https://kolorline.hu/Akkor szedjem ha fekete?

Akkor szedjem ha fekete?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A szeder – Dzsem recepttel

Sokak kertjében érik a szeder, de azt tudjuk mikor ideális szüretelni? Akkor kell leszednünk a bogyókat, amikor azok éppen elérik az érettségük legideálisabb fokát. Hazánkban átlagosan június elejétől október végéig tart a szüret, de léteznek folytontermő szedrek is. Ezek először nyáron, majd ősszel hoznak termést.

A bogyókat akkor szedjük le, ha már beértek, azaz amikor a színük már nem piros, hanem szinte fekete. A gyümölcs a leszedése után általában egy napi áll el, így lehetőség szerint azonnal fogyasszuk el. Ha a bogyók még nedvesek, akkor semmiképp ne szüretlejük le őket, hiszen könnyen penészednek.

Az elkészült dzsem szobahőmérsékleten gyakorlatilag korlátlan ideig eltartható, míg a felbontott dzsem hűtőben körülbelül 3 hétig lesz még fogyasztásra alkalmas.


Hozzávalók


- 2 1/2 csésze megmosott szeder
- 1 1/2 csésze kristálycukor
- 3 evőkanál víz


Kellékek


- 2 db kisebb (kb. 250 ml-es) befőttes üveg fedéllel


Elkészítés


1. Forraljunk fel egy nagy fazékban vizet erős lángon. Közepes-takarék lángra állítva tegyük bele az üvegeket és a fedeleket. Hagyjuk a forró vízben 10 percig, hogy kellően sterilizálódjanak. Konyhai csipesszel vagy fogóval emeljük ki az üvegeket és a fedőket egy tiszta törölközőre, majd hagyjuk kihűlni.

2. Egy közepes méretű, vastag fenekű edényben közepes láng felett keverjük össze a szedret a cukorral és a vízzel. Forraljuk fel, 1 percig hagyjuk forrni, majd vegyük kisebbre a lángot. Időnként megkeverve addig főzzük a gyümölcsöt, amíg elfő a habja és kezd besűrűsödni. Ez körülbelül 7 percet vesz igénybe.

3. Merőkanállal óvatosan szedjük át a forró dzsemet a sterilizált üvegekbe. Töröljük le az üvegek száját és jó szorosan csavarjuk rájuk a fedeleket és fordítsuk fejjel lefelé. Az első kóstoló előtt szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni legalább 8 órán keresztül.

További híreink

„Nem mindenki zenész, akinek hangszere van”

Dátum: 2018. okt 18. 21:03

KolorAkadémia – Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal

Költséghatékonyságra törekednek

Dátum: 2018. okt 18. 15:04

Munkaterv szerinti ülést tartott Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete október 18-án.

Megváltozik a forgalmi rend vasárnaptól Sajószentpéteren

Dátum: 2018. okt 18. 13:19

Vasárnaptól megváltozik a forgalmi rend Sajószentpéter belterületén a 26-os és 27-es főutak keresztezésében épülő körforgalomnál.

Újra elnyerte a „Családbarát Munkahely” címet az ÉRV. Zrt.

Dátum: 2018. okt 18. 13:16

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyi Államtitkársága megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nyílt pályázatot hirdetett családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására.

Programajánló

1956-os ünnepi megemlékezés

Művelődési Központ - Sajószentpéter, Sport út 32/1.

MVSC - Rudabánya

Miskolc

Október 23.-i megemlékezés

Bánhorváti Sportcsarnok

1956-os ünnepség

Művelődési Központ - Edelény, Görögkatolikus templom

Október 23-i ünnepi megemlékezés

Kazincbarcika - Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk