https://kolorline.hu/Súlyos tények az avokádóról

Súlyos tények az avokádóról

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Európa egyre több avokádóra vágyik, hiszen meg vagyunk győződve, hogy mennyire finom a pirítóson. Tisztában vagyunk vele, hogy miközben erre a gyümölcsre vágyunk dél – amerikai ország lakosai szennyezett vizet isznak? Hol itt az összefüggés?

Az avokádó növénynek víznyelő tulajdonsága határtalan, rengeteg víz kell az öntözéshez. A végtelen locsolás miatt a helyi patakok és vizek kiszáradtak. Több éve jelentek meg cikkek, hogy egyre rosszabb a helyzet azokon a területeken, ahol avokádó termesztéssel foglalkoznak.

Petorca lakói már évek óta vizeskocsikból kapják a vizet, ami gyakran szennyezett, büdös és a baktérium határértéke túl van a megengedetten. Az emberek sokszor megbetegednek vagy hogy megelőzzék a problémát felforralják a vizet. Ezt súlyosbítja még még az a tény is, hogy az avokádó farmokat olyan helyre telepítették, ahol a talaj eleve száraz, az aszályok elkerülhetetlenek.

Tudták, hogy 1 kg avokádó termesztéséhez 2000 liter vízre van szükség? Ez négyszerese annak a vízigénynek amire a narancsnak szüksége van, és tízszerese a paradicsoménak!
2011 -es légifelvétel alapján 65 illegális vízvezetéket találtak, amivel a folyókból az ültetvényre vezetik a vizet. Az ottani lakosok tehát érthető módon dühösek. Néhány termesztő figyelembe veszi az etikus termesztés kritériumait, az ilyen avokádón „fair trade” címkét találhatunk és ezeket Kaliforniában termesztik.
Ezzel még nics vége! A világhírű királylepkék sincsenek biztonságban, mivel a mexikói farmerek irtják az erdőket az egyre inkább hasznot hajtó avokádó termesztés miatt, így a pillnagók száma jelentősen fogyatkozni látszik. 

Gondolkodjunk el azon, hogy nem lehet jó választás az olyan növény, amely egy egész ország életét teszi tönkre. Figyeljünk és védjük Földünket.

Forrás: balintgazda.hu

További híreink

A háromszoros kupagyőztes Németh Szabolcs edzőként folytatja tovább

Dátum: 2019. máj 19. 13:50

A hatvankilencszeres magyar válogatott röplabdázó a Fatum-Nyíregyháza kispadján

Fiatal sakkosok a Mezeyben

Dátum: 2019. máj 18. 11:58

III. Kolorcity Open címmel egyéni és csapat utánpótlás sakkversenyt szervezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Sakkszövetség és Kazincbarcika Város Önkormányzata május 18-án a Mezey István Művészeti Központban.

Figyelem! Csalók járják a várost - pénzt kérnek, radiátorcserét ígérnek

Dátum: 2019. máj 16. 13:58

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy Kazincbarcikán zöld munkaruhában csalók járják a várost, akik szolgáltatónak adják ki magukat.

Elmaradt a pontszerzés

Dátum: 2019. máj 15. 15:29

A labdarúgó Merkantil Bank Liga NB II 37. fordulójában az ETO FC Győr együttesét látta vendégül a Kazincbarcika.

Programajánló

Kassai Thália Színház: A Montmartre-i ibolya

Kazincbarcika - Egressy Béni Művelődési Központ

Porfogó

Mezey István Művészeti Központ - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Somodi-Hornyák Szilárd: "Porfogó" kiállítás

Kazincbarcika

Gyere és fuss velünk a sérült gyermekekért!"

Sajóbábony

III. Fitness Day Kazincbarcika

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk