Akkor szedjem ha fekete?
A szeder – Dzsem recepttel
Sokak kertjében érik a szeder, de azt tudjuk mikor ideális szüretelni? Akkor kell leszednünk a bogyókat, amikor azok éppen elérik az érettségük legideálisabb fokát. Hazánkban átlagosan június elejétől október végéig tart a szüret, de léteznek folytontermő szedrek is. Ezek először nyáron, majd ősszel hoznak termést.
A bogyókat akkor szedjük le, ha már beértek, azaz amikor a színük már nem piros, hanem szinte fekete. A gyümölcs a leszedése után általában egy napi áll el, így lehetőség szerint azonnal fogyasszuk el. Ha a bogyók még nedvesek, akkor semmiképp ne szüretlejük le őket, hiszen könnyen penészednek.
Az elkészült dzsem szobahőmérsékleten gyakorlatilag korlátlan ideig eltartható, míg a felbontott dzsem hűtőben körülbelül 3 hétig lesz még fogyasztásra alkalmas.
Hozzávalók
- 2 1/2 csésze megmosott szeder
- 1 1/2 csésze kristálycukor
- 3 evőkanál víz
Kellékek
- 2 db kisebb (kb. 250 ml-es) befőttes üveg fedéllel
Elkészítés
1. Forraljunk fel egy nagy fazékban vizet erős lángon. Közepes-takarék lángra állítva tegyük bele az üvegeket és a fedeleket. Hagyjuk a forró vízben 10 percig, hogy kellően sterilizálódjanak. Konyhai csipesszel vagy fogóval emeljük ki az üvegeket és a fedőket egy tiszta törölközőre, majd hagyjuk kihűlni.
2. Egy közepes méretű, vastag fenekű edényben közepes láng felett keverjük össze a szedret a cukorral és a vízzel. Forraljuk fel, 1 percig hagyjuk forrni, majd vegyük kisebbre a lángot. Időnként megkeverve addig főzzük a gyümölcsöt, amíg elfő a habja és kezd besűrűsödni. Ez körülbelül 7 percet vesz igénybe.
3. Merőkanállal óvatosan szedjük át a forró dzsemet a sterilizált üvegekbe. Töröljük le az üvegek száját és jó szorosan csavarjuk rájuk a fedeleket és fordítsuk fejjel lefelé. Az első kóstoló előtt szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni legalább 8 órán keresztül.