Miért fogyasszunk málnát?
Manapság már csak a hobbikertekben termelnek málnát. Hogy miért? A szakemberek szerint a mostanában megváltozott afrikai klíma miatt nem termesztjük tömegével ezt a finom piros gyümölcsöt.
Termesztése
Hazánkban az 1980 -as években még 7000 ha- on termett a málna, Európa legnagyobb málnatermesztőjeként tartottak minket számon.
Honnan érkezik akkor hazánkba? Elsősorban Szerbiából és Lengyelországból vásároljuk, hogy aztán a boltok polcairól megvásárolhassuk. Pest megyében azért még vannak málnások, de az 50 ha – t sem éri el az össz termőterület. Nagy kár, hiszen nagyon egészséges.
A málna a rózsafélék családjába tartozik. A málnabokor 1-2 méter magasra növő, szőrös, tüskés szárral rendelkező félcserje. Magyarországon őshonosnak számít. A vadon élő fajták júniustól szeptemberig, míg a termesztett változatok májustól - júliusig adnak termést. Kedveli a félárnyékos, párás helyeket. Megfelelő gondozás hiányában rekordidő alatt képes elburjánzani.
Hatékonysága kiemelkedő
Rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert és megelőzi a rákos megbetegedéseket. Kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos és csillapítja a lázat is. Ezeken kívül jelentős mennyiségű B1, -és B2-vitamint is tartalmaz. Rendkívül gazdag színanyagokban, flavonoidokban, gyümölcssavakban, cserzőanyagokban és növényi rostokban. Pektin is található benne, ez az anyag emésztésjavító hatásáról ismert. Kevesen tudják, hogy másnaposság ellen és antibiotikum kúra után is jó szolgálatot tesz, mert segít helyreállítani a megterhelt emésztőrendszert és a károsodott bélflórát. Szabályozza a vércukorszintet, enyhíti a menstruációs görcsöket.
Még szépülhetünk is vele! Szépíti a bőrt, csillogóvá és dússá teszi a hajat.
Teafőzetként sem utolsó
Antibakteriális, ér, -és pórusösszehúzóhatású. Cukorbetegség, húgyúti panaszok, meghűlés és lázcsillapítás esetén is hasznos. Alkalmas a rovarcsípések okozta duzzanatok borogatására.
A málna rendkívül sérülékeny gyümölcs, így oda kell figyelni a megfelelő tárolására. A legjobb, ha hűtőben tartjuk, itt 2-3 napig is eláll. Napon és szobahőmérsékleten nagyon hamar megromlik.
Kiválóan íztartó mélyhűtés esetén is.
forrás: bien.hu