https://kolorline.hu/5+1 étel, amitől jobban forog az agy!

5+1 étel, amitől jobban forog az agy!

Szerző:

Béres Eszter

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Mostmár gőzerővel elindult 2018, így nekünk sem árt visszatérni lassacskán a mókuskerékbe. Íme 5+1 étel, amitől nemcsak „jobban forog az észkerék”, hanem még az időskori elbutulást is segíthet távoltartani!

1, Teljes kiőrlésű gabonák

A zabliszt, az árpa, a dél-amerikai eredetű quinoa, vagyis rizsparéj és a zab: ezek mind olyan élelmiszerek, amelyek kiváló üzemanyagai lehetnek az agynak! A zab például oldható rostokat tartalmaz, amely eltávolítja a koleszterint a szervezetből és megakadályozza a plakkok kialakulását az artériákban. A tiszta artériák pedig köztudottan segítik az agy jó vérellátását, ami által csökken a stroke és a demencia kialakulásának veszélye. A teljes kiőrlésű gabonák tehát javítják a kognitív képességeket!

2, Tojás

A tojásban lévő vitaminok támogatják az agysejtek közötti kommunikációt, fontos azonban figyelnünk, hiszen koleszterintartalma magas.

3, Görög joghurt

A görög joghurtban lévő vitaminok és ásványi anyagok egyrészt segíthetnek a stressz feloldásában, energiát adnak a testnek és az agynak, másrészt több kutatás is kimutatta már, hogy a probiotikumok jótékony hatással vannak a bélrendszerre, segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét.

(Fotók: pixabay)

4, Hal

A szardínia, a szardella, a tavi pisztráng és a lazac mind jó forrásai az omega-3 zsírsavaknak, ami azt jelenti, hogy a halfogyasztást érdemes heti 2 alkalomra emelni, s akkor talán nem is lehet megunni. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentők, ezért jók a szív- és érrendszer egészségének, és persze segítenek a jó agyműködés megőrzésében is.

5, Áfonya

Az áfonya gazdag antioxidánsokban, csökkenti a stresszt az agyban és kimutatták, hogy javítja a tanulási- és a motoros készségeket.

5+1, Kávé

A kávé magas antioxidánstartalma általában nem ismert az emberek előtt. Pedig több tanulmány is kimutatta, hogy a rendszeres kávézás csökkenti a demencia kockázatát. Csak ne halmozzuk a kalóriákat rengeteg tejszín és cukor hozzáadásával!

(Forrás)

További híreink

Jól halad a 26-os elkerülő út építése

Dátum: 2023. márc 25. 20:06

Jó ütemben halad a Kazincbarcika-Múcsony összekötő út korszerűsítése és korrekciója. A kivitelező a mintegy 2 kilométeres útszakasz nyomvonalát építi át, annak burkolatát erősíti meg, kapcsolódva a 26-os elkerülő út északi végpontjához. A beruházás elemeként körforgalmi csomópont is épül, a felújítás a nyár végére készül el.

Ismét Kerékpárosbarát Település címet nyert Kazincbarcika

Dátum: 2023. márc 24. 21:17

A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium 2022-ben is kiírta a Kerékpárosbarát Település és Kerékpáros Munkahely pályázatot, amelyen Kazincbarcika harmadik éve vesz részt, és azóta minden esztendőben meg is kapja a címet. Az oklevelet és a nyerteseknek járó táblát Ágh Péter, az állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára adta át ma Budapesten.

Szépkiejtési, vers- és prózamondó verseny Kazincbarcikán

Dátum: 2023. márc 23. 15:39

Mintegy 3 évtizedes múltra tekint vissza Kazincbarcikán a Szabó Zoltán szépkiejtési és a Petőfi Sándor vers- és prózamondó verseny. A COVID-időszak után idén ismét megrendezték az általános iskolás diákok megmérettetését, amelynek a Dózsa György Tagiskola adott otthont.

Internet Fiesta

Dátum: 2023. márc 22. 15:34

Az Egressy Béni Városi Könyvtár is csatlakozik idén az Internet Fiestához március 23. és 30. között. A könyvtár a felnőtt és a gyermekrészlegen is egész héten programok sokaságát sorakoztatja fel, a Kazincbarcikán élőknek mindössze annyi a dolguk, hogy kiválasszák a számukra legjobban testhez álló témát.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk