Egy recept, egy sztori
Egy recept, egy sztori - Untenerné Márton Ágnes, Pro Urbe Kazincbarcika-díjas nyugalmazott tanácsadó
- Gyermekkorom (ami nem most volt) kedvenc ételei közé tartozott a lábatlantyúk, krumplipürével és sóskaszósszal. Az ötvenes években az édesanyáknak nagyon kreatívnak kellett lenniük ahhoz, hogy mindennap friss és ízletes ebéd kerüljön az asztalra. Nem volt ez másképp nálunk sem. Baráti körben többször felidéztük a gyermekkor ízeit, ételeit, s többször említettem az enyémet. Nagy meglepetésemre nem ismerték, ezt az egyszerű húsmentes ételt, ami így az ünnepek után jótékonyan hat az emberre. Mígnem a múlt héten a piacon a kedvenc árusomnál egyik ismerősöm friss zöldpetrezselymet kért, mert lábatlantyúkot akart készíteni. Mit mondjak zene volt füleimnek, hogy végre valaki ismeri ezt az ételt. Aztán az eladónénivel egyetemben ki-ki elmondta a saját verzióját.
Hozzávalók: 3 zsemle, 3 db tojás, 1 kávéskanál ételízesítő, 1 evőkanál friss petrezselyem, 1 csipet só, bazsalikom ízlés szerint, majoranna ízlés szerint, bors, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 közepes fej hagyma, 2 evőkanál olivaolaj
Fotók: Zele Tímea
Elkészítése: A zsemléből készült tölteléket mindenki jól ismeri, s az elkészítés módja sem ördöngős. Az összetevőket összekeverjük, majd a tölteléket egy kör alakú zsíradékkal és zsemlemorzsával kikent tortaformába tesszük és sütőben megsütjük. Ha kihűlt tortaszelet formára vágjuk fel. Krumplipüré illik hozzá és sóskaszósz, isteni finom.