https://kolorline.hu/Valami Amerika – interjú Géczy Györggyel

Valami Amerika – interjú Géczy Györggyel

Szerző:

Demeter Dia

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Régi vágya vált valóra Géczy Györgynek, a KolorTV műszaki vezetőjének, hiszen nemrégiben Amerikában, azon belül a filmek fővárosában, Los Angelesben és a közeli Oceanside-on töltött el néhány hetet.


Fotók: Géczy György
Képen: Los Angeles


Kollégánkat mindig is érdekelte Hollywood, szakmai szemmel kísért végig egy-egy Oscar gálát, de a professzionális filmkészítés rejtelmeire is kíváncsi volt, főleg miután 2017-ben az Eszterházy Károly Egyetem Mozgóképkultúra és Médiaismeret szakán megszerezte diplomáját. Az álomból valóság lett és Gyuri egy régi barátja invitálására a tengeren túlra repült.

  • Azt mondják, az óceánparti városok levegőjét érezni kell, teljesen más, mint Európa közepén. Mit éreztél, amikor leszálltál a repülőről?

Valóban, ezt meg tudom erősíteni, a levegőnek nagyon kellemes aromája van, ami rögtön megcsapta az orromat, pozitív érzéseket váltott ki belőlem, a hangulat és a hely atmoszférája azonnal magával ragadott. A hosszú út ellenére nagyon jól éreztem magam. A hideg télből jóleső érzés volt megérkezni a kellemes koraesti melegbe.

  • Ahogy a felvezetőben említettem egy barátod hívott Amerikába. Hova vitt először az utad? Mi volt a benyomásod az ott élő emberekről?

Először természetesen Los Angeles városát láthattam, hiszen itt landoltunk, majd az egyik külvárosi résszel, Carsonnal ismerkedtem közelebbről. Megdöbbentem, hihetetlen rendezettség és tisztaság fogadott ebben a körzetben, kerítés nélküli gondozott kertek sokaságát láttam, dohányzó embert alig, de még a kutyasétáltatás is egészen másképp kulturáltabb, higiénikusabb módon történik, mint itthon.

  • Mi volt az, amire a leginkább kíváncsi voltál? Mesélj erről?

legfőbb attrakció a Universal Studios volt Hollywoodban, ahová magyar barátaimmal látogattam el. Ez tulajdonképpen a filmek vidámparkja High Tech köntösben. Egy óriási területen, egy hegyoldalban kap helyet maga a létesítmény, ahol egy átlagos napon több mint húszezer ember fordul meg. Egy belső, nyitott járműves túrán vezettek végig bennünket a különféle stúdióhelyszínek között, úgynevezett hangárokba mehettünk be, ahol a filmeket forgatják, előre lemodellezett utcákon is jártunk, minta szereplői lennénk egy adott filmnek vagy éppen mesének.


A képen: Tom Cruise főszereplésével készült Világok Harca című film repülőgép katasztrófás díszlete

A kedvencem az volt, amikor a studio tour busszal sötét alagutakba mentünk be, melyben komplett jeleneteket modelleztek le a stúdió munkatársai. Három d-s szemüveg és számos fizikai behatás segítségével éltünk át jeleneteket pl.: a Jurassic Parkból vagy épp a Halálos iramban című filmből. De az is nagyon magával ragadott, ahol a Földrengés című filmet modellezték le teljes fizikai valójában, kettészakadt metrókocsival és az alagútba csúszó tartálykocsival. Teljesen úgy éreztem, mintha az utcai metróalagútban lennék, szimulálták a földrengést, megnyílt a betonfödém, ömlött be a víz, fellobbant a tűz a szétrepedt közművekből, persze mindez úgy kidolgozva, hogy komoly veszélybe azért ne kerüljön az ember.
Említhetném azt is, amikor a Harry Potter egy jelenetsorába csöppentem, ekkor egy üléssoron foglaltam helyet, majd folyamatosan haladva több félgömb alakú vászon elé repítették az utasokat, 3D-s hatásokat szimulálva, az ülés a tér minden irányába mozgott és itt is teljesen élethű megoldásokat alkalmaztak. Vízpermet kerül a szemedbe, amikor a seprűlovaglás közben a sziklák lábánál egy tó felszínéig zuhansz, forróságot és szellőt kapsz az arcodba a sárkányok tűzokádása közben, ijesztő mennyire becsapható az emberi agy az efféle hatásokkal. Egy-egy ilyen program mindössze hét-nyolc perc, amin egy nagyon komoly szakmai stáb dolgozik.

  • Az élmények mellett nyitva tartottad a „szakmai” szemed is?

Természetesen. Több ezren ügyelnek arra, hogy a látogatóknak olyan produktumot nyújtsanak, ami mind képileg mind hangilag is tökéletes. Csak egy szemléletes példa: az élményutazás egymástól körülbelül 6-7 méter távolságra lévő 4 személyes kocsikon történik, miközben mindenki ugyanazt az élményt kapja képileg és hangilag is. Tehát az effektek és attrakciók veled együtt vándorolnak a kötött pályán úgy, hogy a te élményeidről a szomszéd kocsi utasai tudomást sem vesznek. Hatalmas munka ezt így felépíteni, teljesen elvarázsolt.
Rendkívül élménygazdag és színes programot kínáltak a Universal Studios-ban, egy igazi adrenalinbomba az a hely. A több órás sorban állás egy-egy attrakcióra várva sajnos nem teszi lehetővé, hogy egy nap alatt mindent kipróbáljon a látogató.


A képen: Universal Studios

  • Ellátogattál Hollywoodba is? Hogy tetszett?

A Hollywood felirat egy látványosság, becslésem szerint egy betű körülbelül egy négyemeletes ház magasságának felel meg, nem is annyira a felirat, hanem inkább a gyönyörű környezet és a csodás telkek, házak ragadtak meg.


A képen: Dolby Digital színház, az Oscar-gálák helyszíne

Nem hagytuk ki a Csillagok utcáját sem, itt valóban minden híres filmszakember és zenész csillaga megtalálható, aki számít, és persze jártunk az Oscar-díjátadó gála helyszínén, valamint a Rodeo Drive-on is, ahol minden a pompáról, a csillogásról szól.


Képen: Eddie Murphy aláírása (Hollywood)

Nem véletlenül vásárolnak itt a sztárok, ez gyakorlatilag nekik vagy inkább róluk szól. Ezen az üzletsoron elengedhetetlen kellék egy jól feltöltött bankkártya vagy egy olyan pénztárca, melynek két fala közti távolsága centikben mérhető. Itt a celebvadásznak nevezett utcán forgatták a Pretty Women híres butikos jeleneteit is.

  • Hogyan fogadtak az emberek? Hogy érezted ott magad?

Az amerikaiakra nagyon jellemző a pozitivizmus, mosolyognak, nyitottak és közvetlenek. Amikor vásárolni mentem megkérdezték, hogy vagyok és szívesen útbaigazítottak, ha szükségem volt segítségre.
Felfoghatatlan élmény volt, főként az, hogy a távolságok borzasztóan nagyok a magyar viszonylatokhoz képest. A nagy távoknak köszönhetően az időérzékem is eltorzult, egy másfél órás utat tizenöt percnek éltem meg, igaz, rengeteg impulzus ért.
Az óceánban is megmártóztam, nem volt túl meleg (17-18 fok), de nagyon élveztem, sőt még a bodyboard-ot is kipróbáltam, ami ott egy elég közkedvelt vízisport.

  • Aktív pihenéssel telt ez a csaknem három hét?

A sors úgy hozta, hogy betekintést nyerhettem egy magyar család hétköznapi életébe és részint segíthettem is a házigazda üzleti tevékenységét. Kaliforniának egy csodás részén, Oceanside-on töltöttem az időt egy kertvárosi övezetben.


A képen: Oceanside

Ilyesféle vendégszeretettel még nem találkoztam. A külföldön élő magyarok örömmel fogadják társaikat és mindent megtesznek azért, hogy jól érezzék magukat. Csak hálával tartozom nekik.

  • Magától értetődő a kérdés, visszamennél?

Hogyne, ez nem is kérdés. Egyrészt azért, mert utazásom célja nem csak a vakáció volt, hanem egy jövőbeli üzleti tevékenység alapjait is feltérképeztem, ami közvetlenül kötődik a szakterületemhez. A véletlen úgy hozta, hogy vendéglátóim kapcsolatai révén igény mutatkozik egy kint még felfutóban lévő videótartalom gyártására, de erről azt hiszem még korai beszélni. Másrészt nagyon szeretném, ha legközelebb a családommal térhetnék vissza, mert azt gondolom, hogy nekik is át kell élniük mindazt, amit én e röpke 18 nap alatt a bolygó túloldalán átéltem. A családommal és néhány ismerőssel természetesen folyamatosan tartottam a kapcsolatot, de a szeretteim hiánya kicsit kimozdított a komfortzónámból, ennek ellenére már most újra gépre ülnék. S, hogy mit éreztem, amikor ennyi élmény után hazatértem? Olyan ez, mint amikor a legédesebb álmodból felriasztanak egy hűvös sötét szobában, s a füledbe üvöltik moss fogat, ideje dolgozni menned.

További híreink

Szerteágazó sportágválasztó program az alsósoknak a magyar sport napja alkalmából

Dátum: 2024. ápr 23. 15:12

A magyar sport napja alkalmából, április 19-én újra sportágválasztó programmal készült a város az alsó tagozatos diákoknak. A városban működő sportszakosztályok edzői és sportolói segítségével élesben próbálhatták ki a gyerekek a különböző sportágakat és azok eszközeit.

A Szalézi gimisek rendkívüli sikert arattak az István, a király rockopera-feldolgozásukkal

Dátum: 2024. ápr 23. 13:00

Dupla ősbemutatóval debütált a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulóinak István, a király rockeropera-előadása április 16-án, a Don Bosco Sportközpontban. Délelőtt diáktársaiknak, délután a nagyközönségnek adták elő a legendás darabot, kitörő sikerrel a nyomukban.

Virágbörze Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 22. 21:01

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőr focistái országos elődöntőbe jutottak

Dátum: 2024. ápr 22. 13:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőrökből álló rendkívüli labdarúgócsapata a McDonald's Fair Play Cup őszi és tavaszi fordulóján veretlenül végzett. Ezt megyei szintre emelve bejutottak az országos bajnokság elődöntőjébe, amelyet Debrecenben rendeznek április 23-án.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk