre. Egyesével keverd a krémhez a tojásokat, majd a vaníliaaromát és a fűszerkeveréket is add hozzá. Öntsd a sütőtökös sajtkrémet a kihűlt tésztára.

Helyezz a sütőbe egy forró vízzel megtöltött edényt lehetőleg a sütőrács alá. A sütőrácsra a vizes edény fölé told a tortaformát, és süsd a sütőtökös sajttortát 1 óra 45 percen át. A sütési idő leteltét követően kapcsold ki a sütőt, de az ajtót csak résnyire nyisd, és így hagyd kihűlni a süteményt. Tálalás előtt szórd meg kevés fahéjjal vagy cukrozatlan kakaóporral.


Almás morzsa karamellöntettel


Hozzávalók (4 főre)

60 dkg alma (magozott súly),
1 ek. nádcukor,
1 ek. liszt,
fél tk. fahéj,
8 dkg vaj,
4 dkg liszt,
4 dkg zabpehely finomra darálva,
8 dkg nádcukor

A karamellöntethez:
10 dkg cukor,
1 ek. vaj,
2 ek. tejszín

Elkészítés: Az almát megtisztítjuk, meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk. Összeforgatjuk a cukorral és a liszttel, majd a fahéjjal. Kivajazott, kb. 30×20 cm-es hőálló tálba tesszük. Kezünkkel összemorzsoljuk a vaj, liszt, zabpehely és a nádcukor keverékét. A gyümölcsök tetejére kanalazzuk a vajas, lisztes keveréket, és 180 fokon sütjük kb. 15 percig. Akkor lesz kész, ha már barnul a teteje, vagy már bugyogni kezd a gyümölcs leve. Közben a cukorból egészen sötét karamellt készítünk: felolvasztjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg a cukor, lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzákeverjük a vajat és a tejszínt. Bugyborékolni kezd majd, de a kevergetés mellett abbahagyja és kisimul. Ekkor már lehet csurgatni a sütire.


Céklatorta egészségesen


Hozzávalók (6 főre)

25 dkg nyers cékla (1 közepes méretű cékla),
1 közepes db alma, 1 közepes db sárgarépa,
200 g zabpehely,
8 dkg finomliszt,
2 kávéskanál fahéj,
4 db tojás,
2 dl napraforgó olaj,
1 csipet só,
50 g édesítőszer,
1 csomag sütőpor,
10 dkg dió (durvára vágra),
5 dkg vörösáfonya

Elkészítés: A céklát, almát meghámozzuk, a répát megtisztítjuk, és nagyobb lyukú reszelőn vagy robotgéppel lereszeljük. A nyers zöldség-gyümölcs keverék 40 dkg-nak felel meg. Ha nagyon leveses az alma, akkor kinyomkodjuk, vagy szűrőn keresztül egy kicsit kicsöpögtetjük. Ebbe a keverékbe tesszük bele a vörösáfonyát is. Összekeverjük a zabpelyhet a liszttel, sütőporral, fahéjjal, fruktózzal (cukorral), a darált dióval és egy csipet sóval. A sütőport előzetesen össze lehet keverni a liszttel, és beleszitálni a keverékbe, hogy jól elkeveredjen. Egy másik tálban összekeverjük az egész tojásokat az olajjal, amelyhez hozzáadjuk a lereszelt zöldséges-gyümölcsös keveréket, majd ebbe forgatjuk a zabpelyhes-lisztes keveréket is. Jól összekeverjük, de csak fakanállal. A végén hozzáadjuk a durvára vágott diót, és azzal is jól elkeverjük. Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük, elegyengetjük a tetejét, de nem tömörítjük a formába, csak lazán elterítjük. 60 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40 percig sütjük. Ekkor tűpróbát végzünk, és ha még ragacsos a közepe, akkor plusz 10 percre visszatesszük. Ezután zárjuk el a sütőt, és kivéve hagyjuk kihűlni. Vágjuk szeletekre, és bármilyen gyümölcslekvárral nagyon finom, de adhatunk hozzá vaníliafagylaltot, vagy megkenhetjük vanília alapú krémmel is.

 

További híreink

40 éves a Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye – Jubileumi ünnepséggel emlékeztek a négy évtizedes múltra

Dátum: 2025. nov 23. 19:00

Fennállásának 40. évfordulóját ünnepelte a Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye november 19-én, a Mezey István Művészeti Központban. A rendezvényen jelenlegi és egykori vezetők, pedagógusok, szakmai partnerek és városi vezetők idézték fel az intézmény múltját, és méltatták azt a munkát, amely a logopédiától a gyógytestnevelésen át a tehetséggondozásig számos területen segíti a gyermekeket és családjaikat. Az ünnepség egyszerre volt visszatekintés és előretekintés: tisztelgés az alapítók előtt, köszönet a jelenlegi dolgozóknak és bizalom a jövőben.

„Lefestem az elmondhatatlant” – Uraky Noémi háborgó belső tájképei

Dátum: 2025. nov 23. 14:00

A KolorTV sokak által ismert hangja és arca, Uraky Noémi új szemszögből, festőien mutatkozott be november 19-én a GinGin Art Caféban. Neki még a sötét oldala is színes: belső viharainak harmonikussá szelídülő tájképzetei elevenednek meg a következő hetekben a Mezey István Művészeti Központ kávézójában. Érdemes felkeresni a helyet, és szembesülni azzal, hogyan válhat önmagunk vásznon alkalmazott szelleműzése a virtuálisból vizuális élménnyé másoknak is, de csak januárig.

Döntés előtt — mértékletesen változnának a helyi adók mértékei jövőre Kazincbarcikán

Dátum: 2025. nov 23. 08:00

November 27-én tartja Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete következő ülését. Szerkesztőségünk megtudta, hogy a grémium többek között tárgyal majd a Vízi komplexumról, a képviselő-testületi önkormányzati rendeletek kötelező felülvizsgálatáról, hivatali beszámolókról és a helyi adók mértékének változásairól is.

ÖKOllekció-turné indult — az első állomás Parasznya volt

Dátum: 2025. nov 22. 20:20

A 145 települést magába foglaló Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás már sok érdekes és értékes környezetvédelmi kampányt jegyez az elmúlt évekből. A legújabb zöldtérítő projektjének partnere a „divat-újrahasznosítással” foglalkozó miskolci Redesign Divatsuli. A társulás és az iskola novemberben több településes interaktív gyermek és felnőtt foglalkozásokkal lép fel a divatipar szennyével szemben a Barcika Art Nonprofit Kft. szervezésében, majd egy illegális szemétlerakónál szemétdomb-felszámolós napot is tartanak a finálé előtt.

KolorTV élőben

Programajánló

Adventi játszóház és kézműves foglalkozások Kazincbarcikán

Mezey István Művészeti Központ

Csetényi Anikó, Presser Gábor: A piros esernyő - zenés mesejáték

Egressy Béni Művelődési Központ

Színházi évad Kazincbarcikán

Egressy Béni Művelődési Központ

IV. Dédesi fényparádé és jótékonysági felvonulás

Dédestapolcsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk