Egy recept, egy sztori
- Elsőként szeretném leszögezni, hogy nem vagyok „konyhatündér”, de anyukám az, így rendkívül szerencsésnek mondhatom magam. Nála van a titkos és levédett családi receptgyűjtemény, ami a nagymamáink és dédmamáink kedvenc ételeinek, süteményeinek a pontos leírását tartalmazza. A besárgult papíron néhol már alig látszanak a sorok, de szerencsére Jutka mama sokéves tapasztalatra tett szert elkészítésükben, és ezeket már álmából ébredve is tudja. Konyhatudományát örömmel adja át egyetlen unokájának is, akivel nagy egyetértésben próbálnak ki különleges ételeket, fűszereket. Az alábbi recept családunk nagy kedvence, gyakran készítjük el, mivel otthon mindenki szereti, azonkívül gyorsan elkészíthető, nem kell hozzá nagy főzőtudomány, mégis nagyon ízletes.
Tejszínes hús burgonyapürével
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj vagy csirkemell
liszt
tojás
tejszín
sajt (füstölt is lehet)
burgonya
barackbefőtt
Fotó: Kovács Loretta
Elkészítése: Egy kicsit kiklopfoljuk a húsokat, delikáttal, borssal fűszerezzük, állni hagyjuk, majd megforgatjuk őket egyenként lisztben, tojásban és reszelt sajtban. Kiolajozott tepsibe rakjuk sűrűn egymás mellé a szeleteket, majd leöntjük fél liter tejszínnel és előmelegített sütőbe alufólia alatt sütjük. Ha már megpuhult a hús, levesszük a fóliát és ropogósra sütjük. Habos burgonyapürével tálaljuk, amit lehet ízesíteni szerecsendióval, kevés rozmaringgal. Őszibarackbefőttel tálaljuk.