https://kolorline.hu/Karácsonyi mézeskalács kicsit másképp: mézeskalács-pálinka recepttel

Karácsonyi mézeskalács kicsit másképp: mézeskalács-pálinka recepttel

Szerző:

Béres Eszter

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Már-már a sarkunkban toporog a karácsony, ami természetesen nem múlhat el sütés-főzés nélkül, főleg ha a házigazda szerepében vagyunk. Találtunk egy receptet, ami a vendégek férfi részlegének biztosan telitalálat lesz: mézeskalács pálinka, az ünnepi ebédhez!

(Forrás: Pixabay)

Hozzávalók:
 

  • 10 egész fahéj
  • 2 ek szegfűszeg
  • 1 ek szegfűbors
  • 1 ek rózsabors
  • 1 tk borókabogyó
  • 7-8 csillagánizs
  • 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 ek forraltbor fűszerkeverék
  • 1 db közepes narancs héja
  • 30 ml vanília aroma vagy 1 tk vaníliaőrlemény
  • 6-7 dkg friss gyömbér
  • 1,8 dl méz
  • 3 liter törkölypálinka (kb 50 %-os)

Elkészítése:

Ezt a stílszerűen ünnepi, nagyon finom röviditalt karácsony előtt minimum 4, maximum 6 héttel Szenteste előtt kell elkészíteni, mert érnie/érlelődnie kell!

A narancsot nagyon vékonyan meghámozzuk vigyázva, hogy a héj alatti közvetlen fehér réteget ne vágjuk le, mert az kesernyés, csak a külső aromás narancssárga része kell!

A friss gyömbért szintén meghámozzuk és keskeny hasábokra vágjuk úgy, hogy az üveg/üvegek száján beleférjenek.

1 literes vagy 2 literes üvegben, de lehet 5 literes dunsztos üvegben is készíteni, ami hermetikusan zárható!

Tehát, az összes szemes és az őrölt fűszereket, a gyömbért és a narancshéját 1/3 és 2/3 részben gondosan el kell osztani az üvegekben, majd a mézet egy pillanatra megmikrózni, hogy folyékonyabb legyen és azt is 1/3 és 2/3 részben kell az üvegekbe önteni, legvégül az így elkészített mézes-fűszeres ágyat felönteni 50 %-os házi törkölypálinkával.

Gondosan lezárva kell tárolni, ami így az éléskamra polcán érlelődik karácsonyig, fontos, hogy hetente kétszer-háromszor meg kell mozgatni benne a fűszereket.

Az ünnepek előtt 1-2 nappal egy ritkább szövésű textilanyagon át kell szűrni, majd kisebb üvegekbe kipalackozni.

Karácsonyi ajándéknak kiválóan megállja a helyét, hiszen nemcsak a fűszerek ízkombinációja, de a szívünk-lelkünk minden szeretete benne van!

(Forrás)

További híreink

Megkezdődött a sérült hulladékgyűjtők cseréje

Dátum: 2025. márc 26. 12:26

A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás és a ZV Zöld Völgy Nonprofit Kft. egy korábbi felmérést követően megkezdte a sérült, megrongálódott hulladékgyűjtő edényzetek cseréjét a társasházi övezetekben.

Bóczér Adrienn fotóművész kiállítása

Dátum: 2025. márc 25. 18:00

Nagy sikert aratott a nemzetközileg elismert fotóművész, Bóczér Adrienn önálló fotókiállításának megnyitója március 20-án. Az „Emberben a művész, művészben az ember” kiállítássorozat kiegészítő tárlatának telt ház mellett a GinGin Art Café adott otthont. A közönség elragadtatással fogadta a művész alkotásait, amelyek egyedi látásmódjukkal és érzelmi mélységükkel ragadták meg a látogatókat.

Kátyúzás a vasúti átjáróban

Dátum: 2025. márc 25. 13:52

Március 26-án (szerdán) kátyúzás miatt számíthatnak a közlekedők forgalomkorlátozásra a Múcsonyi úti vasúti átjáróban Kazincbarcikán.

Visszatért a víz világnapi szabadtéri óvodás élménynap

Dátum: 2025. márc 25. 11:27

Idén másodszor rendezett programot a Csónakázó-tónál a Kazincbarcikai Összevont Óvodák környezet-munkaközössége a víz világnapja alkalmából. A vízparti tanulságos és játékos aktivitásokat kéthetes felkészítő projektmunka előzte meg. A siker ez alkalommal sem maradt el, az esemény folytatások után kiált.

KolorTV élőben

Programajánló

Húsvétváró játszóház

Gyermekek Háza - Kézművesház

Reklám

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk