https://kolorline.hu/Súlyos tények az avokádóról

Súlyos tények az avokádóról

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Európa egyre több avokádóra vágyik, hiszen meg vagyunk győződve, hogy mennyire finom a pirítóson. Tisztában vagyunk vele, hogy miközben erre a gyümölcsre vágyunk dél – amerikai ország lakosai szennyezett vizet isznak? Hol itt az összefüggés?

Az avokádó növénynek víznyelő tulajdonsága határtalan, rengeteg víz kell az öntözéshez. A végtelen locsolás miatt a helyi patakok és vizek kiszáradtak. Több éve jelentek meg cikkek, hogy egyre rosszabb a helyzet azokon a területeken, ahol avokádó termesztéssel foglalkoznak.

Petorca lakói már évek óta vizeskocsikból kapják a vizet, ami gyakran szennyezett, büdös és a baktérium határértéke túl van a megengedetten. Az emberek sokszor megbetegednek vagy hogy megelőzzék a problémát felforralják a vizet. Ezt súlyosbítja még még az a tény is, hogy az avokádó farmokat olyan helyre telepítették, ahol a talaj eleve száraz, az aszályok elkerülhetetlenek.

Tudták, hogy 1 kg avokádó termesztéséhez 2000 liter vízre van szükség? Ez négyszerese annak a vízigénynek amire a narancsnak szüksége van, és tízszerese a paradicsoménak!
2011 -es légifelvétel alapján 65 illegális vízvezetéket találtak, amivel a folyókból az ültetvényre vezetik a vizet. Az ottani lakosok tehát érthető módon dühösek. Néhány termesztő figyelembe veszi az etikus termesztés kritériumait, az ilyen avokádón „fair trade” címkét találhatunk és ezeket Kaliforniában termesztik.
Ezzel még nics vége! A világhírű királylepkék sincsenek biztonságban, mivel a mexikói farmerek irtják az erdőket az egyre inkább hasznot hajtó avokádó termesztés miatt, így a pillnagók száma jelentősen fogyatkozni látszik. 

Gondolkodjunk el azon, hogy nem lehet jó választás az olyan növény, amely egy egész ország életét teszi tönkre. Figyeljünk és védjük Földünket.

Forrás: balintgazda.hu

További híreink

Forgalomkorlátozás a Rezeda utcában és környékén

Dátum: 2024. júl 16. 16:33

Munkálatok miatt számíthatnak az arra közlekedők kisebb volumenű forgalomkorlátozásra Kazincbarcika Alsóvárosi részén. A munkavégzés a nagyobb forgalmú útszakaszt nem, csak a Rezeda utcát és az ahhoz kapcsolódó mellékutcákat érinti.

Jelentkezz iskolaőrnek!

Dátum: 2024. júl 15. 16:39

A police.hu iskolaőröket keres. Az iskolaőr feladata, hogy közreműködjön a nevelési-oktatási intézmények rendjének - azok területén, tanítási időben történő - fenntartásában. Az iskolaőr intézkedésre és kényszerítőeszköz használatára jogosult, közfeladatot ellátó személy. További részletek a cikk alján található linken keresztül érhetőek el.

Triplán összetett balatoni „applikációs” tábor a kazincbarcikai gyerekeknek

Dátum: 2024. júl 14. 20:56

A kazincbarcikai diákok balatoni táborozását támogatja idén a város önkormányzata. A Kazinczy Ferenc Tagiskola 47 tanulóval már elégedetten túl van az izgalmas alkalmon. Újdonságként 2024-ben minden eddiginél összetettebb, három különböző választási lehetőséget kínáló tábort szerveztek révfülöpi bázissal, de számtalan helyre csatangolással a tágabb környéken.

Szabadidős táborban jártak a héten a kazincbarcikai gyerekek

Dátum: 2024. júl 13. 18:02

A nyáron elérhető kazincbarcikai gyermektáborok egyik legizgalmasabbika a szabadidős Kolortábor volt. A kis résztvevők ügyességi, mozgásalapú, zenés, egyéni készségfejlesztő programokon és csapatjátékokon vehettek részt, de a Kolortábor különleges programjait, mint a médiaközpont-látogatást, a tánctanulást és a pizzasütést is kipróbálhatták.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk