https://kolorline.hu/Hogyan szaporítsunk vesszőket?

Hogyan szaporítsunk vesszőket?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Ha van kedvenc cserjénk, bokrunk, vagy gyümölcs bokrunk, könnyen szaporíthatjuk.

A fás dugványozás egy olyan szaporítási mód, amit bárki könnyen megtehet, nem kíván laboratóriumi körülményeket, csak az alábbi dolgokra kell odafigyelnünk.
Mint ahogy a nevében is szerepel szükségünk lesz dugványra, melyet mi magunk állítunk elő. A dugványozás az ősszel szedett, 15-30 cm-es vessző darab, amit a levéltelen vesszővel nyerünk. A nyár- és a fűzfa szaporításához kissé nagyobb szálra, azaz 60-80 cm -es darabokra van szükség. A dugványt úgy vágjuk le, hogy az alsó részét vízszintesen a rügytől vagy rügypártól fél centiméterrel, a felső részét szintén vízszintesen a rügypártól 1-2 cm- re vágjuk le.

A dugványokat, ha lehet, mielőbb használd fel. A dugványozás történhet ősszel, tavasszal szabadföldben, edényben, ládában. Mindenképp figyeljünk arra, hogy a talaj hőmérséklete elérje a 10°C. A dugványokat fagymentes helyen tároljuk.

A kijelölt terület talaját 30-40 cm mélyen ássuk fel, majd hagyjuk két–három hétig ülepedni. A talajba keverjünk jó minőségű lombföldet, komposztot, esetleg homokot. Ha edénybe dugványozunk, használjunk laza, homokos földkeveréket vagy folyami homokkal kevert komposztot, folyami homokkal kevert tőzeget. Mielőtt bedugod a dugványokat a talajba, gyökereztető porba mártsuk a dugványokat. Kiváló erre pl: a fahéj is.

A dugványokat dugjuk le fele-kétharmad mélységig, egymástól 3-5 cm távolságra. Ha már nem ültetjük innen át a növényt, akkor lehet nagyobb a köztük lévő távolság. Ha edényben dugványoztunk, az edényeket vigyük pincébe vagy fűtetlen garázsba, ahol megindul a dugványok gyökeresedése. Tavasszal pedig vigyük ki a őket a kertbe. Kiültetésre a következő őszön kerülhet sor.

Őszi fás dugványozással nagyon jól szaporítható a ribiszke, az egres, eperfa, mirabolán szilva, birs, füge. A díszfák közül a fűz. A díszcserjék közül az aranyvessző, a som, pillangócserje, néhány rózsafajta, hóbogyó, bangita félék, jezsámen, cserjés pimpó és még mások is. Szőlő esetében a dugványozás ideje április, illetve amikor a talajfelszín 10-12 °C-ra melegszik.

 

Forrás: www.kertlap.hu

 

További híreink

Egy délután a környezettudatosság jegyében

Dátum: 2018. szept 22. 20:00

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Barcika Art Kft. idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez, melynek keretében Nemzetközi Autómentes Napot tartottak Kazincbarcikán, szeptember 22-én.

Győzelem Tállya ellen

Dátum: 2018. szept 22. 17:07

A Kazincbarcikai Sport Club U17-es csapata a Tállya ellen lépett pályára szeptember 22-én.

Születésfát avattak az Anyatejes Világnapon

Dátum: 2018. szept 21. 17:11

Az anyatejjel való táplálás fontosságára hívták fel a kismamák figyelmét az anyatejes világnap alkalmából Kazincbarcikán.

Ötven év munkája fotókban

Dátum: 2018. szept 20. 23:44

Az idén ötven éves Kamera Fotókör tagjainak munkáiból nyílt tárlat a Mezey István Művészeti Központ kiállítótermében szeptember 20-án csütörtökön. A kiállításon száz alkotó, csaknem százötven fotója tekinthető meg.

Programajánló

ELMARAD!! Farkas Mira hárfakoncertje - Borkóstoló

Edelény

Szüreti Vigalom

Kazincbarcika

II. Szuha-parti Futóparty

Felsőnyárád

Közösségi Integrációs Programok a Hámán Kató Akcióterületen

Kazincbarcika

Amatőr Előadók Találkozója - Kurityán

Lovarda Szinházterem - Kurityán

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk