https://kolorline.hu/Borostyán a hűség jelképe

Borostyán a hűség jelképe

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A borostyán latin nevén Hedera Helix már a római korban is közkedvelt növény volt, hiszen az akkori szokásoknak megfelelően, akik szórakozni jártak, ebből a növényből font koszorúval ékesítették homlokukat. A borostyán léggyökere segítségével mindenhová felkúszik, legyen az a házak fala, fakorona vagy kerítés.

A borostyánt régen szent növényként tisztelték és nagyobb becsben tartották mint mostanság. Napjainkban karácsonykor fagyönggyel vagy magyallal társítva lakások díszítéséül szolgál, mert szerencsehozó növénynek tartják. 
Rengeteg változata van, létezik közöttük fehér, vagy sárgán tarka, apró vagy nagyobb levelű. Igen gyakori növénye a temetőknek, mert szinte gondozás nélkül képesek elszaporodni.
A fiatal növény ötosztatú levelet visel, de idős korára inkább bokrosodik és  virágzik, majd ősszel fekete bogyókat nevel.


Hová futtassuk?


Érdemes betelepíteni a kertbe, mert nagyon jól elviseli az árnyékos, kevés napsütésben részesülő helyet is. Élő fára semmiképp se futtassuk, mivel sok tápanyagot von el a növénytől a tapadógyökerei által. Ha nem akarjuk, hogy élő fáink kérge rothadjon, akkor inkább ne hagyjuk, hogy fáinkra tekeredjen.


A már kipusztult fatörzseken azonban nagyon szépen mutat ez a növény, de lehet cserépben a lakás dísze is.


Honnan ered a hűség szimbolikája? 


A régi görög papok egy köteg borostyánt nyújtottak át a házasulandó párnak, innen a hagyománya, hogy esküvőnek kísérője, a menyasszonyi - és koszorúslányok csokrainak dísze, mivel a házastársi szerelem és a hűség szimbóluma. A keresztény egyház azonban pogány szokásnak tarotta és ezért tiltotta a házak és templomok borostyánnal való feldíszítését karácsonykor. 
Kétségtelen azonban, hogy élénk zöld színével annyira dekoratív, hogy elé állva impozáns hátteret kapunk fotózáshoz is.

Fotó: Kovács Loretta


Előnyök és hátrányok


Ha tégla vagy kőfalból készült épületre szeretnénk futtatni, akkor van előnye is és hátránya is.

Előnye: hogy az eső és zordabb időjárási viszonyok nem károsítják a házfalat a növényzet alatt.
Hátránya: a levelek alatt a fal nehezen szárad ki. Bármelyik típusú borostyánt választjuk biztosak lehetünk benne, hogy különleges hangulatot varázsolnak a kertbe.

Szaporítása nagyon egyszerű, a levágott hajtást a porhanyós földbe kell dugni és az nagyon hamar gyökeret fog ereszteni.

Forrás: balintgazda.hu

További híreink

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

KolorTV élőben

Programajánló

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk