https://kolorline.hu/A kakaó, vagyis az istenek eledele

A kakaó, vagyis az istenek eledele

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A kakaó vagyis az istenek eledele az Amazonas és az Orinoco folyók esőerdeiben, akár két méter magasra is nőnek. Ez a fa, barnásvörös virágokat hoz a törzsén és ágain. Az érett termés rózsaszínű, ebben érnek be a kakaóbabok.

A kakaóbabot mosással tisztítják, majd szárítják. Koffein és teobromin tartalmuk miatt élénkítő hatással rendelkeznek. A Coca – Cola eredeti palackformája, feltételezhetően a kakaófa termésének alakjából született.

A kakaófa, mesterséges környezetben nem nevelhető.

Európából először Kolombusz és társai kóstolták a furcsa növény ízét felfedező útjuk során, és le voltak nyűgözve az italtól. Ekkor még nem jöttek rá a benne rejlő üzleti lehetőségekre.

Később a felfedezőknek köszönhetően, a spanyol királyi ház tagjai is megismerhették a chocolatl nevű italt, melyet a királyi család hivatalos italává neveztek ki. A 17. századra a csokoládéivás szokása rövid idő alatt a Napkirály udvartartásában is meghonosodott. A franciák ízlésvilágának kicsit furcsa volt a sűrű ital, ezért vízzel hígították és ebben a formában terjedt el egész Európában. A nagyvárosokban sorra nyíltak az elegáns szalonok, ahol a csokoládé volt a legnépszerűbb ital. A csoki a kifinomultság és elegancia szimbólumává vált. A recepteken sokat finomítottak, és már nem vízzel, hanem tejjel tették lágyabbá a krémes italt, amit különleges porcelán vagy ezüstcsészékben szolgáltak fel.

Később rájöttek arra, hogyan készítsenek sűrű masszát azaz csokoládét, viszont az olyan keserűre sikeredett, hogy egy évszázadnak kellett eltelnie mire rájöttek, hogy mézzel vagy cukorral finom csemegét készíthetnek belőle.

(forrás: wikipédia) 

További híreink

Jelentkezz iskolaőrnek!

Dátum: 2024. júl 15. 16:39

A police.hu iskolaőröket keres. Az iskolaőr feladata, hogy közreműködjön a nevelési-oktatási intézmények rendjének - azok területén, tanítási időben történő - fenntartásában. Az iskolaőr intézkedésre és kényszerítőeszköz használatára jogosult, közfeladatot ellátó személy. További részletek a cikk alján található linken keresztül érhetőek el.

Triplán összetett balatoni „applikációs” tábor a kazincbarcikai gyerekeknek

Dátum: 2024. júl 14. 20:56

A kazincbarcikai diákok balatoni táborozását támogatja idén a város önkormányzata. A Kazinczy Ferenc Tagiskola 47 tanulóval már elégedetten túl van az izgalmas alkalmon. Újdonságként 2024-ben minden eddiginél összetettebb, három különböző választási lehetőséget kínáló tábort szerveztek révfülöpi bázissal, de számtalan helyre csatangolással a tágabb környéken.

Szabadidős táborban jártak a héten a kazincbarcikai gyerekek

Dátum: 2024. júl 13. 18:02

A nyáron elérhető kazincbarcikai gyermektáborok egyik legizgalmasabbika a szabadidős Kolortábor volt. A kis résztvevők ügyességi, mozgásalapú, zenés, egyéni készségfejlesztő programokon és csapatjátékokon vehettek részt, de a Kolortábor különleges programjait, mint a médiaközpont-látogatást, a tánctanulást és a pizzasütést is kipróbálhatták.

Meghosszabbították a harmadfokú hőségriasztást

Dátum: 2024. júl 12. 11:57

Eredetileg ma éjfélig adta ki a harmadfokú hőségriasztást az országos tisztifőorvos az ország egész területére, azonban a rendkívüli melegre való tekintettel meghosszabbította az érvényességét július 18-án (csütörtökön) éjfélig.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk