https://kolorline.hu/Akkor szedjem ha fekete?

Akkor szedjem ha fekete?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A szeder – Dzsem recepttel

Sokak kertjében érik a szeder, de azt tudjuk mikor ideális szüretelni? Akkor kell leszednünk a bogyókat, amikor azok éppen elérik az érettségük legideálisabb fokát. Hazánkban átlagosan június elejétől október végéig tart a szüret, de léteznek folytontermő szedrek is. Ezek először nyáron, majd ősszel hoznak termést.

A bogyókat akkor szedjük le, ha már beértek, azaz amikor a színük már nem piros, hanem szinte fekete. A gyümölcs a leszedése után általában egy napi áll el, így lehetőség szerint azonnal fogyasszuk el. Ha a bogyók még nedvesek, akkor semmiképp ne szüretlejük le őket, hiszen könnyen penészednek.

Az elkészült dzsem szobahőmérsékleten gyakorlatilag korlátlan ideig eltartható, míg a felbontott dzsem hűtőben körülbelül 3 hétig lesz még fogyasztásra alkalmas.


Hozzávalók


- 2 1/2 csésze megmosott szeder
- 1 1/2 csésze kristálycukor
- 3 evőkanál víz


Kellékek


- 2 db kisebb (kb. 250 ml-es) befőttes üveg fedéllel


Elkészítés


1. Forraljunk fel egy nagy fazékban vizet erős lángon. Közepes-takarék lángra állítva tegyük bele az üvegeket és a fedeleket. Hagyjuk a forró vízben 10 percig, hogy kellően sterilizálódjanak. Konyhai csipesszel vagy fogóval emeljük ki az üvegeket és a fedőket egy tiszta törölközőre, majd hagyjuk kihűlni.

2. Egy közepes méretű, vastag fenekű edényben közepes láng felett keverjük össze a szedret a cukorral és a vízzel. Forraljuk fel, 1 percig hagyjuk forrni, majd vegyük kisebbre a lángot. Időnként megkeverve addig főzzük a gyümölcsöt, amíg elfő a habja és kezd besűrűsödni. Ez körülbelül 7 percet vesz igénybe.

3. Merőkanállal óvatosan szedjük át a forró dzsemet a sterilizált üvegekbe. Töröljük le az üvegek száját és jó szorosan csavarjuk rájuk a fedeleket és fordítsuk fejjel lefelé. Az első kóstoló előtt szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni legalább 8 órán keresztül.

További híreink

Együttműködés a háromszoros olimpiai bajnokkal — Szécsi Zoltán sportszakmai megállapodást kötött a Delfin Vízisport Klubbal

Dátum: 2025. máj 10. 20:20

Sportszakmai együttműködési megállapodást kötött a KSK Delfin Vízisport Klubbal Szécsi Zoltán, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó.

Elismerések futótüze a Kazincbarcikai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság számára

Dátum: 2025. máj 09. 16:33

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ünnepi állománygyűlést tartott a tűzoltók védőszentje, Szent Flórián világnapján. A Kazincbarcikai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságot is meghívták a kitüntett alkalomra, amelyen az állományuk négy kollégája elismerésben részesült.

Barcika sportcsillagai — ünnepélyes sportdíjátadó az Egressy Béni Művelődési Központban

Dátum: 2025. máj 09. 13:10

Május 6-án a felújított Egressy Béni Művelődési Központ adott otthont Kazincbarcika egyik legjelentősebb sporteseményének, a Barcika sportcsillagai díjátadó gálának. A magyar sport napja alkalmából szervezett ünnepségen a város sportéletének legjobbjai, tehetséges utánpótlás-sportolói, edzői és sportvezetői gyűltek össze, hogy együtt ünnepeljék az elmúlt év kiemelkedő eredményeit, sikereit és példamutató teljesítményeit.

„Az érfestéstől az imaginációig” — Stark István különleges kiállítása a Mezeyben

Dátum: 2025. máj 08. 07:04

Május harmadik hetéig látható Stark István festő- és grafikusművész kiállítása a Mezey István Művészeti Központban, az „Emberben a művész, művészben az ember” kiállítássorozat negyedik megállójaként. Az országos és nemzetközi hírű alkotók pályájának gyümölcsét kínáló tárlatszéria ezúttal a sokat látott és láttatott művész legutolsó — nagy tudáson és mesteri technikán alapuló — korszakát mutatja be a falakon.

KolorTV élőben

Programajánló

Reklám

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk