5+1 étel, amitől jobban forog az agy!
Mostmár gőzerővel elindult 2018, így nekünk sem árt visszatérni lassacskán a mókuskerékbe. Íme 5+1 étel, amitől nemcsak „jobban forog az észkerék”, hanem még az időskori elbutulást is segíthet távoltartani!
1, Teljes kiőrlésű gabonák
A zabliszt, az árpa, a dél-amerikai eredetű quinoa, vagyis rizsparéj és a zab: ezek mind olyan élelmiszerek, amelyek kiváló üzemanyagai lehetnek az agynak! A zab például oldható rostokat tartalmaz, amely eltávolítja a koleszterint a szervezetből és megakadályozza a plakkok kialakulását az artériákban. A tiszta artériák pedig köztudottan segítik az agy jó vérellátását, ami által csökken a stroke és a demencia kialakulásának veszélye. A teljes kiőrlésű gabonák tehát javítják a kognitív képességeket!
2, Tojás
A tojásban lévő vitaminok támogatják az agysejtek közötti kommunikációt, fontos azonban figyelnünk, hiszen koleszterintartalma magas.
3, Görög joghurt
A görög joghurtban lévő vitaminok és ásványi anyagok egyrészt segíthetnek a stressz feloldásában, energiát adnak a testnek és az agynak, másrészt több kutatás is kimutatta már, hogy a probiotikumok jótékony hatással vannak a bélrendszerre, segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét.
(Fotók: pixabay)
4, Hal
A szardínia, a szardella, a tavi pisztráng és a lazac mind jó forrásai az omega-3 zsírsavaknak, ami azt jelenti, hogy a halfogyasztást érdemes heti 2 alkalomra emelni, s akkor talán nem is lehet megunni. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentők, ezért jók a szív- és érrendszer egészségének, és persze segítenek a jó agyműködés megőrzésében is.
5, Áfonya
Az áfonya gazdag antioxidánsokban, csökkenti a stresszt az agyban és kimutatták, hogy javítja a tanulási- és a motoros készségeket.
5+1, Kávé
A kávé magas antioxidánstartalma általában nem ismert az emberek előtt. Pedig több tanulmány is kimutatta, hogy a rendszeres kávézás csökkenti a demencia kockázatát. Csak ne halmozzuk a kalóriákat rengeteg tejszín és cukor hozzáadásával!
(Forrás)