https://kolorline.hu/A kakaó, vagyis az istenek eledele

A kakaó, vagyis az istenek eledele

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A kakaó vagyis az istenek eledele az Amazonas és az Orinoco folyók esőerdeiben, akár két méter magasra is nőnek. Ez a fa, barnásvörös virágokat hoz a törzsén és ágain. Az érett termés rózsaszínű, ebben érnek be a kakaóbabok.

A kakaóbabot mosással tisztítják, majd szárítják. Koffein és teobromin tartalmuk miatt élénkítő hatással rendelkeznek. A Coca – Cola eredeti palackformája, feltételezhetően a kakaófa termésének alakjából született.

A kakaófa, mesterséges környezetben nem nevelhető.

Európából először Kolombusz és társai kóstolták a furcsa növény ízét felfedező útjuk során, és le voltak nyűgözve az italtól. Ekkor még nem jöttek rá a benne rejlő üzleti lehetőségekre.

Később a felfedezőknek köszönhetően, a spanyol királyi ház tagjai is megismerhették a chocolatl nevű italt, melyet a királyi család hivatalos italává neveztek ki. A 17. századra a csokoládéivás szokása rövid idő alatt a Napkirály udvartartásában is meghonosodott. A franciák ízlésvilágának kicsit furcsa volt a sűrű ital, ezért vízzel hígították és ebben a formában terjedt el egész Európában. A nagyvárosokban sorra nyíltak az elegáns szalonok, ahol a csokoládé volt a legnépszerűbb ital. A csoki a kifinomultság és elegancia szimbólumává vált. A recepteken sokat finomítottak, és már nem vízzel, hanem tejjel tették lágyabbá a krémes italt, amit különleges porcelán vagy ezüstcsészékben szolgáltak fel.

Később rájöttek arra, hogyan készítsenek sűrű masszát azaz csokoládét, viszont az olyan keserűre sikeredett, hogy egy évszázadnak kellett eltelnie mire rájöttek, hogy mézzel vagy cukorral finom csemegét készíthetnek belőle.

(forrás: wikipédia) 

További híreink

Jól halad a 26-os elkerülő út építése

Dátum: 2023. márc 25. 20:06

Jó ütemben halad a Kazincbarcika-Múcsony összekötő út korszerűsítése és korrekciója. A kivitelező a mintegy 2 kilométeres útszakasz nyomvonalát építi át, annak burkolatát erősíti meg, kapcsolódva a 26-os elkerülő út északi végpontjához. A beruházás elemeként körforgalmi csomópont is épül, a felújítás a nyár végére készül el.

Ismét Kerékpárosbarát Település címet nyert Kazincbarcika

Dátum: 2023. márc 24. 21:17

A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium 2022-ben is kiírta a Kerékpárosbarát Település és Kerékpáros Munkahely pályázatot, amelyen Kazincbarcika harmadik éve vesz részt, és azóta minden esztendőben meg is kapja a címet. Az oklevelet és a nyerteseknek járó táblát Ágh Péter, az állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára adta át ma Budapesten.

Szépkiejtési, vers- és prózamondó verseny Kazincbarcikán

Dátum: 2023. márc 23. 15:39

Mintegy 3 évtizedes múltra tekint vissza Kazincbarcikán a Szabó Zoltán szépkiejtési és a Petőfi Sándor vers- és prózamondó verseny. A COVID-időszak után idén ismét megrendezték az általános iskolás diákok megmérettetését, amelynek a Dózsa György Tagiskola adott otthont.

Internet Fiesta

Dátum: 2023. márc 22. 15:34

Az Egressy Béni Városi Könyvtár is csatlakozik idén az Internet Fiestához március 23. és 30. között. A könyvtár a felnőtt és a gyermekrészlegen is egész héten programok sokaságát sorakoztatja fel, a Kazincbarcikán élőknek mindössze annyi a dolguk, hogy kiválasszák a számukra legjobban testhez álló témát.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk