https://kolorline.hu/Tíz növény, ami távol tartja a szúnyogokat

Tíz növény, ami távol tartja a szúnyogokat

Szerző:

Demeter Dia

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A legerősebb szúnyogriasztó növények közül párat az erkélyen is lehet tartani. A legédesebb nyárestéket is képes megkeseríteni egy csapat szúnyog, ami a szabadban szinte elkerülhetetlen. A mesterséges szúnyogriasztók hiába hatékonyak, irritálhatják a bőrt és az illatuk sem kellemes.

Amikor nincs kimondottan nagy szúnyoginvázió, nem indokolt erős riasztószerekkel telefújni a ruhát és a bőrt. A következő tíz növény illata kellemes vagy semleges, de a szúnyogok valamiért ki nem állhatják, ezért messziről kerülik őket. Éppen ezért érdemes ezeket a növényeket a kertben vagy az erkélyen tartani. Ha pedig az ajtó vagy az ablak közelébe tesszük a szúnyogriasztókat, éjszaka sem kell majd zümmögésre ébredni.

Íme a tíz leghatékonyabb szúnyogriasztó növény!


A macskamenta citrusos illatáért állítólag megőrülnek a cicák, viszont a szúnyogok nem bírják elviselni. Napos vagy félárnyékos erkélyen is jól elél. A rovarűzésre a borsmenta is alkalmas.


A képen: macskamenta

A kakassarkantyú szőrös leveleit megdörzsölve érezhetővé válik illata, ami a szúnyogokra riasztó hatással van. A növény párkányra ültetésénél keresve sem lehetne bájosabb és dekoratívabb szúnyogűző módszert találni. Az illatos kakassarkantyút, illetve kakassarkantyúkát Plectranthus coleoides megnevezéssel is meg lehet találni a virágboltok, kertészetek polcain, sok helyen árulják kifejezetten szúnyogűző jelzővel ellátva nyáron.


A képen: kakassarkantyú

A levendula légy- és molyűző hatása közismert, de a szúnyogok sem kedvelik az illatát. Ez a növény a napos helyet kedveli és a szárazságot is jól tűri.


A képen: levendula

A citromillatú muskátli levele jellegzetes illatot áraszt, ami a szúnyogokat és a legyeket is távol tartja. Napos helyen érzi magát jól, de a kiszáradást és a túlöntözést is kerülni kell.


A képen: muskátli

A barátcserje nőgyógyászati hasznáról lehet ismerős, de szúnyogriasztó ereje miatt is érdemes termeszteni. Nagy helyet és fényt igényel, néhány száraz napot elvisel, de hetente egyszer érdemes meglocsolni.


A képen: barátcserje

Szabad földbe ültetve a citromfű hamar terjeszkedik, illatával pedig elűzi a vérszívó rovarokat. Kedveli a meleget és a fényt, csak a legnagyobb szárazságban kell többször locsolni. Erős illóolajtartalma miatt a rozmaringot sem bírják a vérszívók. Szereti a napfényt és kis vízigénye van.


A képen: citromfű

A zsálya sem csak teaként hasznos: az illatát nem kimondottan kedvelik a legyek és a szúnyogok sem. A nagy melegben, napos helyen érzi magát a legjobban.


A képen: zsálya

A bazsalikom erős illatát ugyancsak nem kedvelik a rovarok. A fűszer a mediterrán klímában érzi magát jól, forró nyáron is a napsütéses udvarra érdemes tenni.


A képen: bazsalikom

A körömvirág gyönyörű dísze a kiskertnek, de szúnyogriasztó hatása miatt is érdemes ültetni belőle. Jól tűri az erős napfényt és a száraz, homokos talajt is.



Forrás és fotók: femina.hu

További híreink

Nyílt hét a B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézményében

Dátum: 2024. ápr 20. 07:03

Előadások, szakmai programok és nyílt foglalkozások keretében a szülőknek és a szakmai partnereknek mutatkozott be a B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye. Egy héten keresztül számos tehetséggondozó és felzárkóztató programot tekinthettek meg az érdeklődők.

Bejárás a Vízi komplexumban — a város vezetői látogatták meg az épülő létesítményt

Dátum: 2024. ápr 19. 23:31

Az elmúlt héten Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete, a térség országgyűlési képviselője és a hivatal vezetői kaptak meghívást, hogy bejárják az épülő Vízi komplexumot, miután zárul a beruházás első üteme és kezdődik a második. A látogatást követően most szombaton a lakosság számára is megnyílik a lehetőség egy hasonló programon való részvételre. Az érdeklődés akkora, hogy az első nap nyilvános túráira a helyek pillanatok alatt beteltek.

Ideiglenes költözés a Rózsa úti rendelő felújítása miatt

Dátum: 2024. ápr 19. 21:11

Megújul a kazincbarcikai Rózsa úti rendelő. A munkálatok idejére — április 24-től — a Május 1. út 13. szám alatt található egykori Központi Ügyelet helyén fogadja az 5. számú felnőtt háziorvosi körzet betegeit Dr. Perjési Zsolt.

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk