https://kolorline.hu/Hogyan szaporítsunk vesszőket?

Hogyan szaporítsunk vesszőket?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Ha van kedvenc cserjénk, bokrunk, vagy gyümölcs bokrunk, könnyen szaporíthatjuk.

A fás dugványozás egy olyan szaporítási mód, amit bárki könnyen megtehet, nem kíván laboratóriumi körülményeket, csak az alábbi dolgokra kell odafigyelnünk.
Mint ahogy a nevében is szerepel szükségünk lesz dugványra, melyet mi magunk állítunk elő. A dugványozás az ősszel szedett, 15-30 cm-es vessző darab, amit a levéltelen vesszővel nyerünk. A nyár- és a fűzfa szaporításához kissé nagyobb szálra, azaz 60-80 cm -es darabokra van szükség. A dugványt úgy vágjuk le, hogy az alsó részét vízszintesen a rügytől vagy rügypártól fél centiméterrel, a felső részét szintén vízszintesen a rügypártól 1-2 cm- re vágjuk le.

A dugványokat, ha lehet, mielőbb használd fel. A dugványozás történhet ősszel, tavasszal szabadföldben, edényben, ládában. Mindenképp figyeljünk arra, hogy a talaj hőmérséklete elérje a 10°C. A dugványokat fagymentes helyen tároljuk.

A kijelölt terület talaját 30-40 cm mélyen ássuk fel, majd hagyjuk két–három hétig ülepedni. A talajba keverjünk jó minőségű lombföldet, komposztot, esetleg homokot. Ha edénybe dugványozunk, használjunk laza, homokos földkeveréket vagy folyami homokkal kevert komposztot, folyami homokkal kevert tőzeget. Mielőtt bedugod a dugványokat a talajba, gyökereztető porba mártsuk a dugványokat. Kiváló erre pl: a fahéj is.

A dugványokat dugjuk le fele-kétharmad mélységig, egymástól 3-5 cm távolságra. Ha már nem ültetjük innen át a növényt, akkor lehet nagyobb a köztük lévő távolság. Ha edényben dugványoztunk, az edényeket vigyük pincébe vagy fűtetlen garázsba, ahol megindul a dugványok gyökeresedése. Tavasszal pedig vigyük ki a őket a kertbe. Kiültetésre a következő őszön kerülhet sor.

Őszi fás dugványozással nagyon jól szaporítható a ribiszke, az egres, eperfa, mirabolán szilva, birs, füge. A díszfák közül a fűz. A díszcserjék közül az aranyvessző, a som, pillangócserje, néhány rózsafajta, hóbogyó, bangita félék, jezsámen, cserjés pimpó és még mások is. Szőlő esetében a dugványozás ideje április, illetve amikor a talajfelszín 10-12 °C-ra melegszik.

 

Forrás: www.kertlap.hu

 

További híreink

Kolorfutás 2018 – Jelentkezz most még kedvezményesen!

Dátum: 2018. júl 21. 13:38

Már csak július 22-éig lehet kedvezményesen nevezni az idei Kolorfutásra, utána „Last ticket” időszak!

Sport és művészet a Kennedy Shriver emléknapon

Dátum: 2018. júl 20. 20:53

Kazincbarcika adott otthont a IX. Eunice Kennedy Shriver Emléknapnak július 20-án. Az eseményre színes programokkal várták az érdeklődőket a szervezők.

Új beruházás Putnokon

Dátum: 2018. júl 20. 13:49

Sikeres pályázatnak köszönhetően Putnok Város Önkormányzata 5 különböző üzletet alakít ki a Serényi tér 7. szám alatt, a volt VÁM épületében.

Változások a városi közlekedésben a Kolorfutás ideje alatt

Dátum: 2018. júl 20. 12:09

2018. augusztus 5-én 7.00 - 13.00 között kerül megrendezésre az 5. Kolorfutás Kazincbarcikán. A több száz résztvevővel rajtoló verseny biztonságos lebonyolítása érdekében az alábbi térképen megjelölt területeken számíthatnak a városlakók útlezárásra vagy a megszokottól eltérő forgalomirányításra.

Programajánló

ÁRPA 2018

Edelény

Futóklub Powered by Polar Kazincbarcikán

Kazincbarcika - KSK

Steve Taylor - Szabó pánsípművész koncertje

Putnok

Tilles Béla képzőművész tárlata a Mezeyben - Kozmosz sorozat

Kazincbarcika - Mezey István Művészeti Központ

Szabó István: Csillagok háborúja - makettkiállítás

Kazincbarcika

Reklám

Legfrissebb galéria

Reklám

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk