https://kolorline.hu/A grillezés tudománya

A grillezés tudománya

Szerző:

Demeter Dia

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A nyár beköszöntével egyre többen vágynak a szabadba, kertekbe úgynevezett grillpartykat rendezni. Egy-egy pohár bor, egy jó társaság, finomabbnál finomabb ételek- és már kész is a tökéletes este.



A grillezés tudománya nem egy magától értetődő műfaj, egy picit összetettebb, mint a szalonnasütés. Elég csak arra gondolnunk, hogy már a fogalmak körül is akad némi zavar, hiszen a grill és a barbecue nem ugyanazt jelenti. A grillezés egy gyűjtőfogalom, ami mindenféle rácsonsütést foglal magában. A fő különbség a sütés tempójában rejlik: a grillezés magas hőfokon történik és gyors, míg a barbecue lassú sütés, kisebb hőfokon. Az USA-ban népszerű BBQ esetében 110-130 fokon, fa- vagy faszéntüzeléssel, hosszan sütik a húst. Grillezni nem túl vastag húsokat, grillkolbászokat, hamburgert és csevapot szoktak. A barbecue nagyobb húsoknál, mint pl. steak jellemző.



Íme néhány jótanács a grillezés legfontosabb szabályairól, amit nem árt betartani a tökéletes étel elkészítése érdekében.

  1. Pár szó a tűzgyújtásról
    A faszén tökéletes választás, nem füstöl és viszonylag jól kontrollálható a hőmérséklete, egyenletesebben adja le a hőt. Faszén helyett brikettes fűrészpor is használható, ettől viszont állítólag kicsivel gyengébb ízélmény várható. De ha gázos grillt használunk, azzal is remek ízeket és ínycsiklandó illatokat lehet majd előállítani.
     
  2. A grillt mindig elő kell melegíteni
    Fontos előre felhevíteni a grillt. Ha erre 10 percet szánna az ember, akkor, biztos ami biztos, érdemes legalább háromszor annyi időt ráhagyni.
     
  3. A házi pác a legjobb
    Érdemes a páclevet házilag elkészíteni, a friss fűszerek mellett ehhez különféle olajokat: napraforgó-, szőlőmag- vagy kukoricaolajat lehet használni. Így elkerülhető, hogy a hús túlzottan sós legyen. Ha viszont pácolunk, azt érdemes pár órával előbb előkészíteni, mert porhanyósabb lesz az alapanyagunk. Sózni pedig sütés után érdemes csak, különben a só elvonja a nedvességet, és a húsunk kiszáradhat.
     
  4. Húsmesterség
    Ami a húst illeti, a vastagságra figyeljünk: érdemes kb. 1 cm vastag szeleteket grillezni, ha ennél vastagabb a husi, előfordulhat, hogy nem sülnek át rendesen. A másik fontos szabály, hogy ne szurkáljuk a húst villával, mivel kifolyik a leve, zsírja és kiszárad. Utóbbi esetben még a faszén is lángra kaphat. A szeletek forgatásához, mozgatásához érdemes lapátot vagy csipeszt használni.
     
  5. Nem szabad nyomkodni a húst
    A hús nyomkodása semmi jóra nem vezet, ha valaki szeretne biztos lenni benne, hogy a hús közepe is megfelelően átsült, használjon hőmérőt.
     
  6. Amit pedig egyenesen tilos
    Füstölt húst, például sonkát/kolbászt lehetőleg ne grillezzünk, mivel hő hatására rákkeltő vegyületek keletkezhetnek. Ugyanilyen fontos, hogy a megfeketedett, elszenesedett húst levágjuk a sültekről, mert az ilyen rész policiklikus aromás szénhidrogéneket tartalmazhat, amelyek rákkeltő hatásúak, emellett pedig a hús ízét is elrontják.
     
  7. Zöldségeket is grillezzünk
    Persze a vegák, vegánok sem kell, hogy étel nélkül maradjanak, kiváló grillzöldségek állnak rendelkezésre kerti sütéshez. A kissé unalmas cukkini és a padlizsán mellett ajánlott olyan finomságokat is megfuttatni a rácson, mint a hagyma vagy a sárgarépa. A zöldségeknél figyelni kell arra, hogy hamar elkészülnek, gyengébb parázson és a felső rácson érdemes grillezni őket. Túlsütni nem ildomos, különben megkeserednek. Akkor vannak készen, ha a grillcsíkok már nyomot hagynak rajtuk.
     
  8. Néha főzni is érdemes
    Ha zöldséget grillezünk, a kukoricát és a krumplit - a két, talán legnépszerűbb grillzöldséget - az ideális íz-állag egyensúly érdekében javasolt félig megfőzni, majd a grillen megsütni vagyis átpirítani. Úgy még tutibb lesz a végeredmény.
     
  9. Gyümölcs a rácson?
    A grillezésről nem ez jut először eszünkbe, de szuperfinom desszertet is süthetünk magunknak a kerti partin. Ehhez érdemes a piacon néhány darab finom, érett almát és körtét választani. Ha jó az alapanyag, ízesítés nélkül, szimplán grillezve is kiváló. De ha nem elég édes fahéjjal vagy rácsöpögtetett mézzel segíthetünk. Utólag joghurtba is keverhetjük, a hatás nem marad el.
     
  10. Hogyan érdemes grillsütőt választani?
    Vásárlás előtt mérlegeljük, hol szeretnénk sütögetni, milyen adottságai vannak a kertnek, terasznak. A tervezett helyszín mellett a vendégek várható számát is érdemes belekalkulálni, illetve azt, hogy az ember mennyi időt szánna a sütögetésre. Ha pedig igazán különleges grillélményre vágyunk, érdemes hozzá a legmegfelelőbb eszközt kiválasztani.



Íme néhány pikáns pác:


  • Sertéshús – méz, dijon mustár, borecet, olívaolaj vagy bazsalikom ecet és tört bors
  • Bárányhús – paprika, fokhagyma, olívaolaj, édeskömény vagy rozmaring, menta, fokhagyma
  • Hal – olívaolaj, reszelt citromhéj, chilli, fokhagyma, petrezselyem vagy citromlé, zöldfűszer
  • Rák – thai hal szósz, fokhagyma, chilli, menta, zöldcitromlé
  • Csirke – méz és mustár, teriyaki szósz vagy citrom, fokhagyma, olívaolaj
  • Marhahús – olívaolaj, fokhagyma, mustár vagy osztriga szósz, és kínai fűszerkeverék




Forrás: www.tutitippek.hu, www.donna.hu
Fotók: www.nosalty.hu, www.femina.hu

További híreink

Forgalomkorlátozás a Rezeda utcában és környékén

Dátum: 2024. júl 16. 16:33

Munkálatok miatt számíthatnak az arra közlekedők kisebb volumenű forgalomkorlátozásra Kazincbarcika Alsóvárosi részén. A munkavégzés a nagyobb forgalmú útszakaszt nem, csak a Rezeda utcát és az ahhoz kapcsolódó mellékutcákat érinti.

Jelentkezz iskolaőrnek!

Dátum: 2024. júl 15. 16:39

A police.hu iskolaőröket keres. Az iskolaőr feladata, hogy közreműködjön a nevelési-oktatási intézmények rendjének - azok területén, tanítási időben történő - fenntartásában. Az iskolaőr intézkedésre és kényszerítőeszköz használatára jogosult, közfeladatot ellátó személy. További részletek a cikk alján található linken keresztül érhetőek el.

Triplán összetett balatoni „applikációs” tábor a kazincbarcikai gyerekeknek

Dátum: 2024. júl 14. 20:56

A kazincbarcikai diákok balatoni táborozását támogatja idén a város önkormányzata. A Kazinczy Ferenc Tagiskola 47 tanulóval már elégedetten túl van az izgalmas alkalmon. Újdonságként 2024-ben minden eddiginél összetettebb, három különböző választási lehetőséget kínáló tábort szerveztek révfülöpi bázissal, de számtalan helyre csatangolással a tágabb környéken.

Szabadidős táborban jártak a héten a kazincbarcikai gyerekek

Dátum: 2024. júl 13. 18:02

A nyáron elérhető kazincbarcikai gyermektáborok egyik legizgalmasabbika a szabadidős Kolortábor volt. A kis résztvevők ügyességi, mozgásalapú, zenés, egyéni készségfejlesztő programokon és csapatjátékokon vehettek részt, de a Kolortábor különleges programjait, mint a médiaközpont-látogatást, a tánctanulást és a pizzasütést is kipróbálhatták.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk