https://kolorline.hu/Karácsonyi mézeskalács kicsit másképp: mézeskalács-pálinka recepttel

Karácsonyi mézeskalács kicsit másképp: mézeskalács-pálinka recepttel

Szerző:

Béres Eszter

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Már-már a sarkunkban toporog a karácsony, ami természetesen nem múlhat el sütés-főzés nélkül, főleg ha a házigazda szerepében vagyunk. Találtunk egy receptet, ami a vendégek férfi részlegének biztosan telitalálat lesz: mézeskalács pálinka, az ünnepi ebédhez!

(Forrás: Pixabay)

Hozzávalók:
 

  • 10 egész fahéj
  • 2 ek szegfűszeg
  • 1 ek szegfűbors
  • 1 ek rózsabors
  • 1 tk borókabogyó
  • 7-8 csillagánizs
  • 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 ek forraltbor fűszerkeverék
  • 1 db közepes narancs héja
  • 30 ml vanília aroma vagy 1 tk vaníliaőrlemény
  • 6-7 dkg friss gyömbér
  • 1,8 dl méz
  • 3 liter törkölypálinka (kb 50 %-os)

Elkészítése:

Ezt a stílszerűen ünnepi, nagyon finom röviditalt karácsony előtt minimum 4, maximum 6 héttel Szenteste előtt kell elkészíteni, mert érnie/érlelődnie kell!

A narancsot nagyon vékonyan meghámozzuk vigyázva, hogy a héj alatti közvetlen fehér réteget ne vágjuk le, mert az kesernyés, csak a külső aromás narancssárga része kell!

A friss gyömbért szintén meghámozzuk és keskeny hasábokra vágjuk úgy, hogy az üveg/üvegek száján beleférjenek.

1 literes vagy 2 literes üvegben, de lehet 5 literes dunsztos üvegben is készíteni, ami hermetikusan zárható!

Tehát, az összes szemes és az őrölt fűszereket, a gyömbért és a narancshéját 1/3 és 2/3 részben gondosan el kell osztani az üvegekben, majd a mézet egy pillanatra megmikrózni, hogy folyékonyabb legyen és azt is 1/3 és 2/3 részben kell az üvegekbe önteni, legvégül az így elkészített mézes-fűszeres ágyat felönteni 50 %-os házi törkölypálinkával.

Gondosan lezárva kell tárolni, ami így az éléskamra polcán érlelődik karácsonyig, fontos, hogy hetente kétszer-háromszor meg kell mozgatni benne a fűszereket.

Az ünnepek előtt 1-2 nappal egy ritkább szövésű textilanyagon át kell szűrni, majd kisebb üvegekbe kipalackozni.

Karácsonyi ajándéknak kiválóan megállja a helyét, hiszen nemcsak a fűszerek ízkombinációja, de a szívünk-lelkünk minden szeretete benne van!

(Forrás)

További híreink

Felülvizsgálatok a bérleményekben, szerződések átvilágítása

Dátum: 2025. aug 28. 10:07

Ebben az évben is folyamatosan ellenőrzi a bérleményeket és vizsgálja a kezelésében vagy tulajdonában lévő ingatlanok szerződéseit a Barcika Szolg Kft. A legfőbb célkitűzés, hogy a lehető legnagyobb mértékben megtörténjen a területen a digitalizáció, hiszen a társaság több ezer szerződést tart nyilván.

Kézműves tábor Kazincbarcikán – ahol az alkotás élmény, a játék pedig tanít

Dátum: 2025. aug 27. 16:13

Kolorkölykök újra akcióban! Kazincbarcikán augusztus utolsó hetében ismét benépesült a Gyermekek Háza–Kézművesház. A kézműves táborba idén is 45 gyermek érkezett a városból és környékéről, hogy egy héten át alkotással, játékkal és felfedezéssel búcsúztassák a nyarat.

Szeptembertől változik a temető nyitvatartási rendje

Dátum: 2025. aug 26. 17:00

Új nyitvatartás szerint várja a látogatókat a kazincbarcikai temető szeptember 1-jétől.

Magyar áttörés születhet a körforgásos gazdaságban

Dátum: 2025. aug 26. 14:02

Üvegházhatású szén-dioxidból gyárthat alapanyagot a BorsodChem. A légkörre káros szén-dioxid értékes nyersanyagként hasznosítása fontos előrelépést jelenthet a körforgásos szemléletben. Pontosan ezt célozza a BorsodChem és a szegedi eChemicles közös projektje: ipari méretben, magyar fejlesztéssel alakítanák át a CO₂-t vegyipari alapanyaggá, mindezt akár teljesen megújuló energiával. Ha a folyamatfejlesztés sikerrel zárul, a káros CO₂ zöld minősítésű, értékes alapanyagként hasznosulhat.

KolorTV élőben

Programajánló

HoopsFest II.

Kazincbarcika

Befutott a Kolorfutás Night 2025 dátuma — él a nevezés

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk