https://kolorline.hu/Karácsonyi mézeskalács kicsit másképp: mézeskalács-pálinka recepttel

Karácsonyi mézeskalács kicsit másképp: mézeskalács-pálinka recepttel

Szerző:

Béres Eszter

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Már-már a sarkunkban toporog a karácsony, ami természetesen nem múlhat el sütés-főzés nélkül, főleg ha a házigazda szerepében vagyunk. Találtunk egy receptet, ami a vendégek férfi részlegének biztosan telitalálat lesz: mézeskalács pálinka, az ünnepi ebédhez!

(Forrás: Pixabay)

Hozzávalók:
 

 • 10 egész fahéj
 • 2 ek szegfűszeg
 • 1 ek szegfűbors
 • 1 ek rózsabors
 • 1 tk borókabogyó
 • 7-8 csillagánizs
 • 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
 • 1 ek forraltbor fűszerkeverék
 • 1 db közepes narancs héja
 • 30 ml vanília aroma vagy 1 tk vaníliaőrlemény
 • 6-7 dkg friss gyömbér
 • 1,8 dl méz
 • 3 liter törkölypálinka (kb 50 %-os)

Elkészítése:

Ezt a stílszerűen ünnepi, nagyon finom röviditalt karácsony előtt minimum 4, maximum 6 héttel Szenteste előtt kell elkészíteni, mert érnie/érlelődnie kell!

A narancsot nagyon vékonyan meghámozzuk vigyázva, hogy a héj alatti közvetlen fehér réteget ne vágjuk le, mert az kesernyés, csak a külső aromás narancssárga része kell!

A friss gyömbért szintén meghámozzuk és keskeny hasábokra vágjuk úgy, hogy az üveg/üvegek száján beleférjenek.

1 literes vagy 2 literes üvegben, de lehet 5 literes dunsztos üvegben is készíteni, ami hermetikusan zárható!

Tehát, az összes szemes és az őrölt fűszereket, a gyömbért és a narancshéját 1/3 és 2/3 részben gondosan el kell osztani az üvegekben, majd a mézet egy pillanatra megmikrózni, hogy folyékonyabb legyen és azt is 1/3 és 2/3 részben kell az üvegekbe önteni, legvégül az így elkészített mézes-fűszeres ágyat felönteni 50 %-os házi törkölypálinkával.

Gondosan lezárva kell tárolni, ami így az éléskamra polcán érlelődik karácsonyig, fontos, hogy hetente kétszer-háromszor meg kell mozgatni benne a fűszereket.

Az ünnepek előtt 1-2 nappal egy ritkább szövésű textilanyagon át kell szűrni, majd kisebb üvegekbe kipalackozni.

Karácsonyi ajándéknak kiválóan megállja a helyét, hiszen nemcsak a fűszerek ízkombinációja, de a szívünk-lelkünk minden szeretete benne van!

(Forrás)

További híreink

Jól halad a 26-os elkerülő út építése

Dátum: 2023. márc 25. 20:06

Jó ütemben halad a Kazincbarcika-Múcsony összekötő út korszerűsítése és korrekciója. A kivitelező a mintegy 2 kilométeres útszakasz nyomvonalát építi át, annak burkolatát erősíti meg, kapcsolódva a 26-os elkerülő út északi végpontjához. A beruházás elemeként körforgalmi csomópont is épül, a felújítás a nyár végére készül el.

Ismét Kerékpárosbarát Település címet nyert Kazincbarcika

Dátum: 2023. márc 24. 21:17

A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium 2022-ben is kiírta a Kerékpárosbarát Település és Kerékpáros Munkahely pályázatot, amelyen Kazincbarcika harmadik éve vesz részt, és azóta minden esztendőben meg is kapja a címet. Az oklevelet és a nyerteseknek járó táblát Ágh Péter, az állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára adta át ma Budapesten.

Szépkiejtési, vers- és prózamondó verseny Kazincbarcikán

Dátum: 2023. márc 23. 15:39

Mintegy 3 évtizedes múltra tekint vissza Kazincbarcikán a Szabó Zoltán szépkiejtési és a Petőfi Sándor vers- és prózamondó verseny. A COVID-időszak után idén ismét megrendezték az általános iskolás diákok megmérettetését, amelynek a Dózsa György Tagiskola adott otthont.

Internet Fiesta

Dátum: 2023. márc 22. 15:34

Az Egressy Béni Városi Könyvtár is csatlakozik idén az Internet Fiestához március 23. és 30. között. A könyvtár a felnőtt és a gyermekrészlegen is egész héten programok sokaságát sorakoztatja fel, a Kazincbarcikán élőknek mindössze annyi a dolguk, hogy kiválasszák a számukra legjobban testhez álló témát.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk