https://kolorline.hu/Jubileumi év a speciális olimpikonok életében

Jubileumi év a speciális olimpikonok életében

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepli 2018-ban a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség. A jubileumi évfordulón Eunice Kennedy Shriver előtt tisztelegnek szerte a világon, egységesen július 20-án.

Eunice Kennedy Shriver 1921-ben, a Kennedy-család ötödik gyermekeként látta meg a napvilágot. A speciális olimpia ötlete - melyet Rosemary nevű értelmi fogyatékos húga inspirált - egy 1962-es marylandi nyári táborból nőtte ki magát olyan sporteseménnyé, amelyen ma már a világ nagyjából 180 országából több millió értelmi fogyatékos atléta versenyez egymással. Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága 1971-ben engedélyezte a kifejezés használatát az ország határain belül, majd 1988-ra már nemzetközileg elismert olimpiai eseménnyé nőtték ki magukat a játékok.


A következőkben Lengyel Lajossal, a Magyar Speciális Szövetség (MSOSZ) elnökével készített interjút olvashatják az ünnepi esemény apropóján.


Képünkön: Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Szövetség (MSOSZ) elnöke, mindenamisport.com

Az Eunice Kennedy Shriver (EKS) Emléknap idén új időpontban lesz. Mi az időpontvoltozás oka?

A Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség döntése, hogy az eddigi évektől elérően, 2018-tól az egész világon, minden évben július 20-án ünneplik az EKS Emléknapot, így hazánkban is.

Az idei EKS Emléknap helyszíne Kazincbarcika lesz. Miért erre a városra esett a választás?

Kazincbarcika város vezetése ajánlotta fel a lehetőséget számunkra. Tavaly már rendezett itt szövetségünk atlétikai versenyt, amely remekül sikerült. Emellett külön öröm számunkra, hogy a környéken: Putnokon, Eger vonzáskörzetében, Debrecenben és Nyíregyházán is rendelkezünk tagszervezettel, akiknek a jelenlétre feltétlenül számítunk. Kazincbarcika egy sportváros, amit az EKS Emléknap helyszíneként is bizonyíthat majd.

Az új időpont mennyiben nehezíti meg a nagyszabású program szervezését?

A júliusi időpontból adódóan az iskolás önkéntesek verbuválása nem egyszerű feladat. Emellett a sztárfellépők, énekesek, zenekarok koncertjeinek szervezése sem a legegyszerűbb a fesztiválszezon kellős közepén, de a rendezvény szervezőbizottsága, már most mindent megtesz, hogy nyáron egy remek eseményt rendezhessünk, és ünnepelhessük együtt a Speciális Olimpia mozgalmat. Sporttal és zenével.

Kikre lehet számítani a nagynevű fellépők közül?

Ami már biztos, hogy Király Viktor és Király Linda is ad majd koncertet Kazincbarcikán, július 20-án. Emellett más ismert fellépőkre is lehet számítani, illetve meglepetéssel is készülünk, de azt még nem árulhatom el.

Térjünk rá kicsit a nemzetközi színtérre. A Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség milyen eseményekkel, programokkal készül a SOI félévszázados jubileumra?

A Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetséget Chicagóban alapították, ezért ott egész évben több program lesz, a jubileumhoz kapcsolódóan. Emellett lesz egy konferencia, amelyre valamennyi nemzet Speciális Olimpia Szövetsége meghívást kapott, így az MSOSZ is.

Forrás: mindenamisport.com

 

 

További híreink

Jelentkezz iskolaőrnek!

Dátum: 2024. júl 15. 16:39

A police.hu iskolaőröket keres. Az iskolaőr feladata, hogy közreműködjön a nevelési-oktatási intézmények rendjének - azok területén, tanítási időben történő - fenntartásában. Az iskolaőr intézkedésre és kényszerítőeszköz használatára jogosult, közfeladatot ellátó személy. További részletek a cikk alján található linken keresztül érhetőek el.

Triplán összetett balatoni „applikációs” tábor a kazincbarcikai gyerekeknek

Dátum: 2024. júl 14. 20:56

A kazincbarcikai diákok balatoni táborozását támogatja idén a város önkormányzata. A Kazinczy Ferenc Tagiskola 47 tanulóval már elégedetten túl van az izgalmas alkalmon. Újdonságként 2024-ben minden eddiginél összetettebb, három különböző választási lehetőséget kínáló tábort szerveztek révfülöpi bázissal, de számtalan helyre csatangolással a tágabb környéken.

Szabadidős táborban jártak a héten a kazincbarcikai gyerekek

Dátum: 2024. júl 13. 18:02

A nyáron elérhető kazincbarcikai gyermektáborok egyik legizgalmasabbika a szabadidős Kolortábor volt. A kis résztvevők ügyességi, mozgásalapú, zenés, egyéni készségfejlesztő programokon és csapatjátékokon vehettek részt, de a Kolortábor különleges programjait, mint a médiaközpont-látogatást, a tánctanulást és a pizzasütést is kipróbálhatták.

Meghosszabbították a harmadfokú hőségriasztást

Dátum: 2024. júl 12. 11:57

Eredetileg ma éjfélig adta ki a harmadfokú hőségriasztást az országos tisztifőorvos az ország egész területére, azonban a rendkívüli melegre való tekintettel meghosszabbította az érvényességét július 18-án (csütörtökön) éjfélig.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk