Karácsonyi mézeskalács kicsit másképp: mézeskalács-pálinka recepttel
Már-már a sarkunkban toporog a karácsony, ami természetesen nem múlhat el sütés-főzés nélkül, főleg ha a házigazda szerepében vagyunk. Találtunk egy receptet, ami a vendégek férfi részlegének biztosan telitalálat lesz: mézeskalács pálinka, az ünnepi ebédhez!
(Forrás: Pixabay)
Hozzávalók:
- 10 egész fahéj
- 2 ek szegfűszeg
- 1 ek szegfűbors
- 1 ek rózsabors
- 1 tk borókabogyó
- 7-8 csillagánizs
- 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 1 ek forraltbor fűszerkeverék
- 1 db közepes narancs héja
- 30 ml vanília aroma vagy 1 tk vaníliaőrlemény
- 6-7 dkg friss gyömbér
- 1,8 dl méz
- 3 liter törkölypálinka (kb 50 %-os)
Elkészítése:
Ezt a stílszerűen ünnepi, nagyon finom röviditalt karácsony előtt minimum 4, maximum 6 héttel Szenteste előtt kell elkészíteni, mert érnie/érlelődnie kell!
A narancsot nagyon vékonyan meghámozzuk vigyázva, hogy a héj alatti közvetlen fehér réteget ne vágjuk le, mert az kesernyés, csak a külső aromás narancssárga része kell!
A friss gyömbért szintén meghámozzuk és keskeny hasábokra vágjuk úgy, hogy az üveg/üvegek száján beleférjenek.
1 literes vagy 2 literes üvegben, de lehet 5 literes dunsztos üvegben is készíteni, ami hermetikusan zárható!
Tehát, az összes szemes és az őrölt fűszereket, a gyömbért és a narancshéját 1/3 és 2/3 részben gondosan el kell osztani az üvegekben, majd a mézet egy pillanatra megmikrózni, hogy folyékonyabb legyen és azt is 1/3 és 2/3 részben kell az üvegekbe önteni, legvégül az így elkészített mézes-fűszeres ágyat felönteni 50 %-os házi törkölypálinkával.
Gondosan lezárva kell tárolni, ami így az éléskamra polcán érlelődik karácsonyig, fontos, hogy hetente kétszer-háromszor meg kell mozgatni benne a fűszereket.
Az ünnepek előtt 1-2 nappal egy ritkább szövésű textilanyagon át kell szűrni, majd kisebb üvegekbe kipalackozni.
Karácsonyi ajándéknak kiválóan megállja a helyét, hiszen nemcsak a fűszerek ízkombinációja, de a szívünk-lelkünk minden szeretete benne van!
(Forrás)