https://kolorline.hu/Őszi finomságok

Őszi finomságok

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Ilyenkor ősszel ránk fér minden színes, illatos, fűszeres finomság, ami nemcsak ízletes, de kicsit át is melegít minket. Bár tény, hogy nincs annyi friss gyümölcs, mint nyáron, azért ilyenkor is érdemes kimenni a piacra és megpakolni a kosarunkat a szezon legjobb alapanyagaival. Olyan recepteket válogattunk össze, melyek az évszak kedvenceire épülnek: sütőtök, cékla, és alma is van a menüben, sőt, már a karamell is előkerült.


New York-i sütőtökös sajttorta


Hozzávalók (4 főre)

A tésztához: 2 bögre darált Graham-vagy zabkeksz,
5 ek. olvasztott vaj,
1 ek. cukor,
1 tk. őrölt fahéj

A sajtkrémhez:
1 bögre krémsajt (Mascarpone, Philadelphia),
2 bögre sütőtök pürésítve,
1 1/4 bögre cukor,
1/2 bögre tejszín,
4 tojás,
2 tk. vaníliaaroma,
1 tk. mézeskalács-fűszerkeverék

Elkészítés: 165 fokra melegítsük elő a sütőt. Kapcsos tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki alaposan. Keverjük a darált kekszhez a cukrot, a fahéjat, az olvasztott vajat. A masszát egyenletesen simítsd a tortaformába. Told a forró sütőbe a sajttorta alapját és 20-25 perc alatt süsd aranybarnára. Közben készítsd el a sajtkrémet. Az előzőleg megpucolt, kockára vágott és kevés vízben 10-15 perc alatt puhára párolt és már kihűlt sütőtököt robotgéppel pürésítsd. Szintén a robotgép segítségével a sajtkrémet habosítsd a cukorral. Add hozzá előbb a tejszínt, aztán a sütőtökpürét, és keverd krémesre. Egyesével keverd a krémhez a tojásokat, majd a vaníliaaromát és a fűszerkeveréket is add hozzá. Öntsd a sütőtökös sajtkrémet a kihűlt tésztára.

Helyezz a sütőbe egy forró vízzel megtöltött edényt lehetőleg a sütőrács alá. A sütőrácsra a vizes edény fölé told a tortaformát, és süsd a sütőtökös sajttortát 1 óra 45 percen át. A sütési idő leteltét követően kapcsold ki a sütőt, de az ajtót csak résnyire nyisd, és így hagyd kihűlni a süteményt. Tálalás előtt szórd meg kevés fahéjjal vagy cukrozatlan kakaóporral.


Almás morzsa karamellöntettel


Hozzávalók (4 főre)

60 dkg alma (magozott súly),
1 ek. nádcukor,
1 ek. liszt,
fél tk. fahéj,
8 dkg vaj,
4 dkg liszt,
4 dkg zabpehely finomra darálva,
8 dkg nádcukor

A karamellöntethez:
10 dkg cukor,
1 ek. vaj,
2 ek. tejszín

Elkészítés: Az almát megtisztítjuk, meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk. Összeforgatjuk a cukorral és a liszttel, majd a fahéjjal. Kivajazott, kb. 30×20 cm-es hőálló tálba tesszük. Kezünkkel összemorzsoljuk a vaj, liszt, zabpehely és a nádcukor keverékét. A gyümölcsök tetejére kanalazzuk a vajas, lisztes keveréket, és 180 fokon sütjük kb. 15 percig. Akkor lesz kész, ha már barnul a teteje, vagy már bugyogni kezd a gyümölcs leve. Közben a cukorból egészen sötét karamellt készítünk: felolvasztjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg a cukor, lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzákeverjük a vajat és a tejszínt. Bugyborékolni kezd majd, de a kevergetés mellett abbahagyja és kisimul. Ekkor már lehet csurgatni a sütire.


Céklatorta egészségesen


Hozzávalók (6 főre)

25 dkg nyers cékla (1 közepes méretű cékla),
1 közepes db alma, 1 közepes db sárgarépa,
200 g zabpehely,
8 dkg finomliszt,
2 kávéskanál fahéj,
4 db tojás,
2 dl napraforgó olaj,
1 csipet só,
50 g édesítőszer,
1 csomag sütőpor,
10 dkg dió (durvára vágra),
5 dkg vörösáfonya

Elkészítés: A céklát, almát meghámozzuk, a répát megtisztítjuk, és nagyobb lyukú reszelőn vagy robotgéppel lereszeljük. A nyers zöldség-gyümölcs keverék 40 dkg-nak felel meg. Ha nagyon leveses az alma, akkor kinyomkodjuk, vagy szűrőn keresztül egy kicsit kicsöpögtetjük. Ebbe a keverékbe tesszük bele a vörösáfonyát is. Összekeverjük a zabpelyhet a liszttel, sütőporral, fahéjjal, fruktózzal (cukorral), a darált dióval és egy csipet sóval. A sütőport előzetesen össze lehet keverni a liszttel, és beleszitálni a keverékbe, hogy jól elkeveredjen. Egy másik tálban összekeverjük az egész tojásokat az olajjal, amelyhez hozzáadjuk a lereszelt zöldséges-gyümölcsös keveréket, majd ebbe forgatjuk a zabpelyhes-lisztes keveréket is. Jól összekeverjük, de csak fakanállal. A végén hozzáadjuk a durvára vágott diót, és azzal is jól elkeverjük. Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük, elegyengetjük a tetejét, de nem tömörítjük a formába, csak lazán elterítjük. 60 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40 percig sütjük. Ekkor tűpróbát végzünk, és ha még ragacsos a közepe, akkor plusz 10 percre visszatesszük. Ezután zárjuk el a sütőt, és kivéve hagyjuk kihűlni. Vágjuk szeletekre, és bármilyen gyümölcslekvárral nagyon finom, de adhatunk hozzá vaníliafagylaltot, vagy megkenhetjük vanília alapú krémmel is.

 

További híreink

Magyar áttörés születhet a körforgásos gazdaságban

Dátum: 2025. aug 26. 14:02

Üvegházhatású szén-dioxidból gyárthat alapanyagot a BorsodChem. A légkörre káros szén-dioxid értékes nyersanyagként hasznosítása fontos előrelépést jelenthet a körforgásos szemléletben. Pontosan ezt célozza a BorsodChem és a szegedi eChemicles közös projektje: ipari méretben, magyar fejlesztéssel alakítanák át a CO₂-t vegyipari alapanyaggá, mindezt akár teljesen megújuló energiával. Ha a folyamatfejlesztés sikerrel zárul, a káros CO₂ zöld minősítésű, értékes alapanyagként hasznosulhat.

Ének az esőben, és tánc és trombitaszó – Boban Marković koncertje

Dátum: 2025. aug 25. 13:16

Magyarországi turnéja keretében Boban Marković, a világikon szerb trombitaművész és csapata, a Boban Marković Orkestar Kazincbarcikát is megtisztelte fellépésével. A Színes augusztus programsor fergeteges záróeseményének az időjárás kevésbé kedvezett, de a legeltökéltebbek – így is szép számban – egy emlékezetes, igazi energiabomba zenei show-t élvezhettek a Csónakázó-tónál.

Az államalapítás ünnepe — többnapos programsorozat Kazincbarcikán

Dátum: 2025. aug 24. 08:00

A Színes augusztus eseménysorozat 20-án a közönségnek és a kikapcsolódásra vágyóknak is tartogatott programokat. Délelőtt a biciklis körforgalom melletti szupermarkettől indult a veterán autók felvonulása, a Csónakázó-tónál pedig számos oldtimert csodálhattak meg az érdeklődők. A gasztronómiai válogatás mellett a kicsiket gyerekprogramok szórakoztatták, de fel lehetett ülni egy óriáskerékre, fantasztikus koncertet adott Szulák Andrea, akit a Miskolc Dixieland Band kísért, este pedig a fiataloknak szólt a Wellhellotól a Rakpart vagy az Apu, vedd meg nekem a várost. Így ünnepelte Kazincbarcika 2025-ben Szent István-napját.

Balázs Klári és Korda György duplán duplázott Kazincbarcikán

Dátum: 2025. aug 23. 08:00

Tavalyi felvetéséhez hűen újra Kazincbarcikára érkezett a Korda házaspár, ráadásul kettős eseménnyel. Augusztus 19-én a Korda All In Tour keretében először „rendezvénykaszinón és pókereseményen” működtek közre, majd este energikus koncerttel töltötték meg a Csónakázó-tó melletti színpad nézőterét. Emellett még egy ifjú fát is örökbe fogadtak a Színes hírességek sétányán. Ha a jövő is úgy akarja, a közös történet még itt sem áll meg.

KolorTV élőben

Programajánló

HoopsFest II.

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk