A kakaó, vagyis az istenek eledele
A kakaó vagyis az istenek eledele az Amazonas és az Orinoco folyók esőerdeiben, akár két méter magasra is nőnek. Ez a fa, barnásvörös virágokat hoz a törzsén és ágain. Az érett termés rózsaszínű, ebben érnek be a kakaóbabok.
A kakaóbabot mosással tisztítják, majd szárítják. Koffein és teobromin tartalmuk miatt élénkítő hatással rendelkeznek. A Coca – Cola eredeti palackformája, feltételezhetően a kakaófa termésének alakjából született.
A kakaófa, mesterséges környezetben nem nevelhető.
Európából először Kolombusz és társai kóstolták a furcsa növény ízét felfedező útjuk során, és le voltak nyűgözve az italtól. Ekkor még nem jöttek rá a benne rejlő üzleti lehetőségekre.
Később a felfedezőknek köszönhetően, a spanyol királyi ház tagjai is megismerhették a chocolatl nevű italt, melyet a királyi család hivatalos italává neveztek ki. A 17. századra a csokoládéivás szokása rövid idő alatt a Napkirály udvartartásában is meghonosodott. A franciák ízlésvilágának kicsit furcsa volt a sűrű ital, ezért vízzel hígították és ebben a formában terjedt el egész Európában. A nagyvárosokban sorra nyíltak az elegáns szalonok, ahol a csokoládé volt a legnépszerűbb ital. A csoki a kifinomultság és elegancia szimbólumává vált. A recepteken sokat finomítottak, és már nem vízzel, hanem tejjel tették lágyabbá a krémes italt, amit különleges porcelán vagy ezüstcsészékben szolgáltak fel.
Később rájöttek arra, hogyan készítsenek sűrű masszát azaz csokoládét, viszont az olyan keserűre sikeredett, hogy egy évszázadnak kellett eltelnie mire rájöttek, hogy mézzel vagy cukorral finom csemegét készíthetnek belőle.
(forrás: wikipédia)