https://kolorline.hu/Hogyan szaporítsunk vesszőket?

Hogyan szaporítsunk vesszőket?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Ha van kedvenc cserjénk, bokrunk, vagy gyümölcs bokrunk, könnyen szaporíthatjuk.

A fás dugványozás egy olyan szaporítási mód, amit bárki könnyen megtehet, nem kíván laboratóriumi körülményeket, csak az alábbi dolgokra kell odafigyelnünk.
Mint ahogy a nevében is szerepel szükségünk lesz dugványra, melyet mi magunk állítunk elő. A dugványozás az ősszel szedett, 15-30 cm-es vessző darab, amit a levéltelen vesszővel nyerünk. A nyár- és a fűzfa szaporításához kissé nagyobb szálra, azaz 60-80 cm -es darabokra van szükség. A dugványt úgy vágjuk le, hogy az alsó részét vízszintesen a rügytől vagy rügypártól fél centiméterrel, a felső részét szintén vízszintesen a rügypártól 1-2 cm- re vágjuk le.

A dugványokat, ha lehet, mielőbb használd fel. A dugványozás történhet ősszel, tavasszal szabadföldben, edényben, ládában. Mindenképp figyeljünk arra, hogy a talaj hőmérséklete elérje a 10°C. A dugványokat fagymentes helyen tároljuk.

A kijelölt terület talaját 30-40 cm mélyen ássuk fel, majd hagyjuk két–három hétig ülepedni. A talajba keverjünk jó minőségű lombföldet, komposztot, esetleg homokot. Ha edénybe dugványozunk, használjunk laza, homokos földkeveréket vagy folyami homokkal kevert komposztot, folyami homokkal kevert tőzeget. Mielőtt bedugod a dugványokat a talajba, gyökereztető porba mártsuk a dugványokat. Kiváló erre pl: a fahéj is.

A dugványokat dugjuk le fele-kétharmad mélységig, egymástól 3-5 cm távolságra. Ha már nem ültetjük innen át a növényt, akkor lehet nagyobb a köztük lévő távolság. Ha edényben dugványoztunk, az edényeket vigyük pincébe vagy fűtetlen garázsba, ahol megindul a dugványok gyökeresedése. Tavasszal pedig vigyük ki a őket a kertbe. Kiültetésre a következő őszön kerülhet sor.

Őszi fás dugványozással nagyon jól szaporítható a ribiszke, az egres, eperfa, mirabolán szilva, birs, füge. A díszfák közül a fűz. A díszcserjék közül az aranyvessző, a som, pillangócserje, néhány rózsafajta, hóbogyó, bangita félék, jezsámen, cserjés pimpó és még mások is. Szőlő esetében a dugványozás ideje április, illetve amikor a talajfelszín 10-12 °C-ra melegszik.

 

Forrás: www.kertlap.hu

 

További híreink

Vegyszeres gyomirtást tart a MÁV

Dátum: 2019. márc 25. 11:05

Lakossági tájékoztató a MÁV területeken és a vasútvonal hálózatain történő vegyszeres gyomirtás I. üteméről

Folytatódik a Fitt Ovi Kazincbarcika programsorozat

Dátum: 2019. márc 25. 10:49

Március 25-től folytatódik a Fitt Ovi Kazincbarcika programsorozat, amelynek célja az óvodás korú gyermekek mozgáskultúrájának fejlesztése.

Az utánpótlás hétvégi eredményei

Dátum: 2019. márc 24. 21:00

KBSC utánpótlás eredmények / U 19, U 17, U 15, U 14, /

Léböjt: egészséges vagy sem?

Dátum: 2019. márc 24. 12:15

Tavasz közeledtével sokakban felmerül az igény, hogy belevágjanak egy léböjt kúrába.

Programajánló

Anyák napi ajándékkészítés

Kazincbarcika

Simon Balázs festő kiállítása a Mezey Művészeti Központban

Kazincbarcika

Rádió Top! Új hangszínben!

Kazincbarcika

Színes Folt Klub

Kazincbarcika

Rajz szakkör

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk