https://kolorline.hu/Akkor szedjem ha fekete?

Akkor szedjem ha fekete?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A szeder – Dzsem recepttel

Sokak kertjében érik a szeder, de azt tudjuk mikor ideális szüretelni? Akkor kell leszednünk a bogyókat, amikor azok éppen elérik az érettségük legideálisabb fokát. Hazánkban átlagosan június elejétől október végéig tart a szüret, de léteznek folytontermő szedrek is. Ezek először nyáron, majd ősszel hoznak termést.

A bogyókat akkor szedjük le, ha már beértek, azaz amikor a színük már nem piros, hanem szinte fekete. A gyümölcs a leszedése után általában egy napi áll el, így lehetőség szerint azonnal fogyasszuk el. Ha a bogyók még nedvesek, akkor semmiképp ne szüretlejük le őket, hiszen könnyen penészednek.

Az elkészült dzsem szobahőmérsékleten gyakorlatilag korlátlan ideig eltartható, míg a felbontott dzsem hűtőben körülbelül 3 hétig lesz még fogyasztásra alkalmas.


Hozzávalók


- 2 1/2 csésze megmosott szeder
- 1 1/2 csésze kristálycukor
- 3 evőkanál víz


Kellékek


- 2 db kisebb (kb. 250 ml-es) befőttes üveg fedéllel


Elkészítés


1. Forraljunk fel egy nagy fazékban vizet erős lángon. Közepes-takarék lángra állítva tegyük bele az üvegeket és a fedeleket. Hagyjuk a forró vízben 10 percig, hogy kellően sterilizálódjanak. Konyhai csipesszel vagy fogóval emeljük ki az üvegeket és a fedőket egy tiszta törölközőre, majd hagyjuk kihűlni.

2. Egy közepes méretű, vastag fenekű edényben közepes láng felett keverjük össze a szedret a cukorral és a vízzel. Forraljuk fel, 1 percig hagyjuk forrni, majd vegyük kisebbre a lángot. Időnként megkeverve addig főzzük a gyümölcsöt, amíg elfő a habja és kezd besűrűsödni. Ez körülbelül 7 percet vesz igénybe.

3. Merőkanállal óvatosan szedjük át a forró dzsemet a sterilizált üvegekbe. Töröljük le az üvegek száját és jó szorosan csavarjuk rájuk a fedeleket és fordítsuk fejjel lefelé. Az első kóstoló előtt szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni legalább 8 órán keresztül.

További híreink

Megvalósult a barcikai kosarasok álma

Dátum: 2019. márc 21. 20:40

Ünnepélyes keretek között adták át március 21-én a mára belülről is felújított Kazincbarcikai Sportközpont Tornacsarnokát.

Mosoly az arcokra – Down-szindróma világnapja

Dátum: 2019. márc 21. 13:05

Ünnepséget rendezett a Down-szindróma világnapjának alkalmából a Csillagfürt EGYMI Kazincbarcikai iskolája a Kincsem Napköziben.

Új csizmákban táncolhatnak a Kodályosok

Dátum: 2019. márc 21. 12:38

Kazincbarcika Város Önkormányzata, 400 ezer forinttal támogatta a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolát, amiből az intézmény tíz pár néptáncos csizmát vásárolt.

„Azt tehettem, amit szerettem”

Dátum: 2019. márc 21. 12:10

Interjú Neszádeliné Kállai Máriával

Programajánló

Bódi Ilona Emlékverseny - IX. Shotokan Karate Kupa

Barcika Art Kommunikációs, Kulturális és Sport Szolgáltató Kft. Tornacsarnoka - Kazincbarcika, Lini István tér 4.

Simon Balázs festő kiállítása a Mezey Művészeti Központban

Kazincbarcika

Hangszert a kézbe

Kazincbarcika

14. Vitézlő teljesítménytúra

Kazincbarcika

Jótékonysági tavaszi zsírégető kocogás és biciklizés

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk