Hogyan lesz a ribizliből rozéboros lekvár?
A szépen pirosló bogyós gyümölcsből lekvárt készíthetünk nem is akármilyet: rozé borosat!
A rozé borral ízesített, kárminpiros színű gyümölcslekvár ajándéknak is kiváló. Elkészítéséhez akár 1 kilogramm gyümölcs is elég a próbához.
Hozzávalók
- 1 kg ribizli
- 35 dkg kristálycukor vagy nyírfacukor
- 2 dl rozé (de a vörösbor sem rossz választás)
- 1 kávéskanál (6 g) pektin
- 1 mokkáskanál fahéj
- vaníliarúd magja
- jól záródó befőttesüvegek
Elkészítés
- A ribizlit szemezzük le a szárakról, majd szűrőbe téve hideg víz alatt mossuk meg és csepegtessük le.
- Tegyük nagy lábasba és beleöntjük a kedvenc zamatos borunkat.
- Közepes lángon hevítsük fel.
- Mikor a gyümölcs összeesik, adjuk hozzá a kristálycukrot, majd a lekvár megfelelő állagát biztosító természetes zselésítőt, a pektint. A pektin használatával kevesebb cukorral, rövidebb főzési idővel készülhet a lekvár, így íze gyümölcsösebb marad. A rövid főzési időnek köszönhetően kevésbé károsodik a felhasznált alapanyag vitamin- és ásványianyag-tartalma.
- A fahéjat és a vaníliarudat kaparjuk ki és magját se felejtsük ki.
- Várjuk meg amíg forrni kezd, majd gyakori kevergetés mellett még pár percig főzzük.
- A besűrűsödött lekvárt tölcsérrel töltsük üvegekbe.
- A lezárt üvegeket 5 percre fordítsuk fejjel lefelé, majd rakjuk száraz dunsztba amíg ki nem hűlnek.
- A lekvárt felhasználhatjuk süteményekhez, fagylaltkelyhekhez, tölthetjük palacsintába vagy fogyaszthatjuk egyszerűen vajas kenyérre kenve. Dekoratív üvegekbe töltve, akár el is ajándékozhatjuk.
Forrás: balintgazda.hu