https://kolorline.hu/Sövényből kerítés

Sövényből kerítés

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A kert zöld falai - a sövények - látványos elemei lehetnek a kertünknek és praktikus célokat szolgálnak.


Ültetése


Ősszel, a fagyok elmúlta után előkészített árkokba, hármas kötésben ajánlatos elültetni egymástól 30-40 cm távolságra. A kiültetett csemetéket 8-10 cm magasságban vissza kell metszeni és alaposan meg kell öntözni. A következő év tavaszán a visszametszést 30-40 cm-rel magasabban meg kell ismételni. Ha eszerint cselekszünk, megelőzhetjük a „felkopaszodást.”

Fotón: hortenzia sövény


Mekkora legyen egy sövény?


A sövény magassága mindig a funkciójától függ hiszen ütethetjük játszótér elkerítésére, hobbikeretbe, pihenőhely leválasztásra vagy nevelhetjük azért, hogy ne lássanak be. Ezenkívül jó szél és porfogó is. Érdemes másfél méter fölé metszenünk a növényt, és azt is megválaszthatjuk, hogy szabadnövésű vagy metszett „zöldfalunk” legyen.
Többféle növényből választhatunk térelválasztót; az alábbiakban nézzük meg miből érdemes sövényt nevelni.

Magas, nem nyírott, lomblevelű sövénynek: mezei juhar, gyertyán, som, orgona, mogyoró, nyári jázmin, sárga lonc, hóbogyó, gyöngyvessző, faeper.

Átjárhatatlan nem nyírott sövénynek: narancseperfa, lepényfa (gledícsia), ezüstfa, galagonya, vadrózsa, ördögfű, orgona.

Rendszeresen nyírott lombhullató sövénynek: júdásfa, húsos som, fagyal, eperfa, tűztövis, gyöngyvessző, tamariszk, rózsa lonc, borbolya.

Rendszeresen nyírott örökzöld sövénynek: álciprus, tiszafa, tuja, boróka, vörös fenyő, duglászfenyő, szerb lucfenyő, magyal, mahónia, babérmeggy, japán som.

Alacsony, nyírott jelzősövénynek: levendula, buxus (puszpáng).

Egynyári sövénynek: seprűfű (Bassia scoparia); régi, falusi portákon nevelt, sűrűn ágas, 50-80 cm magas bokrot fejlesztő növény; ősszel pirosra színeződik.

Kerítésre futtatható, sövényszerű növények: vadszőlő, borostyán, magyar lonc, egynyári komló.

Fotón: borostyán fal


Gondozása


A sövények talaját ősszel, vagy kora tavasszal, óvatosan úgy ássuk fel, hogy a sekélyen elhelyezkedő, felszívó gyökereket ne szakítsuk, vagy vágjuk el. A trágyázásból a sövényeket se hagyjuk ki. Az ősszel lehullott leveleket ne távolítsuk el, mert ezek elkorhadva táplálékul szolgálnak a növényeknek és búvóhelyet adnak a kertben telelő énekesmadaraknak és hasznos rovaroknak, gilisztáknak, sünöknek stb.

 

Forrás: balintgazda.hu

További híreink

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

Lalák Angelika keramikusművész színes kiállítása a Gimi Galériában

Dátum: 2024. ápr 24. 13:00

Lalák Angelika városunk extravagáns köztéri kerámiaalkotásainak, a Mesélőnek és a Kolorkerámiának a művésze újabb kiállítást nyitott a vizuális élmények kedvelőinek. Egyedi stílusban készült hatásos forma- és színkombinációi a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Gimi Galériájában tekinthetők meg május közepéig.

Szerteágazó sportágválasztó program az alsósoknak a magyar sport napja alkalmából

Dátum: 2024. ápr 23. 15:12

A magyar sport napja alkalmából, április 19-én újra sportágválasztó programmal készült a város az alsó tagozatos diákoknak. A városban működő sportszakosztályok edzői és sportolói segítségével élesben próbálhatták ki a gyerekek a különböző sportágakat és azok eszközeit.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk